19-02-18

Florida blijft wereldwijde centrum van haaienaanvallen

Het voorbije jaar zijn wereldwijd achtentachtig spontane aanvallen van haaien op mensen geregistreerd. In vijf gevallen moest een fatale afloop worden gemeld. Dat is de conclusie van een rapport van het International Shark Attack File (Isaf) van de University of Florida. De onderzoekers maken daarbij gewag van een normaal jaar. Tijdens de jongste vijf jaar werden gemiddeld drieëntachtig aanvallen opgetekend, maar anderzijds moesten ook gemiddeld zes overlijdens worden genoteerd. De lichte stijging van het aantal aanvallen is volgens de onderzoekers ook normaal, aangezien de menselijke populatie blijft toenemen en het publiek steeds meer tijd in het water doorbrengt.

In de Verenigde Staten werden vorig jaar drieënvijftig aanvallen genoteerd. Op de tweede plaats volgt Australië met veertien aanvallen, waaronder één incident met een dodelijke afloop. “Wel kan erop gewezen dat in de Verenigde Staten voor het tweede jaar op rij geen enkele fatale aanval door haaien moest worden gemeld,” zegt Lindsay French, manager van de International Shark Attack File. “Florida was met eenendertig aanvallen ook het voorbije jaar de Amerikaanse staat met de meeste aanvallen. Brandpunt was vooral Volusia County, waar in totaal negen aanvallen moesten worden gemeld.”

Verder wordt erop gewezen dat op La Reunion drie aanvallen werden opgetekend. Twee aanvallen hadden een dodelijke afloop. Verder werden twee aanvallen geregistreerd op Ascension, de Bahamas, Costa Rica, Indonesië en Zuid-Afrika. Verder werd nog één aanval opgetekend in Brazilië, de Kanarische Eilanden, Cuba, Egypte, Engeland, Japan, de Malediven en Nieuw-Zeeland. Costa Rica en Cuba waren het toneel van een dodelijke aanval. In Cuba was het van de jaren dertig van de voorbije geleden dat nog een fatale aanval moest worden gemeld. Op Ascension werd de eerste aanval sinds de negentiende eeuw geregistreerd.

Lees Verder

16:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haaien |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het beroemde hotel Waldorf Astoria in New York is niet te koop. Dat heeft Christopher Nassetta, chief executive van Hilton Worldwide Holdings, de uitbater van het complex. Het Waldorf Astoria is in handen van de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group, die echter op last van de Chinese overheid gedwongen worden wereldwijd activa te verkopen. Nassetta benadrukte echter dat het Waldorf Astoria voorlopig niet tot het pakket behoort dat voor een verkoop in aanmerking zou komen. Anbang kocht het hotel drie jaar van Hilton voor een bedrag van 1,95 miljard dollar. Dat aankoop maakte deel uit van een gigantische operatie, waarbij Anbang over de hele wereld voor tientallen miljarden dollar activa kocht.

Verzekeraar Allianz heeft in Zeeland tweeëntwintig windturbines overgenomen van DIF Renewable Energy en investeerder Ampere. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De molens hebben ieder een capaciteit van twee megawatt. Het Zeelandse windpark wordt door Allianz in de portefeuille van het investeringsfonds Aref II ondergebracht. Dat fonds beheert al een aantal projecten rond windenergie en zonnekracht in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland. In totaal vertegenwoordigt de portfolio een capaciteit van 350 megawatt. Het fonds beschikt over een financiële reserve van 350 miljoen euro, die door institutionele beleggers werd opgebouwd.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar, tegenover 1,63 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Volgens Brian Goldner, topman van Hasbro, werd de hele sector met een lagere verkoop geconfronteerd. Het bedrijf leed een verlies van 5,4 miljoen dollar, tegenover een winst van 192,7 miljard dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het negatieve resultaat moet echter worden toegeschreven aan de impact van eenmalige fiscale lasten die in de Verenigde Staten moesten worden geboekt. Zonder deze last zou de winst van 207,2 miljoen dollar naar 291,2 miljoen dollar zijn gestegen.

Op de Noordzee kunnen mogelijk drijvende zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dat heeft Philippe De Backer, Belgisch staatssecretaris voor de Noordzee, gezegd. Zonnepanelen zouden volgens De Backer onder meer een grotere efficiëntie hebben en hogere opbrengsten opleveren. Dat zou het gevolg zijn van de weerkaatsing van het licht op de zee en de afkoelend werking van het water. Er wordt nu onderzocht op welke locaties de offshore zonnepanelen zouden kunnen worden geïnstalleerd. Daarbij zou vooral worden gedacht aan de offshore windmolenparken of kunstmatige eilanden die de kust tegen stormen moeten beschermen. Begin volgend decennium zou een proefproject worden voorzien.

In België maakte vorig jaar 20 procent van de bedienden gebruik van een bedrijfswagen om de afstand tussen de woning en de werkplek te overbruggen. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een mobiliteitsonderzoek van consulent Acerta bij meer dan veertigduizend werkgevers. Vastgesteld werd dat 76,66 procent van de werknemers van de auto gebruik maakt. Bij 10,12 procent is er sprake van een combinatie met andere vervoersmiddelen, maar 66,54 procent doet uitsluitend op de auto beroep. Bij de fiets werd een stijging met 8,2 procent tot bijna 25 procent gemeld. Bij het openbaar vervoer was er een toename met 5,6 procent tot 7,42 procent.

Instrumentenbouwer Gibson Brands zoekt naar mogelijkheden om de schuld van de onderneming af te bouwen en bijkomende financiering aan te trekken. Dat heeft Henry Juszkiewicz, topman van Gibson Brands, gezegd. Gibson verkeert in financiële problemen, maar Juszkiewicz zegt in ieder geval een faillissement te willen voorkomen. Gibson verkoopt elektrische gitaren en geluidsapparatuur. Het bedrijf heeft echter te maken met uitdagende marktomstandigheden. Het merk werd meer dan honderd geleden opgericht en heeft wereldberoemde muzikanten zoals Eric Clapton, Keith Richards, Pete Townshend of Mark Knopfler als ambassadeur. De Gibson Les Paul is één van de meest iconische gitaren ter wereld.

Het Noorse olieconcern Statoil heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,1 miljard dollar, tegenover 12,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Er werd een nettowinst geboekt van 2,57 miljard dollar, tegenover een nettoverlies van 2,79 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar werd steeg de omzet van 45,9 miljard dollar naar 61,2 miljard dollar. Er werd een jaarwinst geboekt van 4,6 miljard dollar, tegenover een verlies van 2,9 miljard dollar het jaar voordien. Eldar Saetre, chief executive van Statoil, wijst erop dat het concern het voorbije jaar nieuwe productierecords heeft laten optekenen.

De Europese Commissie start een dieper onderzoek naar de fusie tussen Praxair en Linde. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, aangekondigd. De Europese Commissie zegt te vrezen dat de nieuwe combinatie de concurrentie in een aantal sectoren, zoals de handel in zuurstof en helium, zou kunnen afzwakken. Vestager wijst er daarbij op dat deze grondstoffen essentieel zijn voor een groot aantal dagelijkse producten. De Europees commissaris wijst erop dat fabrikanten van deze producten op dit ogenblik al slechts op een beperkt aantal leveranciers kunnen rekenen. Met de fusie tussen Praxair en Linde wordt dat aanbod volgens Vestager nog kleiner.

De Nederlandse groep Amsterdam Commodities (Acomo) - handelaar in thee, specerijen en noten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 709,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Volgens Acomo konden vooral bij noten en voedingsingrediënten goede prestaties worden gemeld. De nettowinst daalde echter met 5,5 procent tot 32,5 miljoen euro. Allard Goldschmeding, topman van Acomo, wijst er echter op dat ongunstige wisselkoerseffecten een negatieve impact hebben gehad op het resultaten. Tevens wordt gewag gemaakt van hogere kosten, onder meer door de overname van notenhandelaar Delinuts.

De wederopbouw van Irak na de jarenlange oorlogsvoering en economische aftakeling zal een investering vergen van 88 miljard dollar. Dat heeft het Iraakse ministerie van planning berekend. Opgemerkt wordt dat op korte termijn een bedrag van 22 miljard dollar moeten kunnen worden samengebracht. Dat geld moet vooral voor huisvesting worden gebruikt. Ongeveer 138.000 wooneenheden zijn beschadigd. De helft van dat vastgoed is volledig verwoest. Er werd gemeld dat ongeveer 2,5 miljoen Irakezen nog steeds zijn ontheemd. Irak heeft de voorbije vijftien nagenoeg na de afzetting van dictator Saddam Hussein onafgebroken geweld, terrorisme en bezetting gekend.

In de Verenigde Staten neemt het chemieconcern LyondellBasell voor een bedrag van 2,3 miljard dollar de onderneming A. Schulman, leverancier van grondstoffen voor onder meer kunststoffen, over. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. Opgemerkt wordt dat de fusie door de bestuursraden van beide ondernemingen unaniem worden gesteund. Gehoopt wordt dat de transactie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Door de samensmelting van beide entiteiten ontstaat een onderneming met een jaaromzet van bijna 5 miljard dollar. A. Schulman heeft ongeveer 5.100 werknemers, verdeeld over meer dan vijftig productiesites in de hele wereld.

De Duitse lampenfabrikant Osram heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel met 16,7 procent terug tot 157 miljoen euro. Olaf Berlien, chief executive van Osram, wijt die daling aan een inkrimping van de winstmarges, negatieve valuta-effecten en opgelopen uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Berlien maakte in het algemeen gewag van een soliede jaarbegin. Vooral tijdens de tweede helft van het boekjaar mogen volgens hem echter sterke prestaties worden verwacht.

De Amerikaanse wapenfabrikant Remington heeft een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Tijdens de procedure worden de activiteiten van de onderneming echter verdergezet, zodat het uitzicht op een mogelijke doorstart behouden kan blijven. Bij Remington, dat meer dan tweehonderd jaar geleden werd opgericht, werken op dit ogenblik 3.500 mensen. Het bedrijf is in handen van investeerder Cerberus Capital Management, dat de wapenfabrikant elf jaar geleden uit een faillissement kon overnemen. Remington was lange tijd leverancier voor het Amerikaanse leger en is onder meer bekend als producent van Bushmaster, een automatisch aanvalsgeweer.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel en zijn Duitse sectorgenoot Evonik zijn in de fabriek van hun joint-venture in het Duitse Ibbenbüren gestart met de gezamenlijke productie van chloor en kaliumloog. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt. De joint-venture werd drie jaar geleden aangekondigd. Financiële details over het samenwerkingsverband werden niet meegedeeld. Wel werd aangegeven dat AkzoNobel en Evonik elk een belang van 50 procent in de samenwerking hebben. De fabriek in Ibbenbüren heeft een jaarcapaciteit van 120.000 ton kaliumhydroxide en 75.000 ton chloor. AkzoNobel neemt uit de producti chloor en waterstof af, terwijl Evonik de kaliumloog verwerkt.

Chipfabrikant Melexis heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 132,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalwinst steeg met 6 procent tot 26,6 miljoen euro. De jaaromzet steeg met 12 procent tot 511,7 miljoen euro. De nettowinst nam met 15 procent toe toe 111 miljoen euro. Het bedrijf heeft tevens een nieuw vijfjarenplan bekendgemaakt. Daarbij wordt een investering van 75 miljoen euro voorzien. Die bijkomende financiële middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de uitbreiding van de activiteiten in de fabrieken van Melexis in Sofia in Bulgarije en Corbeil-Essonnes in Frankrijk.

10:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-18

Buitenlandse zakenreis geregeld met vakantie gecombineerd

Zakenreizigers die hun professioneel bezoek combineren met een korte vakantieperiode, geven een beduidend groter budget uit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het toeristisch bureau VisitBritain-VisitEngland bij tweeëntwintighonderd zakenreizigers. Opgemerkt wordt dat zakenreizigers voor een bezoek aan een evenement gemiddeld een bedrag van 991 pond uitgeven. Wanneer het verblijf echter voor vakantiedoeleinden wordt verlengd, loopt dat bedrag volgens de onderzoekers echter op tot 1.942 pond. Verder blijkt dat de bestemming weinig impact heeft op de beslissing om het verblijf te verlengen. Wel wordt vooral gewezen naar de connecties en overnachtingsmogelijkheden.

Uit het onderzoek bleek onder meer dat bij een binnenlandse zakenreis gemiddeld één overnachting wordt genoteerd. Bij internationale delegaties loopt dat verblijf echter op tot een gemiddelde van 3,7 overnachtingen. Er werd tevens vastgesteld dat internationale delegaties ook grotere budgetten uitgeven. Het grootste budget is voor delegaties uit landen die niet tot de Europese Unie behoren. Daar wordt gerekend met een gemiddelde uitgave van 1.748 pond. Zakenreizigers uit de Europese Unie zouden gemiddeld 990 pond uitgeven. Bij binnenlandse reizigers blijft het budget beperkt tot 329 pond.

De onderzoekers merken verder op dat de bestedingsbudgetten ook variëren van de locatie van het evenement. In Londen is immers sprake van een bedrag van 2.332 pond, tegenover 1.518 pond in Schotland. In de rest van Groot-Brittannië moet gerekend worden met een gemiddeld budget van 1.118 pond. Tevens bleek dat slechts 2 procent van de Britse zakenreizigers een professionele reis met een vakantie combineert, maar bij bezoekers uit andere landen van de Europese Unie loopt dat op tot 12 procent. Bij bezoekers uit de rest van de wereld beslist 33 procent om zijn zakelijke verplaatsing met een vakantie te verlengen.

Lees Verder

16:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakantie |  Facebook |

Werkvloer kan productiviteit nog gevoelig opdrijven

Een gedeelte van de werknemers erkent zelf een gebrek aan productiviteit op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van Vodafone bij nagenoeg tweeduizend werknemers in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 23 procent van de ondervraagde werknemers zichzelf onproductief noemt. Bovendien blijkt dat cijfer bij de jongste categorie werknemers zelfs op te lopen tot 28 procent. Het knelpunt moet volgens de onderzoekers echter vooral worden gezocht bij technologie. Er moest immers worden vastgesteld dat 42 procent van de ondervraagden opwerpt zich door een inferieure technologie geremd te voelen.

“Vooral wordt gevraagd naar technologie die het mogelijk maakt om ook op verplaatsing op een efficiënte manier met de thuisbasis te communiceren,” stippen de onderzoekers aan. “Er is echter niet alleen sprake van een inferieure technologie, want meer dan 50 procent van de werknemers geeft aan dat hun productiviteit door processen worden afgeremd. Bovendien klaagt 47 procent over een teveel aan meetings. Tegelijkertijd blijken die problemen ook te wegen op de mentale gezondheid van de werknemer, want meer dan 40 procent van de ondervraagden zegt op de werkvloer met stress geconfronteerd te worden.”

“Werknemers rekenen op steun van hun werkgevers om professioneel optimaal te kunnen functioneren,” betogen de onderzoekers. “Weliswaar zegt één op drie werknemers bijzonder productief te zijn, maar toch moet worden vastgesteld dat een groot gedeelte van de potentie van de werkvloer ongebruikt blijft. Er moet dan ook gekeken worden naar mogelijke veranderingen die kunnen worden doorgevoerd om het gebrek aan productiviteit aan te pakken. Daarbij moet ook worden gekeken naar persoonlijke oplossingen, want niet alle werknemers hebben dezelfde vragen en behoeften.” Uit het onderzoek blijkt dat vooral technologie en teamwork vaak de basis van oplossingen kunnen zijn.

Lees Verder

16:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeid |  Facebook |

Ook vakbondswereld moet digitaal leren werken

Ook in de vakbondswereld luiden digitale technologieën een nieuw tijdperk in. Dat staat in een rapport van het Britse advocatenkantoor EMW Law. Opgemerkt wordt dat door nieuwe technologische mogelijkheden werknemers de kans krijgen om zich op alternatieve manieren te organiseren. Er wordt aan toegevoegd dat zowel werkgevers als vakbonden zich op deze nieuwe evoluties moeten instellen. Er kunnen volgens de onderzoekers immers door de werknemers zelf digitaal een aantal afspraken worden gemaakt om allerlei acties, zoals de organisatie van stiptheidsacties of gecoördineerd ziekteverlet, op te zetten.

“In totaal zijn vorig jaar door stakingen in de Britse privésector 149.000 arbeidsdagen verloren gegaan,” zegt John Taylor, topman van EML Law. “Dat betekent een stijging met 80 procent tegenover het jaar voordien. In de openbare sector moest tegelijkertijd een daling met 69 procent tot 72.000 verloren arbeidsdagen worden opgetekend. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het aantal stakingsdagen in werkelijkheid gevoelig hoger ligt dan uit de officiële cijfers blijkt. Dankzij nieuwe communicatie-applicaties - zoals onder meer WhatsApp - is het niet langer noodzakelijk om een officiële vakbondsactie op te zetten.”

“Werkgevers moeten oppassen voor de verborgen bedreiging van geïmproviseerde collectieve acties,” betoogt Taylor. “Het is volgens de WhatsApp-generatie heel gemakkelijk geworden om een stakingsactie op te zetten zonder beroep te moeten doen op een vakbond of zelfs maar een officiële aankondiging te doen. Portals zoals WhatsApp of Viber kunnen een verzamelpunt worden van toenemende klachten en protesten, waardoor het moreel van het personeel wordt ondermijnd of uitgehold.” Ook bij de vakbonden echter dreigen de nieuwe platformen tot grondige veranderingen te zullen leiden.

“De vakbonden moeten hun sociale mediastrategieën herdenken om relevant te kunnen blijven,” benadrukt Alex Wood, onderzoeker bij het Oxford Internet Institute. Vakbonden zijn vaak hiërarchisch en bureaucratisch. Dus hebben ze de neiging om sociale media te gebruiken om hun boodschap te verspreiden op de manier zoals ze gewend zijn, zodat te weinig aandacht wordt geschonken aan de discussies waarvoor deze platformen door de werknemers worden gebruikt. Indien de vakbonden hulp bieden zoals de werknemers wensen, kan het aantal stakingen gevoelig worden beperkt.”

“Werknemers zullen in staking gaan indien zij vinden dat actie de enige manier is om hun stem te laten horen,” zegt Wood nog. "Maar als vakbonden de werknemers eigen ruimte bieden om hun grieven te bespreken en hulp aanbieden, kan een instrument worden aangereikt om het conflict te institutionaliseren en de werkomgeving beter te maken.

Lees Verder

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakbond |  Facebook |

Millennials tonen massale interesse in cruises

Cruises vormen al langere tijd de snelstgroeiende sector van de toeristische industrie, maar blijken bovendien ook steeds meer millennials aan te trekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent JD Power en de Cruise Lines International Association. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat cruises in elke leeftijdscategorie de meest populaire keuze voor een vakantiereis waren. De millennials waren daarbij zelfs het meest geneigd te zijn dat ze dit jaar waarschijnlijk een cruise zouden ondernemen. Er kon worden vastgesteld dat 94 procent van de millennials te kennen gaf voor zijn volgende vakantie een cruise te willen kiezen.

"Gezien het feit dat millennials de eerste generatie zijn die samen met hun ouders op cruises zijn gegaan, zou het misschien geen verrassing moeten zijn dat zij nu ook als jonge volwassenen een sterke interesse laten blijken,” zeggen de onderzoekers. “Naast de gekende merken zoals Carnival Cruises en Costa Cruises, blijkt ook een belangstelling voor premium-producten zoals Princess Cruises en Holland America Line. Een toenemend aantal millennials overweegt zelfs ultraluxe cruises. Steeds opnieuw worden immers nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van cruiseproducten en reiservaringen.”

De onderzoekers merken nog op dat er verscheidene redenen zijn waarom millennials voor een cruise kiezen. Onder meer wordt opgemerkt dat bij cruises alle accommodatie, maaltijden, activiteiten en entertainment in de ticketprijs zijn inbegrepen. Anderzijds blijkt dat korte cruises vooral gekozen worden voor hun betaalbaarheid, terwijl langere tochten vooral gezien worden als een handige manier om de wereld te ontdekken en een aantal exotische plaatsen te kunnen bezoeken. Tegelijkertijd wordt gewag gemaakt van een culinaire ontdekkingsreis die vaak aan boord van het schip wordt geboden. Verder wordt opgemerkt dat aan boord vaak ook bijkomende activiteiten, zoals wellness en fitness, worden geboden.

Tenslotte wordt gewezen naar de toegang tot het breedband-netwerk van het schip, waardoor in realtime foto’s en video’s voor familie en vrienden kunnen worden opgeladen.

Lees Verder

15:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cruise |  Facebook |

Zweedse bedrijfsleiders hekelen uitwijzing geschoolde vluchtelingen

De uitwijzing van geschoolde vluchtelingen werkt contraproductief. Dat staat in een open brief die een dertigtal Zweedse bedrijfsleiders in de zakenkrant Dagens Industri hebben geplaatst. In de brief wordt opgemerkt dat de Zweedse technologische sector met een sterk tekort aan geschoolde werknemers wordt geconfronteerd. Die kloof zou volgens hen gedeeltelijk kunnen worden opgevuld door hoogopgeleide vluchtelingen die gehoopt hadden in Zweden een nieuw leven op te bouwen, maar dreigen uitgewezen te worden. Bovendien wordt opgemerkt dat Zweedse bedrijven wereldwijd moeten rekruteren.

De open brief is onder meer ondertekend door internationaal gekende bedrijfsleiders zoals Stefan Persson (Hennes & Mauritz) en Borje Ekholm (Ericsson). “We kunnen niet verwachten dat ingenieurs, informatici en andere specialisten bereid zullen zijn hun land te verlaten indien ze vrezen door Zweden om onvoorspelbare redenen te zullen worden uitgewezen,” aldus het schrijven. De bedrijfsleiders viseren daarmee het Zweedse migratiebureau, dat geweigerd heeft om werkvergunningen voor buitenlanders te verlengen. Van allerlei administratieve regels zou gebruik gemaakt zijn om buitenlandse werknemers uit te wijzen.

Het migratiebureau zegt de Zweedse wet toe te passen, maar critici noemen de uitwijzingen een absurde soap die de Zweedse concurrentiekracht verzwakt. Borje Ekholm liet bovendien duidelijk blijken dat Ericsson onmogelijk zijn onderzoeksactiviteiten in Zweden zou kunnen houden indien de economische immigratie niet op een transparante manier kan worden georganiseerd. Johan Attby, oprichter van het sociale netwerk Fishbrain, wijst erop dat Stockholm tegen het einde van dit decennium zestigduizend informatici moet vinden indien de stad zijn status als centrum voor startups wil bewaren. Ook bij ingenieurs en verplegend personeel wordt een tekort gemeld.

Zweden heeft de voorbije vijf jaar 400.000 asielzoekers ontvangen. In geen enkel ander Europees land werden per hoofd van de bevolking evenveel asielzoekers ontvangen. Er wordt wel opgemerkt dat de meesten geen onmiddellijke bijdrage tot de nationale arbeidsmarkt kunnen leveren. Een grote groep gaat immers nog naar school, terwijl de anderen vaak de vereiste vaardigheden en kwalificaties missen. Om op langere tijd vooruitzichten op de arbeidsmarkt te hebben, is minstens een diploma middelbaar onderwijs noodzakelijk. Zweden kende tijdens de maand januari een werkloosheid van 6,5 procent. Bij migranten loopt dat cijfer echter op tot meer dan 20 procent.

Lees Verder

14:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vluchtelingen |  Facebook |