14-03-18

Economische groei versterkt niet noodzakelijk het menselijk geluk

Economische groei heeft in ontwikkelde landen een dubbel effect. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de National Research University Higher School of Economics. Enerzijds zal de economische groei volgens de onderzoekers de levensstandaard en de bestedingen van de consument doen oplopen. Anderzijds leidt die groei volgens de wetenschappers niet noodzakelijk tot een grote geluk. In werkelijkheid zou daarentegen het subjectieve welzijn kunnen worden uitgehold en zouden economische crisissen kunnen volgen. De economische groei creëert volgens de onderzoekers vaak een vicieuze cirkel.

Lees Verder

 

18:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Angststoornissen leiden tot grotere gevoeligheid voor kritiek

Mensen met angststoornissen zijn ook bijzonder gevoelig voor kritiek. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado bij meer dan vijftig personen die voor een publiek een toespraak moesten houden. De onderzoekers merken op dat personen met een goede mentale gezondheid vooral geneigd zijn om positieve kritiek in zich op te nemen, maar individuen met angststoornissen zullen vooral negatieve commentaren opslaan. Tevens stelden de onderzoekers vast dat zowel positieve als negatieve commentaren ook maanden na de originele kritiek nog altijd een invloed op het zelfbeeld van het individu kunnen uitoefenen.

Lees Verder

 

16:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fascinatie van publiek met technologie begint te tanen

Voor het derde jaar op rij kon Amazon zich kronen tot het bedrijf met de beste reputatie van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van consulent Harris Poll op basis van een enquête bij meer dan vijfentwintigduizend consumenten. Uit de resultaten van de studie kan volgens de onderzoekers echter vooral worden afgeleid dat de fascinatie van de Amerikaanse consument met de technologiesector gevoelig aan het tanen is. Iconen van de sector, zoals Apple en Google, kregen een zware terugslag. Apple stond vorig jaar op een vijfde plaats, maar is nu tot een achtentwintigste positie teruggevallen. Ook Google zakte van een achtste naar een negenentwintigste plaats.

Lees Verder

15:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Augmented reality groeit met meer dan 40 procent per jaar

De markt voor augmented reality (ar) zal dit jaar wellicht een omzet realiseren van 11,14 miljard dollar, maar over vijf jaar zal dat bedrag tot 60,55 miljard dollar zijn opgelopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Research & Markets. Pijlers van de markt zijn volgens de onderzoekers de toenemende vraag naar de technologie in onder meer de gezondheidszorg, de retail en de commerce. Een gemiddelde groei van 40,29 procent per jaar toont volgens de onderzoekers dat de sector van augmented reality op belangrijke opportuniteiten voor de toekomst kan rekenen.

Lees Verder

 

14:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale commerece komt vooral aan Amazon ten goede

De grote winnaar van de sociale commerce is de Amerikaanse online retailer Amazon. Dat blijkt uit een rapport van consulent Cowen & Company bij een groep Amerikaanse online consumenten. Er moest immers worden vastgesteld dat een commerciële activiteit op alle sociale platformen de consument in eerste instantie naar Amazon dirigeert. Zelden wordt echter een aankoop op het sociale platform gedaan. De meeste sociale netwerken hebben ook geen eigen verkoopkanaal. Maar ook bij Pinterest, dat handel op het eigen platform aanmoedigt, wordt slechts een aandel van 18 procent gemeld.

Lees Verder

 

11:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Audiobook wint aan populariteit bij Amerikaans publiek

Bij het Amerikaanse publiek kan een duidelijke toename in de belangstelling voor audiobooks worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Terwijl gedrukte boeken nog altijd het belangrijkste format blijven, kan volgens de onderzoekers toch een bescheiden, maar significante groei worden opgemerkt in de consumptie van audiobooks. Vastgesteld werd immers dat inmiddels 18 procent van de Amerikaanse bevolking audiobooks consumeert, tegenover 14 procent twee jaar geleden. Verder blijkt dat in het algemeen 74 procent van de Amerikanen de voorbije twaalf maanden een boek hebben gelezen. Gemiddeld worden twaalf titels per jaar geconsumeerd.

Lees Verder

 

10:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten is Rex Tillerson, minister van buitenlandse zaken, door president Donald Trump ontslagen. Er werd al lang over een mogelijk ontslag van Tillerson, voormalig topman van ExxonMobil, gewag gemaakt. Een vertrek van Tillerson werd door Trump echter altijd ontkend. Tillerson wordt als minister opgevolgd door Mike Pompeo, tot nu toe directeur van het Amerikaans Central Intelligence Agency (CIA). De inlichtingendienst zal voortaan worden geleid door Gina Haspel, die vanuit de eigen rangen is opgeklommen. Haspel wordt de eerste vrouwelijke directeur van de inlichtingendienst. Rex Tillerson heeft aangegeven naar het bedrijfsleven te zullen terugkeren.

In Duitsland verkoopt het energieconcern RWE zijn divisie Innogy aan sectorgenoot Eon. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Tussen beide partijen worden een aantal activiteiten herschikt. De hernieuwbare energiedivisie van Innogy zit immers niet in de verkoop. RWE neemt bovendien de duurzame activiteiten van Eon over. Op die manier wordt RWE een concern dat zich toespitst op de productie van energie, terwijl Eon zich zal concentreren op de distributie en verkoop aan consumenten. Er komt tussen beide groepen ook een aandelenruil. Verder werd bekendgemaakt dat na de overname bij Innogy ongeveer 5.000 banen zullen worden geschrapt.

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3 miljard euro, tegenover 2,4 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst viel van bijna 309 miljoen euro naar 291 miljoen euro terug. De onderneming wijst erop dat de binnenlandse pakketbezorging een groei met 28 procent liet optekenen. Bij de binnenlandse postbedeling werd daarentegen een achteruitgang met 5,8 procent gemeld. Het postbedrijf moest wel een aantal problemen oplossen bij de Amerikaanse ecommerce-dochter Radial, die vorig jaar werd overgenomen. De personeelsverzekering blijkt veel duurder uit te vallen dan was ingecalculeerd. Er is ook een groot klantenverloop.

Een kabelbaan zou een antwoord kunnen zijn op het mobiliteitsprobleem van de Vlaamse stad Gent. Dat heeft Christophe Peeters, de Gentse schepen voor financiën en innovatie, gezegd. Hij denkt daarbij aan een kabelbaan die het treinstation Sint-Pieters zou verbinden met Flanders Expo en vervolgens het wetenschapspark in Zwijnaarde en de Ghelamco Arena. Een kabelbaan is volgens Peters goedkoper dan nieuwe wegeninfrastructuur op openbaar vervoer, aangezien geen onteigeningen of nieuwe bruggen moeten worden voorzien. Bovendien wijst hij erop dat een kabelbaan ook geen fileprobleem hoeft te vrezen. De kabelbaan zou volgens hem al binnen zeven jaar mogelijk kunnen zijn.

Muziekstreamingdienst Spotify gaat in de week na pasen naar de beurs in New York. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Spotify kondigde al eerder aan naar de beurs te gaan. Het Zweedse bedrijf doet dat niet op de conventionele wijze door nieuwe aandelen uit te geven of bestaande aandelen aan te bieden om geld op te halen. In plaats daarvan kiest Spotify voor een zogeheten direct listing, waarbij het een beurskoers krijgt zodat de bestaande aandeelhouders hun belang kunnen verhandelen. Met 71 miljoen betalende klanten is Spotify ruimschoots de grootste muziekstreamingdienst. Winst maken blijft echter een probleem en de concurrentie met Apple neemt toe.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een decreet ondertekend waarmee de overname van Qualcomm door het chipconcern Broadcom wordt tegengehouden. Volgens de president zou met de overname de veiligheid van de Verenigde Staten in het gedrang kunnen komen. Broadcom is van origine weliswaar een Amerikaans bedrijf, maar is inmiddels in handen van een partij uit Singapore. Wel heeft het concern aangegeven zich opnieuw in de Verenigde Staten te willen vestigen. Trump volgt met het decreet het advies van het Committee on Foreign Investment in the United States (Cfius). Ook Qualcomm zelf heeft afwijzend gereageerd op de toenaderingen van Broadcom.

De Amerikaanse winkelketen Dick's Sporting Goods heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,66 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 90,2 miljoen dollar naar 116 miljoen dollar. Ed Stack, chief executive van Dick’s Sporting Goods, erkende dat de marges van het bedrijf onder druk stonden, maar zegt wel dat de achteruitgang minder zwaar achteruit gingen dan werd verwacht. Stack gaf verder aan te verwachten dit jaar negentien winkels te openen. Nieuwe filialen van dochtermerken Field & Stream of Golf Galaxy worden volgens hem daarentegen niet verwacht.

Bij auteursrechtenmaatschappij Sabam is chief executive Christophe Depreter met onmiddellijke ingang vertrokken. Een reden voor het vertrek van de topman werd niet gegeven, maar volgens een aantal bronnen zou Depreter na een vergadering van de bestuursraad zijn ontslagen. Er zou hem een grote fout ten laste zijn gelegd. Verdere informatie daarover is niet beschikbaar. Depreter stond negen jaar aan het hoofd van Sabam. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door Carine Libert, juridisch directeur van Sabam. Bij Sabam zijn meer dan veertigduizend auteurs en componisten aangesloten. Twee jaar geleden betaalde Sabam in totaal 107 miljoen euro aan rechten uit.

Verzekeraar AG Insurance heeft vorig jaar voor 1,92 miljard euro premies ingeschreven. Dat was een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 12 procent tot 583 miljoen euro. Hans De Cuyper, topman van AG Insurance, zegt dat het bedrijf op een belangrijk kantelpunt staat. Hij maakt daarbij gewag van veranderende verwachtingen van de klanten en de impact van de nieuwe fintech-sector. Om op die trends beter te kunnen inspelen, had AG Insurance vorig jaar al een aantal nieuwe toepassingen gelanceerd. Voor dit jaar is een bedrag van 75 miljoen euro gereserveerd voor investeringen in informatica, innovatie en digitalisering.

In Nederland heeft ING Bank beslist de omstreden salarisverhoging voor zijn topman Ralph Hamers te schrappen. De bestuursraad had aangekondigd het salaris van Hamers met 50 procent te verhogen tot 3 miljoen euro. Die plannen botsten echter op zware kritiek bij de bevolking en de politiek. Daarom wordt het plan voor de loonsverhoging ingetrokken. Jeroen van der Veer, president-commissaris van de Nederlandse bank, erkent de publieke reactie duidelijk te hebben onderschat. Hij zei ook de commotie te betreuren die het plan heeft veroorzaakt. Er zal worden gewerkt aan een nieuw beloningsbeleid waarmee men de bestuurders toch een competitief salaris hoopt te kunnen bieden.

In de Verenigde Staten neemt Lumentum, fabrikant van optische producten, zijn sectorgenoot Oraclo over. Met de transactie is een bedrag geoeid van 1,8 miljard dollar. Nadat de overname is afgerond zullen de aandeelhouders van Oraclo nog een belang van ongeveer 16 procent in de gecombineerde onderneming hebben. Alan Low, chief executive van Lumentum, benadrukt dat de overname de productportfolio van zijn onderneming gevoelig versterkt. Oraclo staat onder meer sterk als leverancier van optische componenten voor metrolijnen en datacenters. Verwacht wordt dat de transactie bovendien een jaarlijkse besparing van meer dan 60 miljoen dollar zal opleveren.

Het Duitse energieconcern RWE Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 44,59 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,7 procent tegenover het jaar voordien. Het concern slaagde er echter in een nettowinst te boeken van 1,9 miljard euro, tegenover een verlies van 5,7 miljard euro het jaar voordien, toen echter een aantal afwaarderingen dienden te worden geboekt. Rolf Martin Schmitz, chief executive van RWE Group, stelde bijzonder tevreden te zijn met de manier waarop het bedrijf zich vanuit strategisch oogpunt opnieuw heeft kunnen positioneren. Schmitz voegde eraan toe ook optimistisch gestemd te zijn over de vooruitzichten van de onderneming.

De verkoop van muziek leverde in België het voorbije jaar ongeveer 73,2 miljoen euro op. Dat betekende een daling met 1,8 procent tegenovesr het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Assocation (BEA). Opgemerkt wordt echter dat het aandeel van de digitale verkopen van 45 procent naar 53,5 procent is opgelopen. Daarmee vertegenwoordigde de online sector voor de eerste keer in de geschiedenis een meerderheid van de Belgische muziekverkopen. Bij streaming liep te verkoop op van 29 procent naar 41 procent. Downloads vielen echter terug van 16 procent naar 12,5 procent. Verder wordt opgemerkt dat de omzet uit vinyl op twee jaar tijd is verdubbeld.

Bank BNP Paribas Fortis heeft tijdens het voorbije jaar 8,1 miljard euro nettobaten geboekt, tegenover 7,3 miljard euro inkomsten het jaar voordien. In België werd echter wel een daling met 2,3 procent genoteerd, waarbij gewezen wordt naar de aanhoudend lage rentevoeten. Dat kon echter grotendeels worden gecompenseerd met hogere inkomsten in onder meer Turkije. De nettowinst van de bank liep op van 1,7 miljard euro naar 1,9 miljard euro. Max Jadot, topman van BNP Paribas Fortis, zegt dat het duidelijk was dat het moeilijk zou worden om de lagere rentevoeten te counteren. De ondernemingen blijken volgens hem bereid opnieuw meer leningen af te sluiten. De groei van woonkredieten blijft kleiner.

Een winkelkar met merkproducten kost in België 11,8 procent meer dan in de buurlanden. Dat blijkt uit een rapport van het Prijzenobservatorium. Tegenover Duitsland wordt in België 13,4 procent meer betaald. Maar ook tegenover Nederland en Frankrijk is België respectievelijk 12,9 procent en 9,1 procent duurder. Het Prijzenobservatorium merkt daarbij op dat de kloof de voorbije vijf jaar nog met 3 procentpunt is toegenomen. Er wordt aan toegevoegd dat België voor alle productgroepen hogere prijzen liet optekenen dan de buurlanden, op uitzondering van verse groenten en fruit. De meerprijs wordt onder meer toegeschreven aan ongunstige aankoopvoorwaarden en de hogere loonkosten en hogere accijnzen.

08:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |