13-08-17

Windkracht dekt ruim 5 procent energiebehoefte Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben hun capaciteit windkracht het voorbije jaar met 8.203 megawatt uitgebreid. Er werd voor 13 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe installaties. Dat blijkt uit een rapport van het Lawrence Berkeley National Laboratory voor het Amerikaanse ministerie van energie. Er wordt aan toegevoegd dat windkracht het voorbije jaar in de Verenigde Staten 27 procent van alle toegevoegde energie vertegenwoordigde en 5,6 procent van de nationale energievoorziening garandeerde. In veertien staten loopt dat aandeel op tot meer dan 10 procent, met pieken tussen 29 procent en 37 procent in Iowa, South Dakota en Kansas.

Lees Verder

10:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oorlogsvoering Donald Trump voorbereid door Bush en Obama

Door de militaire interventies van hun regeringen hebben de gewezen Amerikaanse presidenten George W. Bush en Barack Obama aan hun opvolger Donald Trump een groter mandaat voor oorlogsvoering bezorgd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Waterloo in Canada over de militaire interventies die de Verenigde Staten de voorbije vijftien jaar hebben laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat Bush en Obama een strategie hebben ontwikkeld om de consultatie en de toelating van het Amerikaanse Congres en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zoals bij hun voorgangers de gewoonte was, te omzeilen.

Lees Verder

09:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Duitsland kan tegen het midden van het volgende decennium een volledige tewerkstelling bereiken. Dat heeft de Duitse kanselier Angela Merkel nog eens beloofd tijdens een bijeenkomst van haar partij, op enkele weken van de verkiezingen. De belofte van volledige tewerkstelling - waarmee een werkloosheidsgraad onder de grens van 3 procent wordt bedoeld - maakt deel uit van het kiesprogramma waar de Duitse christendemocraten in september naar de kiezer mee stappen. Op dit ogenblik heeft Duitsland een werkloosheidsgraad van 5,7 procent. De belofte moet Angela Merkel helpen om bij de nieuwe verkiezingen eind september een vierde mandaat als bondskanselier te veroveren.

Saoedi-Arabië zou zijn staatsbedrijf Aramco het liefst aan de beurs in New York willen noteren, ook al hebben financiële en juridische adviseurs daarentegen Londen als een minder risicovolle optie aangeraden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Aramco is de grootste producent van ruwe olie ter wereld. Het definitieve besluit over de beursgang behoort tot de verantwoordelijkheden van kroonprins Mohammed bin Salman, die het niet eens zou zijn met zijn adviseurs. De raadgevers waarschuwen dat bij een notering in de Verenigde Staten mogelijk meer gevoelige informatie zou moeten prijsgeven. Naast New York en Londen, zou ook Hongkong overwogen worden.

Brussels Airport heeft de toewijzing van de productie van dertig elektrische bussen aan het Chinese concern Byd ingetrokken. De beslissing is een gevolg van een vonnis van de rechtbank van koophandel in Brussel in een klacht van concurrent VDL Bus. Aan de aanbesteding hadden negen kandidaten deelgenomen. Byd zou met een prijs van 330.000 euro per bus 33 procent onder de dichtste concurrent zijn gebleven. VDL Bus koesterde echter argwaan en vermoedde dat Byd extra informatie ter beschikking had gekregen om het goedkoopste bod te kunnen indienen. De rechter erkende een gebrek aan transparantie bij het prijsonderzoek. Brussels Airlines benadrukt alle wettelijke regels te hebben gevolgd.

De Russische overheid heeft voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder voorgedragen als nieuwe bestuurder bij het semipublieke oliebedrijf Rosneft. Dat blijkt uit een decreet van de Russische regering, waarin de aandeelhouders van Rosneft de aanbeveling krijgen om tijdens de algemene vergadering eind september zeven personen aan de raad van bestuur toe te voegen. Schröder is een oude vriend van president Vladimir Poetin en wordt genoemd als kandidaat om onafhankelijk bestuurder te worden. Rosneft is voor 50 procent in handen van de Russische staat en groeide de voorbije vijftien jaar uit tot een van de grootste olieproducenten ter wereld. Het bedrijf wordt geleid door Igor Setsjin, een vertrouweling van Poetin.

De Belgische winkelketen AS Adventure neemt zijn Duitse sectorgenoot McTrek over. Daarmee krijgt AS Adventure voor het eerst toegang tot de Duitse markt. McTrek beschikt in Duitsland over een netwerk met negenendertig winkels en realiseeerde het voorbije jaar een omzet van 52 miljoen euro. McTrek en AS Adventure hanteren een vergelijkbare winkelformule. Duitsland is de grootste outdoormarkt van Europa en wordt het zevende land waar de Belgische groep actief is. In België, Luxemburg en Frankrijk wordt onder de naam AS Adventure geopereerd, terwijl in Nederland de merken Bever en Cotsworld Outdoor worden gehanteerd. In Groot-Brittannië en Ierland is de groep actief onder de naam Snow+Rock.

De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit heeft geen interesse in een mogelijke overname van zijn Belgische sectorgenoot Jims. Dat heeft René Moos, chief executive van Basic-Fit, tegenover de krant De Tijd gezegd. Moos merkt op dat Basic-Fit de voorkeur geeft aan de opening van nieuwe clubs. De overname van een fitnesszaak - waarbij kleuren, prijzen en personeel moeten worden aangepast - is volgens de topman veel complexer. Basic-Fit heeft inmiddels in België 163 filialen en wil voor het land in de toekomst een gematigde groeistrategie uitwerken. Gemikt wordt op tien nieuwe vestigingen per jaar. Eerder raakte bekend dat fitnessketen Jims, in handen van de familiale groep De Clerck, te koop is gesteld.

Het technologiebedrijf Materialise uit Leuven, gespecialiseerd in driedimensionale printoplossing, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 21,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het operationeel verlies daalde van 1,55 miljoen euro naar 295.000 euro. Het nettoverlies liep echter nog op van 436.000 euro naar 955.000 euro. Er wordt op gewezen dat er steeds meer vraag is naar de software en producten van Materialise. Anderzijds worden belangrijke investeringen gedaan in de opstart van nieuwe productiefaciliteiten. In Leuven wordt de fabriek met ongeveer één derde uitgebreid, terwijl de nieuwe fabriek in Polen nagenoeg is afgewerkt.

De Zweedse online muziekdienst SoundCloud krijgt een financiële injectie van 170 miljoen dollar van het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek en zakenbank Raine Group. Daarmee wordt SoundCloud gered van de ondergang. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de investering, waarbij werd bepaald dat Alex Ljung, chief executive van de muziekdienst, een stap opzij zet en plaats maakt voor Kerry Trainor, voormalig topman van de online videodienst Vimeo. Tevens moet SoundCloud van strategie veranderen, zodat de concurrentie met grotere rivalen zoals Spotify en Apple Music minder zwaar zou worden. De dienst zal zich meer toeleggen op de verkoop van diensten voor leveranciers van muziek.

De Amerikaanse winkelketen JC Penney heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De vergelijkbare omzet daalde echter met 1,3 procent. Het bedrijf leed een verlies van 62 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 56 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen naar afschrijvingen op de inventaris van 127 winkels die werden gesloten. Topman Marvin Ellison, topman van JC Penney, erkende dat winkelbedrijven in de Verenigde Staten met moeilijke marktomstandigheden moeten afrekenen.

Het Duitse staalconcern Salzgitter heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 9,3 miljoen euro naar 64,7 miljoen euro. Het bedrijf geeft toe onder meer te hebben kunnen profiteren van de hogere prijzen op de staalmarkt, terwijl ook voordelen konden worden gepuurd uit een aantal kostenbesparingen. Het concern zegt dan ook zijn verwachtingen voor het volledige jaar naar boven te kunnen bijstellen. Ook na het eerste kwartaal werd al benadrukt dat de jaarcijfers wellicht betere resultaten zouden kunnen melden dan oorspronkelijk was ingeschat.

Het Duitse toeristische concern TUI Group heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 4,8 miljard euro, tegenover 4,2 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg van 75,9 miljoen euro naar 160,6 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat nagenoeg alle bedrijfsonderdelen aan de winstgroei hebben bijgedragen. Onder meer wordt gewezen op een hogere bezettingsgraad in de hotels en de uitbreiding van de cruisevloot. Het concern merkte nog op dat deze zomerperiode gekenmerkt werd door een sterke vraag naar vakanties. De voorbije periode werd dochteronderneming Travelopia, organisator van gespecialiseerde vakanties, verkocht.

Travis Kalanick keert in geen geval als chief executive terug naar Uber. Dat zou Garrett Camp, bestuurder van Uber, volgens een aantal bronnen in een email-boodschap aan de medewerkers van de onderneming hebben gemeld. Camp zou eraan hebben toegevoegd dat de zoektocht naar een nieuwe chief executive op dit ogenblik de belangrijkste prioriteit van de bestuursraad is. Hij benadrukte dat Uber aan een nieuwe hoofdstuk in zijn geschiedenis begint en voor die volgende groeifase de juiste leider nodig heeft. Kalanick en Camp zijn beide mede-oprichters van Uber. Kalanick moest onder druk van een aantal aandeelhouders vertrekken, maar zou volgens waarnemers een terugkeer hebben overwogen.

De Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 100,3 miljard dollar, tegenover 69,4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het concern boekte een nettowinst van 2,5 miljard dollar, terwijl de eerste helft vorig jaar nog een verlies van 369 miljoen dollar werd geboekt. Glencore kon onder meer profiteren van de hogere grondstoffenprijzen. Tevens wordt erop gewezen dat de schuldenlast van de onderneming tijdens de eerste helft van dit jaar tot 13,9 miljard dollar kon worden teruggebracht. Glencoe verwacht verder verdere stimulansen van de doorbraak van de elektrische auto, die zal leiden tot een grotere vraag naar koper, kobalt, zink en nikkel.

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft kritiek geuit op de videosite YouTube omdat verschillende video's over criminele bendes niet werden verwijderd. De burgemeester verwees naar vier video’s waarin met geweld tegen concurrerende bendes werd gedreigd. YouTube zou echter hebben aangegeven dat de inhoud van de video's niet in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van de site. Kahn stelde echter dat de online bedrijven een verantwoordelijkheid tegenover de miljoenen jonge mensen die elke dag hun sites gebruiken. De Londense burgemeester eiste dan ook dat de gebruiksvoorwaarden worden verscherpt en sneller worden ingegrepen. YouTube stelde het aanmoedigen van geweld in zijn content te verbieden.

Het vastgoedbedrijf Montea, gespecialiseerd in logistieke panden, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een netto huurresultaat van bijna 20,04 miljoen euro laten optekenen, tegenover ruim 20,87 miljoen inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De terugval wordt vooral toegeschreven aan de verkoop van drie Franse magazijnen. Het nettoresultaat steeg echter van ruim 7,71 miljoen euro naar 14,68 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg 95,8 procent, tegenover 95,3 procent op het einde van het eerste kwartaal. De contracten hebben, tot de eerste vervaldatum, nog een gemiddelde looptijd van 7,8 jaar. Tegenover eind vorig jaar steeg de waarde van de vastgoedportefeuille met 11 procent tot 617 miljoen euro.

08:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-08-17

Ook eigen Britse arbeidsbevolking kalft verder af

Groot-Brittannië dreigt met een exodus van zijn arbeidsbevolking geconfronteerd te worden. Oorzaak daarvan zijn pensionering en emigratie. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mercer. De onderzoekers stelden vast dat het voorbije jaar 134.000 Britten voor een emigratie hebben gekozen. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Tegelijkertijd bleken ook 143.000 Britse werknemers met pensioen te zijn gegaan. Tegelijkertijd kon de immigratie worden gemeld van 147.000 werknemers uit andere lidstaten van de Europese Unie en 232.000 arbeidskrachten uit andere regio’s. De netto immigratie uit de Europese Unie viel echter met 248.000 eenheden terug.

Lees Verder

15:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Virtual reality vooral hulp bij inrichting woning

Consumenten tonen interesse de verschillende mogelijkheden die door virtuele realiteit kunnen worden aangereikt om hun shopping-ervaring te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau LEK Consulting bij meer dan duizend consumenten in de Verenigde Staten. De grootste belangstelling kon worden opgetekend voor een inzet van de technologie voor de inrichting van een fysieke ruimte, die door 79 procent van de gebruikers van virtuele realiteit werd vernoemd. Bij augmented reality loopt dat cijfer nog iets verder tot tot 80 procent. Ook kon worden vastgesteld dat 74 procent van de respondenten met een celebrity zou willen shoppen. Bij augmented reality valt dat terug tot 69 procent.

Lees Verder

14:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lichtvervuiling bijkomende bedreiging voor bestuiving

Kunstlicht kan een belangrijke hinderpaal vormen voor de bestuiving en daarmee de fruitproductie beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Bern. Opgemerkt wordt dat het verlies aan nachtelijke bestuiving tijdens de dag niet volledig kan worden gecompenseerd. Het probleem legt volgens de wetenschappers een bijkomende druk op de bestuiving, die al wordt bedreigd door een afname van de wereldwijde populaties bijen en andere pollinatoren. Daarbij wordt erop gewezen dat de lichtemissies tijdens de voorbije twintig jaar, vooral in residentiële gebieden, met 70 procent zijn toegenomen.

Lees Verder


13:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gewelddadige nieuwsvideo’s worden morele motivator

Gewelddadige nieuwsvideo’s kunnen als een morele motivator worden gebruikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University at Buffalo. Het tonen van gewelddadige content en het verstrekken van meer accurate en complete weergave van ernstige feiten kan volgens de onderzoekers het publiek stimuleren om een grotere bezorgdheid te getuigen over de gebeurtenissen die hen worden gepresenteerd. Vastgesteld dat de confrontatie met de content kon worden gelinkt aan een grotere wens voor humanitaire en militaire interventies om aan geweld een einde te maken.

Lees Verder

 

12:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |