07-05-18

Ook Deutsche Bank keert Wall Street de rug toe

Deutsche Bank verlaat Wall Street en verhuist zijn Amerikaans hoofdkwartier naar een andere locatie in Manhattan. Dat heeft Tom Patrick, topman van de Amerikaanse divisie van Deutsche Bank, gemeld. Het vertrek van Deutsche Bank uit Wall Street betekent een belangrijke mijlpaal voor het historische financiële district van New York, dat eerder al grote financiële groepen zag verdwijnen. Deutsche Bank zou over ruim drie jaar met zijn verhuis van start gaan. De Duitse groep was de voorbije zeventien jaar gevestigd in een pand aan Wall Street dat voordien eigendom was van JPMorgan Chase. Onder meer Goldman Sachs en Citigroup blijven dicht in de buurt van Wall Street.

Lees Verder

16:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wall street |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Botswana wordt de diamantmijn Lerala online geveild. De mijn was eigendom van de Australische groep Kimberley Diamonds, die echter vorig jaar zijn activiteiten heeft gestaakt. Lerala werd tien jaar geleden in gebruik genomen, maar moest tijdens die periode twee keer wegens zwakke prestaties worden gesloten. In mei vorig jaar werd de mijn onder gerechtelijke curatele gesteld. Honderddertig werknemers verloren hun baan. Bij een gebrek aan aanvaardbare overnamebiedingen, werd beslist om de activa van de mijn online te verkopen bij het veilinghuis GoIndustry DoveBid. Het jaar voor zijn sluiting had Lerala 59.000 karaat opgeleverd. Bij de start was gehoopt op 360.000 karaat per jaar.

In Groot-Brittannië hebben de medewerkers van restaurantketen Thank God It’s Fridays (TGIF) een staking aangekondigd. De werknemers protesteren tegen het feit dat een deel van de digitale fooien moeten worden afgestaan aan het keukenpersoneel. Dat is een verkapte loonsverhoging – Griekse banken hebben de laatste stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) doorstaan. Dat heeft de Europese Centrale Bank gemeld in een rapport over de vier grootste Griekse banken. Daarmee kan de Europese noodsteun aan het land in augustus worden stopgezet – De Amerikaanse krant New York Times heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 414 miljoen dollar, tegenover 399 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 66 procent tot 21,9 miljoen dollar.

In Frankrijk hebben sympathisanten van de stakende werknemers van het spoorbedrijf Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF) met een online petitie een bedrag van meer dan 1 miljoen euro opgehaald. Door het initiatief moeten de acties langer volgehouden kunnen worden – Bij het Amerikaanse concern Xerox kunnen topman Jeffrey Jacobson en zes andere bestuurders toch aanblijven. Dat heeft het bedrijf gezegd. Het ontslag was geëist door een aantal aandeelhouders die zich niet akkoord konden verklaren met een overname van Xerox door het Japanse Fujifilm – Het staalconcern ArcelorMittal verkoopt zijn Braziliaanse fabrieken van Cariacica en Itauna aan de Mexicaanse groep Simec. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De fabrieken hebben een gezamenlijke jaarproductie van ongeveer 1,17 miljoen ton.

De Amerikaanse brouwer Molson Coors heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,3 miljard dollar. Dat is een daling met 4,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 208,5 miljoen dollar naar 278,1 miljoen dollar – Greenpeace heeft recent aan het mediabedrijf Studio 100 gevraagd om kinderen niet langer aan te zetten ongezonde charcuterie te consumeren. Verwezen wordt onder meer naar de Samsonworst. Studio 100 zegt echter ook met een breed gamma gezonde producten samen te werken – Het Nederlandse metallurgiebedrijf Advanced Metallurgical Group (AMG) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 308 miljoen dollar. Dat is een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 18 procent tot 18,4 miljoen dollar.

Supermarktketen Lidl biedt in een aantal van zijn filialen in Zwitserland voortaan ook een aantal producten op basis van cannabis aan. De verkoop is in Zwitserland toegelaten omdat de producten minder dan 1 procent tetrahydrocannabinol (THC) bevatten – Elk jaar sterven naar schatting 7 miljoen mensen door blootstelling aan vervuilde lucht. Dat staat in een rapport van de World Health Organization (WHO). Opgemerkt wordt dat 90 procent van de wereldbevolking door de uitstoot van de industrie en het verkeer slechte lucht inademt – Het Amerikaanse navigatiebedrijf Garmin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 711 miljoen omzet geboekt. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 238 miljoen dollar naar 129 miljoen dollar terug. Vooral de autodivisie kende een inkrimping.

Bioscoopgroep Kinepolis mag pas over twee jaar in België nieuwe projecten starten. Dat heeft de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) beslist. Eerder was gezegd dat Kinepolis in mei volgend jaar nieuwe Belgische projecten zou mogen starten, maar twee concurrenten waren in beroep gegaan – Vastgoedconcern VGP Group verkoopt een reeks logistieke parken in Duitsland en Tsjechië over aan VGP European Logistics, een joint-venture die het bedrijf heeft opgezet met Allianz Real Estate. Met de transactie is een bedrag van meer dan 400 miljoen euro gemoeid – Het modeconcern FNG Groep heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 482,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 5 procent tegenover het jaar voordien. Er werd een winst geboekt van 7,3 miljoen, tegenover een verlies van 2,2 miljoen euro het jaar voordien.

15:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwsoverzicht |  Facebook |

06-05-18

Luchthaven St Helena bewijst nuttige investering te zijn geweest

St Helena Airport, ooit in de Britse media omschreven als de meest nutteloze luchthaven van de wereld, bewijst wel degelijk zijn waarde. Dat zegt luchtvaartspecialist Andrea Spaeth. De luchthaven op St Helena, één van de meest afgelegen locaties op de wereld, vergde een investering van 285 miljoen Britse pond en werd anderhalf jaar geleden in gebruik genomen. Tot februari dit jaar werden op de luchthaven ongeveer achtentwintighonderd aankomende en vertrekkende reizigers geteld. De luchtverbinding vervangt de vroegere scheepsroute naar Kaapstad, waarbij rekening moest worden gehouden met een reistijd van vijf dagen. De scheepsroute werd in februari dit jaar stopgezet.

Lees Verder

18:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: st helena |  Facebook |

Industriële revolutie vond wortels in oorlog en wapenfabricage

Oorlog en de Britse wapenindustrie speelden een belangrijker rol in de industriële revolutie van de achttiende eeuw dan vaak wordt aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. Vaak wordt aangenomen dat de industriële revolutie zijn wortels vond in de technologische innovaties van de textielindustrie, de ontwikkeling van de stoommachine en de ijzerproductie, maar volgens het nieuwe onderzoek ging de industrialisering van start omdat Groot-Brittannië nood had aan wapens en andere militaire voorraden. Daarbij wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië zoveel mogelijk de internationale wapenproductie in handen wou houden.

Lees Verder

17:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: industriële revolutie |  Facebook |

Kleuren bestrijdt stress en stimuleert creativiteit

Kleuren is een activiteit die bij volwassenen stress kan helpen verlichten en de creativiteit stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of the West of England (UWE Bristol). De onderzoekers merken op dat eerdere studies al hebben uitgewezen dat kleuren een positieve impact kan hebben op de gemoedstoestand, maar het nieuwe onderzoek blijkt dat ook mindfulness, creativiteit en visuele attentie op een gunstige manier door de activiteit worden beïnvloed. De resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat de activiteit onder meer zou kunnen worden ingezet om bij volwassenen stress te bestrijden en de cognitieve prestaties te verbeteren.

Lees Verder

16:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kleuren |  Facebook |

Meerderheid bevolking ziet een verdeelde maatschappij

Een meerderheid van de wereldbevolking is van mening dat zijn maatschappij door verdeeldheid wordt gekenmerkt. Bovendien is men van mening dat die verdeeldheid tegenover tien jaar geleden nog is toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Ipsos Mori en de British Broadcasting Corporation (BBC) bij nagenoeg twintigduizend mensen in zevenentwintig landen. Vastgesteld werd dat gemiddeld 76 procent van de populatie overtuigd is van een verdeelde wereld. In Servië loopt dat echter op tot 93 procent, gevolgd door Argentinië (92 procent), Chili en Peru (90 procent) en Italië (89 procent). Anderzijds gelooft in Saudi-Arabië slechts 34 procent in een verdeelde wereld.

Lees Verder

15:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maatschappij |  Facebook |

Rusland besteedde vorig jaar minder aan militaire uitgaven

Rusland heeft het voorbije jaar een bedrag van 66,3 miljard dollar geïnvesteerd in defensie. Dat is een daling met 20 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Gewag wordt gemaakt van de eerste daling in negentien jaar. De onderzoekers melden wel dat Rusland nog altijd over het vierde grootste militaire budget van de wereld beschikte, maar toch kan volgens Sipri niet worden uitgesloten dat de ingreep een impact zal hebben op de Russische militaire activiteit. Wereldwijd zijn de militaire bestedingen opgelopen tot 1.739 miljard dollar. Dat is het hoogste niveau sinds het einde van de Koude Oorlog.

Lees Verder

13:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland |  Facebook |

Algen kunnen stadsverlichting van de toekomst worden

In de toekomst kunnen de steden perfect met algen worden verlicht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Technische Universiteit Denemarken. Opgemerkt wordt dat een aantal soorten micro-algen de capaciteit hebben om tijdens de nacht een sterk blauw licht uit te stralen. Het is volgens de Deense onderzoekers helemaal niet uitgesloten dat deze organismen ooit zullen worden ingezet om steden te verlichten. Wel wordt opgemerkt dat daarbij verdere ingrepen zullen nodig zijn, zoals de integratie van genen van de lichtgevende algen in andere organismen, om onder meer een grotere hoogte te kunnen bereiken, zodat de verlichting efficiënter kan worden ingezet.

Lees Verder

12:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: algen |  Facebook |

Mobiele telefonie kent sterkste groei in India

In India zullen dit jaar 337 miljoen mensen van een smartphone gebruik maken. Dat is een stijging met nagenoeg 16 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent eMarketer. Daarmee zal dit jaar de penetratie van de smartphone in India tot meer dan een kwart van de totale bevolking oplopen. Bovendien boekt India volgens eMarketer het grootste groeitempo van de hele wereld. Opgemerkt wordt dat ook de mobiele reclame in het land een sterke groei zal kennen. Geraamd wordt dat de sector een stijging met 75 procent zal laten blijken. Mobiele telefonie zal meer dan de helft van alle digitale reclamebestedingen opeisen.

Lees Verder

11:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: india |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Chinese stad Fuyuan is een nieuwe haven voor de internationale handel met Rusland geopend. De haven is gelegen in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China. Bedoeling is vooral groenten, fruit en andere landbouwproducten en machines uit te voeren naar Rusland. In omgekeerde richting worden vooral trafieken Russisch hout, sojabonen en bloem verwacht. Fuyuan wordt met een nieuwe route verbonden met de Russische stad Khabarovsk. Dat nieuwe traject zal honderdtachtig dagen per dag operationeel kunnen zijn. Er worden twintig afvaarten per dag gepland. Tevens wordt geraamd dat ongeveer duizend toeristen per dag zullen worden vervoerd.

Transportadora Associada de Gás, een netwerk van gaspijpleidingen van het Braziliaanse olieconcern Petrobras, wordt mogelijk verkocht aan het Franse bedrijf Engie. De twee partijen zijn over de transactie exclusieve gesprekken gestart. Ook Macquarie en Mubadala hadden een bod gedaan – De Europese Commissie heeft zijn voorwaardelijke toestemming gegeven voor de overname van Rockwell Collins, producent van vliegtuigonderdelen, door het Amerikaanse industrieconcern United Technologies. De overname werd in september vorig jaar aangekondigd – De Franse bank Société Générale heeft het eerste kwartaal van dit jaar 6,29 miljard euro inkomsten geboekt, tegenover 6,47 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 14 procent tot 850 miljoen euro. Er is 2,3 miljard euro voorzien voor juridische geschillen.

Het Belgische postbedrijf Bpost wil teruggrijpen naar het systeem van de priorzegel, die tegen een meerprijs een levering de dag na de verzending garandeerde. Dat heeft Koen Van Gerven, topman van Bpost, gezegd. Ook het netwerk postbussen zal worden afgebouwd – Het Canadese fonds Alberta Investment Management Corporation (Aimco) en vastgoedgroep Portus Retail nemen het winkelcentrum Docks Bruxsel over. Het complex is op dit ogenblik in handen van ontwikkelaar Equilis. Met de verkoop is een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro gemoeid – Jeff Bezos, oprichter van Amazon, is bereid om nagenoeg zijn volledig kapitaal van 110 miljard euro in de ruimtevaart te investeren. Het geld zou moeten worden gebruikt voor de uitbouw van een grote ruimtekolonie. Al eind dit decennium zou een eerste module worden gelanceerd.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) beschikte het eerste kwartaal van dit jaar over een portfolio met een waarde van 19,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 233 miljoen euro naar 113 miljoen euro – DP World en Virgin Hyperloop One hebben de joint-venture Cargospeed opgezet. De twee partners willen met de hyperloop-technologie supersnelle transportdiensten over lange afstanden aanbieden. Er wordt gerekend met snelheden van 1.000 kilometer per uur – De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 22,7 miljard euro. Dat was een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 1,2 procent tot 2,3 miljard euro. In totaal werden 604.629 auto’s afgeleverd.

De luchtvaartgroep ASL Aviation heeft dochteronderneming Air Charters Europe (Ace) opgericht. De nieuwe maatschappij moet het mogelijk maken om privévluchten voor groepen te charteren. De maatschappij maakt gebruik van een Embraer die dertig passagiers kan vervoeren – Bank Standard Chartered heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen gerealiseerd van 3,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar naar 1,3 miljard dollar – De holding Berkshire Hathaway heeft zijn belang in International Business Machines (IBM) volledig verkocht. Dat heeft Warren Buffett, chief executive van de holding, gemeld. Berkshire Hathaway had zeven jaar geleden voor 10,7 miljard dollar aandelen van IBM gekocht.

In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de Syrische activiteiten van de Franse bouwgroep Lafarge. In het dossier zou ook de rol van de holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL), aandeelhouder van Lafarge, worden onderzocht – Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 650 miljoen euro, tegenover 651 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Valutaschommeling zorgden voor de lichte daling. De nettowinst steeg echter met 3 procent tot 50 miljoen euro – In de Verenigde Staten heeft het National Security Agency (NSA) het voorbije jaar 534 miljoen gegevens van telefoongesprekken verzameld. Dat betekende een stijging met ruim 250 procent tegenover het jaar voordien, toen 151 miljoen gegevens waren verzameld.

11:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwsoverzicht |  Facebook |

05-05-18

Europese uitstootrechten moeten drastisch worden verhoogd

Wanneer de Europese Unie zijn emissiedoelstellingen aan de Klimaatakkoorden van Parijs aanpast, zullen de Europese uitstootrechten over drie jaar zijn verdubbeld. Tegen het einde van volgend decennium moet bovendien een verviervoudiging tot 55 euro per ton worden doorgedrukt. Dat is de conclusie van een rapport van de denktank Carbon Tracker. Met dergelijke tarieven worden volgens het rapport zelfs de meest efficiënte krachtcentrales op steenkool of ligniet onrendeabel. In mei vorig jaar moest in de Europese Unie aan uitstootrechten 4,38 euro per ton koolstofdioxide worden betaald. Vorige maand was dat al opgelopen tot 13,82 euro.

Lees Verder

20:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uitstootrechten |  Facebook |

Roofdieren bewijzen de mensheid grote diensten

Predatoren en aaseters bieden de mensheid meer voordelen dan algemeen wordt verondersteld. Het verlies van deze soorten zou dan ook grotere consequenties kunnen hebben dan men zich kan voorstellen. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Queensland en de Boise State University. De onderzoekers wijzen erop dat deze soorten vaak jagen op dieren die onder meer aan de landbouw zware schade kunnen toebrengen. Maar bovendien zorgen ze ervoor dat afval wordt opgeruimd, waardoor belangrijke milieukosten kunnen worden vermeden en zelfs bedreigingen voor de menselijke gezondheid worden weggenomen.

Lees Verder

19:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roofdieren |  Facebook |

Europese reclamewereld koestert positieve vooruitzichten

De Europese reclamewereld heeft tijdens het begin van dit jaar een opmerkelijke blijkt van optimisme gegeven. De twee laatste kwartalen van het voorbije jaar werden nochtans door negatieve vooruitzicht gedomineerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Association of Communications Agencies (EACA). Er wordt opgemerkt dat tijdens de maand april op de schaal met vooruitzichten een positieve score van 13 punten werd opgetekend. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van vorig jaar. In januari van dit jaar werd een positieve balans van 1 punt geregistreerd. Vooral in de Britse reclamewereld kon een sterk gevoel van optimisme worden opgetekend.

Lees Verder

19:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Reiziger ziet vaak weinig van goedkopere luchthaventarieven

Op het einde van de jaren dertig zullen Europese luchthavens jaarlijks 4,78 miljard reizigers ontvangen. Midden dit decennium werden 1,93 miljard bezoekers ontvangen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent ICF International en de Airport Council International (IAC). Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe, wees bij de voorstelling van het rapport echter vooral naar de complexe relatie tussen luchthavens, vliegtuigmaatschappijen en de reizigers. Hij benadrukte daarbij onder meer dat de grote vliegtuigmaatschappijen goedkopere tarieven vragen voor het gebruik van de luchthavens, maar de verkregen voordelen niet naar het publiek laten doorstromen.

Lees Verder

18:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart |  Facebook |

Arabische toeristen beschikken over grootste reisbudget

Wereldwijd beschikken toeristen uit Saudi-Arabië over de grootste reisbudgetten. Nog een aantal Arabische landen kunnen echter in de hoogste regionen van de rangschikking worden teruggevonden. Dat blijkt uit berekeningen van de financiële groep Visa. Vastgesteld dat inwoners van Saudi-Arabië voor buitenlandse reizen over een gemiddeld reisbudget van 5.333 dollar beschikken. Op de tweede plaats staat Koeweit met een budget van 3.143 dollar, China (2.988 dollar), Australië (2.745 dollar) en de Verenigde Arabische Emiraten (2.722 dollar). Reizigers uit de regio van de Arabische Golf bleken onderweg ook meer geld op zich te dragen dan toeristen uit de rest van de wereld.

Lees Verder

18:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Falklands verheugen zich in toenemende toeristische interesse

Tijdens het voorbij toeristische seizoen hebben de Falkland Islands 57.496 bezoekers ontvangen. Dat betekende een stijging met 3,1 procent tegenover het seizoen voordien. Dat heeft Stephanie Middleton, executive director van de lokale Tourist Board, gezegd. Het grootste aandeel in het toerisme van de eilandengroep werd opgetekend door de Verenigde Staten, die 33 procent van de totale toeristenpopulatie uitmaakten. Op de tweede plaats staat Groot-Brittannië met 13 procent, gevolgd door Canada met 10 procent. Groeimarkt China staat met een aandeel van 2,6 procent op een zevende plaats.

Lees Verder

17:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: falklands |  Facebook |

Grote Britse bedrijven kiezen nog steeds een binnenlandse chief executive

Hoewel er een duidelijke interesse in internationalisering kan worden vastgesteld, toont een meerderheid van de grote beursgenoteerde bedrijven in Groot-Brittannië toch nog steeds voor een binnenlandse chief executive. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Robert Half, waarbij bovendien moest worden vastgesteld dat meestal voor mannelijke kandidaat van ongeveer vijfenvijftig jaar wordt gekozen. De onderzoekers stelden vast dat eenenzestig van de honderd grootste beursgenoteerde Britse bedrijven nog steeds voor een binnenlandse chief executive kiest, tegenover vijfenzestig ondernemingen vorig jaar.

Lees Verder

16:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bedrijven |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het mijnbedrijf De Beers heeft het eerste kwartaal van dit jaar 8,5 miljoen karaat diamant ontgonnen. Dat was een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft moederbedrijf Anglo American gemeld. De groei is volgens de groep onder meer te danken aan de mijn Gahcho Kué in Canada, die nu op volle capaciteit opereert. Daardoor steeg de productie in Canada met 69 procent tot 1,1 miljoen karaat. Ook Debswana, de joint-venture van De Beers met de regering van Botswana, kon zijn productie met 12 procent tot 5,8 miljoen opvoeren. In Namibië werd een groei met 12 procent tot 528.000 karaat opgetekend. In Zuid-Afrika was er een stijging met 1 procent tot 1,1 miljoen karaat.

Het bedrijf Rendocan wil op de terreinen van Agropolis in Kinrooi een kwekerij en onderzoekscentrum voor medicinale cannabis bouwen. Bedoeling is om jaarlijks vijfduizend kilogram medicinale cannabis te produceren. Geraamd wordt op een investering van meer dan 20 miljoen euro - De holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett heeft tijdens het eerste kwartaal dit jaar 75 miljoen aandelen van Apple gekocht. De holding bezat al 165 miljoen aandelen en ziet daardoor zijn aandeel in Apple van 3 procent tot bijna 5 procent oplopen - Het Belgisch postbedrijf Bpost heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 916 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter met 22,1 miljoen euro terug tot 72,3 miljoen euro.

De piloten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines eisen hogere lonen en dreigen met een staking. Etienne Davignon, voorzitter van Brussels Airlines, waarschuwde echter dat de maatschappij weinig mogelijkheden heeft. Sinds begin dit jaar werd al een verlies van 26 miljoen euro geboekt - In Mexico zijn de mededingingsautoriteiten gestart met een onderzoek naar praktijken in de luiersector. Het onderzoek richt zich ook op Grupo Mabe, dochter van de Belgische onderneming Ontex. Dat heeft Ontex gemeld. Er worden echter geen financiële kosten verwacht - Het Duitse chemieconcern Bayer stapt volledig uit zijn voormalige dochter Covestro, producent van kunststoffen. Dat heeft Bayer meegedeeld. Het chemieconcern had nog een belang van 7 procent in Covestro, maar dat zou nu tegen een bedrag van 2,2 miljard euro worden verkocht.

Alibaba Group heeft het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 61,9 miljard yuan of van ruim 8,13 miljard euro. Dat is een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde met 29 procent tot 7,6 miljard yuan - Verfproducent Axalta Coating Systems wil zijn fabriek in Mechelen sluiten. Door die ingreep zullen mogelijk 276 banen verdwijnen. Dat heeft de directie bekendgemaakt. Er zou wel naar een overnemer worden gezocht, zodat de gevolgen beperkt zouden kunnen blijven - Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens de eerste maanden van dit jaar een omzet geboekt van 16,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is te wijten aan ongunstige wisselkoersen. De nettowinst steeg met 2 procent tot 2,5 miljard euro

Het bedrijf Biobest uit Westerlo, een onderdeel van de beursgenoteerde holding Floridienne, haalt 10 miljoen euro vers kapitaal op bij de Franse investeringsmaatschappij Mérieux Développement. De investering kan later echter opgevoerd worden tot 20 miljoen euro - De KBC Groep zal zich geleidelijk uit de Tsjechische steenkoolsector terugtrekken. Die operatie zou midden de jaren dertig kunnen worden afgerond. Dat heeft de financiële groep gemeld. Milieuvereniging Greenpeace had de uitstap op de aandeelhoudersvergadering van KBC Groep geëist - Telecomgroep Proximus heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,44 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,2 procent tegenover dezelfde periode vrij jaar. De nettowinst steeg met 1,1 procent naar 454 miljoen euro. Er werd 221 miljoen euro geïnvesteerd.

In Nederland gaat de overheid een onderzoek instellen naar de betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven Dematec Equipment en Bijlard Hydrauliek bij de bouw die een brug tussen Rusland en de Krim moest garanderen. Dat heeft Lilianne Ploumen, Nederlands minister van buitenlandse zaken, gezegd - Bij de luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft topman Jean-Marc Janaillac zijn ontslag aangekondigd. Hij zegt te vertrekken omdat gebleken is dat een meerderheid van het personeel niet akkoord is met de loonsverhoging die Janaillac (65) had voorgesteld - Het Belgische chemieconcern Solvay heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,49 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 2,6 procent tot 533 miljoen euro.

14:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwsoverzicht |  Facebook |

04-05-18

Financieel gedrag partner belangrijk voor welzijn

Het financiële management van de partner kan binnen jonge koppels een belangrijke impact hebben over de algemene gevoelens van welzijn en de vooruitzichten voor de toekomst. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Arizona op basis van een onderzoek bij meer dan vijfhonderd volwassenen met een gemiddelde leeftijd van vierentwintig jaar. De onderzoekers stelden daarbij vast dat het welzijn van jonge volwassenen in eerste instantie wordt bepaald door het eigen financiële gedrag, maar daarna volgen de financiële visies van de romantische partner. De impact van de ouders is veel beperkter.

Lees Verder

18:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: financieel |  Facebook |

Ook moederinstinct kan aan dopamine worden gelinkt

Het fundamentele instinct van moeders om hun rondzwervende kroost te verzamelen en naar het nest terug te brengen, is afhankelijk van een aantal specifieke hersencel-signalen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University bij een populatie muizen. Daarbij wordt gewezen op breincellen die in verband kunnen worden gebracht met de productie van dopamine, een hormoon dat gevoelens van satisfactie creëert. De onderzoekers stellen echter tevens dat hun studie vragen doet rijzen over de relatie tussen dopamine en satisfactie.

Lees Verder

18:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moederinstinct |  Facebook |

Dubai manifesteert zich als wereldwijde shopping-bestemming

Over drie jaar moet Dubai een retailomzet kunnen realiseren van 43,8 miljard dollar. Daarbij moet de volgende jaren een gemiddelde groei van 5,6 procent worden geboekt. Dat staat in een studie van de Dubai Chamber of Commerce and Industry, gebaseerd op data van Euromonitor International, Core Savills Research, Mastercard en New World Wealth. Opgemerkt wordt dat Dubai zichzelf duidelijk als één van de belangrijkste shopping-bestemmingen van de wereld heeft gepositioneerd. Daarbij wordt ook gewezen op de wisselwerking tussen de retail, vastgoed, toerisme en de reissector. Dubai heeft na New York de grootste concentratie van shopping-centers in de wereld.

Lees Verder

17:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dubai |  Facebook |

Broadway moet aan merkbekendheid werken

Het is verbazingwekkend dat de theaterwereld van Broadway in New York nog steeds successen boekt. Dat heeft Ron Simons, chief executive van producent SimonSays Entertainment, opgeworpen tijdens de Brite Conference van het Center on Global Brand Leadership aan de Columbia Business School. Hoewel het theater vaak dezelfde doelstellingen koestert als het bedrijfsleven, blijkt de sector niet over dezelfde structuren te kunnen beschikken. Onder meer wijst hij erop dat het voor de partijen bijzonder moeilijk is om zelfs maar buiten New York merkbekendheid uit te bouwen. Daarbij moet volgens Simons onder meer gewag gemaakt worden van een gebrek aan marketing-expertise.

Lees Verder

17:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: broadway |  Facebook |

Overspel situeert zich meestal in onmiddellijke vriendenkring

Bij overspel moet vooral naar de onmiddellijke vriendenkring worden gekeken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado, gebaseerd op een enquête over een periode van negen jaar bij meer dan dertienduizend Amerikanen. De onderzoekers stelden vast dat ongeveer 21 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen ooit in hun leven hun partner ontrouw waren geweest. Bij 53,5 procent van de betrokkenen bleek bij dat overspel een tegenpartij uit de hechte kennissenkring, zoals een goede vriend, was betrokken. Bij 29,4 procent was er sprake van een oppervlakkiger verband, zoals een buur of een collega.

Lees Verder

16:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: overspel |  Facebook |

Digitale veiligheid reissites voor sterke verbetering vatbaar

Een grote meerderheid van de online reisplatformen slaagt erin om zijn gebruikers een stekre digitale bescherming te bieden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Dashlane, gespecialiseerd in digitale beveiliging, bij meer dan vijftig populaire online reissites. Daarbij moest volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat slechts 11 procent van de onderzochte platformen een score van meer 80 procent behaalden. Onder die grens moet volgens Dashlane worden gevreesd dat de gebruikers aan belangrijke risico’s zouden kunnen worden geconfronteerd. Eén score bleek alvast opvallend. Airbnb kreeg bij Dashlane een perfecte score van 100 procent.

Lees Verder

15:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Europese defensie krijgt budget van 20 miljard euro

De Europese Unie wil tijdens de eerste zeven jaar van volgend decennium een bedrag van 19,5 miljard euro investeren in defensie. Daarbij zal een budget van 13 miljard euro worden gereserveerd voor het European Defence Fund. Deze middelen zullen onder meer worden aangewend voor onderzoek naar innoverende militaire ontwikkelingen, zoals drones en robotica. Daarnaast zullen ook middelen worden voorzien voor de productie van zware hardware, zoals tanks en helikopters. Naast de steun voor het European Defence Fund is ook een bedrag van 6,5 miljard euro voorzien voor de versterking van de militaire mobiliteit.

Lees Verder

15:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: defensie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) sluiten de handel in goud, diamanten en edelmetalen uit van btw-heffingen. Dat heeft het Dubai Media Office gemeld. De emiraten hebben pas sinds kort een belasting op toegevoegde waarde ingevoerd. De uitzonderingen moeten volgens de lokale autoriteiten de handel in zeldzame grondstoffen stimuleren. Er wordt opgemerkt dat de handel sinds de introductie van de heffing in januari met 60 procent is afgenomen. Vertegenwoordigers van de sector merken op dat de voorbije twintig jaar belangrijke inspanningen werden gedaan om de handel in zeldzame grondstoffen te stimuleren, maar er wordt erop gewezen dat de resultaten door de heffing teniet dreigden te gaan.

De Chinese smartphonemaker Xiaomi heeft een aanvraag voor een introductie op de beurs van Hongkong ingediend. Xiaomi zou bij de operatie minstens 10 miljard dollar ophalen. De totale waarde van het Chinese bedrijf zou daardoor op ongeveer 100 miljard dollar worden geschat – In de Verenigde Staten wordt Martin Winterkorn, voormalig topman van de Duitse autobouwer Volkswagen, aangeklaagd wegens samenzwering en inbreuken tegen de milieuwetgeving. Winterkorn wordt ervan beticht mee verantwoordelijk te zijn geweest voor emissie-manipulaties – Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 9,1 miljard euro. Dat betekende een daling met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 5,2 procent tot 2,9 miljard euro.

De Amerikaanse staat Hawaï wil de verkoop van een aantal zonneproducten aan banden leggen. De producten zouden immers stoffen bevatten die schade zouden kunnen toebrengen aan de maritieme biotoop. Jaarlijks zou ongeveer 14.000 ton zonnecrème in koraalriffen terechtkomen – De Zweedse meubelgroep Ikea gaat honderdvijftig banen schrappen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. In Zweden zouden 110 arbeidsplaatsen verdwijnen. Ook in België en Nederland zouden een aantal functies worden geschrapt – Het entertainmentbedrijf Studio 100 gaat drie formats ontwikkelen voor de Chinese markt. De onderneming wil ook in China operationeel worden. Dat heeft Hans Bourlon, chief executive van het entertainmentbedrijf, gezegd. Concrete projecten moeten nog verder worden uitgewerkt.

De Duitse groep Adidas, fabrikant van sportkleding, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,55 miljard euro. Dat betekende een groei met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig aar. De winst steeg met 18,7 procent tot 540 miljoen euro – Brouwer AB InBev brengt onder de naam Canvas een nieuwe drank op de markt, gebaseerd op de graanresten die na het brouwproces overblijven. De drank wordt in eerste instantie gelanceerd in een aantal steden aan de Amerikaanse oostkust – Het Duitse beeldvormingsbedrijf Siemens Healthineers heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3,2 miljard euro. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 16 procent tot 457 miljoen euro.

Bij het postbedrijf Bpost dreigt een sociaal conflict. Het personeel protesteert tegen de nieuwe structuur die door de directie is voorgesteld. Geklaagd wordt dat met steeds minder werknemers een voortdurend toenemend volume moet worden uitgevoerd – De Federale Ombudsdienst voor Energie heeft heeft het voorbije jaar 5.797 klachten ontvangen. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Over twee jaar is er zelfs een sprake van een toename met 37 procent – Het Franse luxemerk Hermès heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Azië kon een sterke groei worden gemeld.

De Franse bank Société Générale wil in de Verenigde Staten een schikking treffen voor frauduleuze praktijken in onder meer Libië waarvan de instelling door de Amerikaanse autoriteiten worden beticht. SocGen zou bereid zijn om een bedrag van 1 miljard dollar te betalen – Begin volgend decennium wil Groot-Brittannië van een aantal vroegere kolonies transparantie over financiële transacties van offshore bedrijven. Dat heeft de Britse regering gemeld. Op die manier moet het gebruik van fiscale paradijzen efficiënter kunnen worden aangepakt – De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 831 miljoen euro omzet geboekt. Dat is een stijging met ruim 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met ruim 19 procent tot 149 miljoen euro.

14:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-05-18

Illegale migranten leiden niet tot grotere criminaliteit

Illegale migranten leiden niet tot een toename van de criminaliteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Wisconsin en de Purdue University. Nochtans worden illegale immigranten vaak met dezelfde socio-economische problemen geconfronteerd als bevolkingsgroepen die een groter risico op crimineel gedrag vertonen. De onderzoekers wijzen er echter op dat de stroom illegale migranten in de Verenigde Staten sinds het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw een verdrievoudiging heeft gekend. Over diezelfde periode is echter de criminaliteit in het land gehalveerd.

Lees Verder

17:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie |  Facebook |

Betaaltelevisie verliest in verschillende landen terrein

In een aantal landen over de hele wereld zeggen consumenten de abonnementen voor betaaltelevisie op. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau IHS Markit. De onderzoekers zeggen het voorbije jaar in veertien landen een daling van het gebruik van betaaltelevisie te hebben opgemerkt. In absolute cijfers moet de grootste terugval worden opgetekend in de Verenigde Staten, waar betaaltelevisie het voorbije jaar 3,3 miljoen klanten zou hebben verloren. De sterkste achteruitgang werd echter opgetekend in Venezuela, waar zestienduizend kijkers hun contract beëindigden. Dat betekende een daling met meer dan 30 procent.

Lees Verder

16:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: betaaltelevisie |  Facebook |

Rechtstreekse omgeving heeft grote impact op raciale overtuiging

In de meeste religieuze gemeenschappen wordt diversiteit als een positieve waarde gepropageerd, maar dat heeft op de raciale overtuigingen van de gelovigen minder invloed dan de directe woonomgeving van de betrokkene. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University in Waco in de Amerikaanse staat Texas. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat gelovige blanken zich gemiddeld het meest comfortabel voelen met personen van Aziatische origine. Het minst gemakkelijk voelt men zich daarentegen met mensen met een zwarte huidskleur. Ouderen en getrouwde koppels blijken gemiddeld minder vrienden te hebben uit andere etnische groepen.

Lees Verder

16:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: diversiteit |  Facebook |

Gevoelens van ethische superioriteit kunnen negatieve kettingreactie creëren

Werknemers die zichzelf ethisch superieur beschouwen, dreigen een negatieve kettingreactie op gang te kunnen brengen die een ongunstige impact heeft op henzelf, hun collega’s en hun organisatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University in de Amerikaanse staat Texas. De gevoelens van ethisch overwicht zouden er volgens de onderzoekers kunnen toe leiden dat een aantal negatieve emoties worden gecreëerd tegenover collega’s die ethisch minder hoog worden gequoteerd. Dat kan onder meer leiden tot ostracisme, wat een negatieve impact zal hebben op de geviseerde collega en de efficiënte werking van de organisatie.

Lees Verder

16:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkvloer |  Facebook |