18-03-18

Zware armoede dreigt voor oudere Japanse vrouwen

Grote aantallen oudere Japanse vrouwen zullen binnenkort in armoede leven. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de International University of Health and Welfare in Japan. Gedragsveranderingen in de Japanse bevolking en een ongunstig pensioenstelsel creëren volgens de onderzoekers een systeem dat oudere Japanse vrouwen met onevenredig risico op armoede zal confronteren. Gewaarschuwd dat in de nabije mogelijk 25 procent van de oudere Japanse vrouwen onder de armoedegrens dreigt terug te vallen. Dat loopt zelfs op tot 50 procent bij oudere vrouwen die zijn gescheiden of nooit zijn gehuwd. Het risico op armoede bij oudere Japanse mannen blijft beperkt tot 10 procent.

Lees Verder

 

14:34 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannen en vrouwen kijken anders naar buitenlandse carrière

Mannen hanteren bij een carrière in het buitenland meestal andere doelstellingen dan vouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Axa Global Healthcare. Terwijl mannen vooral naar de verdere ontwikkeling van hun professionele loopbaan kijken, tonen vrouwen volgens de onderzoekers een grotere aandacht voor persoonlijke verrijking. Onder meer werd vastgesteld dat 51 procent van de mannelijke expats van mening is dat de buitenlandse opdracht een positieve impact op hun carrière heeft gehad. Die mening wordt echter door slechts 39 procent van de vrouwen gedeeld. Vrouwen tonen boven een grotere interesse om zich definitief in het buitenland te vestigen.

Lees Verder

 

 

13:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-18

Nieuwsoverzicht

De Duitse voedingsgroep Dr. Oetker neemt een meerderheidsbelang van 50,7 procent in het cavamerk Freixenet. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 220 miljoen euro gemoeid. Opgemerkt wordt dat Henkell, de drankendivisie van Oetker, met de vijf Catalaanse aandeelhouders van Freixenet ruim twee jaar over de verkoop heeft onderhandeld. Onder meer de onzekerheid rond het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid heeft de gesprekken geruime tijd afgeremd. Naast Oetker blijven ook de Catalaanse groepen Ferrer en Bonet in het kapitaal van de cavaproducent. Freixenet heeft wijngaarden in Catalonië, maar ook in Argentinië, Australië, Mexico en Frankrijk.

Het Duitse chemieconcern Lanxess heeft zich teruggetrokken uit een consortium dat een poging wil doen om de divisie speciaalchemie van AkzoNobel in te lijven. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Het consortium bestond verder uit het Nederlandse Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PGSM) en investeringsmaatschappij Apollo, die echter nog wel kandidaat-overnemer blijven. Daarnaast zijn ook partijen zoals Carlyle, Bain Capital en HAL Investments gegadigden om Akzo Specialty Chemicals over te nemen. Geraamd wordt dat de verkoop van de divisie een bedrag van ongeveer 10 miljard euro zou kunnen opleveren.

De Amerikaanse juweliersketen Tiffany heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De autonome omzetgroei bedroeg 3 procent. Vooral in Noord-Amerika en Azië konden sterke prestaties worden gemeld, maar in Europa werd het bedrijf met moeilijker omstandigheden geconfronteerd. De juweliersketen boekte een nettowinst van 62 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 66 procent tegenover het vierde kwartaal het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige elementen, was er een winstgroei met 15 procent tot 208 miljoen dollar.

De introductie van zijn medische divisie Healthineers op de beurs van Frankfurt levert het Duitse industrieconcern Siemens een bedrag van 4,2 miljard euro op. Door de transactie wordt de waarde van Siemens Healthineers op een niveau van 28 miljard euro geraamd. In totaal heeft Siemens een belang van 15 procent in Healthineers naar de beurs gebracht. De opbrengst van de beursgang zal vermoedelijk worden gebruikt voor de financiering van overnames die de kernactiviteiten van Siemens verder moeten versterken. Onder meer energie blijft voor het Duitse concern een belangrijke activiteit. Eerder werden al activiteiten rond windenergie, verlichting en treinen verzelfstandigd.

In de Verenigde Staten hebben het bouwbedrijf Icon en de organisatie New Story een nieuw type woning voorgesteld. Icon en New Story zeggen immers een huis te hebben ontwikkeld dat op vierentwintig uur kan worden opgetrokken, perfect bewoonbaar is en aan alle bouwvoorschriftn voldoet. De woningen zouden binnenkort onder meer in Haïti en El Salvador worden gebouwd. Gebruik wordt gemaakt van een driedimensionale printer om de muren van de woning op te trekken. Daarna worden een houten dak en de ramen toegevoegd en worden ook loodgieterij en elektriciteit aangebracht. De woningen hebben een oppervlakte van 74 vierkante meter. Gestreefd wordt naar een verkoopprijs van 4.000 dollar.

Li Ka-shing, de rijkste man van Hongkong en onder meer eigenaar van de holding CK Hutchison, gaat met pensioen. Dat hebben woordvoerders van het Chinese concern, bekendgemaakt. In juli wordt Li Ka-shing negentig jaar. Een aantal van zijn functies zullen door Victor Ka-shing, de oudste zoon van de miljardair worden overgenomen. Li Ka-shing zal naar eigen zeggen wel als topadviseur bij het conglomeraat betrokken blijven. CK Hutchison heeft onder meer de winkelketens Ici Paris XL en Kruidvat in portefeuille en is verder actief in de maritieme sector, infrastructuur, financiële diensten, telecom en energie. Het vermogen van Li Ka-shing wordt geraamd op een bedrag van 35,3 miljard dollar.

Chipfabrikant Broadcom uit Singapore heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,33 miljard Amerikaanse dollar. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst liep van 239 miljoen dollar naar 6,23 miljard dollar op. Het bedrijf kon wel van een aantal eenmalige baten profiteren. De operationele winst steeg met ongeveer 25 procent tot 943 miljoen dollar. De onderneming heeft aangegeven geen verdere pogingen te zullen ondernemen om het Amerikaanse bedrijf Qualcomm in te lijven. In plaats daarvan zal de chipfabrikant naar een aantal andere overnamemogelijkheden kijken.

Het Franse concern L’Oréal, producent van producten voor lichaamsverzorging, neemt het Canadese technologiebedrijf ModiFace over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. ModiFace ontwikkelt toepassingen van augmented reality om makeup en lipstick online te testen. Onder meer merken zoals Estee Lauder en Sephora maken in hun mobiele applicaties al gebruik van de technologie van het Canadese bedrijf. De technologie biedt realtime simulaties van de effecten die onder meer door lipstick of oogschaduw worden gecreëerd. Bij ModiFace werken zeventig mensen. Het is de eerste keer dat L’Oréal een technologiebedrijf overneemt.

Het recyclagebedrijf Campine heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 216,5 miljoen euro, tegenover 170,9 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat alle divisies het voorbije jaar met hogere volumes konden werken. Het bedrijf boekte een jaarwinst van 7 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 4,4 miljoen euro het jaar voordien. Campine maakt gewag van een recordwinst, te danken aan stijgende metaalprijzen en goede operationele prestaties. Het bedrijf is door de Europese Commissie wegens kartelvorming wel veroordeeld tot een boete van 8,2 miljoen euro, maar tegen die uitspraak werd beroep aangetekend. Een uitspraak volgt pas volgend jaar.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft vorig jaar van zijn schoenenmerk UltraBoost één miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Kasper Rorsted, chief executive van Adidas, gemeld. UltraBoost werd gecreëerd in een samenwerkingsverband met de milieubeweging Parley for the Oceans, die zich inzet tegen oceaanvervuiling. De UltraBoost is een schoen die voor 95 procent uit plastic afval uit de oceanen bestaat. Voor de productie van één schoen moeten elf plastic flessen worden gebruikt. Het project werd drie jaar gelanceerd, maar het ontwerp van de eerste generatie bleek de gebruiker onvoldoende comfort te bieden. Dat probleem zou inmiddels echter helemaal zijn opgelost.

BNP Paribas Fortis zou tegen het midden van volgend decennium kunnen functioneren met een netwerk van amper honderdvijftig tot tweehonderdvijftig kantoren. Dat heeft Michael Anseeuw, manager retailbankieren van BNP Paribas Fortis, gezegd. Begin dit jaar telde de bank nog zevenhonderdvijftig filialen. Door de digitalisering van de financiële sector kan het netwerk fysieke kantoren volgens Anseeuw gevoelig worden ingeperkt. Anseeuw geeft wel toe dat de vooropgestelde cijfers geen concrete doelstelling vertegenwoordigen. Eind dit jaar zou het netwerk van de bank wel tot 680 adressen moeten zijn afgeslankt. Over de verdere planning zal met de vakbonden worden onderhandeld.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 35,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst liep met 70 procent op tot bijna 3 miljard euro. De nettowinst steeg met 33 procent tot 2,4 miljard euro. Onder meer konden, onder invloed van het faillissement van concurrent Air Berlin, tickets aan hogere prijzen op de markt worden gebracht. De maatschappij merkt echter op dat ook Lufthansa Cargo positieve resultaten liet optekenen. Dit jaar wordt echter geen sterke omzetgroei verwacht. Daarvoor wordt gewezen op de concurrentie van groepen zoals EasyJet en Ryanair.

Er is voorlopig nog geen uitzicht op een snelle beursgang van de Belgische staatsbank Belfius. Binnen het kernkabinet blijkt het immers voorlopig onmogelijk om een vergelijk rond de beursgang te vinden. Kris Peeters, minister van werk, zegt immers pas over een beursgang van Belfius te willen praten indien eerst een oplossing is gevonden voor Arco, maar ook daarover is nog geen duidelijkheid. Onder meer wordt gewacht op juridische garanties van de Europese Commissie. Belfius zou liefst nog voor de zomer een notering willen op de beurs van Brussel. Om die deadline te halen, zou de Belgische regering echter ten laatste eind maart zijn toelating voor de operatie moeten geven.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting zal zijn activiteiten in de toekomst onder de naam Signify verder zetten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Door de naamsverandering moet elke mogelijk verwarring met het vroegere moederbedrijf Philips kunnen worden uitgesloten. Financiële details over de kosten van de naamswijziging werden niet meegedeeld. Signify blijft zijn lampen echter wel onder de naam van Philips op de markt brengen. De onderneming merkt op dat die merknaam op de markt immers een bijzonder grote waarde heeft. Signify heeft daarbij een akkoord om nog gedurende minstens twintig jaar van de merknaam Philips gebruik te maken.

Het biotechnologiebedrijf Thrombogenics uit Leuven heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 9,1 miljoen euro gerealiseerd, tegenover 7,1 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De onderneming boekte een nettowinst van 22,6 miljoen euro, tegenover een verlies van 60,3 miljoen euro het jaar voordien. De winstgroei is onder meer te danken aan meer dan 50 miljoen euro compensaties die van partner Alcon-Novartis werden ontvangen voor de stopzetting van overeenkomsten rond het oogmiddel Jetrea. Thrombogenics investeerde het voorbije jaar 23,2 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling, tegenover 24,7 miljoen euro het jaar voordien.

08:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-18

Wereldwijde video speelt voor 60 procent op mobiele platformen

De mobiele videomarkt blijft een standvastige groei vertonen. Dat is de conclusie van een rapport van videoprovider Ooyala, gebaseerd op cijfers over het vierde kwartaal van het voorbije jaar. Vastgesteld werd dat mobiele platformen eind vorig jaar 60,3 procent van de wereldwijde videoconsumptie voor hun rekening namen. Opgemerkt werd wel dat Noord-Amerika op die trend enigszins achterblijft ten opzichte van de reste van de wereld. De mobiele sector heeft er immers slechts een aandeel van 57,6 procent in de volledige videoconsumptie. Maar ook dat betekende volgens Ooyala nog altijd een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien.

“Het kijkgedrag van de videoconsument toont een duidelijke verschuiving,” zegt Jim O’Neill, hoofdanalist bij Ooyala, in een commentaar op het rapport. “Voor de eerste keer in de geschiedenis genieten mobiele platformen daarbij de grootste populariteit. Dat geldt zowel voor een sportevenement als voor een televisieshow of een bioscoopfilm. De consument voelt zich daarbij even comfortabel met een smartphone als op een geconnecteerde televisie, maar minder op een personal computer of een tablet.” Geographisch blijken voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (Emea) op een mobiele consumptie gericht. Het platform heeft er immers een aandeel verworven van 63,5 procent.

De onderzoekers stelden vast dat de consumptie van lange content op computers tot amper 37 procent viel. Dat is het laagste niveau sinds het eerste kwartaal twee jaar geleden, toen slechts een score van 35 procent werd gehaald. Voor het korte videoformaat genieten computers met een score van 50 procent echter de grootste populariteit. Tevens werd opgemerkt dat het korte videoformaat gelijk bleek op smartphones (44 procent), tablets (26 procent) en geconnecteerde televisie (0,7 procent). Nog wordt opgemerkt wordt dat het mobiele platform snel een marktaandeel van 70 procent kan bereiken. Dat zou onder meer te danken zijn aan mobiele versies van betalende sportprogramma’s.

Lees Verder

15:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rusland verhoogt wetenschappelijk onderzoeksbudget voor Noordpool

Rusland zal mogelijk zijn wetenschappelijke onderzoeksbudgetten voor het noordpool-gebied dit jaar mogelijk met 20 procent opvoeren. Dat heeft Vladimir Zhmur, professor aardwetenschappen en projectleider bij de Russian Foundation for Basic Research (RFFI), tegenover het Russische persbureau Tass gezegd. De voorbije periode werd voor het onderzoek volgens Zhmur jaarlijks ongeveer 100 miljoen roebel of 1,7 miljoen dollar ter beschikking gesteld. Hij wijst erop dat de noordpool een bijzonder gevoelig gebied is, dat onder meer van de klimaatverandering zware gevolgen zou kunnen dragen. Intensief onderzoek is volgens hem dan ook noodzakelijk.

“In het gebied zijn vooral aardwetenschappers en biologen operationeel,” aldus Vladimir Zhmur. “Onder meer wordt onderzoek gedaan naar de omvang van de rivieren, terwijl tevens gekeken wordt naar de temperaturen, het zoutgehalte van het water en de grenzen van de ijsgebieden.” De volgende drie jaar zou intensief onderzoek moeten worden verricht, waaruit vervolgens onder meer een traject voor de navigatie langs de Northern Sea Route zou moeten worden kunnen afgeleid. Die Northern Sea Route moet worden ondersteund door een aantal havens, die echter nog grotendeels zouden moeten worden aangelegd, op uitzondering van Sabetta.

Een probleem is volgens professor Zhmur echter dat de klimaatverandering de permafrost in het noordpoolgebied zou kunnen aantasten. Indien een dooi wordt ingezet, dreigen die havens dan ook niet meer op een stabiele ondergrond te kunnen rekenen, waardoor de veiligheid van gebouwen en haveninfrastructuur in het gedrang zou kunnen komen. Verder zal volgens Vladimir Zhmur onderzoek worden verricht naar de evolutie van de ijskap, die onder invloed van de opwarming van het klimaat steeds verder inkrimpt. Maar ook mogelijke incidenten met de ontginning van fossiele brandstoffen in het gebied moeten volgens de professor worden onderzocht.

Lees Verder

14:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noordpool |  Facebook |

Hongkong heeft import haaienvinnen in tien jaar gehalveerd

De import van haaienvinnen in Hongkong is de voorbije tien jaar meer dan gehalveerd. Dat is te danken aan een daling van de consumptie, terwijl steeds meer rederijen het vervoer van haaienvinnen verbieden. Dat blijkt uit een rapport van het World Wildlife Fund (WWF), gebaseerd op cijfers van de Census and Statistics Department van Hongkong. Vorig jaar werden in de Chinese enclave nog 4.979 ton haaienvinnen ingevoerd, tegenover een import van 10.210 ton een decennium voordien. Tijdens diezelfde periode viel ook de heruitvoer vanuit Hongkong van 5.683 ton naar 1,434 ton terug. Hieruit kan worden afgeleid dat ook op het Chinese vasteland de consumptie afneemt.

Tracy Tsang, bij het World Wildlife Fund (WWF) programmadirecteur maritieme duurzaamheid, merkt op dat de acties van een brede waaier belangengroepen en het veranderde beleid in de transportsector hun vruchten afwerpen. “In de loop van de volgende tien jaar moet de consumptie van haaienvinnen in Hongkong helemaal worden geweerd,” aldus Tsang. Sinds midden dit decennium wordt door het World Wide Fund vooral bij de rederijen actie gevoerd om het transport van haaienvinnen te verbieden. Ook wordt gewezen op een efficiëntere controle van de boorddocumenten van de transporten.

"Haaien hebben een zeer belangrijke rol in het evenwicht van het ecosysteem en sommige soorten worden al geconfronteerd met catastrofale dalingen," zegt Andy Cornish, verantwoordelijk voor het haaienprogramma van de organisatie. "Een importdaling van 50 procent in Hongkong zal door haaienhandelaren over de hele wereld zijn gevoeld en zou moeten resulteren in minder druk op haaienpopulaties." Ongeveer 90 procent van de haaienvinnen wordt over zee geïmporteerd. Sinds begin dit decennium hebben al 80 procent van de rederijen een aantal beperkingen geïntroduceerd. Bovendien beslisten ook steeds meer hotels en bedrijven haaienvinnen van hun menu te weren.

Een belangrijke stap was ook de beslissing van de regeringen in China en Hongkong vijf jaar geleden op officiële recepties geen haaienvinnensoep meer te serveren. In zijn strijd tegen corruptie, besliste China bovendien ook strenger toe te zien op de organisatie van dure banketten, waar haaienvinnensoep eveneens frequent op het menu stond. Vier jaar geleden besliste de Convention on International Trade in Endangered Species (Cites) bovendien om een groter aantal haaiensoorten op zijn lijst met bedreigde dieren te plaatsen, zodat de jacht zwaar werd beperkt of verboden.

Volgens het World Wildlife Fund worden jaarlijks honderd miljoen haaien gedood. De jagers zijn in eerste plaats geïnteresseerd in de vinnen, maar ook het vlees geniet op de Aziatische markten een grote belangstelling.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: haaienvinnen |  Facebook |

Flexibele arbeid nog niet verankerd in Europese bedrijfscultuur

Veel werknemers hebben nog steeds geen flexibele arbeidsmogelijkheden. Dat zegt een onderzoek van het informatica-bedrijf Targus en consultant OnePoll bij werknemers in zeven Europese landen. Slechts een kwart van de Europese bedrijven moedigt actief flexibel werken aan en biedt zijn personeel daarvoor ook de nodige technologie aan. Uit het onderzoek blijkt dat 28 procent van de ondervraagden van mening is dat zijn werkgever weinig aandacht heeft voor het evenwicht tussen werk en gezin van zijn medewerkers. Over het hele continent kunnen volgens de onderzoekers uitdagingen voor een goed evenwicht worden aangetroffen.

Onder meer werd vastgesteld dat slechts 12 procent van de Britse werknemers aangaf dat flexibel werken door zijn werkgever wordt aangemoedigd en dat men de beschikking krijgt over intelligente apparaten - zoals smartphones, tablets en laptops - om die activiteit optimaal uit te voeren. Daarentegen blijkt in Spanje 28 procent van de werkgevers flexibiliteit te ondersteunen. Ondanks de veranderende wetgeving die in veel landen wordt geïmplementeerd, geeft 31 procent van de Europese werknemers aan dat hun organisatie nog steeds geen flexibel werken toestaat. Bij 18 procent wordt het systeem weliswaar getolereerd, maar zeker niet aangemoedigd.

Er blijken ook inconsistenties met betrekking tot de faciliteiten die worde geboden. De onderzoekers moesten vaststellen dat 40 procent van de werknemers getuigde dat hun organisatie nalaat om een comfortabele en gebruiksvriendelijke werkomgeving, met onder meer aangepaste zitplaatsen en verstelbare schermen, aan te bieden. "De werkende wereld is aan het veranderen,” benadrukt Targus. “Werknemers in alle sectoren vragen werkervaring die een grotere flexibiliteit biedt en ook een grotere voldoening geeft. Het werkmodel van negen uur in de ochtend tot vijf uur in de namiddag van maandag tot vrijdag, raakt steeds meer achterhaald.”

“Toch lijkt de werkplek niet altijd klaar voor deze verandering,” zeggen de onderzoekers nog. “De bedrijfscultuur is vaak niet op flexibiliteit afgesteld.” Zowel Britse als Franse werknemers benadrukken een gebrek aan steun van hun organisaties te ervaren. Respectievelijk 12 procent en 13 procent zegt het gevoel te hebben dat zijn bedrijf weinig interesse heeft voor een evenwicht tussen werk en privé. In Spanje daarentegen zegt 34 procent dat dit evenwicht door hun organisatie bijzonder wordt gewaardeerd. Door deze problemen zegt 52 procent van de Europeanen onvoldoende tijd te hebben om zijn lichamelijke conditie op peil te houden. Voor 9 procent is stress de belangrijkste drempel.

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: arbeid |  Facebook |