19-03-17

Politiek en economie hebben meer intellectuele bescheidenheid nodig

Intellectuele bescheidenheid kan een belangrijke impact hebben op beslissingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Duke University. De onderzoekers merken op dat intellectuele bescheidenheid minder snel veroordeelt en ook de kwaliteit van bewijzen beter kan inschatten. Er wordt aan toegevoegd dat zowel in de politieke als de zakelijke wereld intellectuele bescheidenheid een belangrijke meerwaarde kan bieden. Volgens de onderzoekers zou de houding moeten worden aangemoedigd en aangeleerd. Daarbij wordt aangevoerd dat intellectuele bescheidenheid veel problemen zou kunnen vermijden of oplossen.

Lees Verder

13:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Supermarkten bieden Amerikaanse consument beste beleving

In de Verenigde Staten ervaren de consumenten de beste beleving in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Temkin Group bij meer dan tienduizend Amerikaanse consumenten, die een mening werden gevraagd over driehonderd bedrijven uit twintig sectoren. De supermarktsector haalde een gemiddelde score van 78 procent, gevolgd door de fastfood-ketens (76 procent), retailers (74 procent), besteldiensten (73 procent) en banken (72 procent). Op de laatste plaats staan daarentegen service-providers voor televisie en internet (54 procent), vooraf gegaan door ziekteverzekeraars (57 procent).

Lees Verder

12:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Luxemburg beste bestemming voor vrouwelijke expats

Italië en Griekenland zijn voor vrouwelijke expats de minst geschikte bestemmingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het expat-platform InterNations naar de ervaringen van vrouwelijke expats in zevenenvijftig landen. De beste locatie daarentegen bleek Luxemburg, gevolgd door Taiwan en Duitsland. In het algemeen bleek dat 46 procent van de vrouwelijke expats om zakelijke of professionele redenen naar het buitenland is verhuisd, terwijl 33 procent getuigt haar partner te hebben gevolgd. Daarnaast kon ook een groep van 26 procent worden opgetekend die vooral omwille van het avontuur naar het buitenland is vertrokken.

Uit een onderzoek blijkt dat 62 procent van de vrouwelijke expats zich in hun professionele situatie gelukkig voelen. In Griekenland en Italië daalt dat cijfer echter tot minder dan 45 procent. Onder meer werd vastgesteld dat wereldwijd 31 procent van de vrouwelijke expats minder zou verdienen dan in een gelijkaardige functie in hun thuisland. In Italië bleek dat cijfer echter op de lopen tot 52 procent. Bovendien wordt erop gewezen dat wereldwijd 53 procent van de ondervraagden getuigen ook tevreden te zijn over hun carrière-vooruitzichten, maar in Italië valt dat aandeel terug tot amper 28 procent. Terwijl wereldwijd slechts 7 procent gewag maakt van bijzonder slechte vooruitzichten, loopt dat cijfer in Italië op tot ongeveer 20 procent.

De onderzoekers noteerden ook dat wereldwijd 36 procent van de vrouwelijke expats een hogere kaderfunctie heeft. In Italië geldt dat slechts voor 22 procent. Tevens diende worden opgetekend dat in Italië 9 procent van de vrouwelijke expats een freelance-statuut had, terwijl 31 procent in een parttime-systeem werkte. Wereldwijd dalen die cijfers tot respectievelijk 5 procent en 20 procent. Er moest dan ook worden vastgesteld dat in Italië 12 procent van de vrouwelijke expats toegaf werkzoekende te zijn. “De problemen zijn echter niet enkel te wijten aan een gebrek aan opportuniteiten,” zeggen de onderzoekers. “Italië werd minder vaak voor carrière-doelstellingen verkozen dan andere landen.”

“Wereldwijd bleek 46 procent van de vrouwelijke expats naar hun carrière te wijzen als belangrijkste motief voor hun emigratie - tegenover 71 procent bij hun mannelijke collega’s - maar in Italië valt dat cijfer terug tot 15 procent. Daarentegen moest worden vastgesteld dat 25 procent om romantische redenen naar Italië is gekomen, terwijl 10 procent gewag maakt van avontuur. Italië haalt op het gebied van levenskwaliteit en entertainment dan ook gevoelig betere cijfers.”

Lees Verder

11:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: expat |  Facebook |

China snel ook wereldleider in patentaanvragen

China zal snel de grootste patentactiviteit van de hele wereld laten optekenen. Dat heeft de World Intellectual Property Organisation (Wipo) gezegd bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Het voorbije jaar stonden de Verenigde Staten met 56.595 aanvragen op de eerste plaats, gevolgd door Japan (45.239) en China (43.168). Er wordt echter aan toegevoegd dat China het voorbije anderhalf decennium elk jaar een dubbelcijferige groei heeft laten optekenen en dan ook wellicht snel de eerste plaats zal kunnen veroveren. Het Chinese bedrijf ZTE Technologies voerde bij de ondernemingen de lijst aan met 4.123 aanvragen, gevolgd door Huawei (3.692) en Qualcomm (2.466).

Lees Verder

11:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft negen luchtvaartgroepen veroordeeld wegens verboden prijsafspraken bij het vrachtvervoer. In totaal werd een boete van 776 miljoen euro opgelegd aan Air France-KLM, British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile en Scandinavian Airlines (SAS). De feiten gaan terug tot de eerste helft van het voorbije decennium. Begin dit decennium had de Europese Commissie in het dossier al een gelijkaardige boete opgelegd, maar die sanctie was wegens een vormfout nietig verklaard. Ook de Duitse maatschappij Lufthansa was bij het kartel betrokken, maar hoeft als klokkenluider geen boete te betalen.

In Frankrijk is het Parquet National Financier een vooronderzoek gestart naar de Europese vliegtuigbouwer Airbus wegens mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen. In augustus had ook in Groot-Brittannië het Serious Fraud Office (SFO) met een onderzoek gestart. Beide korpsen zouden overleg plegen. Het onderzoek richt zich volgens Airbus op onregelmatigheden bij het optreden van onafhankelijke tussenpersonen bij de contacten met potentiële klanten. De vliegtuigmaatschappij benadrukte zijn medewerking aan het onderzoek te verlenen. De autoriteiten stellen zich in toename wantrouwig op tegenover het gebruik van externe consulenten bij buitenlandse verkopen.

De verkoop van de Nederlandse afvalverwerker Attero aan een Chinese partij gaat niet door. Dat heeft de investeringsmaatschappij Waterland, de huidige eigenaar van Attero, gemeld. Opgemerkt wordt dat de kandidaat-overnemer van de Chinese overheid geen toestemming voor de transactie had gekregen. Bovendien zou het geïnteresseerde Chinese concern niet bereid zijn geweest om de minimum vraagprijs van 850 miljoen euro te betalen. Waterland zou na het afspringen van de onderhandelingen, beslist hebben om Attero verder te laten groeien. Daarbij zou volgens een aantal waarnemers worden overwogen om het Britse bedrijf Cory Environmental over te nemen. Daardoor zou Attero in omvang verdubbelen.

De Franse autobouwer Renault heeft nogmaals ontkend zich bij de emissietesten van zijn auto’s aan fraude schuldig gemaakt te hebben. Daarmee reageerde Renault op berichten dat onderzoekers aanwijzingen van misleiding bij Renault zouden hebben gevonden. Daarbij werd aangegeven dat ook de hoogste kaders van het concern van de fraude op de hoogte zou zijn geweest. Renault benadrukte echter aan alle Franse en Europese regels te voldoen en beklemtoonde dat zijn auto’s niet zijn uitgerust met software die het mogelijk zou maken om emissietests te vervalsen. Het Franse bedrijf had eerder ook al alle verwijzingen naar een mogelijke emissiefraude ontkend.

Het Spaanse kledingconcern Inditex heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 23,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 10 procent toe tot 3,2 miljard euro. Het concern - eigenaar van modeketens zoals Zara, Pull & Bear en Bershka - zegt op al zijn markten een groei te hebben kunnen realiseren. Bovendien wordt erop gewezen dat het voorbije jaar 279 nieuwe vestigingen, verspreid over zesenvijftig landen, werden geopend. Het concern beschikt nu over 7.292 vestigingen in drieënnegentig landen. Door de openingen werden bij Inditex het voorbije jaar op tienduizend bijkomende arbeidsplaatsen gecreëerd.

Het Franse telecomconcern Bouygues heeft geen ambitie om met sectorgenoot Orange  - het voormalige France Telecom - een coalitie te sluiten. Dat heeft Bouygues gezegd in een reactie op een aantal Franse mediaberichten. Er wordt al langer gesproken over een noodzakelijke consolidatie van de Franse telecommarkt, waar te veel partijen actief zouden zijn, zodat de sector geconfronteerd zou worden met een ongezonde concurrentie. In januari vorig jaar waren tussen Orange en Bouygues gesprekken over een mogelijke samenwerking gevoerd, maar die onderhandelingen hadden geen resultaten opgeleverd. Onder meer over de machtsverhouding in de toekomstige entiteit kon geen compromis worden gevonden.

Het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf Argen-x heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,7 miljoen euro, tegenover 6,9 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 21,4 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro het laatste kwartaal het jaar voordien. Daarbij wordt gewezen op een sterke toename van de onderzoekskosten. Het bedrijf verwacht dit jaar bij vier potentiële geneesmiddelen de tweede onderzoeksfase te kunnen opstarten. Argen-x had eerder al bekend gemaakt om bij de Amerikaanse autoriteiten een aanvraag ingediend te hebben voor een notering op de beurs van New York.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft tijdens het voorbije jaar een verlies geleden van 457,7 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 1,03 miljard euro het jaar voordien. Het negatieve resultaat moet worden toegeschreven aan de negatieve impact van een afschrijving van 1,7 miljad euro op het belang van de holding in de bouwgroep LafargeHolcim. Dat verlies kon gedeeltelijk worden gecompenseerd door een boekwinst op de verkoop van een participatie in het olieconcern Total. De holding zegt dat alle bedrijven uit zijn portefeuille zowel op de beurs als operationeel een degelijke prestatie konden melden. Er wordt aan toegevoegd dat de beurzen het voorbije jaar goed overeind zijn gebleven.

Ferdinand Piëch, grootaandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter van de autogroep Volkswagen, wil zijn aandelen in de Duitse autoproducent verkopen. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld. Het aandelenpakket van Piëch zou een waarde van ruim 1 miljard euro hebben. Piëch is de kleinzoon van Ferdinand Porsche, oprichter van de gelijknamige sportwagenbouwer. Hij heeft een belang van 14,7 procent in de Porsche Holding, die 52 procent van de stemrechten in Volkswagen bezit. Piëch (79) is de voorbije periode herhaaldelijk in aanvaring gekomen met andere topfiguren van de Duitse autogroep. Volgens waarnemers zouden mogelijk Chinese partijen interesse hebben in de aandelen van Piëch.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft met de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties een bedrag van 1,2 miljard dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de balans van het bedrijf te versterken, maar zullen ook gebruikt worden om de productie-capaciteit op te voeren. Tesla wil tegen de zomer immers zijn nieuwe Model 3 in de Verenigde Staten op de markt brengen. In tegenstelling tot de eerdere productie van Tesla, is het Model 3 bedoeld voor het brede publiek. Het type zou voor ongeveer 35.000 dollar op de markt worden gebracht. Voor de lancering van een massamodel heeft Tesla echter een grotere productiecapaciteit nodig dan de huidige lijnen kunnen leveren.

De Amerikaanse kofferproducent Samsonite heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 17 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt gewag gemaakt van een sterke vraag in onder meer China en Europa. De nettowinst steeg met ruim 29 procent naar bijna 256 miljoen dollar. Daarmee boekte Samsonite volgens topman Ramesh Tainwala het beste resultaat sinds de onderneming zes jaar geleden een notering nam op de beurs van Hongkong. Het bedrijf benadrukte verder nog geen definitief besluit genomen te hebben over een mogelijke terugkeer van de productie vanuit Azië naar de Verenigde Staten.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter wil het voor mediabedrijven mogelijk maken om op zijn platform livestreams ter beschikking te stellen. Er worden met de applicatie Periscope bij Twitter al wel livestreams van sportgebeurtenissen en nieuwszenders aangeboden, maar dat gebeurde tot nu toe steeds met een actieve medewerking van het netwerkbedrijf. In de toekomst wil Twitter het echter voor alle mediabedrijven mogelijk maken om zelfstandig een livestream te starten. Twitter richt zich net zoals andere sociale netwerken steeds meer op video. In de Verenigde Staten kocht het bedrijf onder meer de rechten om wedstrijden van het American football live uit te zenden.

De Chinese robotfabrikant Makeblock heeft bij investeerders een kapitaal van 30 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen naar eigen zeggen worden gebruikt om onder meer het personeelsbestand verder uit te breiden. Ook zal de productietak van Makeblock worden versterkt, zodat de portfolio van het Chinese bedrijf in meer landen verkocht kan worden. Tevens wil het bedrijf in de Verenigde Staten een kantoor openen. Makeblock is een fabrikant van bouwkits die aan kinderen toelaat hun eigen drones te assembleren. Het bedrijf haalde drie jaar geleden al eens een kapitaal van 6 miljoen dollar op. Het bedrijf werd zes jaar geleden opgericht door Jasen Wang.

Het biotechbedrijf Bone Therapeutics, gespecialiseerd in stamceltherapie, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4 miljoen euro, tegenover 3,8 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het jaarverlies kon van 14,09 miljoen euro naar 13,02 miljoen euro worden teruggebracht. Het bedrijf zegt met zijn pijplijn verdere vooruitgang te hebben geboekt. De onderneming beschikte eind vorig jaar over een financiële reserve van 20,3 miljoen euro. Dat bedrag is naar eigen zeggen voldoende om de activiteiten minstens tot het tweede kwartaal van volgend jaar te kunnen blijven financieren. Dit jaar zou Bone Therapeutics voor zijn operaties een budget van 15 miljoen euro nodig hebben.

Het bedrijf Jensen Group, fabrikant van industriële wasmachines, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 318,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11,1 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt daarbij geprofiteerd te kunnen hebben van een sterke orderinstroom. De operationele winst steeg met 1,1 procent tot 25,1 miljoen euro. Bij de nettowinst diende echter een daling van 17,5 miljoen euro naar 17,1 miljoen euro te worden gemeld. De omvang van het orderboek nam met 51 procent toe. Jensen Group waarschuwde wel voor de volatiliteit op de financiële markten, die de investeringsbslissingen van de klanten kunnen beïnvloeden. Ook werd gewezen op de concurrentiedruk.

Lees Verder

09:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-17

Hogere pensioenleeftijd goed voor mentale gezondheid?

Vele oudere werknemers zijn ervan overtuigd dat een verhoging van de pensioenleeftijd bevorderlijk zal zijn voor het behoud van hun mentale gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) bij meer dan zestienhonderd werknemers in Groot-Brittannië. Ook financiële voordelen, zoals het behoud van de huidige levensstijl, blijkt volgens de onderzoekers voor vele werknemers een belangrijke reden om hun pensioen uit te stellen. Tegelijkertijd blijkt dat vele bedrijven volgens hun werknemers onvoldoende zijn voorbereid om op de behoeften van oudere werknemers in te gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de ondervraagden van mening dat ze hun loopbaan niet op de huidige pensioenleeftijd van vijfenzestig jaar zullen kunnen afsluiten. Bij de vijfenvijftigplussers loopt dat cijfer zelfs op tot 49 procent. Gemiddeld wordt verwacht dat men tot op een leeftijd van zeventig jaar op de arbeidsmarkt actief zal moeten blijven. Volgens 32 procent van de ondervraagden zal die langere carrière hen echter op helpen mentaal gezond te blijven, terwijl 27 procent lang wil blijven werken om zijn levensstijl, onder meer met vakanties, op peil te kunnen houden. Anderzijds meent amper 25 procent dat hun werkgever voldoende inspanningen doet om oudere werknemers een optimale werkvloer te bieden.

“Het is verbijsterend te moeten vaststellen dat slechts een beperkte groep werkgevers zich voorbereidt op een vergrijzing van zijn personeelsbestand,” betoogt Charles Cotton, loonspecialist bij het Chartered Institute of Personnel and Development. “Oudere werknemers betekenen voor de ondernemingen een grote schat aan ervaring en kennis. Bovendien kunnen deze ervaren arbeidskrachten worden ingeschakeld als mentor voor jongere collega’s op de werkvloer. Om op die opportuniteiten te kunnen inspelen, moeten de bedrijven de strategie van hun personeelsbestand bijsturen en hun organisatie en takenpakket herschikken.”

Lees Verder

14:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen |  Facebook |

Intensief videogamen maakt tieners seksistisch

Naarmate tieners meer tijd besteden aan videogames, dreigen ook meer seksistische attitudes en genderstereotypes te kunnen worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Grenoble Alps University en de Savoie Mont Blanc University in Frankrijk en de Iowa State University in de Verenigde Staten bij meer dan dertienduizend jongeren. Het fenomeen wordt volgens de onderzoekers in de hand gewerkt door de inhoud van de videogames, waar vrouwelijke personages minder vaak aan bod komen en bovendien vooral een passieve of ondergeschikte rol vervullen. Mannen in de videogames zijn daarentegen vaak stereotiep actief, gewapend en gespierd.

Lees Verder

14:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |