12-12-17

Internet-of-things snel naar omzet één biljoen dollar

Tegen het einde van dit decennium zal wereldwijd minstens 1 biljoen dollar worden geïnvesteerd in het internet-of-things. Het jaar daarop mag een verdere stijging tot 1,1 biljoen dollar worden verwacht. Dat blijkt uit een rapport van International Data Corporation (IDC). Opgemerkt wordt dat de sector de volgende jaren een gemiddelde omzetgroei met 14,4 procent zal laten optekenen. Dit jaar wordt een niveau van 674 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Voor volgend jaar wordt een stijging met 14,6 procent tot 772,5 miljard dollar verwacht. Hardware wordt met een bedrag van 239 miljard dollar daarbij de belangrijkste sector, gevolgd door services, software en connectiviteit.

Lees Verder

 

10:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vele veertigers verliezen passie voor werk

Jonge veertigers lopen een groot risico om de passie voor hun werk geheel of gedeeltelijk te verliezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Paymentsense bij tweeduizend Britse werknemers. Bij de veertigers bleek 76 procent van de respondenten vooral te werken om in hun levensonderhoud te voorzien. Daarbij bleek 51 procent aan te geven te moeten werken om de hypotheek op hun woning te kunnen afbetalen. Anderzijds verwees 57 procent naar de verantwoordelijkheden voor de ondersteuning van het gezin. Slechts 11 procent maakte gewag van een passie voor hun beroep, terwijl 14 procent benadrukte een verdere carrière te willen uitbouwen.

Lees Verder

 

09:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het biotechbedrijf Aelin Therapeutics, dat nieuwe antibiotica wil ontwikkelen, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 27 miljoen euro opgehaald. Dat is het grootste startkapitaal dat ooit door een spinoff van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) werd opgehaald. Aelin krijgt een vestiging op de Bio-Incubator in Leuven. De onderneming wil volgend jaar een personeelsbestand van tien medewerkers uitbouwen. Het bedrijf werkt met zogenaamde peptins, een nieuwe technologie die voor moeilijk geneesbare aandoeningen kan worden ingezet. Onder meer fondsen van de farmabedrijven Boehringer Ingelheim en Novartis namen aan de kapitaaloperatie deel.

Het Gentse biotechbedrijf Argenx kan voor het eerst de werkzaamheid aantonen van een geneesmiddel dat kan helpen om de zeldzame spierziekte myasthenia gravis te behandelen. Opgemerkt wordt dat een onderzoek bij een kleine groep patiënten met het middel (ARGX-113) opvallend succesvolle resultaten heeft laten blijken. Vastgesteld kon worden dat 75 procent van de patiënten een gunstige reactie toonden op de behandeling. Er kon verder ook een duidelijk onderscheid worden vastgesteld tegenover patiënten die slechts een placebo toegediend hadden gekregen. Argenx hoopt de volledige testresultaten van het product tegen april volgend jaar te kunnen presenteren.

Het Antwerpen immobiliënbedrijf Land Invest Group heeft van bedrijfsrevisor PricewaterhouseCoopers (PwC) dertig dagen tijd gekregen om een reddingsplan op te stellen. Dat heeft de revisor bekend gemaakt. Bij een controle van de boeken zouden een aantal gewichtige feiten zijn vastgesteld die het voortbestaan van de onderneming in het gedrang zouden kunnen brengen. Indien door de vastgoedgroep geen snelle en gepaste maatregelen worden genomen, zouden de vaststellingen van de bedrijfsrevisor aan de rechtbank van koophandel worden voorlegd. Land Invest werkte aan de ontwikkeling van de Lins Tower aan de Waaslandtunnel en de Slachthuissite aan het Sportpaleis in Antwerpen.

In Nieuw-Zeeland is het voor buitenlanders voortaan onmogelijk om een bestaande woning te kopen. Met de maatregel wil de Nieuw-Zeelandse regering naar eigen zeggen de problemen op de lokale huizenmarkt aanpakken. Opgemerkt wordt dat het voor de gemiddelde Nieuw-Zeelander bijzonder moeilijk is geworden om een woning te kopen. Reden zijn de combinatie van een hoge rentestand, stagnerende lonen en overheidsbezuinigingen op sociale woningbouw. Bovendien is Nieuw-Zeeland een populaire bestemming voor vermogende expats uit andere landen. Door de nieuwe wet kan de negatieve impact van deze buitenlandse interesse in de lokale woningmarkt worden ingeperkt.

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat-Chrysler voert gesprekken met zijn Japanse sectorgenoot Hyundai Motor om gezamenlijk waterstofmotoren te ontwikkelen. De alliantie zou ook samenwerken aan de ontwikkeling van transmissies. Dat heeft Sergio Marchionne, chief executive van Fiat-Chrysler, onlangs bekendgemaakt. Hyundai is samen met Toyota één van de koplopers bij de ontwikkeling van de waterstofauto. Enkele jaren geleden al bracht Hyundai een eerste model met een waterstof-aandrijving op de markt. In de zomer van volgend jaar zou een nieuw type worden gelanceerd. Daarbij zou de actieradius van 600 kilometer tot 800 kilometer kunnen worden opgevoerd.

De honderd grootste wapengroepen hebben het voorbije jaar bijna 375 miljard dollar aan militaire producten en diensten verkocht. Dat betekende een toename met 1,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Gewag wordt gemaakt van de eerste toename in vijf jaar tijd. Verder blijkt dat de Verenigde Staten en West-Europa in de ranglijst met grootste wapenbedrijven van de wereld een aandeel van 63 procent hebben. Hun gezamenlijke verkoop vertegenwoordigde in totaal meer dan 82 procent van de totale omzet die de sector het voorbije jaar heeft gerealiseerd. Lockheed Martin blijft wereldwijd de grootste wapenhandelaar.

Vanaf september volgend jaar worden mobiele telefoons in de Franse scholen niet langer toegelaten. Dat heeft Jean-Michel Blanquer, Frans minister van onderwijs, bevestigd. De maatregel is een reactie op klachten van onderwijzend personeel, die moesten vaststellen dat de smartphones de aandacht van de leerlingen afleiden. Het verbod op smartphones in de scholen was een verkiezingsbelofte van zetelend Frans president Emmanuel Macron. Volgens onderzoek bezit acht op de tien Franse tieners een smartphone. In de klas was het apparaat al langer verboden, maar nu zou de minister de smartphone uit de hele school willen verbannen. Details over de concrete toepassing zijn er nog niet.

Qatar heeft met het Britse defensieconcern BAE Systems een definitieve overeenkomst getekend om vierentwintig toestellen van het type Eurofighter Typhoon te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5 miljard pond. Over vijf jaar zouden de eerste toestellen moeten worden geleverd. De bestelling vertegenwoordigt het grootste exportorder voor de Typhoon in tien jaar tijd. Het contract zal er voor zorgen dat de productie van het vliegtuig nog voor vele jaren verzekerd zal zijn. Qatar ondertekende eerder ook al met de Franse constructeur Dassault een akkoord voor de aankoop van twaalf gevechtsvliegtuigen van het type Rafale. Vorig jaar kocht Qatar ook al vierentwintig Rafales.

Het akkoord dat de Britse premier Theresa May met de Europese Unie over een vergoeding van de brexit heeft ondertekend, is slechts een intentieverklaring en is niet wettelijk afdwingbaar. Dat heeft David Davis, Brits minister voor de brexit, gezegd. Indien er in een tweede fase van de onderhandelingen over de scheiding met de Europese Unie geen akkoord kan worden bereikt, zal er volgens Davis ook van een Britse betaling geen sprake zijn. Davis toonde zich wel optimistisch over de afloop van de onderhandelingen. De kans dat er geen akkoord zal worden bereikt, is volgens de Britse minister drastisch gedaald. Hij verwacht dat handelsbarrières maximaal zullen worden weggewerkt.

Het biotechbedrijf Bone Therapeutics uit Gosselies, gespecialiseerd in toepassingen rond beenderceltherapie, sluit een samenwerkingsakkoord met de Russische onderneming Cellthera Pharm. De twee bedrijven hebben een samenwerking aangekondigd rond de uitbouw van celtherapieën voor orthopedische problemen en beenderziekten. Gesteld wordt dat Bone Therapeutics zijn celtherapie-platformen Preob en Allob in licentie zou kunnen geven aan Cellthera Pharm voor de Russische markt en een aantal voormalige Sovjet-republieken. Er wordt wel benadrukt dat er rond de praktische samenwerking nog geen concrete is overeenkomst is bereikt. Ook zou Cellthera mogelijk in het kapitaal van Bone kunnen stappen.

Het Belgisch-Nederlands biotechbedrijf Galapagos wordt nog dit jaar opgenomen in de Nasdaq Biotech Index. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De Nasdaq Biotech Index bestaat uit een reeks vooraanstaande bedrijven uit de biotechnologische industrie en de farmasector. Om in de index opgenomen te worden moeten de ondernemingen aan een aantal criteria worden voldaan. Analisten merken op dat de selectie een bevestiging vormt van de positie die Galapagos als solide en volwassen biotechnologiebedrijf heeft ingenomen. Bovendien wordt opgemerkt dat de grotere zichtbaarheid op de Amerikaanse markt een positief effect op de handel in het aandeel zou moeten hebben.

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp biedt een aantal garanties voor het eigen personeel indien de fusie met de Europese activiteiten van Tata Steel daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Duitse media bevestigd. Naast werkzekerheid voor het personeel zouden ook bijkomende investeringen worden beloofd. ThyssenKrupp gaat met zijn beloftes in op de eisen van de vakbonden, die in de verschillende Europese sites van de onderneming werkzekerheid eisten. Tevens werd geëist dat tijdens de eerstvolgende tien jaar geen gedwongen ontslagen zouden worden doorgevoerd. Tata Steel en ThyssenKrupp kondigden de fusie eerder dit jaar jaar aan.

Het woonconcern Steinhoff vraagt steun aan investeerders nu het bedrijf voor cruciale gesprekken staat met banken. Steinhoff, eigenaar van ketens zoals het Amerikaanse Mattress Firm en het Franse Conforama, heeft een aantal adviseurs aangesteld om gesprekken met kredietverstrekkers af te handelen. Ook wordt het bedrijf bijgestaan door raadgevers om de operationele activiteiten opnieuw op punt te stellen. Volgens Steinhoff alle mogelijke inspanningen gedaan om de toekomst van het bedrijf te waarborgen. Onder meer zou Christo Wiese, topman van Steinhoff, met een aantal grote banken onderhandelen om een lening van 1,5 miljard euro te bevriezen. Steinhoff heeft 21 miljard dollar schulden.

In Saudi-Arabië zullen volgend jaar opnieuw bioscopen worden toegelaten. Dat heeft het Saudische ministerie van cultuur en informatie meegedeeld. Gedurende vijfendertig jaar werden in Saudi-Arabië bioscopen verboden. Opgemerkt werd dat inmiddels de aanvragen voor licenties worden behandeld. Verwacht wordt dat de eerste cinemazalen in maart volgend jaar de deuren kunnen openen. Gewag wordt gemaakt van een keerpunt in de ontwikkeling van de Saudische culturele economie. Het land zet daarmee een verdere stap in het geleidelijke proces naar maatschappelijke liberalisering. Eerder al werd aangekondigd dat volgend jaar ook het rijverbod voor vrouwen wordt opgeheven.

Iran gaat zijn banken financieel bijstaan. Dat blijkt uit de ontwerpbegroting die is ingediend bij het parlement. De gereserveerde budgetten worden onder meer gebruikt voor de afwikkeling van slechte leningen. De banken zouden zich moeten terugtrekken uit zakelijke transacties en weer moeten terugkeren naar traditionele kredietverstrekking. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani in een toelichting gezegd. Iran trekt in totaal ongeveer 100 miljard dollar uit voor openbare diensten die banen moeten opleveren. Ook de aanpak van de bankencrisis, die mede werd veroorzaakt door ongeregelde kredietverstrekkers, is onderdeel van dat pakket, net zoals een nieuw programma voor sociale zekerheid.

07:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-17

Virtuele vriendenkring kan gezondheid ondermijnen

Individuen die op sociale media zoals Facebook of Instagram aanhoudend de omvang van hun virtuele vriendenkring bijhouden, brengen hun eigen gezondheid in gevaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Business School en de University of British Columbia. Opgemerkt wordt de omvang van de eigen virtuele vriendenkring vaak wordt vergeleken met het netwerk connecties dat vrienden en bekenden hebben uitgebouwd. Die vergelijking kan volgens de onderzoekers negatieve consequenties hebben, aangezien het zelfbeeld mogelijk in het gedrang wordt gebracht.

Lees Verder

15:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economische schade opioïden loopt hoog op

De opioïden-crisis in de Verenigde Staten heeft twee jaar geleden een kost van 504 miljard dollar veroorzaakt. Dat bedrag ligt zes keer hoger dan oorspronkelijke inschattingen. Dat blijkt uit een rapport van de White House Council of Economic Advisers. Eerder was gewag gemaakt dat het misbruik van opioïden vier jaar geleden een maatschappelijke kost van 78,5 miljard dollar zou hebben veroorzaakt. Daarbij werd vooral gewezen op uitgaven voor de gezondheidszorg en gerechtelijke actie, maar ook op een verlies aan productiviteit. In werkelijkheid ligt volgens het rapport de maatschappelijke schade nog veel hoger dan toen werd geraamd.

Lees Verder

14:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkdruk door technologie vereist aanpak op bedrijfsniveau

Werkgevers moeten meer inspanningen doen om het personeel te beschermen tegen situaties waarin een arbeidsdag van vierentwintig uur de norm kan worden. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Surrey, de University of London en de University of Exeter op basis van meer dan vijftig studies over het gebruik van technologie buiten de werkuren. Een algemene oplossing, waarbij onder meer professionele email buiten de werkuren automatisch zou worden uitgeschakeld, blijkt volgens de onderzoekers daarbij echter alvast geen aangewezen oplossing. Wel moet vermeden worden dat de werknemer de druk ervaart zich constant ter beschikking te stellen.

Lees Verder

13:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gemeenschap kan leren omgaan met economische schommelingen

Gemeenschappen met een oud industrieel verleden zijn beter gewapend tegen grote economische schommelingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat in landelijke regio’s met wortels in de oude steenkoolindustrie onder meer minder echtscheidingen werden geregistreerd dan in andere regio’s met een andere economische geschiedenis. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers wellicht worden toegeschreven aan het feit dat de oude steenkoolindustrie de bevolking heeft leren omgaan met de opeenvolging van economische hoogtes en laagtes.

Lees Verder

12:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |