20-03-17

Artificiële intelligentie is een efficiënt belegger

Artificiële intelligentie is in staat om winstgevende beleggingen te doen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU). De Duitse onderzoekers maken gewag van opmerkelijke resultaten. Opgemerkt dat het gehanteerde algoritme sinds het begin van deze eeuw een jaarlijkse opbrengst van meer dan 30 procent liet optekenen. Bovendien kon worden vastgesteld dat het algoritme vooral tijdens periodes van financiële onzekerheid - zoals de dotcom-crisis of de financiële crisis op het einde van het voorbije decennium - een superieure prestatie kon worden gemeld.

Lees Verder

13:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Manager verspilt drie dagen per jaar aan vergaderingen

De gemiddelde manager moet ongeveer tweeënhalf uur per week reserveren voor vergaderingen. Er moet daarbij gewag worden gemaakt aan een verspilling van nagenoeg drie dagen per jaar aan onproductieve meetings. Dat is de conclusie van een onderzoek van het softwarebedrijf Perivan Technology. De onderzoekers stelden vast dat 42 procent van de ondervraagde managers van mening teveel vergaderingen te moeten bijwonen. Tevens bleek dat 47 procent van de respondenten te kennen gaf dat het aantal vergaderingen de voorbije drie jaar is gestegen. Een gemiddelde vergadering duurt ongeveer vijftig minuten.

Lees Verder

http://www.hrmagazine.co.uk/article-details/directors-waste-three-days-per-year-in-meetings

12:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consumenten blijven markt virtual reality domineren

Tegen het begin van het volgende decennium zullen virtual reality en augmented reality jaarlijks bijna honderd miljoen apparaten verkopen. Dat betekent bijna een vertienvoudiging tegenover de afzet vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van consulent International Data Corporation. De groei van de sector zal vooral te danken zijn aan lagere prijzen, de introductie van nieuwe toestellen op de markt en een uitbreiding van de beschikbare content. Ook over vijf jaar zullen volgens de onderzoekers de toepassingen voor de particuliere markt het merendeel van de verkopen blijven uitmaken.

Lees Verder

12:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het levensmiddelenconcern Unilever wil voor bijna 7 miljard euro merken verkopen. Onder meer voor de margarinelabels Becel-Flora en Stork zouden nieuwe eigenaars worden gezocht. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Britse media gemeld. Onder meer investeerders zoals Bain Capital, CVC Capital en Clayton Dubilier & Rice zouden biedingen voorbereiden. Ook sectorgenoot Kraft Heinz zou belangstelling hebben in een aantal activa. De verkoop zou een strategie zijn om het dividend van de aandeelhouders te verhogen. Unilever hoopt met de maatregel ook minder gevoelig te worden voor een mogelijke overnamepoging. Eerder dit jaar deed Kraft Heinz een bod van 134 miljard euro op Unilever.

Een aantal Braziliaanse bedrijven hebben jarenlang vervallen vlees op de markt gebracht. De vleeswaren werden zowel in Brazilië als in het buitenland verkocht. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van landbouw bekend gemaakt. Twintig personen zouden zijn opgepakt omdat ze de illegale verkoop hadden georganiseerd, maar de Braziliaanse autoriteiten hebben ook tientallen ambtenaren, die bij controles de inbreuken bewust over het hoofd zouden hebben gezien, geschorst. Volgens de Braziliaanse autoriteiten zijn in het hele land drie productiesites gesloten, terwijl eenentwintig bedrijven onder een speciale supervisie zijn geplaatst. Brazilië is de grootste vleesexporteur van de wereld.

In Duitsland heeft de gerechtelijke autoriteiten bij het onderzoek naar het geknoie met software voor dieselauto's ook het kantoor van Matthias Müller, de topman van het Duitse autoconcern Volkswagen, onderzocht. Dat hebben Duitse media gemeld. Het Duitse gerecht deed de voorbije week al meerdere invallen in vestigingen van Audi, dochter van Volkswagen, in Ingolstadt en Neckarsulm. Onder meer persoonlijke notities en smartphones van Rupert Stadler, topman van Audi, zouden daarbij zijn meegenomen. Ook werden een aantal huiszoekingen gedaan in de woningen van medewerkers van het concern. In totaal zouden bijna vijftig werknemers om verduidelijkingen worden gevraagd.

Het technologiebedrijf Zetes, aanbieder van toepassingen voor de identificatie van personen en goederen, heeft vorig jaar jaar een omzet geboekt van 253,4 miljoen euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De bedrijfswinst nam eveneens met bijna 2 procent af tot 25,8 miljoen euro. De nettowinst steeg daarentegen met 3 procent tot 11,4 miljoen euro, dankzij lagere financiële kosten en een fiscaal voordeel. Alain Wirtz, topman van Zetes, zegt dat het bedrijf nog betere prestaties had kunnen leveren. De resultaten in Groot-Brittannië hebben volgens hem immers geleden onder de val van het mond. Zetes wordt overgenomen door Panasonic. Wirtz blijft nog minstens drie jaar aan.

Er is een politiek akkoord over de overheveling van de militaire luchtverkeersleiders naar Belgocontrol, dat verantwoordelijk is voor de burgerluchtvaart. Dat heeft François Bellot, federaal minister van mobiliteit, bekend gemaakt. Door de beslissing, een uitvoering van het regeerakkoord, verhuizen de 280 personeelsleden van het Air Traffic Control Center (ATCC) in Semmerzake over twee jaar naar de gebouwen van Belgocontrol in Steenokkerzeel, naast Brussels Airport. De twee diensten blijven voorlopig naast elkaar functioneren, want een volledige fusie is pas tegen eind volgend decennium voorzien. Ook de opdrachten van de personeelsleden blijven volgens de minister strikt gescheiden.

In de Verenigde Staten is Patrick Shanahan door president Donald Trump voorgedragen als vice-minister van landsverdediging. Shanahan (54) is een ingenieur van opleiding en is op dit ogenblik één van de hoogste managers van vliegtuigbouwer Boeing, waarvoor hij al dertig jaar gewerkt. Waarnemers merken wel op dat de aanstelling van Shanahan, die nog door de Senaat moet worden goedgekeurd, de nodige vragen zou kunnen doen reizen. Er zou immers gewag kunnen gemaakt worden van potentiële belangenconflicten. Na Lockheed Martin is Boeing immers de belangrijkste leverancier van militaire vliegtuigen voor de Amerikaanse overheid. President Trump wil de bestedingen aan landsverdediging opvoeren.

Plopsaland De Panne kan zijn nieuwe rollercoaster Heidi The Ride in gebruik nemen. De provincie West-Vlaanderen heeft met de opening van de attractie ingestemd. De milieuvergunning voor de uitbating van Plopsaland liep tot midden vorig jaar. Om de hernieuwing en de uitbreiding te kunnen aanvragen, diende eerst een rapport over milieueffecten worden opgesteld. Omdat die procedure lange tijd aansleepte, kon Plopsaland pas in september de nieuwe milieuvergunning bij de provincie aanvragen. Aan de goedkeuring werden wel een aantal voorwaarden gekoppeld, onder meer op het gebied van mobiliteit en geluidsoverlast. De rollercoaster mag ook niet na zeven uur in de avond operationeel blijven.

Het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 991 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf kon daarbij naar eigen zeggen terugvallen op uitstekende resultaten met de verkoop van ledlampen en autoverlichting. Vooal in het Midden-Oosten kon een sterke groei worden gerealiseerd. De nettowinst viel echter van 338 miljoen euro naar 99 miljoen euro, maar vorig jaar kon wel gerekend worden op eenmalige baten door de verkoop van het Chinese dochterbedrijf Felco, dat 270 miljoen euro bijkomende inkomsten genereerde.

Het bedrijf Adam Software uit Gent wordt overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot Aprimo. Ook Van Gennep, het Nederlandse dochterbedrijf van Adam Software, wordt door het Amerikaanse concern overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Adam Software is ontwikkelaar van digitale programma’s die grote concerns toelaten logo’s en lettertypes over de hele organisatie kunnen beheren. Adam Software is ontstaan uit de Oost-Vlaamse drukkerij Alfaprint en is op dit ogenblik in handen van een groep aandeelhouders rond ondernemer Pieter Casneuf, die in de jaren negentig ook het internetportaal Advalvas creëerde. Casneuf wordt aandeelhouder van Aprimo.

Het bedrijf Global Graphics, gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor drukkerij-activiteiten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 16,03 miljoen euro, tegenover 15,27 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde van 1,90 miljoen euro naar 0,60 miljoen euro. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan allerlei kosten en investeringen in ontwikkeling en overnames, zoals het bedrijf TTP Meteor, dat in december vorig jaar werd ingelijfd voor een bedrag van maximaal 4,8 miljoen pond. Global Graphics kondigde aan dat over het voorbije jaar geen dividend zal worden uitgekeerd. Ook het jaar voordien was er geen uitkering aan de aandeelhouders.

Ongeveer zeshonderd ondernemingen hebben interesse getoond om de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico, die door Amerikaans president Donald Trump in het vooruitzicht is gesteld, te bouwen. De Amerikaanse regering had vorige maand een aanbesteding gelanceerd voor de bouw van de muur. Omdat er slechts sprake is van een voorlopige aanbesteding, hebben wellicht heel wat bedrijven zich uit voorzorg laten registreren. De plannen van Trump om de grensmuur te bouwen, zijn bijzonder controversieel. Ook binnen zijn eigen republikeinse partij worden steeds meer vragen gesteld over de kostprijs van het project, dat inmiddels op een bedrag van 21 miljard dollar wordt geraamd.

Kunstenaar Jeff Koons heeft zich met zijn beeld Naked uit de tweede helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw schuldig gemaakt aan plagiaat. Dat heeft een Franse rechtbank beslist. Volgens de rechter zou Naked teveel gelijkenissen vertonen met de foto Enfants van Jean-François Bauret uit het begin van de jaren zeventig. Koons werd door de weduwe van Bauret voor de rechter gedaagd. Ook het Centre Pompidou in Parijs, dat het beeld drie jaar geleden had gebruikt voor de retrospectieve van Koons, werd gedagvaard. De twee betichten moeten aan de erfgenamen van Bauret een schadevergoeding betalen van 40.000 euro. Koons werd eerder al wegens plagiaat veroordeeld.

Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 4,6 miljard dollar, tegenover een verlies van 866 miljoen dollar het jaar voordien. Het bedrijf zegt geholpen te zijn door de sterk gestegen prijs van onder meer ijzererts, dat kon profiteren van een aantrekkende vraag in China. Daarnaast werden ook een aantal kostenbesparingen doorgevoerd, terwijl diverse minder goed presterende onderdelen werden verkocht. Het voorbije jaar werden voor 1,3 miljard dollar activa verkocht. Ook voor dit jaar werden voor 2,45 miljard dollar desinvesteringen gepland. De omzet van het mijnbouwconcern daalde met 1 miljard dollar tot 33,8 miljard dollar.

Het Britse chemiebedrijf Ineos gaat in Antwerpen de grootste opslagtank voor vloeibaar gas van Europa bouwen. Dat heeft het concern bekend gemaakt. In de tank zal butaangas worden opgeslagen dat in grote schepen vanuit de Verenigde Staten en andere wereldmarkten naar Antwerpen wordt gebracht. Op die manier kan Ineos vanuit Antwerpen zijn fabrieken in Keulen en later eventueel in Marseille bevoorraden. Evenmin wordt uitgesloten dat Ineos in de toekomst ook butaangas in Europa zou kunnen verhandelen. Het bedrijf heeft het over een strategische investering voor de toekomst van zijn naftakraker in Keulen. De opslagtank moet over twee jaar in dienst kunnen worden genomen.

Het Britse modehuis Burberry heeft vorig jaar een omzet geboekt van 2,5 miljard pond. Dat was een daling met 1 procent tegenover het jaar voordien. Dat betekent een belangrijke terugval tegenover de periode voordien, doen groeipercentages van meer dan 10 procent konden worden voorgelegd. Onder meer wordt gewezen op een slinkende vraag uit China, waar het bedrijf ongeveer de helft van zijn omzet te realiseren. Ook in de Verenigde Staten en Azië kalft de verkoop af. In Europa en het Midden-Oosten kon nog wel een groei worden gerealiseerd. De winst van het modehuis viel van 455 miljoen pond tot 418 miljoen pond terug. Chief executive Christopher Bailey neemt ontslag. Hij wordt opgevolgd door Marco Gobbetti.

Lees Verder

07:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-17

Werknemers uit deeleconomie willen meer regelgeving

Werknemers uit de deeleconomie zijn van mening dat hun sector meer door de overheid moet worden geregeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) bij nagenoeg vijfentwintighonderd werknemers in Groot-Brittannië. Volgens 57 procent van de werknemers uit de zogenaamde gig-economie profiteren bedrijven van een gebrek aan regulering. Daarnaast bleek dat 14 procent van de betrokkenen zich tot de deeleconomie heeft gewend omdat er geen andere alternatieven beschikbaar zijn. Toch zegt 46 procent tevreden te zijn met zijn professionele situatie, tegenover 48 procent in de traditionele economie.

In Groot-Brittannië zou de deeleconomie aan ongeveer 1,3 miljoen mensen werk bieden. Dat zou ongeveer 4 procent van de totale Britse werkgelegenheid vertegenwoordigen. Slechts 25 procent gaf echter aan dat de deeleconomie ook zijn hoofdberoep betekende, waardoor volgens de onderzoekers kan worden afgeleid dat de alternatieve arbeidsmarkt voor velen vooral een manier is om een bijverdienste te kunnen uitbouwen. Een echte afhankelijkheid van de deeleconomie moet volgens de onderzoekers dan ook worden gerelativeerd. Er bleek ook dat 60 procent te kennen geeft onvoldoende regelmatig werkaanbiedingen te krijgen om van de deeleconomie zijn hoofdactiviteit te maken.

Uit de studie bleek dat 50 procent van de respondenten zich bereid toonde om de zekerheid en voordelen van de traditionele arbeidsmarkt op te geven in ruil voor de grotere flexibiliteit en onafhankelijkheid van de deeleconomie. Vastgesteld werd ook dat 63 procent van de respondenten van mening is dat de overheid de deeleconomie zou moeten reguleren, zodat de elementaire rechten van de werknemer zouden kunnen worden gegarandeerd. “Keuzevrijheid en flexibiliteit uiteraard belangrijke waarden zijn, maar er is geen enkele reden waarom deze troeven ook niet in het traditionele arbeidscontract kunnen worden voorzien,” zegt Kate Bell, hoofd sociale zaken bij het Britse Trade Unions Congres (TUC).

De mediaan van het inkomen in de Britse deeleconomie varieert tussen 6 pond tot 7,7 pond per uur.

Lees Verder

17:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deeleconomie |  Facebook |

Chinese treinbouwer kijkt naar internationale markt

De Chinese treinbouwer China Railway Rolling Stock (CRRS) heeft het voorbije jaar voor 8,1 miljard dollar buitenlandse orders ontvangen. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. Yu Weiping, vice-president van CRR Stock, zegt dat het Chinese bedrijf op het gebied van orders inmiddels het niveau van rivalen zoals Siemens en Bombardier heeft vervoegd. Hij voegt eraan toe dat het concern zich in de toekomst ook wil toeleggen op de ontwikkeling van intelligente trainen, die van digitalisering en automatisering gebruik kunnen maken om automatisch de snelheid te regelen en problemen te identificeren.

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nabijheid kan een belangrijke impact hebben op beslissingen

Nabijheid kan een belangrijke impact hebben op beslissingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Chicago, de University of Copenhagen en de Boston University bij leden van het Europese parlement. De onderzoekers stelden vast dat nabijheid de kans op een verschillende stem bij partijgenoten met 13 procent zou verminderen. Er wordt aan toegevoegd dat deze invloed ook een langdurige impact op het stemgedrag kan hebben. De onderzoekers merken op dat nabijheid duidelijk politieke implicaties heeft, maar ook een impact kan hebben in de academische wereld of een andere sociale omgeving.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-03-effects-peer-members-european-parliament.html

16:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |