21-02-17

Complexiteit exportkorf toont sterke band met inkomensongelijkheid

Naarmate de exportkorf van een land complexer wordt, neemt ook de nationale economische gelijkheid toe. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De onderzoekers merken op dat de complexiteit van de export - die niet enkel betrekking heeft op de diversiteit van de uitgevoerde producten en diensten, maar ook op de achterliggende expertise en technologische productie-infrastructuur - een betere aanwijzing kan bieden voor de toekomstige economische groei dan factoren zoals kapitaal en opleiding, die door economen in het verleden vooral naar voor werden geschoven.

Lees Verder

https://phys.org/news/2017-02-products-countries-export-good-predictor.html

</p><p>

16:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emoties hebben slechts beperkte impact op morele beslissingen

Empathie en emotioneel bewustzijn hebben geen invloed op de morele beslissingen van het individu. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati (Sissa) in Italië. De keuzes worden volgens de onderzoekers vooral bepaald door emotionele reacties op gebeurtenissen. Dat geldt vooral voor personen met een empatisch karakter en kan vooral worden opgemerkt wanneer er omwille van een hoger belang voor ongemakkelijke beslissingen wordt gekozen. Opgemerkt wordt dat morele beslissingen rationeler worden genomen dan tot nu toe werd aangenomen.

Lees Verder

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170217100155.htm

14:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Google blijft bron van informatie over potentiële medewerkers

De zoekmachine van Google kan een belangrijke impact hebben op professionele opportuniteiten die worden aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het wervingsbedrijf Creative Group bij executives uit de reclame en marketing. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 44 procent van de marketing-verantwoordelijken minstens op geregelde tijdstippen online informatie zoekt over veelbeovende kandidaat-medewerkers. In de reclamesector loopt dat cijfer nog zelfs op tot 63 procent. Respectievelijk 26 procent en 48 procent erkent op basis van de verkregen informatie al beslist te hebben om niet tot een aanwerving over te gaan.

Lees Verder

http://www.bizreport.com/2017/02/two-thirds-of-ad-execs-google-prospective-employees.html

</p><p>

14:28 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Desktop voor ecommerce nog altijd het belangrijkste platform

De desktop blijft, ondanks de toenemende populariteit van mobiele concurrenten, voor ecommerce het belangrijkste platform. Dat is de conclusie van een analyse van consulent ComScore over de online retail in de Verenigde Staten tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar. Daarbij werd vastgesteld dat op desktops voor 86,5 miljard dollar aankopen zijn verricht. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De mobiele bestedingen kenden wel een stijging met 45 procent, maar het aandeel van de sector bleef wel beperkt tot 22,6 miljard dollar.

Lees Verder

http://www.retaildive.com/news/comscore-holiday-spending-topped-80b-driven-by-mobile-commerce-growth/436106/

13:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lof verwekt reactie in onverwachte groep

Publieke positieve opmerkingen over de geleverde prestaties kunnen de productiviteit opdrijven, maar op een andere manier dan algemeen zou kunnen worden verwacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Konstanz bij meer dan driehonderd studenten in Nederland. Waarderende commentaren bleken immers geen aanzet te geven om de toekomstige prestaties van de toptalenten nog verder te verbeteren, maar wel kon een stimulans worden vastgesteld bij collega’s die net niet de voorwaarden voor het elite-niveau hebben gehaald. Op die manier kunnen de positieve commentaren volgens de onderzoekers alsnog de totale productiviteit verhogen.

“Men zou kunnen vermoeden dan topprestaties door aanmoedigingen nog verder zouden kunnen worden verbeterd, maar er kon bij de 30 procent beste studenten uit het onderzoek geen positief effect op een volgende test worden ervaren,” zegt onderzoeksleider Nick Zubanov, professor bedrijfswetenschappen aan de Universität Konstanz. “Daarentegen konden op de volgende test wel een gevoelige verbetering worden opgetekend collega’s die eerder net onvoldoende punten had gehaald om tot de elitegroep te kunnen behoren. De resultaten van de studie vormen volgens de onderzoekers een nieuwe aanwijzing dat de mens ernaar streeft om aan de gestelde normen te voldoen.

Opgemerkt wordt daarbij dat de prestatie niet enkel door persoonlijke voordelen - zoals de slaagkansen voor een examen of een professionele bevordering - wordt beïnvloed, maar ook afhankelijk is van de vooropgestelde groepsnormen. “De verbale erkenning van de prestaties vormt daarbij het instrument om deze normen te communiceren,” benadrukt professor Zubanov. “De groep die positieve commentaren krijgt, weet de normen gehaald te hebben. De anderen beseffen dat ze meer inspanningen zullen moeten doen om de verwachtingen optimaal in te vullen. De eerste groep zal zich goed in zijn vel voelen en zich als een tevreden werknemer opstellen. De anderen zullen hun inzet opdrijven.”

De onderzoekers merken wel op dat de prestaties uiteraard door een reeks verschillende factoren worden beïnvloed en niet alleen door lovende woorden kunnen worden gestimuleerd.

Lees Verder

12:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: personeelsbeleid |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Belgische lingeriegroep Van de Velde heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 206,6 miljoen euro. Dat betekende een daling met 1,1 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee dient de lingeriegroep voor de eerste keer in negentien jaar een omzetdaling te melden. Die achteruitgang moet onder meer worden toegeschreven aan de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten en de verzwakking van het pond. Daarnaast moet echter ook worden gewezen op de dramatische resultaten van de Amerikaanse dochterketen Intimacy. De nettowinst van de lingeriegroep daalde met 18 procent tot 33,6 miljoen euro, onder meer door zwaardere fiscale lasten voor een fabriek in Tunesië.

De Nederlandse mediamagnaat John de Mol blijft bij zijn intentie om de Telegraaf Media Groep (TMG) te verwerven. Dat heeft de Mol gezegd in een reactie op een bericht dat de Vlaamse groep Mediahuis inmiddels zijn bod op Telegraaf Media tot 5,90 euro per aandeel heeft verhoogd. Ook de groep Talpa van John de Mol had eerder al 5,90 euro per aandeel geboden om Telegraaf Media te kunnen inlijven. De Mol droomt van een grote Nederlandse mediaholding, waarin de magnaat ook zijn belangen in een aantal Nederlandse radio’s en televisiezender SBS Nederland zou willen onderbrengen. Mediahuis heeft in combinatie met investeerder VP Exploitatie echter al een belang van 60 procent in Telegraaf Media opgebouwd.

De gemeente Grimbergen heeft een negatief advies gegeven voor de bouw van het sportstadion dat bouwgroep Ghelamco op de Heizel in Brussel wil bouwen. Het betrokken terrein is eigendom van de stad Brussel, maar bevindt zich gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. Grimbergen wijst vooral op potentiële mobiliteitsproblemen. Ghelamco wil op de Heizel een nieuw voetbalstadion met een commercieel complex bouwen. Het stadion zou moeten klaar zijn tegen het Europees voetbalkampioenschap, dat over drie jaar in verschillende Europese steden wordt georganiseerd. Ook RSC Anderlecht, de grootste gebruiker van het stadion, heeft al te kennen gegeven zich uit het huidige project terug te trekken.

De Braziliaanse voetballer Neymar, zijn werkgever FC Barcelona en zijn voormalige club Santos moeten in Spanje voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van corruptie. Hun beroep tegen een doorverwijzing werd verworpen door het Spaanse hooggerechtshof. Een beroep tegen die uitspraak is niet meer mogelijk. De beschuldiging komt van de Braziliaanse investeringsgroep Dis Esporte, eigenaar van een deel van de transferrechten op Neymar. Dis Esporte zou bij de transfer van Neymar van Santos naar FC Barcelona onvoldoende vergoedingen hebben ontvangen. FC Barcelona had officieel 57 miljoen euro betaald voor Neymar. Onderhands zou echter nog eens 26 miljoen euro zijn overgemaakt.

Internetondernemer Kim Dotcom, bekend van de filesharingwebsite Megaupload, mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ook drie andere mede-bestuurders van Megaupload kunnen worden uitgeleverd. Dat heeft een hogere rechtbank in Nieuw-Zeeland beslist. De rechtbank stelde dat Dotcom voor dertien misdaden kan worden uitgeleverd. Het gaat onder meer om auteursrechtenschending, witwaspraktijken en fraude. Volgens de Amerikaanse autoriteiten hebben Dotcom en de andere verdachten voor zeker 500 miljoen dollar aan verloren omzet gezorgd in de entertainment-industrie. Met zijn dienst zou Dotcom zelf 175 miljoen dollar hebben verdiend. Dotcom gaat in beroep tegen de uitlevering.

Het alternatieve taxibedrijf Uber start een dringend onderzoek naar seksisme en seksuele intimidatie binnen de eigen onderneming. Dat heeft Travis Kalanick, topman van Uber, gezegd in een reactie op berichten van voormalig medewerker Susan Fowler, die zegt vanaf haar eerste werkdag te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie door een manager. Fowler zegt onmiddellijk melding gemaakt te hebben van de feiten, maar de personeelsdienst zou geweigerd hebben op te treden. Volgens Fowler bleek later dat meerdere vrouwen klachten over de manager hadden ingediend. Kalanick heeft aan Liane Hornsey, personeelsdirecteur van Uber, de opdracht gegeven de betichtingen te onderzoeken.

Het Amerikaanse concern Apple heeft de Israëlische startup RealFace overgenomen. Dat heeft de Israëlische zakelijke nieuwssite Calcalist gemeld. RealFace is een producent van software voor gezichtsherkenning. Het Amerikaanse bedrijf zou enkele miljoenen dollars hebben betaald voor de overname. Volgens waarnemers zou Apple vooral geïnteresseerd zijn in de expertise van de medewerkers van RealFace. Naar verluidt werkt Apple zelf aan een manier om gezichtsherkenning in te zetten bij het ontgrendelen van iPhones. Mogelijk wordt die functie al dit jaar geïntroduceerd. De software van RealFace maakt gebruik van de smartphonecamera om gezichten te herkennen. Er zijn geen speciale sensoren nodig.

Bedrijven die banen vervangen door robots zouden daar belasting voor moeten betalen. Dat heeft Bill Gates, oprichter van Microsoft, in een gesprek met het magazine Quartz gezegd. Door de heffing zou de verspreiding van automatisering volgens Gates vertraagd worden en kunnen andere manieren van werkverschaffing worden betaald. Gates wil bijvoorbeeld meer banen op scholen en in de zorg voor mensen die hun baan elders door automatisering verliezen. Indien robots meer banen overnemen, zijn er volgens Gates ook minder werknemers die inkomstenbelasting betalen, waardoor uiteindelijk ook de overheden in het gedrang zouden kunnen komen. Wel komt door de automatisering meer tijd vrij voor andere activiteiten.

Toto Wolff en Niki Lauda blijven nog zeker drie jaar het team van Mercedes Formula One leiden. De twee Oostenrijkers hebben hun contract bij de Duitse renstal tot het einde van dit decennium verlengd. Wolff is al vier jaar teambaas bij Mercedes en heeft 30 procent van de aandelen in Mercedes Formula One. Nick Lauda heeft als topadviseur een belang van 10 procent in het team. De resterende 60 procent van de aandelen zijn eigendom van het Duitse autoconcern Daimler, het moederbedrijf van Mercedes. Mercedes werd de voorbije drie seizoenen wereldkampioen bij de constructeurs en behaalde met Lewis Hamilton en Nico Rosberg ook telkens de individuele wereldtitel. Het team bestaat dit jaar uit Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

De Britse scheidsrechter Mark Clattenburg (41) vertrekt na dit seizoen naar Saudi-Arabië, waar hij hoofd van de scheidsrechtercommissie zal worden. Clattenburg tekende een contract van één jaar en zal ook zelf wedstrijden in de Saudische competitie leiden. Hij wordt in Saudi-Arabië de opvolger van zijn landgenoot Howard Webb, die zou zijn vertrokken wegens verschillen van mening met de lokale voetbalbond over de inzet van buitenlandse scheidsrechters. Clattenburg ontvangt in Saudi-Arabië een loon van 500.000 pond. Hij was gedurende twaalf jaar scheidsrechter in de Premier League. Hij had recent echter al laten uitschijnen open te staan voor voorstellen uit de Verenigde Staten, China of het Midden-Oosten.

Het Italiaanse modemerk Prada, fabrikant van luxe tassen en schoenen, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,2 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De terugval moet worden verklaard door een daling van het toerisme in Italië en Frankrijk en de lagere verkopen in Azië. Opgemerkt wordt echter dat de grootste achteruitgang tijdens de eerste jaarhelft werd geregistreerd en tijdens de daaropvolgende zes maanden opnieuw een herstel kon worden gemeld. Het bedrijf maakte bekend tijdens de maand januari een nieuwe groei te hebben kunnen realiseren. Wel wordt opgemerkt dat Japan door de dure yen een moeilijke markt blijft.

De Belgische belastingdienst start met controles op de activiteiten van het alternatieve hotelplatform Airbnb. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Airbnb werkt met partners die een woning of appartement geheel of gedeeltelijk aan reizigers ter beschikking stellen en daarvoor een vergoeding ontvangen. Die inkomsten moeten fiscaal worden aangegeven, maar tot nu toe gebeurden daarop weinig controles. De Belgische fiscus gaf vorig jaar echter al aan de activiteit op het platform van Airbnb onder de loep te zullen nemen. Verhuurders die hun inkomsten niet hebben aangegeven en worden betrapt, riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent van de ontdoken belasting.

De Amerikaanse farmagroep Allergan heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,86 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De hogere vraag naar Botox, de oogbehandeling Restasis en het constipatiemiddel Linzess compenseerde de lagere verkoop van oudere producten zoals Namenda tegen de ziekte van Alzheimer. Er werd echter een nettoverlies geleden van 70,2 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 700,5 miljoen dollar tijdens de laatste drie maanden van het jaar voordien. Brent Saunders, chief executive van Allergan, benadrukte dat het bedrijf het voorbije jaar een transformatieperiode doormaakte.

De Pro League, de koepel van de vierentwintig profclubs van het Belgische voetbal, heeft de uitzendrechten voor de Belgische Jupiler Pro League, de eerste klasse in het voetbal, weer in de markt gezet. De voorbije jaren konden de wedstrijden op de platformen van Proximus, Telenet en Voo worden bekeken. Er zou echter mogelijk interesse kunnen zijn van de groep Eleven Sports, die op dit ogenblik vooral internationaal voetbal uitzendt, maar al heeft aangegeven potentieel te zien in de aankoop van de rechten. De Pro League ontvangt vanaf volgend seizoen gegarandeerd minstens 80 miljoen euro voor de uitzendrechten, tegenover een huidige vergoeding van 70 miljoen euro.

Het reisconcern TUI Group heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het nettoverlies kon echter van 80 miljoen euro naar 67 miljoen euro worden teruggebracht. Onder meer de onrust bij TuiFly Duitsland zorgde voor onvoorziene kosten. Er werd immers bekend gemaakt dat voor de vakantievluchten een samenwerking zou worden opgezet met AirBerlin, gecontroleerd door de Arabische groep Etihad Airways. Dat leidde tot massale ziekmeldingen bij het personeel, waardoor vele vluchten moest worden geschrapt. Dat zou 22 miljoen euro hebben gekost.

Meer Nieuws

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-17

Steeds meer Japanse werknemers kunnen herlocatie weigeren

In Japan krijgen werknemers steeds meer de gelegenheid om een herlocatie naar een andere regio te weigeren zonder daarvoor de toegang tot promoties geblokkeerd te zien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Japanse Institute for Labor Policy and Training. De maatregel vormt een onderdeel van het Japanse bedrijfsleven om een meer gezinsvriendelijke werkomgeving te creëren. De ondernemingen willen met de initiatieven inspelen op de toenemende intrede van vrouwelijke werknemers op de Japanse arbeidsmarkt en de vergrijzing van de maatschappij. Ook de Japanse overheid werkt aan een regelgeving terzake.

Uit het onderzoek van het Institute for Labor Policy and Training blijkt dat 34 procent van de Japanse ondernemingen met meer dan driehonderd personeelsleden een politiek hanteert om de werknemers geregeld van standplaats te laten veranderen. Bij 46 procent van die mutaties zouden ook vrouwelijke werknemers zijn betrokken, hoewel uit een onderzoek van de Chuo University is gebleken dat 58 procent van de werkende Japanse vrouwen geen transfer naar een andere vestiging wil. Vrouwen zouden volgens Japanse werkgevers wel voor een verhuis naar een andere vestiging open staan, tot ze huwen of kinderen krijgen. Op dat ogenblik zouden vele vrouwen afhaken en ontslag nemen.

Een weigering van een transfer betekent in Japan echter vaak ook een verlies van promotiekansen. “Het verhuissysteem druist echter in tegen de principes van een diverse arbeidsmarkt en de promotie van gelijke kansen voor mannen en vrouwen,” benadrukt Emiko Takeishi, professor arbeidsrecht aan de Hosei University. Een aantal Japanse bedrijven hebben inmiddels hun beleid aangepast en koppelen promoties niet langer aan transfers. In plaats daarvan worden speciale vergoedingen voorzien voor werknemers die bereid zijn om naar andere vestigingen te verhuizen. In de maand maart wil de Japanse regering ook officiële richtlijnen terzake naar buiten brengen.

Lees Verder

19:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan |  Facebook |