03-05-18

Gevoelens van ethische superioriteit kunnen negatieve kettingreactie creëren

Werknemers die zichzelf ethisch superieur beschouwen, dreigen een negatieve kettingreactie op gang te kunnen brengen die een ongunstige impact heeft op henzelf, hun collega’s en hun organisatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Baylor University in de Amerikaanse staat Texas. De gevoelens van ethisch overwicht zouden er volgens de onderzoekers kunnen toe leiden dat een aantal negatieve emoties worden gecreëerd tegenover collega’s die ethisch minder hoog worden gequoteerd. Dat kan onder meer leiden tot ostracisme, wat een negatieve impact zal hebben op de geviseerde collega en de efficiënte werking van de organisatie.

Lees Verder

16:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkvloer |  Facebook |

Opiniestuk heeft kracht om meningen te veranderen

Een opiniestuk in de krant lijkt weinig lezers aan te spreken, maar toch is het medium een efficiënt platform om de mening van het publiek over een actueel onderwerp bij te sturen. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de University of Yale bij ruim vijfendertighonderd krantenlezers in de Verenigde Staten. De studie bracht aan het licht dat een meerderheid van de respondenten zich na de lectuur van een opiniestuk in de New York Times, Wall Street Journal, USA Today of Newsweek met de stellingen van de auteur akkoord verklaarde. De opiniestukken bleken wel een grotere impact te hebben op het gemiddelde publiek dan op elitaire lezerscategorieën.

Lees Verder

15:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook |

Handhaving vrede aan boord van vliegtuigen is niet eenvoudig

Reizigers die onophoudelijk tegen de zetels van zijn medepassagiers duwen of trappen, creëren aan boord van vliegtuigen de zwaarste frustraties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform Expedia.com en Northstar Research Partners bij meer dan achttienduizend reizigers uit drieëntwintig landen. De onderzoekers stelden vast dat 51 procent van de reizigers zich aan dat gedrag van een medepassagier te storen. Medepassagiers met een hinderlijke geur staan op de tweede plaats met een score van 43 procent, gevolgd door ouders die onvoldoende aandacht tonen voor hun kinderen (39 procent).

Lees Verder

14:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vliegtuig |  Facebook |

Changi Airport zoekt met gezichtsherkenning naar late passagiers

Changi Airport in Singapore test een systeem met gezichtsherkenning dat in de toekomst onder meer late passagiers zou moeten helpen opsporen. Dat heeft Steve Lee, chief information officer van Changi Airport, tegenover het persbureau Reuters bevestigd. De bedoeling is volgens Lee niet om een sterkere controle uit te bouwen, maar de technologie zou volgens hem aan een reële nood antwoorden. Hij wijst er daarbij op dat teveel vliegtuigen te laat kunnen vertrekken omdat een aantal passagiers – tot grote frustratie van hun medereizigers – verloren zijn gelopen of teveel tijd in de taksvrije winkels hebben doorgebracht. Gezichtsherkenning kan volgens Lee deze personen helpen zoeken en verwittigen.

Lees Verder

13:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezichtsherkenning |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zetten op Antarctica met de International Thwaites Glacier Collaboration een nieuw onderzoeksproject. De onderzoekers moeten de impact van de klimaatverandering op het zeeniveau bestuderen. Het project loopt over een periode van vijf jaar en beschikt over een budget van 20 miljoen pond. Het initiatief wordt gedragen door de Britse Natural Environment Research Council (NERC) en de Amerikaanse National Science Foundation (NSF), die meer dan honderd wetenschappers samenbrengen. De Thwaites Glacier, die in oppervlakte dubbel zo groot is als Groot-Brittannië, zou verantwoordelijk zijn voor 4 procent van de wereldwijde stijging van de zeespiegel.

Het bedrijf Asco Industries uit Zaventem, fabrikant van complexe componenten voor vliegtuigen, wordt overgenomen door het Amerikaanse concern Spirit AeroSystems. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 650 miljoen dollar. Asco was nog in handen van oprichtersfamilie Boas – Het Britse consultingbedrijf Cambridge Analytica, dat de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers misbruikte, zet zijn activiteiten stop. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De onderneming heeft veel klanten verloren en wordt met zware schadeclaims bedreigd – De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,41 miljard dollar, tegenover 2,69 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies steeg echter van 330 miljoen dollar naar 709,6 miljoen dollar.

Het Amerikaanse bedrijf Apple koopt voor 100 miljard dollar eigen aandelen in. Dat heeft Tim Cook, chief executive van Apple, gemeld. Ook wordt het dividend met 16 procent verhoogd. De voorbije zes jaar heeft Apple in totaal al 240 miljard dollar aan zijn aandeelhouders uitgekeerd – In Zweden zijn Köttbullar een nationaal gerecht, maar in werkelijkheid is het product afkomstig uit Turkije. Dat heeft de Zweedse meubelketen Ikea gemeld. Verwezen wordt naar het Turkse gerecht akcaabat, dat door de Zweedse koning Karel in de achttiende eeuw werd ingevoerd – Nokia verkoopt zijn activiteiten rond digitale gezondheid wellicht aan Eric Carreel, een van de oprichters van het Franse bedrijf Withings. Tussen beide partijen zijn exclusieve onderhandelingen opgestart. Withings werd twee jaar geleden voor 170 miljoen door Nokia gekocht –

Investeerder Permira neemt de videodivisie van het technologiebedrijf Cisco over. Dat hebben de twee partijen gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Permira wil de activiteiten onderbrengen in een nieuw bedrijf, geleid door Abe Peled – Spotify heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies werd van 173 miljoen euro tot 169 miljoen euro teruggebracht – Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) houdt er rekening mee wegens misleiding door de Europese Commissie beboet te zullen worden. Dat heeft General Electric gezegd rond een Europees naar de overname door LM Wind Power door de Amerikaanse groep.

De Amerikaanse voedingsgroep Kraft Heinz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 6,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 893 miljoen dollar naar 993 miljoen dollar – Unilever heeft op zijn aandeelhoudersvergadering een extra bonus van 2,3 miljoen euro voor topman Paul Polman goedgekeurd. Toch stemde 35,81 procent van de aandeelhouders tegen de loonsverhoging. Polman ontvangt over vorig jaar in totaal 11,6 miljoen euro – Het Hotel Terminus aan het treinstation in Oostende is door de stad aangekocht. Het complex was tot nu toe eigendom van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), die voor de verkoop een bedrag van 108.000 euro ontvangt.

Het Amerikaanse restaurantconcern Yum Brands heeft het eerste kwartaal dit jaar een omzet geboekt van 1,4 miljard dollar. Dat is een daling met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 280 miljoen dollar naar 433 miljoen dollar – Het Franse cosmeticaconcern L’Oréal heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf Nanda overgenomen. Geraamd wordt dat de met de transactie van ongeveer 300 miljoen euro zou zijn gemoeid. Nanda is producent van het makeup-merk 3CE en de kledinglijn Stylenanda – De Amerikaanse cosmeticafabrikant Estée Lauder heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 3,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 298 miljoen dollar naar 372 miljoen dollar.

10:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-05-18

Infrastructuur is belangrijke hefboom voor economie

Infrastructuur kan voor een economie een belangrijke stimulans zijn. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), die de invloed van de ontwikkeling van de spoorwegen in India op de handel en de economische groei van het land hebben bestudeerd. De studie toont aan dat op de plaatsen waar de spoorweg in India werd aangelegd, de levensstandaard verbeterde. De infrastructuur bevorderde de handel die het reële landbouwinkomen met 16 percent deed stijgen. De introductie van andere technologieën hadden vaak niet diezelfde impact op handel en economie.

Lees Verder

18:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: infrastructuur |  Facebook |

Onethische consumptie ook soms als een deugd beschouwd

Sommigen denken misschien dat de aankoop van een namaakproduct moreel verkeerd is, maar voor sommige culturen wordt onethische consumptie als een deugd beschouwd. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers van de University of British Columbia, de Hong Kong Polytechnic University en het Hong Kong Design Institute, die jonge Chinese consumenten over de aankoop van namaakproducten interviewden en bekeken op welke manier die aankoopbeslissingen werden gerationeliseerd. De studie levert volgens de onderzoekers interessante inzichten in over namaak en de moraliteit van de consument.

Lees Verder

17:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: namaak |  Facebook |

Werknemers Silicon Valley zien waarde in vakbonden

Aangezien ze meestal goed worden betaald en op een grote belangstelling van andere werkgevers kunnen rekenen, lijkt het personeelsbestand van Silicon Valley weinig reden te hebben om zijn krachten in vakbonden te bundelen, maar toch zijn er signalen van een toenemende interesse in een syndicale werking. Die evolutie zou vooral te maken hebben dat steeds minder werknemers van Silicon Valley geïnteresseerd zijn in een carrière met een snelle opeenvolging van verschillende banen en werkgevers. Steeds meer werknemers zouden zich voor langere tijd aan een bedrijf willen binden, waardoor het ook belangrijker wordt problemen op de werkvloer aan te pakken en op te lossen.

Lees Verder

17:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakbonden |  Facebook |

Zwitsers willen nieuw verdrag met Europese Unie

De meeste Zwitsers steunen het plan van de regering om een nieuw verdrag met de Europese Unie te smeden dat op arbitragepanels beroep zou doen om geschillen te helpen beslechten. Dat is de conclusie van een peiling die werd georganiseerd door de Neuen Zürcher Zeitung en GfS Bern. De Zwitserse autoriteiten hopen tegen eind dit jaar een verdrag met de Europese Unie te kunnen bereiken, maar daarover moet ook de bevolking zich uitspreken. Bilaterale banden zijn nu gebaseerd op een lappendeken van sectorale akkoorden. In de enquête ondersteunde echter 54 procent van de respondenten het plan voor de introductie van arbitragecolleges om geschillen op te lossen.

Lees Verder

17:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwitserland |  Facebook |

Nieuwe geneesmiddelen hebben fundamenteel onderzoek nodig

Fundamentele onderzoek is het beste traject naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de wetenschappers aan de Harvard University en het Novartis Institute for Biomedical Research (NIBR). De ontdekkingen die hebben geleid tot de creatie van een nieuw medicijn, vloeien immers meestal niet voort uit een experiment dat er specifiek op gericht is de nieuwe behandeling te ontwikkelen. Veelal vinden deze therapieën daarentegen hun oorsprong in studies die fundamenteel een biologisch of chemisch proces proberen te begrijpen. Pas na verloop van tijd komt meestal een eventueel verband met een mogelijke medische therapie naar boven.

Lees Verder

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: farmaceutica |  Facebook |

Schotland heeft wereldprimeur met minimumprijs voor alcohol

In Schotland moet bij de verkoop van alcohol voortaan een minimumprijs worden betaald. Dat is het gevolg van een nieuwe wetgeving die in het Schotse parlement is goedgekeurd. In de toekomst moet men een minimumprijs betalen van 0,57 euro voor elke tien milliliter pure alcohol. De maatregel is ingegeven door een streven naar de beperking van de schade die door goedkope sterke alcohol wordt veroorzaakt. Onderzoek wees uit dat de nieuwe wetgeving de volgende vijf jaar 392 levens zal redden. Het beleid zal meer dan 3 euro toevoegen aan een prijs van whisky. Voor een fles van twee liter sterke cider zal voortaan 8,50 euro moeten worden betaald. Op dit moment wordt een prijs van 2,80 euro gevraagd.

Lees Verder

15:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol |  Facebook |

Japanse arbeidsmarkt snakt naar buitenlandse werknemers

De Japanse populatie is het voorbije jaar met 372.000 inwoners ingekrompen. Daarmee moest het land voor het zevende jaar op rij een afname van zijn bevolking registreren. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse ministerie van binnenlandse zaken. Het jaar voordien was een inkrimping met 299.000 bewoners opgetekend. Er moet volgens de Japanse autoriteiten worden vastgesteld dat het voorbije jaar de grootste terugval sinds het begin van de jaren vijftig van de voorbije eeuw moest worden gemeld. Bovendien werden de cijfers vorig jaar nog verzacht door een toename van het aantal buitenlandse residenten. Het land wil nu de toegang tot zijn arbeidsmarkt voor buitenlanders vergemakkelijken.

Lees Verder

14:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese hoofdstad Peking heeft voor het bedrijfsleven een betere omgeving gecreëerd. Dat komt naar voor uit een enquête die het Chinese National Bureau of Statistics bij ruim honderddertig bedrijven heeft uitgevoerd. Vastgesteld werd dat 75,7 procent van de respondenten van mening was dat de zakelijke omgeving van Peking is verbeterd, waarbij vooral gewezen wordt op de afbouw van administratieve lasten en bureaucratie. Bovendien gaf 99 procent van de ondervraagde ondernemingen aan nog minstens één tot drie jaar in de Chinese hoofdstad te zullen blijven. Ook verwachtte bijna 90 procent van de ondervraagden dit jaar betere resultaten te zullen boeken dan vorig jaar.

De Amerikaanse gitaarbouwer Gibson heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf kampt met zware schulden na mislukte overnames. Gibson heeft 500 miljoen dollar schulden. Er is wel een akkoord met de belangrijkste schuldeisers over een nieuwe kredietlijn – De Europese Unie blijft nog minstens tot begin juni vrijgesteld van Amerikaanse invoerheffing op staal en aluminium. Dat heeft Donald Trump, president van de Verenigde Staten, gezegd. Ook Canada en Mexico kregen uitstel. Met Argentinië, Australië en Brazilië zou er een akkoord zijn – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 61,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 11 miljard dollar naar 13,8 miljard dollar.

Bij supermarktketen Lidl in België hebben de directie en vakbonden een akkoord bereikt. Afgesproken is dat snel een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst wordt onderhandeld. Tot dan krijgt elke winkel een bijkomende arbeidsplaats, zodat de werkdruk wordt verlicht – Baggeraar Jan De Nul heeft samen met zijn Japanse partner Hitachi een contract afgesloten met Taiwan Power Company. De Belgisch-Japanse combinatie zal een offshore windmolenpark ontwerpen en installeren voor de Taiwanese westkust. Het contract is 700 miljoen euro waard – De Belgische onderneming Scooty, verhuurder van elektrische deelscooters in Antwerpen en Brussel, wordt door de Franse groep Europcar overgenomen. Dat heeft Europcar meegedeeld. De twee partijen hadden eerder al een commerciële samenwerking gesloten.

Het Brits-Nederlandse energieconcern British Petroleum (BP) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 69,14 miljard dollar, tegenover bijna 56,39 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 71 procent tot 2,6 miljard dollar – De Amerikaanse bouwmaterialenfabrikant US Gypsum (USG) is nu toch bereid om over een overnamevoorstel van zijn Duitse sectorgenoot Knauf gesprekken op de starten. Een eerder bod van Knauf ter waarde van 5,9 miljard dollar werd door het Amerikaanse bedrijf afgewezen – De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 12,7 miljard kroon of 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling komt door desinvesteringen en ongunstige wisselkoersen.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft plannen om ook een datingspplicatie op de markt te brengen. Dat heeft Mark Zuckerberg, topman van Facebook, aangekondigd. Zuckerberg wijst er daarbij op dat tweehonderd miljoen gebruikers van Facebook zichzelf single noemen – De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) schrapt in Engeland en Wales 162 filialen van dochtermerk Williams & Glyn. Daarbij zullen 792 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat heeft de Britse bank bekend gemaakt. Veel vestigingen zouden te dicht bij elkaar zijn gesitueerd – De Amerikaanse farmagroep Pfizer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiserd van 12,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 14 procent tot 3,6 miljard dollar.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft sectorgenoot Saban Properties overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 522 miljoen dollar. De portfolio van Saban bestaat uit merken zoals Power Rangers, My Pet Monster, Popples en Luna Petunia – Het online platform Flavr, dat hobbykoks een groter publiek wou geven, zet zijn activiteiten stop. Dat hebben Alexander Van Laer en Moos Tits, oprichters van Flavr, bekendgemaakt. Flavr werd twee jaar geleden opgericht, maar heeft naar eigen zeggen onvoldoende klanten bereikt – Sportmerk Under Armour heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,19 miljard dollar, tegenover 1,12 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van 2,3 miljoen dollar naar 30,2 miljoen dollar op.

14:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-05-18

Amerikaanse biomassa voorlopig nog geen rendabele energiebron

Indien de Verenigde Staten houtpellets willen inzetten voor de productie van energie, zullen de klanten hoger tarieven moeten aanvaarden of zal de overheid bijzondere tegemoetkomingen moeten voorzien. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Georgia. Volgens de onderzoekers is het op dit ogenblik economisch niet realistisch om een energieproductie op basis van houtpellets op te starten. In Europa wordt het product wel gebruikt, maar de Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat die activiteit ondersteund worden door sterke subsidies van de Europese overheden.

Lees Verder

20:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: biomassa |  Facebook |

Ook politieke reclame wordt voorzichtiger met sociale media

Dit jaar zal in de Verenigde Staten 8,8 miljard dollar wordt besteed aan politieke reclame. Dat zegt een onderzoek door consulent Borrell & Associates. De nieuwe vooruitzichten liggen 21,1 procent hoger dan eerdere voorspellingen. De televisie-omroepen zullen met een bedrag van 3,4 miljard dollar het grootste deel van de budgetten toegewezen krijgen. Kabeltelevisie zou een bedrag van 1,1 miljard dollar ontvangen. Digitale media zouden kunnen rekenen op 1,8 miljard dollar. Dat betekent echter een daling met 5,6 procent ten opzichte van de eerdere voorspelling. Daarbij wordt vooral gewezen naar de negatieve verslaggeving over de sociale media naar aanleiding van de controverses rond Facebook.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politieke reclame |  Facebook |

Wereldwijde persvrijheid wordt steeds verder ondermijnd

Over de hele wereld worden journalisten met een grotere vijandigheid tegenover hun werk geconfronteerd. Die trend wordt aangemoedigd door een toenemend aantal politici die de journalistiek proberen te onderdrukken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de rechtenorganisatie Reporters Without Borders (RSF) in honderdtachtig landen. Opgemerkt wordt dat journalisten in toenemende mate met haat worden geconfronteerd, niet alleen in autoritaire naties, maar ook steeds meer in landen met democratisch gekozen leiders. De grootste persvrijheid bestaat in Noorwegen, gevolgd door Zweden en Nederland. Onderaan staat Noord-Korea, voorafgegaan door Eritrea en Turkmenistan.

Lees Verder

18:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: persvrijheid |  Facebook |

Ook creativiteit is een vaardigheid kan worden aangeleerd

Creativiteit is een gemoedstoestand die kan worden aangeleerd. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de York University, waarbij gekeken werd naar de hersenactiviteit van tweeëntwintig pianisten die een reeks composities uitvoerden. Tijdens de muziekuitvoering kan bij de muzikanten in een aantal breingebieden een specifieke elektrische activiteit worden opgetekend. Bij een aantal pianisten kon daarbij echter worden vastgesteld dat die activiteit een grotere intensiteit had wanneer een improvisatie werd uitgevoerd dan een ingestudeerd werk werd gespeeld. Dat verschil kon echter alleen worden opgemerkt bij pianisten die een formele improvisatietraining hadden gevolgd.

Lees Verder

17:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: creativiteit |  Facebook |

Europa worstelt met invoer illegale gesneden tabak

Het volume illegale roltabak in Europa vormt een groot probleem. Het product kan op een groeiende markt rekenen. Dat zegt Margarete Hofmann, beleidsdirecteur bij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (Olaf), verwijzend naar een aantal studies, waarin onder meer gewaarschuwd wordt dat deze illegale voorraden op de legale markten in de vijftien westerse markten van de Europese Unie een omzetverlies van ongeveer 1 miljard euro veroorzaken. Volgens Hofmann moet gevreesd worden dat de illegale producten in Centraal-Europa en Oost-Europa een belangrijk deel van de illegale markten voor roltabak in beslag hebben genomen.

Lees Verder

16:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tabak |  Facebook |

Artificiële intelligentie zal beslissingen bedrijven ondersteunen

Artificiële intelligentie zal dit jaar wereldwijd een omzet van 1,2 biljoen dollar realiseren. Over vier jaar zal dat bedrag echter tot 3,9 biljoen dollar zijn opgelopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Gartner. Opmerkt wordt daarbij dat artificiële intelligentie één van de meest disruptieve technologieën voor de volgende tien jaar lijkt te worden. Er wordt aan toegevoegd dat de technologie in het bedrijfsleven vooral zal worden gebruikt voor de ondersteuning en versterking van beslissingen (44 procent), gevolgd door de inzet van virtuele agenten die onder meer in de klantenservices kunnen worden ingezet (26 procent).

Lees Verder

15:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: artificiële intelligentie |  Facebook |

Steeds meer bedrog aan Britse universiteiten

In Groot-Brittannië moet bij een aantal academische instellingen, waaronder de universiteiten van Oxford en Cambridge, een toename van fraude worden vastgesteld. Dat blijkt uit gegevens die door de Britse krant The Guardian bij de onderwijsinstellingen van de Russell Group werden opgevraagd. Vastgesteld werd dat het voorbije academiejaar bij de vierentwintig instellingen van de Russell Group in totaal 3.721 gevallen van academische fraude werden geregistreerd. Dat betekende een stijging met 40 procent op drie jaar tijd. Onderwijsexperts zeggen zich bezorgd te maken over de vaststellingen, waarbij ook opgemerkt wordt dat vele instellingen het probleem negeren.

Lees Verder

12:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese groep Kempinski Hotels zet in Dubai het Emerald Palace op. Het nieuwe hotelcomplex wordt ingeplant op de West Crescent van Palm Jumeirah in Dubai. Het Emerald Palace zal 389 kamers en suites omvatten, naast acht restaurants en bars, een fitnesscentrum en een yogastudio. Ook krijgen de bezoekers toegang tot een privéstrand en een eigen bioscoop, die plaats biedt aan tachtig toeschouwers. Het Emerald Palace moet volgens Kempinski de grandeur van de Europese paleizen uit de achttiende eeuw oproepen. Het horeca-gedeelte omvat ook Mix, het eerste restaurant dat sterrenchef Alain Ducasse in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opzet.

De Amerikaanse zakenvrouw Lynn Laverty Elsenhans wordt bestuurder van de Saudische olieconcern Aramco. Elsenhans, die veel ervaring in de sector heeft opgebouwd en onder meer bestuursvoorzitter was van Sonoco, wordt bij Aramco de eerste vrouw met een bestuursfunctie – De Zwitserse hotelketen Mövenpick wordt overgenomen door het Franse concern AccorHotels. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 482 miljoen euro. De Zwitserse groep heeft wereldwijd vierenachtig hotels. De activiteit van Mövenpick rond gastronomie en wijn blijft zelfstandig – De Amerikaanse restaurantketen McDonald’s heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 5,1 miljard dollar inkomsten geboekt, tegenover een omzet van 5,7 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,2 miljad dollar naar 1,4 miljard dollar.

In de Verenigde Staten wordt de telecomgroep Sprint overgenomen door zijn sectorgenoot T-Mobile, dochter van het Duitse concern Deutsche Telekom. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 26 miljard dollar. Er werd al lang over een eventuele samensmelting gespeculeerd – In de Verenigde Staten heeft het Japanse concern Panasonic in een corruptiegeding een schikking getroffen ter waarde van 280 miljoen dollar. Managers van Panasonic zouden volgens de klacht aan adviseurs in het Midden-Oosten en Azië steekpenningen hebben betaald – In Groot-Brittannië fuseert de supermarktgroep Sainsbury met sectorgenoot Asda, dochter van het Amerikaanse concern Walmart. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 3 miljard pond. Tevens krijgt Walmart een aandeel van 42 procent in het fusiebedrijf.

Farmagroep Allergan heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 3,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies kon van 2,6 miljard dollar op 322,5 miljoen dollar worden teruggebracht – Het Amerikaanse raffinageconcern Marathon Petroleum neemt sectorgenoot Andeavor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 23,3 miljard dollar. De combinatie wordt marktleider in de raffinage. De synergieën van de fusie zouden tot meer dan 1 miljard dollar oplopen – De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Continental heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 9,03 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 48,5 procnt tot 147 miljoen dollar.

Het Duitse chemiebedrijf BASF kan voorwaardelijk een aantal activiteiten van sectorgenoot Bayer overnemen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Om toelating te krijgen voor de overname van Monsanto, moet Bayer voor 6 miljard euro activiteiten verkopen – Het Belgische mediabedrijf De Persgroep heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,45 miljard euro. Dat betekende nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. De winst viel van 117 miljoen euro naar 109 miljoen euro terug – Er komt voorlopig geen snellere trein tussen Amsterdam en Berlijn. Dat zou zijn gebleken uit gesprekken tussen de Nederlandse Spoorwegen en Deutsche Bahn. De Duitse maatschappij zou onvoldoend budgetten hebben om de nodige investeringen te financieren.

Het entertainmentbedrijf Disney gaat liveshows maken voor het sociale netwerk Twitter. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. De samenwerking zou betrekking hebben op programma’s voor nieuws, sport en entertainment – Het Amerikaanse spoorbedrijf CSX Corp heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,88 miljard dollar, tegenover nagenoeg 2,87 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 362 miljoen dollar naar 695 miljoen dollar – De Belgische vastgoedgroep Ghelamco heeft een belang van 50 procent in het torengebouw Warsaw Spire in Warschau verkocht aan de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Madison Realty. Met de transactie is bedrag gemoeid van 175 miljoen euro.

08:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-04-18

Financiële autoriteiten moeten duurzame investering eisen

De European Banking Authority, de European Insurance and Occupational Pensions Authority de European Securities and Markets Authority zouden dit jaar nog een procedure moeten introduceren waardoor het mogelijk wordt om onder meer de ecologische en sociale gevolgen van financiële projecten te toetsen. Dat staat in een aanbeveling van het Comité voor Economische en Monetaire Affaires in het Europees Parlement. Onder meer zouden de instellingen moeten controleren of voorgestelde financiële projecten beantwoorden aan de eisen van de Klimaatakkoorden van Parijs. Ook moet worden gegarandeerd dat duurzame labels niet onterecht worden toegekend of gebruikt.

Lees Verder

22:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: investeringen |  Facebook |

Groot aantal verkiezingen verloopt allesbehalve democratisch

Het aantal verkiezingen over de hele wereld heeft een recordhoogte bereikt, maar dit heeft weinig gedaan om de kwaliteit van de democratie op aarde te verbeteren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Birmingham en de London School of Economics. De bevindingen tonen aan dat een opmerkelijk hoog aantal nationale verkiezingen niet vrij en eerlijk is. Dit stelt autoritaire leiders in staat aan de macht te blijven. Ook kon men zien dat de opkomst van nieuwe technologie een rol speelt in het proces van manipulatie. De onderzoekers maken gewag van een niveau van democratisch verval waarvan dictators over de hele wereld hebben kunnen profiteren.

Lees Verder

21:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verkiezingen |  Facebook |

Sociale netwerken tonen verband tussen weersomstandigheden en gevoelens

Gevoelens die op sociale platformen zoals Facebook of Twitter naar voor worden gebracht, kunnen vaak aan bepaalde weerpatronen worden gekoppeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Vancouver School of Economics en het Massachusetts Institute of Technology (MIT), gebaseerd op een analyse van 2,4 miljard berichten op Facebook en 1,1 miljard boodschappen op Twitter over een periode van zeven jaar. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat temperatuur, neerslag, vochtigheid en bewolking elk sterk geassocieerd konden worden met positieve of negatieve uitingen van gevoelens.

Lees Verder

21:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociale netwerken |  Facebook |

Succesvol cybercrimineel verdient evenveel als topbestuurder

Succesvolle cybercriminelen kunnen een jaarinkomen tot 2 miljoen dollar verdienen. Dat is ongeveer evenveel als een chief executive van een grote beursgenoteerde onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Bromium en de University of Surry. Er wordt aan toegevoegd dat ook cybercriminelen uit de middencategorie sommen tot 900.000 dollar per jaar kunnen rekenen. Dat betekent nog altijd het dubbele van het jaarsalaris van de president van de Verenigde Staten. Maar ook startende hackers zouden volgens de onderzoekers al snel op jaarinkomen van 42.000 dollar kunnen rekenen.

Lees Verder

20:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cybercriminaliteit |  Facebook |

Grotere concentratie fastfood-locaties verhoogt risico op hartziektes

Wijken met een grotere concentratie aan fastfood-locaties kunnen het risico op een hartziekte doen oplopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Utrecht, gebaseerd op een analyse van ruim 2,47 miljoen vijfendertigplussers. Wanneer binnen een straal van vijfhonderd meter twee fastfood-restaurants zijn gesitueerd, zou het risico op een cardiovasculaire aandoening met 13 procent oplopen. Wanneer binnen een straal van één kilometer vijf fastfood-adressen kunnen worden gevonden, zou het risico verder tot 17 procent oplopen. De resultaten bieden volgens de onderzoekers belangrijke consequenties voor het beleid.

Lees Verder

20:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fastfood |  Facebook |

Hogere temperaturen wakkeren ook stresshormonen aan

Vooral tijdens de zomer moet een grotere activiteit van stresshormonen worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit voor Medische Studies in Poznan in Polen. De resultaten van de studie gaan in tegen de traditionele concepten waarbij intuïtief vooral de winter met stress in verband wordt gebracht en de zomer als een ontspannende periode wordt beschouwd. De onderzoekers stelden vast dat bij vrouwen tijdens de zomerperiode hogere niveaus van het zogenaamde stresshormoon cortisol konden worden vastgesteld dan tijdens de winter. Eerder werd ook al vastgesteld dat tijdens de zomer ook de criminaliteit toeneemt.

Lees Verder

19:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stress |  Facebook |

Oost-Europa haalt economische achterstand op

Statistisch kan worden aangetoond dat de economische kloof tussen de verschillende Europese regio’s verkleint. Toch moet worden vastgesteld dat een aantal regio’s achterblijft. Tegelijkertijd moet worden genoteerd dat West-Europa met een stagnatie wordt geconfronteerd. Dat blijkt uit een rapport van het Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) aan de Universität München. In Oost-Europa kon vooral een groei worden opgemerkt nadat een aantal landen uit de regio tot de Europese Unie zijn toegetreden en waardoor gemakkelijker toegang tot een interessante afzetmarkt kon worden gerealiseerd. De economische groei in Oost-Europa wordt vooral gedragen door industrie.

Lees Verder

19:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-europa |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Belgische chemiesector zijn vorig jaar 417 patenten toegekend. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Patenbureau (EPO). Daarmee staat de België in de wereldwijde chemiesector op een elfde plaats. Vooral de Antwerpse haven blijkt een belangrijke drijvende kracht - De tevredenheid van de reiziger over de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn haalde vorig jaar nog een score van 64 procent procent, tegenover 55 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit een enquête bij 4.300 reizigers. Vooral de stiptheid boekt slechte resultaten - De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,8 miljard dollar. Dat was een stijging met ruim 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van bijna 1 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar.

Californië is te groot en zou in drie kleinere staten moeten worden opgedeeld. Dat zegt de Amerikaanse miljonair Tim Draper. Een opdeling in kleinere autoriteiten zou volgens Draper voordelen bieden op onder meer onderwijs, infrastructuur en belastingen - De Universiteit Leuven bevestigt zijn sterke faam op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. In een rapport van het persbureau Reuters wordt de Leuvense instelling voor het derde jaar op rij als de meest innovatieve universiteit van Europa verkozen - De Franse modegroep Louis Vuitton brengt voor de eerste keer in zijn bestaan een parfum voor mannen op de markt. Daarbij werd beroep gedaan op de Franse parfumeur Jacques Cavallier Belletrud, die een assortiment met vijf verschillende geuren heeft samengesteld.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg 11,8 procent tot 1,34 miljard euro - Janssen Pharmaceutica is de aantrekkelijkste werkgever van België. Dat blijkt uit een rapport van Randstad. Het farmabedrijf haalt een score van 47 procent en gaat daarmee sectorgenoot UCB en de reisgroep TUI vooraf. Vorig jaar voerde Deme de rangschikking aan - Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 570 miljoen dollar naar 634 miljoen dollar.

Het voorbije jaar hebben de Belgische gezinnen 11,3 procent van hun inkomen gespaard, tegenover 11,2 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. De lichte groei is te danken aan de hogere dividenden uit vermogen - Het sterrenrestaurant Bruneau uit Koekelberg heeft een nieuwe uitbater. Dat heeft de Brusselse topchef Jean-Pierre Bruneau bevestigd. Het restaurant was sinds januari gesloten, maar zou in juni opnieuw de deuren openen. De naam van het restaurant blijft behouden - Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,07 miljard euro, tegenover 18,53 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 965 miljoen euro terug tot 946 miljoen euro.

De Duitse autofabrikant BMW heeft een joint-venture gesloten met de Chinese autoproducent Great Wall Motor. Het samenwerkingsverband wil in China elektrische versie van de Mini produceren. Dat heeft Harald Krüger, topman van de Duitse groep, bevestigd - Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen geboekt van 1,2 miljard pond, tegenover 713 miljoen pond tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 259 miljoen pond naar 792 miljoen pond op - De biologische supermarktketen Bio-Planet opent in het noorden van Antwerpen een nieuwe winkel. Het is de eerste keer dat Bio-Planet, een dochter van de groep Colruyt, een winkel opent in het centrum van een stad. Tot nu toe koos de groep steeds voor de stadsrand.

19:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-18

Vrouwen op werkvloer vaak gelukkiger dan mannen

Hoewel ze meestal met een lager loon tevreden moeten zijn, tonen vrouwen zich op de werkvloer gelukkiger dan hun mannelijke collega’s. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Personal Group op basis van een enquête bij meer dan twaalfhonderd werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden onder meer vast dat 45 procent van de vrouwelijke respondenten te kennen geeft zich op de werkvloer meestal gelukkig te voelen. Bij mannelijke werknemers valt dat cijfer terug tot 38 procent. Bij vrouwelijke werknemers blijkt de laagste graad van geluk opgetekend te worden in de leeftijdsgroep tussen dertig en negenenveertig jaar.

Lees Verder

 

17:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkvloer |  Facebook |