14-05-18

Groter gevaar voor wapengeweld door driedimensionale druktechnologie

Driedimensionale druktechnieken kunnen de slagkracht van militaire rivalen, gewelddadige extremisten en zelfs straatcriminelen versterken. Het wordt immers voor deze partijen immers mogelijk om zelf wapens voor eigen gebruik of verkoop te produceren. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers van Rand Corporation. Opgemerkt wordt bovendien dat de technologie gevoelig is voor hackers, waardoor onder meer ook aan militaire apparatuur foutieve instructies zouden kunnen worden gegeven. Beleidsmakers moeten zich volgens de onderzoekers dan ook vragen beginnen te stellen over de beveiliging van de techologie.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wapens |  Facebook |

Autonome auto neemt stress niet weg uit verkeer

Verwacht wordt vaak dat geautomatiseerde voertuigen het werk van de autobestuurder gemakkelijker zullen maken, maar dat zal wellicht sterk moeten worden gerelativeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Texas Tech University. Met een autonome wagen moet de bestuurder vooral toezicht houden, zodat desnoods ingegrepen kan worden wanneer zich problemen of incidenten aandienen. De onderzoekers wijzen er echter op dat de aandacht door de relatief passieve functie afneemt naarmate men langere tijd in het voertuig doorbrengt. Een betrouwbaar en attent toezicht kan volgens de onderzoekers niet worden gegarandeerd.

Lees Verder

18:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: auto |  Facebook |

Amerikanen houden rekening met later pensioen

In de Verenigde Staten werd lang een leeftijd van vijfenzestig jaar gezien als het einde van de actieve loopbaan, maar steeds meer werknemers houden er rekening mee dat hun carrière minstens tot hun zeventigste verjaardag zal duren. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Willis Towers Watson, gebaseerd op een studie bij nagenoeg vijfduizend werknemers. Vastgesteld werd dat inmiddels 37 procent van de werknemers verwacht minstens tot een leeftijd van zeventig jaar van de arbeidsmarkt deel te zullen blijven uitmaken, tegenover 30 procent twee jaar geleden. De activiteitsgraad bij de vijfenzestigplussers bedraagt inmiddels 19,5 procent, tegenover 10,8 procent drie decennia geleden.

Lees Verder

18:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen |  Facebook |

In de stad is auto veel gevaarlijker dan de bus

In de stad is het veiliger om de bus te nemen dan in de auto te stappen. De keuze is ook veiliger voor fietsers en voetgangers die dezelfde routes nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Université de Montréal Public Health Research Institute (Irspum), die een analyse maakten van het letselrisico langs de tien drukste busroutes in Montreal. De resultaten toonden aan dat het risico vier keer groter is voor auto-inzittenden dan voor busreizigers. Ook per gereden kilometer leiden autoritten tot vier keer meer blessures bij voetgangers en vijf keer meer voor fietsers. Ook gaven auto’s vijf keer meer aanleiding tot dodelijke slachtoffers of ernstig letsel.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stad |  Facebook |

Luchtvervuiling veroorzaakt genetische veranderingen in brein

Een verlengde blootstelling aan luchtvervuiling kan uiteindelijk leiden tot genetische veranderingen in de hersenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles bij een populatie ratten. Terwijl eerder onderzoek al een duidelijk verband heeft aangetoond tussen de luchtvervuiling en een reeks gezondheidsproblemen – waaronder kanker – blijkt uit de nieuwe studie dat een aantal bestanddelen van de pollutie ook door hun genetische impact een invloed op de ontwikkeling van ziektes zouden kunnen hebben. Daarbij wordt vooral gewezen naar de aanwezigheid van nikkel als een potentiële bedreiging.

Lees Verder

17:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvervuiling |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Toyota zal nog dit jaar in de Verenigde Staten een testcircuit voor autonome voertuigen in gebruik nemen. De site wordt ingericht bij het Toyota Research Institute in Ottawa Lake, in de buurt van Detroit in de Amerikaanse staat Michigan. Het testcircuit zal gebruikt worden voor experimenten met scenario’s die te gevaarlijk zijn om op de openbare weg uitgeprobeerd te worden. Onder meer zal het gebied worden uitgerust met een drukke stadsomgeving, gladde wegomstandigheden en autosnelwegen met gevaarlijke inritten. Financiële details rond het project werden niet bekendgemaakt. Toyota gebruikt in de buurt van Detroit al twee testcircuits. Die worden verder gebruikt.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) blijft nog zeker tien jaar actief in Zuid-Korea. Daarover is met de Zuid-Koreaanse een akkoord gesloten. De Korea Development Bank, dat een aandeel van 17 procent in GM Korea heeft, zou 750 miljoen dollar investeren - Telecomgroep AT&T heeft zich verontschuldigd omdat Michael Cohen, de privéadvocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, voor advies was ingehuurd. De onderneming had Cohen ingehuurd om informatie te verzamelen over onder meer het mededingingsbeleid van Trump - Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft een budget van 2 miljard dollar gereserveerd voor voor de promotie van zijn bieren. Daarmee moet onder meer promotie worden rond het wereldkampioenschap voetbal in Rusland, waar Budweiser als sponsor aanwezig zal zijn.

Het bedrijf Smartphoto heeft van Bpost een schadevergoeding geëist omdat honderden communiefoto’s te laat werden afgeleverd. Het probleem zou te wijten zijn geweest aan een sterke piek in de pakkettrafieken, waardoor 20 procent met één tot twee dagen vertraging geleverd zou zijn - Het Amerikaanse bedrijf Nvidia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,21 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 66 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 145 procent toe tot 1,2 miljard dollar - Er komen bij vijfenveertig treinstations en tramhaltes rond Brussel meer parkeerplaatsen en fietsenstallingen. Dat heeft Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, gemeld. Met het project is een investering gemoeid van 30 miljoen euro.

De Italiaanse bank UniCredit heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar omzet gerealiseerd van 5,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 907 miljoen euro naar ruim 1,1 miljard euro - In Hongkong moet voor een gemiddelde parkeerplaats een bedrag van 150.000 euro worden betaald. Dat komt overeen met de kostprijs van een Porsche Cabrio. De woningprijzen in Hongkong zijn sinds begin dit decennium verdubbeld. Bij parkeerplaatsen is er sprake van een verdrievoudiging - Het Japanse online concern Rakuten heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 241,9 miljard yen. Dat is een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 17,4 miljard yen naar 25 miljard yen.

Bij het veilinghuis Christie’s in New York is de kunstverzameling van wijlen David Rockefeller voor een bedrag van 830 miljoen verkocht. Dat is de hoogste prijs die ooit voor een privécollectie werd betaald. Het vorige record stond met 373 miljoen euro op de collectie van Yves Saint-Laurent - Het Duitse bedrijf Beiersdorf, fabrikant van verzorgingsproducten, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 1,8 miljard euro. Dat is 0,4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. In alle sectoren kon een groei worden gemeld - De British Fashion Council heeft voormalig voetballer David Beckham benoemd tot ambassadeur van de Britse mode. Door de samenwerking met een internationaal icoon wordt gehoopt buitenlands geld en jong talent voor de Britse modesector te kunnen aantrekken.

Het farmaconcern Valeant verandert zijn naam in Bausch Health. Dat heeft Joseph Papa, topman van Valeant, aangekondigd. De naamsverandering zal in juli worden doorgevoerd. Vijf jaar geleden had Valeant het bedrijf Bausch+Lomb overgenomen - Vanaf september zal Delhaize voor de verpakking van groenten en fruit in zijn winkels geen gebruik meer maken van plastic zakken. Klanten zullen gebruik kunnen maken van papieren zakken of herbruikbare tassen. Er zouden 80 miljoen plastic zakken per jaar worden uitgespaard - Het Duitse mediaconcern Axel Springer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 773,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 16,3 procent tot 171 miljoen euro.

10:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-05-18

Ook Twitter voelt zich in parken het meest positief

In parken voelen de consument zich het meest positief, terwijl die stemming in de buurt van grote transportknooppunten vooral een negatieve teneur laat blijken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de University of Melbourne en de University of Tasmania, gebaseerd op 2,2 miljoen tweets. Er zijn volgens de onderzoekers verschillende redenen waarom in parken in het algemeen de meest positieve gevoelens kunnen worden opgetekend. Onder meer is een park immers een locatie om zich van de dagelijkse stadsdrukte te ontsnappen, maar ook een plek die de nodige lichaamsbeweging toelaat, een ontmoetingsplaats is een en de basis van diverse evenementen kan zijn.

Lees Verder

20:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: twitter |  Facebook |

Orlando realiseert belangrijke mijlpaal Amerikaans toerisme

De Amerikaanse stad Orlando heeft het voorbije jaar 72 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de toeristische dienst Visit Orlando. Opgemerkt wordt dat de stad opnieuw zijn status als meest bezochte toeristische locatie van de Verenigde Staten bevestigd, maar bovendien ook de eerste Amerikaanse bestemming is op één jaar meer dan 70 miljoen bezoekers kan verwelkomen. Nochtans moest volgens George Aguel, chief executive van Visit Orlando, van moeilijke omstandigheden gewag worden gemaakt.

Lees Verder

19:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: orlando |  Facebook |

Duitse financiële sector verwacht een sterke verandering

De toenemende digitalisering van bankdiensten luidt een belangrijke transformatie van de Duitse financiële sector in. Dat zegt een studie van het Duitse Bundesverband Informationswirtschaft, Telekommunikation und Neue Medien (Bitkom), gebaseerd op een onderzoek bij meer dan duizend Duitse burgers. Volgens de studie maakt inmiddels 76 procent van de Duitsers gebruik van online bankdiensten, terwijl 57 procent van de bevolking de aangeboden digitale diensten bovendien als een belangrijk verkoopargument van financiële instellingen beschouwde. De onderzoekers voorspellen in de financiële sector de volgende tien jaar dan ook een fundamentele verandering

Lees Verder

17:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: financiën |  Facebook |

Ecommerce grootste doelwit van mobiele reclamefraude

Het probleem van de mobiele reclamefraude neemt nog verder toe. Daarbij wordt ecommerce het ergst getroffen. Dat is de conclusie van een rapport van het bedrijf Adjust, gespecialiseerd in de preventie van mobiele fraude. Opgemerkt wordt dat de mobiele reclamefraude tegenover vorig jaar nagenoeg een verdubbeling heeft gekend. Ecommerce vertegenwoordigde 40 procent van de verdachte programma’s, tegenover 20 procent vorig jaar. Opgemerkt is dat de gamesector het voorbije jaar met een aandeel van 35 procent nog het grootste probleemgebied vormde, maar nu tot 30 procent is teruggevallen.

Lees Verder

16:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ecommerce |  Facebook |

Crowdfunding toont een voorkeur voor vrouwelijke ondernemers

Mannen verzamelen bij risicokapitaal gemakkelijker financiële middelen voor de lancering van startups dan vrouwen, maar bij crowdfunding geldt het omgekeerde. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Indiana University, gebaseerd op een analyse van meer dan vierhonderd projecten op het crowdfunding-platform Kickstarter. Uit de studie blijkt volgens de onderzoekers in het algemeen dat het crowdfunding-publiek een groter vertrouwen heeft in vrouwelijke ondernemers. Het fenomeen biedt volgens de onderzoekers goede vooruitzichten voor de toekomst van het vrouwelijk ondernemerschap.

Lees Verder

15:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: crowdfunding |  Facebook |

Londense fietsers voelen zich door autobestuurders geviseerd

In Londen voelen fietsers zich vaag bedreigd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Royal Holloway University of London bij meer dan driehonderd forenzen die zich geregeld met de fiets door de Britse hoofdstad plegen te begeven. De onderzoekers stelden vast dat 70 procent van de respondenten erkent minstens één keer het gevoel te hebben gehad door autobestuurders bewust geviseerd te zijn. Volgens 58 procent van de ondervraagden was er sprake van een vijandig gedrag, terwijl 45 procent ervan overtuigd was dat de autobestuurders hen van streek wilden brengen. Volgens 29 procent zouden de autochauffeurs zelfs proberen om fietsers te kwetsen.

Lees Verder

14:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen |  Facebook |

Wereld bouwt voor 1,1 biljoen dollar luchthavens

Op dit ogenblik is wereldwijd een budget van 1,1 biljoen dollar gereserveerd voor de aanleg van luchthavens. Dat blijkt uit een rapport van het Centre for Aviation (CfA). Daarbij is een bedrag van 845 miljard dollar voorzien voor de uitbreiding en verbetering van bestaande luchthavens, maar daarnaast is er ook sprake van 255 miljard dollar nieuwe projecten. De grootste werven zijn terug te vinden in Asia-Pacific (291,2 miljard dollar), gevolgd door het Midden-Oosten en Afrika (163,5 miljard dollar). Het grootste project is de nieuwe luchthaven van Peking, die in oktober volgend jaar in gebruik moet worden genomen en 12,6 miljard dollar zal kosten.

Lees Verder

13:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchthavens |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In China zijn het voorbije jaar 1.686 nieuwe robotbedrijven opgericht. Eind vorig jaar telde het land in totaal meer dan 6.500 robotondernemingen. Dat blijkt uit een rapport dat op de vijfde editie van de China Robot Summit werd voorgesteld. De sector is vooral actief in de regio Peking-Tianjin-Hebei, maar in de Yangtze River Delta en de Pearl River Delta. Nog wordt opgemerkt dat China vorig jaar voor 4,22 miljard dollar industriële robots verkocht. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover het jaar voordien. De verkoop van service-robots nam met 28 procent toe tot 1,32 miljard dollar. China is al vijf jaar wereldwijd de grootste markt voor industriële robots.

De integratie van Brussels Airlines in Eurowings zal in Brussel ongeveer 190 arbeidsplaatsen kosten. Vooral de ondersteunende diensten en het administratief personeel zouden worden geraakt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant De Tijd gezegd - Tata Steel Europe zet een deel van zijn activiteiten te koop. De betrokken divisies behoren niet tot de kernactiviteiten van het staalconcern. Tata Steel Europe zou zich in de toekomst nog meer willen op de productie van hoogwaardig staal voor onder meer de autosector - Seaworld Entertainment heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 217,2 miljoen dollar. Dat was een stijging met 16,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies steeg van 61,1 miljoen dollar naar 62,8 miljoen dollar.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft het bedrijf NightBalance, een spinoff van de Technische Universiteit Delft, overgenomen. NightBalance is gespecialiseerd in onderzoek naar slaapapneu. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld - In Nederland heeft investeerder Arcus Infrastructure Partners een meerderheidsbelang genomen in het glasvezelbedrijf E-Fiber. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De operatie moet E-Fiber toelaten het bereik van zijn glasvezelnetwerken verder uit te breiden - Het ratingbureau Moody's overweegt de kredietwaardigheid van het Britse telecomconcern Vodafone naar beneden terug te schroeven. Reden is de overeenkomst die Vodafone heeft gesloten om een groot deel van de Europese kabelactiviteiten van Liberty Global over te nemen.

Het Braziliaanse olieconcern Petrobras heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 74,461 miljard reais of 20.97 miljard dollar. Dat was een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 57 procent tot ruim 6,96 miljard reais - In Groot-Brittannië heeft Jes Staley, topman van Barclays, van de toezichthouders een boete van ruim 642.000 pond opgelegd gekregen. Staley had bij de klacht van een anonieme werknemer de regelgeving met betrekking tot klokkenluiders overtreden. Hij mocht wel aanblijven - Het Amerikaanse schoenenbedrijf Crocs heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 283 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gemeld werd dat vooral online een grote vooruitgang werd geboekt.

Het telecombedrijf Altice is niet van plan zijn Franse divisie van de hand te doen. Dat heeft Patrick Drahi, oprichter van Altice gezegd in een reactie op nieuwe geruchten over een mogelijke verkoop van de Franse divisie. Eerder was ook Bouygues als een kandidaat-overnemer genoemd - Het Duitse energiebedrijf Eon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,33 miljard euro. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 41 procent tot 1,03 miljard euro - Het tankopslagbedrijf Odfjell Terminals Rotterdam wordt mogelijk verkocht. Investeerder Lindsay Goldberg, die een belang van 49 procent in de onderneming had, heeft te kennen gegeven de participatie te willen verkopen. Ook hoofdaandeelhouder Odfjell zou een verkoop overwegen.

In de Verenigde Staten had het inkomen van een topman van een groot beursgenoteerd bedrijf vorig jaar een mediaan van 12,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft de Wall Street Journal berekend - Het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petroleos legt de werkzaamheden van zijn raffinaderij Isla op Curaçao stil zodra de huidige voorraden zijn uitgeput. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Petroleum zou willen anticiperen op een mogelijke beslagname door ConocoPhillips - Het farmabedrijf Valeant heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,96 miljard dollar. Dat is een daling met 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er was een verlies van 2,69 miljard dollar, tegenover een winst van 628 miljard dollar het eerste kwartaal vorig jaar.

13:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-05-18

Toerisme belangrijke pijler van Californische economische groei

Het toerisme heeft het voorbije jaar een belangrijke bijdrage geleverd tot de economische groei van de Amerikaanse staat Californië. Dat is de conclusie van een onderzoek van Visit California en Dean Runyan Associates. Vastgesteld werd dat Californië, inmiddels de vijfde grootste economie van de wereld, het voorbije jaar 132 miljard dollar toeristische inkomen heeft gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 4,8 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit toerisme tonen daarmee al acht jaar op rij een stijging. Bovendien genereerde de sector ook 10,9 miljard dollar fiscale inkomsten, terwijl het toerisme bovendien ook 1,1 miljoen banen garandeerde.

Lees Verder

21:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: californië |  Facebook |

Volwassen vrouwen hanteren vaak dezelfde roddeltechnieken als tienermeisjes

Volwassen vrouwen gebruiken vaak dezelfde roddeltechnieken als tienermeisjes om de reputatie van een seksegenote te besmeuren en voordeel te halen uit romantische relaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Florida State University. De studie toonde aan dat vrouwen een grotere neiging hadden om negatieve informatie te verspreiden over een seksegenote die werd gezien als een bedreiging voor hun romantische vooruitzichten. Vrouwen gebruikten strategisch gebruikte roddels om een rivaal te viseren die een directe of indirecte bedreiging bleek te vormen.

Lees Verder

20:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roddel |  Facebook |

Paardrijden veranderde het etnische profiel van Eurazië

De domesticatie van het paarden heeft het karakter van Eurazië fundamenteel veranderd. Dit fenomeen hielp de Hunnen en Mongolen om de de westerse Indo-Europese boeren te vervangen in een aanhoudende beweging naar het westen, die echter ook hepatitis en pest in de regio introduceerde. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Copenhagen, dat de genetische structuur bestudeerde van tientallen individuen die op de Euraziatische steppe hebben geleefd over een periode van vierduizend jaar van het IJzertijdperk tot de zestiende eeuw van onze tijdrekening.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paarden |  Facebook |

Ecologische voetafdruk toerisme veel groter dan gedacht

De ecologische voetafdruk van het toerisme is ongeveer vier keer groter dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Sydney, de University of Queensland en de National Cheng Kung University, die gedurende een periode van vijf jaar rond het begin van dit decennium de gehele voorraadketen van het toerisme in honderdzestig landen heeft bekeken. Deze voorraad omvat vervoer, accommodatie, eten en drinken, souvenirs, kleding, cosmetica en andere goederen. Berekend werd dat het wereldwijde toerisme ongeveer 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen produceert. Dat is veel meer dan eerdere schattingen.

Lees Verder

18:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Amerikaanse werknemers laten 705 miljoen vakantiedagen vallen

In de Verenigde Staten hebben werknemers het voorbije jaar gemiddeld 17,2 dagen vakantie genomen. Dat betekende een stijging met 0,4 dagen tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Project Time Off bij 4.350 Amerikaanse werknemers. Daarmee werd het hoogste niveau opgetekend sinds het begin van dit decennium. Vier jaar geleden werd een dieptepunt opgetekend met exact 16 vakantiedagen. Tegelijkertijd werd vastgesteld dat nog altijd 52 procent van de Amerikaanse werknemers vorig jaar zijn vakantiedagen niet volledig heeft opgenomen, tegenover 54 procent het jaar voordien. Ook had 24 procent in meer dan een jaar geen vakantie opgenomen.

Lees Verder

17:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakantie |  Facebook |

Ook bij Nobelprijzen gaat Amerikaanse dominantie verloren

De dominantie van de Verenigde Staten in Nobelprijzen dreigt op korte termijn te zullen worden afgebroken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Goethe-Universität in Frankfurt. In de studie wordt aangevoerd dat Amerikaanse wetenschappers in de toekenning van Nobelprijzen in de jaren zeventig van de voorbije eeuw een piek lieten optekenen. Sindsdien moest echter een geleidelijke achteruitgang worden vastgesteld. Sinds tegen het midden van het volgende decennium zullen de Verenigde Staten volgens het rapport per hoofd van de bevolking minder laureaten registreren dan Duitsland. Over tien jaar zou ook Frankrijk beter scoren dan de Verenigde Staten.

Lees Verder

16:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nobelprijs |  Facebook |

Dubai Airport verwerkt vijftienhonderd vliegbewegingen per dag

Dubai Airport verwerkt op dit ogenblik gemiddeld vijftienhonderd vliegbewegingen per dag. Dat vertegenwoordigt een stijging met 50 procent tegenover het begin van dit decennium. Dat heeft Abdulla Al Hashmi, vice-president operaties bij Dubai Air Navigation Services (Dans) gezegd. De cijfers tonen volgens Al Hashmi duidelijk op welke manier tijdens een periode van acht jaar van een lokale bestemming is uitgegroeid tot een cruciale draaischijf van het internationale luchtvaartverkeer. Hij voegde er echter aan toe dat die evolutie ook de complexiteit van het beheer van het lokale luchtruim gevoelig heeft doen toenemen.

Lees Verder

16:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dubai |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In het Congolese Virunga National Park is houtkap voortaan verboden. Dat heeft het Congolese Institute for the Conservation of Nature aangekondigd. Het Virunga Park is een beschermd natuurreservaat met een totale oppervlakte van ongeveer 7.800 vierkante kilometer. Criminele bendes zouden echter in het park bomen vellen voor de productie van houtskool. Het natuurpark bevindt zich in een bijzonder onstabiele regio. In de regio zijn onder meer de Oegandese rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF) actief. De rechtenorganisatie Global Witness heeft ook de Congolese regering ervan beschuldigd delen van het park commercieel te willen benutten voor de winning van olie.

De Britse autobouwer Rolls-Royce brengt met zijn nieuwe ontwerp Cullinan voor de eerste keer een suv-model op de markt. De wagen zou minstens 250.000 pond kosten. De autobouwer hoopt met de Cullinan nieuwe geografische en demografische markten aan te boren - Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal door de aangekondigde tweedaagse pilotenstaking een verlies van 9,4 miljoen euro leiden. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. In totaal zouden meer dan 550 vluchten met 53.000 passagiers moeten worden geschrapt - Het Japanse elektronicabedrijf Panasonic heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 7,98 biljoen yen of 61,4 miljard euro. Dat was een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 37 procent op tot 380,5 miljard yen.

Uit onvrede over het herstructuringsplan dat retailer Carrefour in België wil doordrukken, heeft het personeel van zeventien hypermarkten van de keten het werk neergelegd. Het personeel is ontevreden over het sociaal overleg over het plan, dat 1.233 banen wil schrappen - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil snel een overeenkomst sluiten voor financiële steun aan Argentinië. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het muntfonds gezegd. Argentinië zou een kapitaalinjectie van 30 miljard dollar hebben gevraagd voor steun aan zijn munt - De Chinese groep Geely werkt aan een beursgang van zijn Zweedse dochterbedrijf Volvo. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De waarde van Volvo zou daarbij geraamd worden op een bedrag tussen 16 miljard dollar en 30 miljard dollar.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 876,8 miljoen euro, tegenover 933,2 miljoen inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Een verlies van 169,2 miljoen euro werd omgezet in een winst van 187,6 miljoen euro - De Nederlandse biergroep Heineken heeft een minderheidsbelang gekocht in Belize Brewing Company (BBC), eigendom van de groep Bowen & Bowen. Dat heeft Heineken gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Ook de omvang van het belang is niet bekend - Het informatiebedrijf Thomson Reuters heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 1,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een winst van 297 miljoen dollar werd omgezet in een verlies van 339 miljoen dollar.

Drankenverkoper Prik & Tik, een samenwerkingsverband van 115 Vlaamse drankencentrales, breidt zijn activiteiten in Wallonië uit. Dat heeft Filip Sevens, chief executive van Prik & Tik, gemeld. Gemeld werd dat in Wallonië negen vestigingen worden aangesloten - Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,18 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 19,27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 19 procent op tot 1,2 miljard dollar - Het Nederlandse bedrijf G3 Presents, leverancier van onder meer kampeertenten aan een dertigtal festivals in Europa, is failliet. De curator zegt te hopen zo snel mogelijk een doorstart van G3 Presents, onderdeel van G3 Holding, te kunnen maken. Er is al met diverse partijen gepraat.

Luchtvaartmaatschappij Air Arabia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 238 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Ook de nettowinst liep met 8 procent op tot 27,8 miljoen dollar - Het Chinese bedrijf Huya, eigenaar van een streamingplatform voor videogames en esports, heeft met een introductie op de beurs van New York een bedrag van 180 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wordt de waarde van het bedrijf geraamd op een bedrag van 2,4 miljard dollar - De Franse groep Saint-Gobain, leverancier van bouwmaterialen, neemt een belang van 10,74 procent in het Zwitserse bedrijf Sika, verkoper van chemische producten voor de industrie en bouwsector. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,2 miljard Zwitserse frank.

15:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-18

Spraakassistent wordt vooral bij multitasking geactiveerd

Virtuele assistenten met spraakherkenning worden vooral gebruikt bij het multitasking. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent PricewaterhouseCoopers (PwC) bij duizend consumenten in de Verenigde Staten. Vastgesteld werd immers dat bij multitasking door 62 procent van de ondervraagden op de spraakassistent beroep werd gedaan. Op de tweede plaats wordt de assistent geactiveerd bij het bekijken van televisieprogramma’s (57 procent). Ook zou 38 procent in bed op de technologie beroep doen, gevolgd door de werkvloer met een score van 29 procent. De spraakassistent blijkt de consument verder vooral een georganiseerd gevoel te bezorgen.

Lees Verder

17:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spraakassistent |  Facebook |

Afghanistan na vertrek Navo nog meer in armoede weggezakt

Sinds de strijdkrachten van de Noordatlantische Verdragsorganisatie (Navo) vier jaar geleden zich uit Afghanistan hebben teruggetrokken, is de armoede in het land opnieuw gevoelig gestegen. Dat is de conclusie van een rapport van het Afghaanse statistisch bureau bij 21.000 gezinnen. Daarbij werd vastgesteld dat het voorbije jaar 55 procent van de Afghaanse bevolking geen dollar per dag verdienden om voeding, kleding, onderdak of onderwijs te betalen. Tien jaar geleden bleek slechts 34 procent van de bevolking met een extreme armoede geconfronteerd te worden. Zes jaar geleden was dat cijfer al opgelopen tot 38 procent.

Lees Verder

17:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afghanistan |  Facebook |

Reflectie op eigen bezittingen kan impulsaankoop onderdrukken

Een reflectie op de eigen bezittingen kan de neiging tot impulsaankopen onder controle houden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University bij nagenoeg negenhonderd consumenten in de Verenigde Staten. Consumenten die zich bezonnen over persoonlijke eigendommen die ze recent had verworven, bleken immers minder drang te voelen om tot de aankoop over te gaan van een product waarmee ze onverwacht werden geconfronteerd. Deze consumenten bleken ook bereid te zijn om voor nieuwe producten te betalen. Ook de aard van het product blijkt echter een invloed te hebben.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: consumptie |  Facebook |

Vogelmigraties hebben vooral met energiebesparing te maken

Achter het migratiepatroon van vogels moet vooral een streven naar de besparing van energie worden gezocht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. Intuïtief lijkt migratie nochtans niet met energiebesparing vereenzelvigd te kunnen worden, aangezien de verplaatsingen van de vogels bijzonder veel inspanningen vergen. Volgens de onderzoekers moet echter gekeken worden naar de strijd die moet geleverd worden voor de voedselvoorziening. Op warme locatie zou immers van andere soorten een grotere concurrentie voor voedsel moeten worden opgemerkt, zodat sommige dieren beslissen uit te wijken.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trekvogels |  Facebook |

Topvermogen in China weldra hoger dan in Verenigde Staten

Tegen het midden van het volgende decennium zal de rijkste inwoner van China een even groot vermogen hebben dan zijn evenknie in de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een rapport van het Chinese zakenmagazine New Fortune. Opgemerkt wordt dat anderhalf jaar geleden de rijkste man van China een persoonlijk vermogen van 6,1 miljard yuan bezat. Dat was toen zeventig keer minder dan de rijkste inwoner van de Verenigde Staten. Inmiddels is die kloof gevoelig ingekrompen. De Chinese rijkdom is tijdens die periode immers vijfentwintig keer groter geworden. In de Verenigde Staten nam dat vermogen tijdens diezelfde periode immers slechts 2,8 keer toe.

Lees Verder

16:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china |  Facebook |

Hernieuwbare energie creëerde vorig jaar half miljoen banen

De wereldwijde hernieuwbare energiesector heeft het voorbije jaar 500.000 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. De sector vertegenwoordigt nu wereldwijd 10,3 miljoen banen. Dat betekent een stijging met 5,3 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het International Renewable Energy Agency (Irena). De cijfers tonen volgens Adnan Amin, directeur-generaal van Irena, dat de hernieuwbare energie wereldwijd een pijler is geworden van de uitstootarme economische groei. Tegen het midden van deze eeuw zou hernieuwbare energie volgens Aman aan 28 miljoen mensen tewerkstelling kunnen bieden.

Lees Verder

15:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Luchtvaartmaatschappij Ryanair boekt nieuw digitaal record

De digitale platformen van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair hebben op één jaar tijd meer dan één miljard bezoekers geteld. Daarmee heeft de maatschappij een nieuw record laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers die door consulent SimilarWeb werden bevestigd. Opgemerkt wordt dat Ryanair digitaal meer belangstelling geniet dan sectorgenoten Lufthansa, British Airways, Air France, KLM en Iberia gecombineerd. De maatschappij meldde verder nog per duizend reizigers nog slechts twee klachten te moeten registreren. Er wordt aan toegevoegd dat meer dan 99 procent van de klachten binnen een periode van zeven dagen worden beantwoord.

Lees Verder

15:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ryanair |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Chinese Dalian Institute of Chemical Physics heeft een batterij ontworpen die het mogelijk maakt om de opgewekte energie van zonnepanelen en windmolens op te slaan. Door de nieuwe toepassing, die werd ontwikkeld onder leiding van de professoren li Xianfeng en Zhang Huamin, kan volgens het instituut voortaan ook op het gebied van wind en zon een stabiele energievoorziening worden gegarandeerd. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld. Dankzij de batterij kan volgens de professoren Xianfeng en Huamin gezorgd worden dat duurzame energie van een aanvullende tot een dominante bron van elektriciteit zal worden. Er wordt nu een industriële versie van het systeem gebouwd.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft een voorlopige schikking van 4,9 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van justitie getroffen over de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Daarmee komt een einde aan een langlopend onderzoek - In China is Wu Xiaohui, de voormalige topman van verzekeraar Anbang Group wegens fraude en corruptie tot een celstraf van achttien jaar veroordeeld. Er werd ook beslag gelegd op een een persoonlijk vermogen van 1,4 miljard euro van Wu Xiaohui - Luierfabrikant Ontex heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 558,1 miljoen euro, tegenover 551,8 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 70 miljoen euro naar 57,5 miljoen euro.

Het Chinese concern ZTE Corporation, leverancier van telecominfrastructuur, heeft zijn activiteiten grotendeels moeten stilleggen. De problemen zijn het gevolg van de sancties die door de regering van de Verenigde Staten tegen het bedrijf zijn genomen - De Belgische holding Sofina neemt een belang van 28 procent in de Indiase bierproducent B9 Beverages. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 50 miljoen dollar. Door de operatie krimpt het belang van hoofdaandeelhouder Sequoia tot 42 procent terug - De Tsjechische internetbeveiliger Avast heeft met een introductie op de beurs van Londen een bedrag van 602 miljoen pond opgehaald. Daardoor krijgt het bedrijf een totale waarde van 2,38 miljard pond. Avast wordt daarmee één van de grootste beursgenoteerde technologiebedrijven van Europa.

De Amerikaanse cosmeticaproducent Revlon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 229,1 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 86,7 procent terug tot 4,2 miljoen dollar - Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple schrapt zijn plannen om in Ierland een nieuw datacentrer te bouwen. Het project zou een investering van 850 miljoen euro vergen en zou worden ingeplant in Atheny. Er waren echter problemen met de goedkeuringsprocedure - Het bedrijf Dropbox, aanbieder van cloudopslag, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 316,3 miljoen dollar. Dat is een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies nam van 33,1 miljoen dollar naar 465,5 miljoen dollar toe.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft zijn belang in het Amerikaanse pijpleidingbedrijf Amberjack Pipeline, beheerder van een Mexicaanse pijplijn, verkocht aan de groep Shell Midstream Partners. Met de transactie was een bedrag van ruim 1,2 miljard dollar gemoeid - Staaldraadproducent Bekaert heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,05 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Organisch werd een groei met 7 procent gemeld - Het Britse telecombedrijf BT Group wil de volgende drie jaar ongeveer dertienduizend arbeidsplaatsen schrappen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Vooral de ondersteunende functies en de managementkaders zouden worden geraakt. Ook het huidige hoofdkwartier in Londen wordt verlaten.

Autoverhuurder Hertz Holdings heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies viel van 223 miljoen dollar naar 202 miljoen dollar terug - De muziekstreamingdienst Spotify zal muzikant R. Kelly niet langer actief promoten. Dat heeft de onderneming gemeld nadat de zanger opnieuw van seksueel misbruik werd beticht. De muziek van R. Kelly wordt niet geschrapt, maar wel uit de samengestelde playlists verwijderd - Het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly neemt het biotechbedrijf Armo Biosciences over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard dollar. Armo Biosciences stond slechts vier maanden genoteerd op de technologiebeurs Nasdaq.

14:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |