15-04-18

Verenigde Emiraten en Oman sterkste groeiers in Golfregio

De landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) zullen dit jaar een sterkere economische prestatie laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Coface, waarin voor de Arabische regio voor dit jaar een economische groei met 2,3 procent in het vooruitzicht wordt gesteld, tegenover een stijging met 0,6 procent vorig jaar. De versnelde groei kan volgens Coface worden toegeschreven aan de wereldwijd verbeterende omstandigheden en de hogere olieprijzen. Wel wordt opgemerkt dat een sterkere economische groei wordt afgeremd door volatiele energieprijzen en geopolitieke onzekerheden.

Lees Verder

22:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emiraten |  Facebook |

New York ervaart negatieve impact van buitenlandse vastgoedbezitters

In New York City beleven de winkeliers een bijzonder moeilijke periode. Dat blijkt onder meer uit een rapport van het Siena College Research Institute. De onderzoekers maken daarbij gewag van een reële retail-apocalyps. Inmiddels is volgens de respondenten zo problematisch geworden dat het vertrouwen van de consumenten in de economische toekomst van de stad teruggevallen is tot het laagste niveau sinds december drie jaar geleden. Opgemerkt wordt dat overal de signalen van een toenemende malaise kunnen worden opgetekend, waarbij aangevoerd wordt dat dichtgespijkerde winkels grote delen van wijken tot echte spooksteden omvormen.

Lees Verder

21:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york |  Facebook |

Griekse economie traagste groeier van de hele eurozone

Geen enkel land van de eurozone heeft het voorbije jaar een tragere groei gekend dan Griekenland. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Daarbij wordt opgemerkt dat het Griekse bruto binnenlandse product het voorbije jaar met 1,4 procent is toegenomen, tegenover een gemiddelde stijging met 2,3 procent voor de volledige eurozone. Aan het andere einde van het spectrum staat Ierland, die zijn economie het voorbije jaar met 5 procent zag groeien. De cijfers tonen volgens de Europese Centrale Bank aan dat de economische crisis, ondanks het einde van het internationale hulpprogramma, nog altijd zwaar op Griekenland blijft wegen.

Lees Verder

20:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland |  Facebook |

Franse luchtvaartindustrie heeft nieuw recordjaar achter de rug

De Franse luchtvaartindustrie heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Groupement des Industries Françaises Aéronautiques et Spatiales (Gifas), waarin gewag wordt gemaakt van een nieuw recordjaar. Er wordt daarbij opgemerkt dat de sector het voorbije jaar tevens voor 44 miljard euro heeft geëxporteerd. Ook dat vertegenwoordigde een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Verwacht wordt dat de trend zich ook dit jaar verder zal doorzetten.

Lees Verder

20:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart |  Facebook |

Russische hotels tijdens World Cup 1.000 procent duurder

Een groot aantal Russische hotels hebben in de aanloop naar de organisatie van de World Cup hun kamerprijzen sterk verhoogd. Dat is de conclusie van een rapport van de Rospotrebnadzor, het Russische federale bureau voor de bescherming van de consumentenrechten, die meer dan twaalfduizend hotels heeft gecontroleerd. Daarbij werden volgens de organisatie ongeveer vijftienhonderd administratieve overtredingen vastgesteld. Volgens Rospotrebnadzor moest worden vastgesteld dat 561 uitbaters met overdreven prijzen bleken te werken. In totaal werden voor 6 miljoen roebel of 96.000 Amerikaanse dollar boetes uitgedeeld. Er werden ook 187 waarschuwingen uitgedeeld.

Lees Verder

20:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland |  Facebook |

Amerikaanse bedrijven mogen helpen aan bouw Taiwanese duikboten

Amerikaanse producten van militaire uitrusting mogen Taiwan ondersteunen bij de bouw van eigen duikboten. Daarvoor heeft de regering van de Verenigde Staten recent toelating gegeven. Dat hebben woordvoerders van het ministerie van defensie van Taiwan bekendgemaakt. De beslissing betekent volgens de woordvoerders een belangrijke stap in de ambities van het land om zijn oorlogsvloot verder uit te bouwen, waardoor Taiwan zich beter zou moeten kunnen beschermen tegen een mogelijke dreiging van China. De Amerikaanse licenties voor de bouw van de Taiwanese duikboten werden in China dan ook op zware kritieke ontvangen. China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie.

Lees Verder

15:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duikboten |  Facebook |

Griekenland ziet groot gedeelte luxetoerisme aan zich voorbijgaan

Griekenland is weliswaar één van de absolute toeristische trekpleisters van het mediterrane bekken – samen met Turkije op een derde plaats na Spanje en Italië – maar moet als locatie voor luxevakanties met een belangrijke achterstand afrekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van IPK International en de Association of Greek Tourism Enterprises (Sete). Het probleem moet volgens het rapport vooral worden toegeschreven aan een gebrekkige infrastructuur, terwijl het ook moeilijk zou zijn een geschikt product aan te bieden. Daarnaast wordt echter ook gewezen aan een zwakke promotie.

Lees Verder

14:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Isaac Larian, chief executive van de groep MGA Entertainment wil ongeveer tweehonderdtachtig winkels van de failliete speelgoedverkoper Toys R Us in de Verenigde Staten en Canada overnemen. Larian zou daarbij een bod van ongeveer 890 miljoen dollar hebben gedaan - De Nederlandse optiekketen Hans Anders verkoopt zijn Franse activiteiten aan de groep Abittan, die onder meer eigenaar is van de optiekformule Acuitis. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De formule van Hans Anders is voor Frankrijk minder geschikt - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 60 biljoen won of 46 miljard euro gerealiseerd. Dat was een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 58 procent tot 15,6 biljoen won.

Het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (Ocha) van de Verenigde Naties heeft een bedrag van 530 miljoen dollar gereserveerd voor hulp aan Congo. In totaal heeft Congo volgens het Ocha dit jaar 1,8 miljard euro humanitaire hulp nodig - De voorgenomen reorganisatie bij Volkswagen moet sneller tot uitvoering worden gebracht. Dat heeft Herbert Diess, de nieuwe topman van de Duitse autogroep, gezegd. De truckdivisie krijgt volgens Diess mogelijk een beursnotering, maar blijft zeker onder de controle van de groep - De chief executive van een grote beursgenoteerde Belgische onderneming ontving vorig jaar een gemiddeld inkomen van 2,15 miljoen euro. Dat is een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft De Tijd berekend. Carlos Brito van AB Inbev ontving het hoogste loon.

Het Franse toeristische concern Groupe Pierre & Vacances-Center Parcs heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 654,8 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. - Een gemiddeld gezin bezat vorig jaar in België een vermogen van 517.200 euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. De toename bleef echter lager dan de inflatie, die 2,1 procent bedroeg. - Het Britse softwareconcern Sage heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzetgroei met 6,4 procent gerealiseerd, tegenover een stijging met 11,1 procent dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Noord-Europa, het Midden-Oosten en Afrika was er een vertraging.

De Franse vastgoedinvesteerder Klépierre heeft de plannen voor een overname van zijn Britse sectorgenoot Hammerson opgeborgen. Dat heeft de Franse groep gemeld. Hammerson had twee biedingen van Klépierre, dat een bedrag tot 5 miljard pond had geboden, afgewezen - Supermarktketen Carrefour is bereid om zijn filialen in Genk en Angleur open te houden. In ruil wordt een grotere flexibiliteit gevraagd. Bij de herstructurering die Carrefour eind januari had aangekondigd, was nog de sluiting van beide winkels gemeld - Het Afrikaanse ecommerce-platform Jumia heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 507 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 41,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep echter op van 91,3 miljoen euro naar 120 miljoen euro.

Google wordt mogelijk de nieuwe eigenaar van een divisie die zich bij Nokia heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van draadloze verbindingen aan boord van vliegtuigen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De onderhandelingen zouden in een vergevorderd stadium zijn - Rusland zal mogelijk de leveringen titanium aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing stopzetten. De maatregel zou onderdeel kunnen vormen van de reactie van Rusland op de sancties die het land eerder van de Verenigde Staten kreeg opgelegd - De Britse keten WH Smith heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 643 miljoen pond. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel met 1,2 procent terug tot 82 miljoen pond.

10:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-18

Britse jongeren voelen zich niet meer gelukkig

In Groot-Brittannië moeten bij de jongere generaties een hoog niveau van stress en angstigheid worden opgetekend. Het geluksgevoel van de Britse jongeren tussen zestien en vijfentwintig jaar is tot het laagste niveau in tien jaar teruggevallen. Dat is de conclusie van een rapport van de Prince’s Trust bij nagenoeg tweeëntwintighonderd Britse jongeren. Vastgesteld werd dat 61 procent van de respondenten zich geregeld gestresseerd voelt, terwijl 27 procent moet toegeven herhaaldelijk een gevoel van hopeloosheid te ervaren, terwijl 47 procent erkent met een mentaal gezondheidsprobleem te worstelen.

Lees Verder

 

20:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Negatieve ontvangst weegt op levensverwachting migranten

Een populatie die migranten die door hun omgeving met vooroordelen worden bejegend, kunnen een risico op een hogere mortaliteit lopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California. Opgemerkt wordt dat de negatieve signalen vanuit de omgeving tijdens de adolescentie een negatieve impact kunnen hebben op de mentale gezondheid en op het gezondheidsgedrag, waardoor met een hoger risico op een vroegtijdig overlijden rekening moet worden gehouden. Hechte gemeenschappen van immigranten blijken echter in een aantal gevallen bescherming te kunnen bieden.

Lees Verder

 

19:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online video snel van betere kwaliteit dan televisie

Een meerderheid van de online videoservice-providers is ervan overtuigd dat de kwaliteit van hun technologie snel de traditionele televisie zal evenaren. Dat is de conclusie van een rapport van Akamai op basis van interviews met meer dan driehonderd managers bij bedrijven in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden vast dat 94 procent van de ondervraagden ervan overtuigd zijn dat de kwaliteit van de online diensten op een bepaald ogenblik het aanbod van traditionele televisie zal evenaren of overtreffen. Volgens 70 procent zal dat punt ten laatste binnen een jaar zijn gerealiseerd.

Lees Verder

 

18:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aantal Amerikaanse doctoraten nagenoeg op recordniveau

Twee jaar geleden werden aan Amerikaanse onderwijsinstituten 54.904 doctoraten toegekend. Dat is nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse National Center for Science and Engineering Statistics (NCSES). Drie jaar geleden werd een absoluut record van 54.909 doctoraten opgetekend. Levenswetenschappen leverden twee jaar geleden bijna 23 procent van de doctoraten, gevolgd door engineering (17 procent) en psychologie en sociale wetenschappen (16,5 procent), kunsten en aanverwante wetenschappen (10 procent). Het aandeel van exacte wetenschappen en engineering is op zestig jaar van 65 procent tot 75 procent opgelopen.

Lees Verder

 

17:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Automodellen wachten met upgrades op nieuwe emissieregels

Autobouwers vertragen de introductie van efficiëntere modellen tot volgend jaar. Op die manier kunnen ze immers hun winstmarges maximaliseren vooraleer de nieuwe regels van de Europese Unie op het gebied van emissies van koolstofdioxide van kracht worden. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Transport & Environment. Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar slechts zes van de vijftig populairste modellen het voorbije jaar een upgrade hebben gekregen. Voor de twee volgende jaren staan volgens de organisatie daarentegen eenentwintig upgrades op het programma.

Lees Verder

 

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Acht uur zonnekracht kan wereld heel jaar van energie voorzien

Er is op de wereld voldoende zonnekracht beschikbaar om aan de energiebehoeftes van de bevolking te voldoen. De opslag vormt echter een belangrijk knelpunt. Dat zeggen wetenschappers aan de University of Alberta in Canada. Om de hele wereld te kunnen voorzien, moet immers jaarlijks 18,3 terawattjaar energie beschikbaar zijn. Op amper acht uur wordt echter wereldwijd 21 terwattjaar aan zonnekracht geproduceerd. Bovendien is de kost van zonnekracht de voorbije jaren gevoelig gedaald. Het grote probleem is echter dat de opslagcapaciteit onmogelijk is staat zou zijn om een dergelijk volume aan energie te verwerken.

Lees Verder

 

17:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Transfers wegen vaak zwaar op gezinsleven voetballers

De frequente transfers die professionele voetballers in de loop van hun carrière realiseren, wegen zwaar op hun gezinsleven. Vrouwen en kinderen voelen zich door de eindeloze verhuis immers geïsoleerd en eenzaam. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de York St. John University, die vierendertig spelers uit de Engelse professionele voetbalcompetitie hebben ondervraagd. De meeste spelers gaven daarbij toe dat hun gezinnen onder de gevolgen van transfers hadden geleden. Bij een aantal spelers zou dat ook gewogen hebben op de sportieve prestaties op het terrein.

Lees Verder

 

16:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Franse groep Boortmalt investeert 50 miljoen euro in zijn vestiging in Antwerpen. Door de investering wordt de jaarcapaciteit van de Antwerpse mouterij van Boortmalt van 360.000 ton naar 470.000 ton opgevoerd. Antwerpen krijgt daardoor de grootste mouterij van de wereld - Het Japanse gamingbedrijf Nintendo sluit een samenwerkingsakkoord met het Amerikaanse durfkapitaalfonds Scrum Ventures. Beide partijen willen samen investeren in startups die op zoek gaan naar nieuwe toepassingen voor de Nintendo Switch, die een groot succes kent - Het navigatiebedrijf Here Techologies heeft in de Amerikaanse stad Boulder een nieuw onderzoekscentrum in gebruik genomen. In de vestiging moeten specialisten uit diverse vakgebieden werken aan verdere verbeteringen aan de technologie van de onderneming.

Saudi Aramco heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 33,8 miljard dollar geboekt, tegenover 7,2 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft het persbureau Bloomberg emeld. Aramco is daarmee wereldwijd de meest winstgevende oliegroep - Autobouwer Jaguar Land Rover schroeft zijn productieniveau terug. Daarmee moet de onderneming de economische tegenwind opvangen. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Door de ingreep zouden tevens vijfduizend banen worden geschrapt - Op Charleroi Airport is voor de eerste keer in de geschiedenis een vliegtuig voor vluchten op verre bestemmingen geland. Het toestel was een Airbus A340 die door luchtvaartmaatschappij Air Belgium op een verbinding tussen Charleroi en Hongkong zal worden ingezet.

Het busbedrijf Staf Cars wordt in de Verenigde Staten uitbater van de nieuwe verbinding die opdrachtgever FlixBus tussen de steden San Diego en Las Vegas zal opzetten. De nieuwe verbinding gaat eind mei van start. Voor de operaties zet Staf Cars het bedrijf USA Motorways op - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 28,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 33 procent naar 8,7 miljard dollar - Het Amerikaanse bedrijf Mylan, fabrikant van generieke geneesmiddelen, staat dicht bij een overname van de divisie consumentengezondheid van het Duitse farmaconcern Merck. Voor de activiteiten zou een bedrag tussen 3,5 miljard euro en 4 miljard euro zijn geboden.

De Duitse investeerder Rocket Internet heeft vorig jaar een omzet geboekt van 37 miljoen euro, tegenover 50 miljoen euro inkomsten het jaar voordien, onder meer door de beursgang van HelloFresh en Delivery Hero. Het nettoverlies werd van 741,5 miljoen euro tot 6 miljoen euro herleid - Luchtvaartmaatschappij Norwegian Air staat niet te koop. Dat heeft Björn Kos, topman van de Noorse budgetvlieger, gezegd in een reactie op berichten dat het concern International Airlines Group (IAG) interesse zou hebben om Norwegian Air in te lijven - De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 19 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 4,1 miljard dollar naar 4,6 miljard dollar.

Autobouwer Tesla zal tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar winstgevend zijn. Het bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van elektrische wagens, zal dan ook geen extra kapitaal nodig hebben. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd in een reactie op een aantal geruchten - De Nederlandse regering verwacht met de energiebedrijven Shell en ExxonMobil snel een akkoord te kunnen sluiten over de geleidelijke beëindiging van de gaswinning in Groningen. Dat heeft Eric Wiebes, Nederlands minister van economische zaken, gezegd - De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,9 miljard dollar, tegenover 22,3 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 5,5 procent op tot 5,94 miljard dollar.

15:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikanen hebben minder vertrouwen in zelfrijdende auto’s

Twee dodelijke ongevallen met autonome en semi-autonome wagens heeft het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de technologie gevoelig aangetast. Dat is de conclusie van een enquête van het bureau Morning Consult bij meer dan tweeduizend respondenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat eind maart van dit jaar 50 procent van de ondervraagden van mening was dat zelfrijdende auto’s minder veilig waren dan menselijke chauffeurs. In januari van dit jaar geloofde slechts 36 procent van de respondenten in een grotere onveiligheid van autonome wagens.

De twee enquêtes werden gescheiden door een ongeval midden maart in Tempe in de Amerikaanse staat Arizona, waar een zelfrijdende auto van Uber inreed op een vrouw die de straat overstak. De vrouw overleefde het ongeval niet. Later diezelfde maand crashte in Mountain View in de Amerikaanse staat Californië een semi-zelfrijdende wagen van Uber in de middenberm. Daarbij kwam de bestuurder om het leven. Die ongevallen hebben volgens de onderzoekers een duidelijke impact gehad op de visie van het publiek op de technologie. Eind maart was nog 27 procent van mening dat zelfrijdende wagens veiliger waren dan menselijke chauffeurs. Volgens 8 procent was er geen enkel verschil.

Jason Levine, executive director van het Center for Auto Safety, tonen beide incidenten dat veel consumenten zich niet gemakkelijk voelen om de controle over de auto aan de technologie over te dragen. “Er werd altijd gepropageerd dat de technologie een grotere veiligheid zou garanderen,” aldus Levine. “Wanneer men echter geconfronteerd wordt met het idee dat die ambities misschien toch niet zullen kunnen worden gerealiseerd, raakt de consument in twijfel en begint hij vragen te stellen. Amitai Bin-Nun, vice-president innovatieve mobiliteit bij Securing America’s Future Energy, zegt dat de mens in de toekomst wellicht een grotere vertrouwdheid met de technologie zal opbouwen.

“Daardoor zal de consument zich ook meer comfortabel voelen met het concept van de zelfrijdende auto,” zegt Bin-Nun. Hij wijst er ook op dat de twee ongevallen onterecht met elkaar worden gelinkt. In wezen is er immers sprake van twee verschillende concepten. Het publiek is echter niet geneigd om bij incidenten met die verschillen rekening te houden.

Lees Verder

14:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit |  Facebook |

Digitale verslaving versterkt eenzaamheid en depressie

Een overdadig gebruik van de smartphone verschilt in wezen niets van een andere verslaving. Bovendien kan een verslaving aan sociale mediatechnologie een negatieve impact hebben op de sociale verbondenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco State University bij ruim honderddertig studenten. Respondenten die het meest intensief van hun smartphones gebruik maakten, bleken ook het meest frequent klachten over isolatie, eenzaamheid, depressies en angsten te formuleren. Er moet volgens de onderzoekers dan ook worden gestreefd naar een evenwicht dat nog wel het gebruik van technologie bevordert, zonder echter andere ervaringen te smoren.

“Het problematisch smartphonegebruik creëert in de hersenen neurologische verbindingen op een manier die vergelijkbaar zijn met de manier waarop een opioïdenverslaving gradueel wordt opgebouwd door patiënten die met geneesmiddelen de pijn proberen te verlichten,” benadrukken de onderzoekers Erik Peper en Richard Harvey, professoren volksgezondheid aan de San Francisco State University. De onderzoekers zeggen dat eenzaamheid in belangrijke mate wordt gecreëerd door omdat persoonlijke interactie wordt ingeruild tegen een vorm van communicatie waarin het onmogelijk is geworden om lichaamstaal en andere signalen te interpreteren.

De onderzoekers stelden dat de betrokken personen nagenoeg voortdurend multitasken, waarbij getracht wordt om studies te combineren met het gebruik van andere media, de consumptie van voeding of een deelname aan evenementen. "Deze constante activiteit laat aan lichaam en geest weinig tijd om te ontspannen en te herstellen," zeggen de onderzoekers. "Dit gedrag resulteert dan ook vaak in semi-tasking, waarbij weliswaar meerdere taken tegelijkertijd worden uitgevoerd, maar elke opdracht aan kwaliteit inboet.” Peper en Harvey merken wel op bij die digitale verslaving niet met een beschuldigende vinger naar de gebruiker mag worden gewezen.

“De problemen zijn het gevolg van de ambities van de technologiebedrijven om hun winsten te verhogen,” aldus de onderzoekers. “Allerlei signalen op telefoons en computers zorgen ervoor dat de consument zich gedwongen voelt te reageren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde verbindingen die de mens evolutionair voor dreigend gevaar, zoals een aanval van een groot roofdier, moesten waarschuwen. De mechanismen die de mens ooit beschermden en lieten overleven, zorgen er nu voor dat de mens kan worden gegijzeld voor de meest triviale vormen van informatie.”

De onderzoekers benadrukken wel dat de consument zich kan trainen om zijn digitale verslaving te overwinnen.

Lees Verder

13:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |

Bedrijven krijgen niet langer eerbied voor hun ouderdom

In de Verenigde Staten hebben bedrijven een steeds kortere levensduur. Dat zegt onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University, gebaseerd op een analyse van bijna 32.000 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven tussen het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw en het midden van dit decennium. De onderzoekers stelden vast dat de kansen van de onderneming om langer dan vijf jaar te leven, tijdens die periode gevoelig zijn gedaald. Dat geldt ook voor leeftijdsgrenzen van tien, vijftien en twintig jaar. Volgens de wetenschappers zijn de visies over de levensduur van ondernemingen geëvolueerd naarmate de organisaties steeds meer een tijdelijk karakter kregen.

"Bedrijven die in de jaren zestig hun debuut op de beurs maakten, hadden 50 procent kans om meer dan twee decennia te overleven,” betogen de onderzoekers Rene Bakker en Matthew Josefy, professoren ondernemerschap aan de Universiteit van Indiana. "Tegen de jaren negentig daalde dat percentage tot 20 procent. Deze bedrijven hadden ook 80 procent kans om hun tiende verjaardag te kunnen vieren, maar na de eeuwwisseling viel dat cijfer terug tot 50 procent.” Volgens Bakker en Josefy lijkt de leeftijd van een onderneming niet meer dan een getal en suggereren dat ouderdom niet langer het succes van de organisatie kan voorspellen.

"Wij geloven dat deze trend een belangrijke verschuiving weerspiegelt in de visie op de genetica van de onderneming,” merken de onderzoekers op. “Kortstondige en tijdelijke organisaties, die snel een complexe taak volbrengen en vervolgens worden ontmanteld, kunnen in een breed scala van industrieën steeds vaker worden opgemerkt. In de vorige eeuw werden veel bedrijven geleid met de verwachting dat het eigendom aan de volgende generatie van de familie zou kunnen worden doorgegeven. Een groot deel van de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven is rond deze familiale ondernemingen opgebouwd.”

“Bedoeling was dat de organisatie langer zou leven dan de oprichter en hem daarmee een gevoel van onsterfelijkheid zou bezorgen,” beklemtonen Bakker en Josefy. “Die concepten zijn op dit ogenblik grotendeels verdwenen. De klassieke managementtheorieën koppelden expertise, betrouwbaarheid en legitimiteit aan de leeftijd van de onderneming. Vandaag kan dat daarentegen in een aantal contexten negatieve connotaties roepen. Onder meer in de technische sector wordt een grote waarde gehecht aan vernieuwing en jeugdigheid. Het Amerikaanse bedrijf lijkt steeds meer een wegwerpproduct te worden, gelijklopend met het tijdelijke karakter van andere aspecten van onze maatschappij.

De onderzoekers vermoeden dat de afnemende levensduur van Amerikaanse bedrijven deels te wijten is aan actievere golf van fusies en overnames die de voorbije jaren kon worden opgemerkt. Tevens wordt echter gewezen op een cultuur die start-ups aanmoedigt. "We leven in een omgeving waarin het vrij eenvoudig is om een bedrijf te starten en weer te liquideren", aldus Bakker. "Veel jonge bedrijven lijken organisatorische supernova's, die een grotere schittering genieten, maar sneller sterven. Als een startup zijn gewenste doelstellingen heeft bereikt, kan de organisatie worden ontmanteld of omgebouwd in een andere entiteit met nieuwe doelen."

"Terwijl de samenleving zich vaak zorgen maakt om bedrijven te laten falen, is het voor een onderneming soms beter te sterven en middelen vrij te maken, zodat nieuwe activiteiten kunnen worden opgezet," zeggen de onderzoekers. “Het falen van een entiteit kan zelfs de voorloper zijn van het succes van een opvolger.”

Lees Verder

12:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bedrijven |  Facebook |

Ook in literatuur heeft succes een vast patroon

In de literatuur loopt een auteur de grootste kans op een bestseller met werk dat als fictie, thriller of mysterie wordt gecatalogeerd, hoge initiële verkoopcijfers haalt en rond kerstmis wordt uitgebracht. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers van de Northeastern University, gebaseerd op bijna vijfentwintighonderd titels die tussen tien jaar geleden en twee jaar geleden in de New York Times Bestseller List werden opgenomen. De onderzoekers ontdekten dat algemene fictie en biografieën vaker de bestsellerlijst vaker maakten dan andere genres. Werken met een hogere initiële plaats op de lijst liepen ook meer kans om een langere vermelding te behouden.

"Het meest verrassende resultaat van de studie was dat een universeel patroon voor boekverkopen kon worden teruggevonden,” zegt onderzoeksleider Albert-László Barabási, professor netwerkwetenschappen aan de Northeastern University. "Alle hardcover-bestsellers, ongeacht hun genre, volgen een verkooptraject dat door dezelfde factoren wordt bepaald. Deze patronen maakte het ook mogelijk om op basis van de vroege verkoopcijfers een statistisch model te creëren dat het uiteindelijke succes van het boek kan voorspellen.” Het model werkt op basis van het totale publiek, de verkoopcijfers die de auteur al kon voorleggen en het tijdsverloop sinds de publicatie.

De onderzoekers stelden enerzijds vast dat fictie meer exemplaren verkocht dan nonfictie. Anderzijds moest worden geregistreerd dat nonfictie gemakkelijker hun bestseller-status behouden. Daarbij wordt verwezen naar het nonfictie-werk Unbroken van Laura Hillenbrand, dat zich meer dan tweehonderd weken op de bestsellerlijst kon handhaven. Geen enkel ander boek kon een beter resultaat voorleggen. De beste score van een fictiewerk werd gerealiseerd door The Help van Kathryn Stockett, dat ruim honderddertig weken een notering kon behouden, onder meer dankzij een bijzonder populaire verfilming van regisseur Tate Taylor.

Tevens moest worden vastgesteld dat schrijvers van fictie een grotere kans hebben om meerdere keren op de bestsellerlijst te verschijnen. Daarnaast bleek dat succesrijke boeken in de categorie romantiek meestal geschreven worden door vrouwelijke auteurs. De sectie nonfictie wordt daarentegen gedomineerd door mannelijke schrijvers. In de categorie fictie kan er daarentegen geen genderverschil worden geïdentificeerd. De onderzoekers melden wel dat het geïdentificeerde patroon wel kan worden verstoord door bijzondere factoren, zoals de prijs die aan een boek wordt toegekend, filmadapties of getuigenissen van de invloedrijke personen.

“Deze factoren kunnen het succes van het boek beïnvloeden, maar blijven relatief zeldzaam,” zegt professor Barabási nog.

Lees Verder

10:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: literatuur |  Facebook |

Stereotypes houden Brits-Aziatische voetballers uit professionele circuit

Tussen de 3.700 professionele voetballers in Engeland en Wales, kunnen amper twaalf spelers van Brits-Aziatische origine worden geïdentificeerd. Nochtans vertegenwoordigt deze populatie 5 procent van de totale Britse bevolking. Dat blijkt uit een rapport van wtnschappers aan de Leeds Beckett University. Er moet volgens hen worden vastgesteld dat voetballers van Brits-Aziatische origine door de scouts van de professionele voetbalclubs nagenoeg compleet worden genegeerd. De scouts zouden in het algemeen van mening zijn dat Aziatische spelers alleen geïnteresseerd zouden zijn in niet-contactsporten zoals cricket of tegen het voetbal fysiek minder opgewassen zouden zijn.

Onderzoeksleider Dan Kilvington, professor media en cultuur aan de Leeds Beckett University, noemt de resultaten van de studie opmerkelijk. Er moet volgens hem immers worden vastgesteld dat in Groot-Brittannië mannen van Aziatische afkomst meer in het amateur-voetbal participeren dan hun blanke tegenhangers. Kilvington getuigt over een blanke coach bij een professionele club vertelde te vermoeden dat het probleem moet worden gezocht bij een algemene afkeer aan fysieke contacten. Dat was volgens de coach de reden waarom Aziaten uitblinken in cricket en squash, maar nagenoeg compleet afwezig blijken in contactsporten.

Uit een bevraging bij Brits-Aziatische amateur-voetballer bleek echter dat er algemeen gebrek aan interesse vanuit professionele clubs wordt gevoeld. Een van de spelers zegt op achttien jaar tijd geen enkele scout te hebben gezien. Er is volgens professor Kilvington dan ook duidelijk sprake van stereotypes die moeilijk uitgeroeid raken. “De Brits-Aziatische passie voor voetbal is gedurende generaties ondergronds gebleven,” aldus de wetenschapper. “Er is in de Brits-Aziatische een grote belangstelling voor de sport, maar uit de getuigenissen van de spelers blijkt dat een carrière vaak wordt geblokkeerd door de fysieke en culturele stereotypes die door de rekruteerders worden gehanteerd.”

“Omdat er zo weinig Brits-Aziatische spelers in het professioneel voetbal actief zijn en het contact tussen de professionele clubs en Aziatische organisaties nagenoeg onbestaande is gebleken, zijn de stereotypes nooit aangevallen,” zegt Dan Kilvington nog. “Bovendien moet wellicht ook nog worden gevreesd voor mythes over fysieke inferioriteit.” De wetenschapper wijst daarbij ook op het bestaan van louter Aziatische teams en competities, waardoor parallelle voetbalgemeenschappen zijn ontstaan. De Brits-Aziatische voetbalwereld is volgens Kilvington grotendeels onder de radar van de rekruteerders gebleven.

“Er kan een groot verschil worden opgemerkt met zwarte spelers, waar het stereotype van fysieke zwakheid niet van toepassing is,” aldus nog Kilvington. “Zwarte spelers vertegenwoordigen inmiddels één kwart van de totale populatie professionele voetballers in Groot-Brittannië.” Andere problemen voor de rekrutering van Brits-Aziatische voetballers zijn volgens de onderzoeker een gebrek aan coaches op basisniveau, terwijl de spelers ook geen rolmodel hebben. Tenslotte moet er volgens hem in het amateurvoetbal helaas ook afgerekend worden met het probleem van openlijk racisme.

Lees Verder

10:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal |  Facebook |

Weinig mensen kunnen hun activiteitsgraad goed inschatten

De mens slaagt er moeilijk in om zijn fysieke activiteitsniveau correct in te schatten. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Southern California, die een groep van meer dan vijftienhonderd proefpersonen volgde in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. De resultaten van de studie hebben volgens de onderzoekers ook consequenties voor het gezondheidsbeleid. Er wordt op gewezen dat fysieke activiteit als een cruciaal aspect van een gezond leven worden bestempeld, maar moeten de getuigenissen van het publiek over de eigen situatie met de nodige voorzichtigheid worden benaderd.

“Weinig mensen schatten hun activiteitsgraad correct in", benadrukt hoofdonderzoeker Arie Kapteyn, professor sociaal onderzoek aan de University of Southern California. "Onder meer kon worden vastgesteld dat Amerikaanse respondenten van mening zijn fysiek even actief te zijn als hun Nederlandse of Engelse collega’s. Oudere mensen denken dat ze net zo actief zijn als jonge mensen. Wanneer echter naar de resultaten worden gekeken van de fitness-trackers waarmee de proefpersonen werden uitgerust, komt een heel ander beeld naar voor. In werkelijkheid zijn Amerikanen echter veel minder actief dan Europeanen en zijn ouderen minder actief dan jongeren.”

“Het onderzoek laat uitschijnen dat mensen in verschillende landen of in verschillende leeftijdsgroepen sterk uiteenlopende interpretaties van dezelfde enquêtevragen kunnen hebben,” zegt Kapteyn. De onderzoekers zeggen te vermoeden dat de verschillen in fitness-percepties worden veroorzaakt door culturele en ecologische verschillen. Daarbij wordt er onder meer op gewezen dat de Amerikaanse bevolking in grote mate afhankelijk is van het autovervoer, terwijl in Nederland verplaatsingen naar het werk of de winkel daarentegen frequent te voet of met de fiets worden gedaan.

De studie toonde dat Nederlanders en Engelsen iets meer geneigd waren om zichzelf in het midden van de activiteitsschaal te situeren, terwijl Amerikanen vaker aan de uitersten van spectrum waren terug te vinden en zichzelf bijzonder actief of nagenoeg inactief beoordeelden. Er wordt wel op gewezen dat de verschillen in werkelijk relatief beperkt blijven. “De fitness-trackers onthulden echter een aantal harde waarheden,” geeft professor Kapteyn nog aan. “Amerikanen waren veel minder actief dan Nederlanders en Engelsen. In het inactieve deel van het spectrum kunnen twee keer zoveel Amerikanen als Nederlanders of Britten worden teruggevonden.”

het Nederlands als het Engels. Het percentage Amerikanen in de inactieve categorie was zelfs bijna twee keer zo groot als het percentage Nederlandse deelnemers. Tevens toont de studie dat de activiteit met het ouder worden afneemt. Bij de Amerikaanse senioren zou 60 procent tot de inactieve groep moeten worden gerekend, tegenover respectievelijk 42 procent en 32 procent bij de Nederlanders en Engelsen. Er wordt wel opgemerkt dat in de verschillende leeftijdsgroepen ook afwijkende definities van activiteit worden gehanteerd. “De normen rond activiteit worden op basis van de omstandigheden, inclusief leeftijd, aangepast,” zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

09:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: activiteit |  Facebook |

Alibaba creëerde vorig jaar ruim 35 miljoen banen

Het Chinese ecommerce-concern Alibaba heeft met zijn uitdeinende retail-ecosysteem het voorbije jaar wereldwijd meer dan 36,8 miljoen banen gecreëerd. Dat staat in een rapport van de Renmin University of China over de activiteiten van de groep. Opgemerkt wordt dat ecommerce-platformen zoals Tmall en Taobao, die meer dan 500 miljoen consumenten bereiken, het voorbije jaar bij online retailers 14,05 miljoen arbeidsplaatsen heeft gecreëerd. De banencreatie liet daarbij de sterkste prestaties optekenen in de sectoren kleding en textiel, dagelijkse aankopen en huishoudelijke apparatuur.

Er wordt echter aan toegevoegd dat de succesvolle online retailservices van Alibaba ook een positieve impact hebben gehad op de vraag naar professionals in upstream en downstream sectoren zoals onderzoek en ontwikkeling, design, productie en logistiek. In totaal zouden in die sectoren 22,76 miljoen nieuwe banen zijn gecreëerd. De onderzoekers van de Renmin University wijzen er daarbij op dat op de wereldwijde economie door de verdere ontwikkeling van de ecommerce-markt steeds meer wordt gevraagd naar professionals die in staat zijn zakelijke modellen te herschikken en digitale technologieën combineren met offline retailvaardigheden.

De sterke groei van Alibaba kan volgens Mark Tanner, consulent bij het magazine Forbes, in eigen land een bijzonder grote impact hebben op het retaillandschap. Er moet volgens hem rekening mee worden gehouden dat op de Chinese retailmarkt uiteindelijk nagenoeg alleen Alibaba en dienst concurrent Tencent zullen overblijven. Hij wijst er daarbij op dat de Chinese retailmarkt weinig grote partijen heeft die de opkomst van de twee online groepen zouden kunnen blokkeren. In de Verenigde Staten vertegenwoordigden de honderd grootste retailers vorig jaar 40 procent van de totale retailmarkt, maar in China bleef dat aandeel beperkt tot amper 6,4 procent.

Lees verder

08:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alibaba |  Facebook |

13-04-18

Nieuwsoverzicht

Het Japanse conglomeraat Softbank wil een mondiale voetbalcompetitie organiseren. Daarvoor heeft het concern aan de Federation Internationale of Football Associations (Fifa) een bod van 20 miljard euro gedaan. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld - Het Nederlandse biotechbedrijf Mimetas heeft met een kapitaalronde een bedrag van 20,5 miljard dollar opgehaald. Het bedrijf maakt micro-organen voor wetenschappelijk onderzoek. Investeerders zijn Pilgrim Partners, Korys, Cathay Ventures en Ontwikkelijksmaatschappij Oost - Sportartikelenfabrikant Puma heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De bedrijfswinst liep van 70 miljoen euro naar 112 miljoen euro op.

Busbouwer Van Hool investeert 38,2 miljoen euro in een nieuwe busfabriek in Morristown in de Amerikaanse staat Tennessee. Een Amerikaanse vestiging biedt Van Hool de kans om in de Verenigde Staten in te spelen op aanbestedingen voor openbaar vervoer - Luierfabrikant Drylock investeert 200 miljoen euro in de bouw van de twee nieuwe fabrieken. Met de investering wil het concern blijven beantwoorden aan de toenemende vraag. De nieuwe fabrieken komen in Segovia in Spanje en Hradek in Tsjechië - Het luchtvaartconcern International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia, overweegt een overnamebod te doen op prijsvechter Norwegian Air. Het concern heeft al een belang van 4,6 procent in de Noorse groep opgebouwd.

Het farmabedrijf Fagron heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 109,1 miljoen euro. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. Zonder ongunstige wisselkoersen zou een groei met bijna 7 procent zijn gemeld - Winkelketen Carpetright gaat in Groot-Brittannië 92 winkels sluiten. Dat heeft de directie van het concern bekendgemaakt. Door de ingreep zouden ook driehonderd banen moeten worden geschrapt. De ingreep is noodzakelijk om het hoofd te bieden aan ongunstige marktevoluties - De Franse cosmeticagroep L'Oréal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op vergelijkbare basis was er echter sprake van een groei met 6,8 procent.

Het staalconcern ArcelorMittal zet zijn galvanisatielijnen in Flémalle bij Luik te koop, net zoals de productie-eenheid Ferblatil in Tilleur. Dat hebben de vakbonden gemeld. De ingreep is noodzakelijk voor een Europese goedkeuring van een overname die ArcelorMittal in Italië wil doen - De Duitse autogroep Volkswagen wordt voortaan geleid door de Oostenrijker Herbert Dries, tot nu toe verantwoordelijke voor het merk Volkswagen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Dries, die ook voor BMW heeft gewerkt, wordt de opvolger van Matthias Müller - Het havenbedrijf North Sea Port heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 33 miljoen ton goederen verwerkt. Daarmee heeft het Belgisch-Nederlandse havenbedrijf een nieuw record geboekt. Tegenover dezelfde periode vorig jaar was er een groei met 3,2 miljoen ton.

Het Tsjechische bedrijf Avast, maker van beveiligingssoftware, werkt aan een beursgang. Het bedrijf wil minstens een kwart van zijn kapitaal op de beurs laten noteren. Daamee hoopt de Tsjechtische groep een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar te kunnen ophalen - De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce heeft zijn Duitse divisie L’Orange verkocht aan de Amerikaanse groep Woodward. Dat heeft Rolls-Royce gemeld. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 700 miljoen euro. Bij L’Orange werken ongeveer duizend mensen - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 10 miljard dollar, tegenover 9,1 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 561 miljoen dollar naar 547 miljoen dollar.

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-18

Amerikaanse ambachtelijke brouwers boeken exportrecord

De Amerikaanse ambachtelijke brouwers hebben het voorbije jaar voor 125,4 miljoen bier uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 3,6 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association (BA). Er wordt opgemerkt dat er weliswaar een nieuw exportrecord kon worden gerealiseerd, maar tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de uitvoer voor het derde jaar op rij een groeivertraging kent. Canada blijft met een aandeel van 51,3 procent de sterkste exportmarkt van de Amerikaanse ambachtelijke brouwers, gevolgd door Groot-Brittannië (10,5 procent), Zweden (6,7 procent), Zuid-Korea (4,6 procent), Australië (3,8 procent) en China (2,5 procent).

Lees Verder

20:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emiraten voor Europese reiziger populairste Arabische bestemming

Tegen eind dit decennium zullen de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) gezamenlijk 24,6 miljoen toeristen uit de Europese Unie kunnen verwelkomen. Daarmee zal tijdens de laatste twee jaren van dit decennium een groei met 17 procent worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van consulent Colliers International. De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) zouden daarbij met 14,5 miljoen bezoekers de grootste populariteit laten optekenen, gevolgd door Saudi-Arabië (5,4 miljoen), Oman (2,21 miljoen), Bahrein (1,72 miljoen) en Koeweit (738.000). Er wordt zowel bij de toeristische als zakelijke reizen een groei in het vooruitzicht gesteld.

Lees Verder

20:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Finland gebruikt over elf jaar zijn laatste steenkool

Ten laatste over elf jaar zal Finland stoppen met het gebruik van steenkool voor de opwekking van energie. Er wordt gestreefd naar een omvangrijk subsidiesysteem dat energiebedrijven zal belonen om vroegtijdig met het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen. Dat heeft Kimmo Tiilikainen, Fins minister van leefmilieu, bekendgemaakt. Eerder dit jaar had de minister nog gesuggereerd dat steenkool al mogelijk tegen het midden van volgend decennium zou kunnen worden afgebouwd. Die deadline zou echter moeilijk kunnen worden gehaald. Hij benadrukte echter dat de uitstoot van broeikasgassen snel moet worden gereduceerd.

Lees Verder

19:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Buurt lijdt onder productie van olie en gas

Personen die in de buurt van productiesites van olie en gas wonen, kunnen worden blootgesteld aan gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen, waaronder kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, die gezondheidsrisico's kunnen opleveren die hoger liggen dan maatschappelijk kan worden getolereerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado, de National Aeronautics and Space Administration (NASA) en de Colorado School of Public Health naar de gezondheid van de bevolking die aan de Northern Front Range in de Amerikaanse staat Colorado wonen.

Binnen een straal van vijfhonderd voet rond een productiesite loopt het risico tot een niveau dat acht keer boven de maximumnorm van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) ligt.

Lees Verder

19:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Trekvogels laten ziekterisico’s achter zich

Trekvogels profiteren van het verlaten van tropische gebieden wanneer het tijd is om hun jongen groot te brengen. Door dit gedrag kunnen ze zich immers verwijderen van dreigende ziektes in de tropische regio’s, waardoor ze met een minder duur immuunsysteem toch gemakkelijker kunnen overleven. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan Lund University in Zweden, gebaseerd op een analyse van de genealogie van meer dan dertienhonderd soorten zangvogels. De onderzoekers zeggen daarbij grote verschillen in het immuunsysteem van de trekvogels en sedentaire soorten te hebben ontdekt.

De onderzoekers constateerden dat zowel sedentaire als trekvogels afkomstig zijn uit Afrika. Het team toonde aan dat Afrikaanse sedentaire vogels een meer gevarieerd en uitgebreid immuunsysteem hebben dan Europese sedentaire vogels en trekvogels. De evolutie heeft er eenvoudigweg voor gezorgd dat vogelsoorten die naar Europa migreren, uitgerust waren met een veel minder variabel immuunsysteem, omdat Europa veel minder ziektes heeft dan tropische regio’s De Afrikaanse sedentaire soort heeft waarschijnlijk een geavanceerder immuunsysteem nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de rijkere flora van pathogenen waaraan ze worden blootgesteld.

"Verrassend was vooral dat het immuunsysteem van trekvogels een vergelijkbare lage variatie vertoont als die van Europese sedentaire vogels," zegt hoofdonderzoeker Helena Westerdahl, professor evolutionaire biologie aan de Lund University. "Trekvogels hoeven immers niet alleen weerstand te bieden aan ziekten in Europa, maar ook tijdens hun migratie en in de tropische regio’s.” Om dit verrassende resultaat te verklaren, moet volgens de onderzoekers worden aangenomen de kosten van een sterk en complex immuunsysteem veel hoger kunnen zijn werd gedacht. Onder meer wordt daarbij gewezen op risico op auto-immuniteit of chronische ontstekingen.

Hoewel trekvogels te maken hebben met ziekteverwekkers, zowel in Europa als in tropisch Afrika, hebben ze dus veel van de variatie en complexiteit in hun immuunsysteem verloren in vergelijking met hun Afrikaanse voorouders. Volgens de onderzoekers geeft dit aan dat het omgaan met ziekteverwekkers het moeilijkst is voor de vogels de eerste keer dat ze eraan worden blootgesteld. Voor trekvogels gebeurt dit in Europa waar ze hun jongen opvoeden en er niet zoveel verschillende ziekteverwekkers zijn. "Wanneer de trekvogels broeden, zijn ze ver van veel ziektes verwijderd en hebben ze geen immuunsysteem nodig dat even gevarieerd is,” zeggen de onderzoekers.

"Een ander voordeel is dat het schaderisico door het immuunsysteem aanzienlijk daalt als het immuunsysteem minder complex is.” Alle gewervelde dieren, inclusief de mens, hebben een immuunsysteem dat op dezelfde manier is opgebouwd als dat van vogels. De Zweedse biologen geloven daarom dat hun bevindingen ook significant kunnen zijn in een breder perspectief.

Lees Verder

18:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trekvogels |  Facebook |

Moeders moeten vaak met een extra loonkloof afrekenen

Vrouwen met kinderen ontvangen in de Verenigde Staten nog steeds een lager salaris. Ook wanneer de vrouwen sterke geloofsbrieven kunnen voorleggen, blijven de kinderen een belangrijke financiële ballast. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Massachusetts, gebaseerd op gegevens van veertienduizend Amerikaanse vrouwen. Dat fenomeen vertegenwoordigt volgens de onderzoekers een belangrijk probleem, aangezien steeds meer huishoudens in de Verenigde Staten moeten rekenen op het inkomen van twee werkende partners. In het midden van de jaren zeventig had 47 procent van de Amerikaanse moeders een baan. Dat was twee jaar geleden opgelopen tot 70 procent.

"De persistentie van deze ongelijkheid is verbluffend, want moeders hebben hun status opgevoerd en hebben vaak hogere onderwijsniveaus bereikt, terwijl ze de voorbije twintig jaar ook veel werkervaring hebben opgedaan,” benadrukt onderzoeksleider Joya Misra, professor sociologie en publiek beleid aan de University of Massachusetts. "Uit de studie bleek dat de lonen van de moeders zelfs lager lagen dan we hadden verwacht, zelfs indien ze tijd investeren in hun opleiding en carrière. Moeders en vrouwen zonder kinderen hebben allebei hun vaardigheden opgevoed, maar moeders hebben de grootste vooruitgang gemaakt.”

Omdat moeders op het werk gemiddeld vijf jaar ouder zijn dan kinderloze vrouwen, hebben ze meestal meer werkervaring opgedaan. Maar werkende moeders hebben ook hun beroepskwalificaties in de loop van de tijd opgevoerd. In werkelijkheid blijken Amerikaanse moeders met drie kinderen echter ongeveer 18 procent minder te verdienen dan kinderloze vrouwen. Met twee kinderen is er nog een verschil van 13 procent. “Zelfs met één kind moet een loonsanctie worden vastgesteld,” betoogt professor Misra. “Bovendien is de voorbije dertig jaar de loonkloof tussen moeders en kinderloze vrouwen nog verder toegenomen.”

Dit verschil toont ook een gender-element. "Terwijl moeders doorgaans minder verdienen dan kinderloze vrouwen, verdienen vaders daarentegen meestal meer dan mannen zonder kinderen," zegt Joya Misra. "De genderkloof in het salaris heeft dus ook met het ouderschap te maken. Discriminatie verklaart misschien niet alle loonverschillen, maar waarschijnlijk toch wel gedeeltelijk. In de eerste plaats zullen werkgevers minder snel reageren op sollicitaties - met exact hetzelfde curriculum vitae - wanneer de kandidaat werkneemster gewag maakt van kinderen. Moeders krijgen ook lagere lonen aangeboden.”

"Niet overal worden moeders in dezelfde mate financieel gestraft", zegt Misra. "Veel landen, zoals Zweden, hebben deze sanctie kunnen verlagen of hebben de beloning tussen kinderloze vrouwen en moeders zelfs helemaal gelijk getrokken."

Lees Verder

17:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: loonkloof |  Facebook |