19-07-17

Opwarming arbeid zal gevolgen klimaatverandering dragen

Lichte stijgingen van de temperatuur in de mediterrane regio’s door de klimaatverandering kan mogelijk een negatieve impact hebben op de Europese wijnindustrie. Daarbij moet gevreesd worden voor een verlies aan inkomsten, productiviteit en arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers van Taylor & Francis Group, op basis van de impact van de warmte op de arbeidsprestaties in de wijngaarden op Cyprus, waar vaak moet worden gewerkt onder temperaturen die tot 36 graden Celsius kunnen oplopen. Omdat de druivenpluk nog grotendeels manueel gebeurt, is de wijnbouw volgens de onderzoekers een ideale sector om de impact van de klimaatverandering op arbeid te onderzoeken.

“De studie toonde dat hogere temperaturen tijdens de zomer voor werkomstandigheden zorgen die de productiviteit van de werknemers in de wijngaarden met 27 procent kan doen dalen,” benadrukken de onderzoekers Leonidas Ioannou en Lydia Tsoutsoubi. “De warmte heeft immers een ongunstige impact op het metabolisme en het cardiovasculaire systeem van de druivenplukkers, waardoor uiteindelijk het productieniveau terugvalt. Daarnaast moest ook rekening worden gehouden met een belangrijk tijdverlies omdat de arbeid geregeld moet worden stopgezet voor onregelmatige en onvoorziene onderbrekingen. Die onderbrekingen zouden de totale arbeidstijd met 15 procent doen afnemen.”

“Uit het onderzoek blijkt dat hogere temperaturen op de werkplek, vooral in de Europese landbouwsector, gepaard gaan met een belangrijk verlies aan arbeidscapaciteit en productiviteit,” benadrukken de onderzoekers nog. “Men mag niet vergeten dat de wijnindustrie een aandeel van 0,2 procent heeft in het wereldwijde bruto binnenlandse product. Hogere temperaturen door de opwarming van de aarde kunnen dan ook een negatieve impact hebben op de prestaties van de industrie en potentieel wereldwijd aanleiding geven tot belangrijke verliezen. Er wordt wel opgemerkt dat grotere studies, waarbij ook andere locaties worden betrokken, noodzakelijk zijn om meer concrete conclusies te kunnen trekken.

Lees Verder

21:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering |  Facebook |

Schade beleggingsfraude wordt zwaar onderschat

De malafide praktijken van de Amerikaanse investeerder Bernie Madoff hebben meer dan tienduizend beleggers de voorbije twee decennia miljarden dollar gekost, maar de impact van de fraude reikt uiteindelijk veel verder dan de directe slachtoffers. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de Cornell University, die een analyse hebben gemaakt van de exacte schade die de praktijken van Madoff aan de financiële industrie heeft gekost. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat het vertrouwen van de investeerder in zijn adviseurs hebben. Tevens wordt bewezen dat wantrouwen in tussenpersonen tot inferieure investeringen zal leiden.

“Nadat de fraude was ontdekt kon in de kennissenkring van de slachtoffers en in regio’s met grote concentraties gedupeerden, kon een opmerkelijk verlies van het vertrouwen in het financieel systeem worden opgemerkt en kon ook een drastische verandering in het investeringsgedrag worden vastgesteld,” benadrukt onderzoeksleider Scott Yonker, professor toegepaste economie en management aan de Cornell University. “Daarbij most worden vastgesteld dat de investeerders 363 miljard dollar weghaalden bij hun financiële adviseurs, ook al hadden die meestal niets met Madoff te maken gehad. Een groot gedeelte van die bedragen werden naar bankdeposito’s gebracht.”

“De investeerders verloren hun vertrouwen in de adviseurs,” aldus Scott Yonker. “Iedereen sloeg op de vlucht. Het kapitaal dat bij de adviseurs werd weggehaald is bijna twintig keer groter dan het bedrag van 17 miljard dollar dat Madoff in opdracht van de rechtbanken aan zijn investeerders moet terugbetalen. In sommige regio’s werd zoveel geld weggehaald dat een aantal investeringsbedrijven hun deuren moesten sluiten. Zelfs vier jaar na de ontdekking van de fraude kon nog geen enkel signaal worden gevonden dat de investeerders eventueel plannen zouden koesteren om naar de aandelenmarkten terug te keren.”

De beleggingen van Madoff waren bijzonder gevoelig voor fraude omdat de man in eerste instantie vrienden voor zijn investeringen had aangesproken en vervolgens vooral van mond-aan-mond reclame gebruik maakte om promotie te maken van zijn diensten. Op die manier werden ook community’s door zijn acties getroffen.

Lees Verder

21:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bernie madoff |  Facebook |

Mobiele betalingen worden norm bij Chinese consument

In de Chinese steden wordt fysiek geld steeds meer een zeldzaamheid. Dat is het gevolg van de mobiele betalingen, die de Chinese consumentenmarkt in minder dan drie jaar volledig hebben verantwoord. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse krant New York Times. Opgemerkt wordt dat deze trend wordt gedreven door de toenemende penetratie van het mobiele internet en de groeiende populariteit van platformen zoals WeChat en Alipay, die aan de Chinese consument immers een groter gebruikscomfort bieden. Onder meer wordt gewezen op het gebied van QR-codes, waardoor in alle vormen van handel - van marktkramen tot winkelcentra - mobiel kan worden betaald.

“De opkomst van mobiele betalingen in de Chinese steden valt vooral op omdat de lokale economie drie jaar geleden nog grotendeels op cash geld was gebaseerd,” aldus de New York Times. “Uit cijfers van consulent iResearch is gebleken dat de markt voor mobiele betalingen in China inmiddels vijftig keer groter is dan in de Verenigde Staten. In China zouden jaarlijks voor 5,5 biljoen dollar mobiele transacties werden gemeld, tegenover slechts 112 miljard dollar in de Verenigde Staten.” Vanuit technologische standpunt vertegenwoordigt deze ontwikkeling volgens Richard Lim, managing director van investeerder GSR Ventures, één van de meest belangrijke innovaties die eerst in China is doorgebroken.

Er wordt op gewezen dat bedrijven zoals Ant Financial en Tencent, eigenaars van respectievelijke Alipay en WeChat, in de loop van volgend jaar wellicht de Amerikaanse groepen Visa en Mastercard zullen verdringen als platformen met het grootste aantal transacties per dag. Er wordt aan toegevoegd dat in de Chinese provinciale steden nog grote groeimogelijkheden schuil gaan. Er wordt opgemerkt dat de ontwikkelingen belangrijke consequenties kunnen hebben voor internationale merken. Opgemerkt wordt dat deze partijen met Alibaba en Tencent wellicht een samenwerking zullen moeten zoeken om te vermijden op de Chinese markt belangrijke verliezen te zullen leiden.

Lees Verder

20:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiel |  Facebook |

Strijd tegen terrorisme blijkt hindernis voor handel

Ingrepen om de strijd tegen het terrorisme te versterken, helpen ongetwijfeld om de bevolking te beschermen, maar hebben anderzijds helaas ook een negatieve impact op de handel. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Deakin University. Bovendien moet volgens het rapport worden vastgesteld dat de kosten van de verhoogde veiligheidsmaatregelen ook niet evenwichtig zijn verdeeld. Opgemerkt wordt dat sommige kosten weliswaar naar de consumenten worden doorgegeven, maar in het algemeen moet volgens de onderzoeker worden gesteld dat vooral de exporteurs en importeurs worden geraakt.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook technische specialisten gaan te rade bij online zoekmachines

Ook technische specialisten gaan voor informatie het vaakst te rade bij online zoekmachines. Dat blijkt uit een onderzoek van IEEE GlobalSpec Media Solutions bij meer dan tweeduizend technische specialisten. De onderzoekers stelden vast dat 58 procent voor de inzameling van informatie in eerste instantie beroep zou doen op algemene online zoekmachines. Online catalogussen staan op de tweede plaats met een score van 43 procent, gevolgd door collega’s (43 procent), de websites van toeleveranciers (42 procent) en white papers (40 procent). Ook bij de vergelijking tussen producten en diensten staan zoekmachines met een score van 74 procent op de eerste plaats.

Lees Verder

19:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Banken moeten bionische instellingen worden

Banken over de hele wereld moeten hun operaties herstructureren om aan de behoeften en eisen van de klanten - zowel op fysieke als digitale kanalen - te blijven voldoen. Dat is de conclusie van een een rapport van Boston Consulting Group (BCG). De consulent zegt twee jaar geleden de eerste tekenen gezien te hebben van een zogenaamde bionische transformatie, die zich sindsdien volgens het rapport versneld heeft doorgezet. Daarbij wordt opgemerkt dat bij de financiële dienstverlening de traditionele bankactiviteiten duidelijk aan populariteit verliest, waarbij wordt opgemerkt dat 43 procent van de ondervraagden een voorkeur geeft voor exclusief digitale ervaringen, terwijl een even grote groep een mengeling van digitale en fysieke activiteiten wenst.

Lees Verder

 

18:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse bank Citigroup is van plan om zijn Europees hoofdkwartier naar Frankfurt over te brengen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Citigroup zou door de brexit aangezet worden om tussen honderdvijftig en tweehonderdvijftig functies van zijn huidig Europees hoofdkantoor in Londen naar Frankfurt over te hevelen. De Amerikaanse bank heeft in Frankfurt al een filiaal met ongeveer driehonderdvijftig medewerkers. Ook Amsterdam, Dublin, Madrid, Milaan en Parijs zouden als een mogelijke vestigingsplaats zijn overwogen, maar onder meer de aanwezigheid van de Europese Centrale Bank en het hoofdkantoor van Deutsche Bank zouden de balans in het voordeel van Frankfurt hebben laten overhellen.

De Amerikaanse motorfietsenbouwer Harley-Davidson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,56 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging met 7,7 procent achteruit tot 258,9 miljoen dollar. Het concern wijst vooral op tegenvallende verkopen in de Verenigde Staten, waar een terugval met 9,3 procent diende te worden gemeld, terwijl in de rest van de wereld een inkrimping met 6,7 procent moest worden opgetekend. De onderneming wijst er daarbij op dat op dit ogenblik bij de bevolking een lagere interesse in motorfietsen moet worden vastgesteld dan bij vorige generaties.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips breidt zijn productaanbod rond medische beeldvorming verder uit met de overname van het Duitse bedrijf TomTec. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De Nederlandse groep krijgt door de overname de beschikking over software waarmee echobeelden kunnen worden geanalyseerd. De technologie van TomTec versterkt de marktpositie van Philips op het gebied van hartonderzoek, maar maakt ook een uitbreiding mogelijk naar onder meer verloskunde en gynaecologie. TomTec is gevestigd in München en telt een honderdtal medewerkers in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De software wordt door meer dan twintigduizend artsen gebruikt.

De Franse groep JCDecaux krijgt ook de volgende zevende jaar de exclusieve reclamerechten op de site van luchthaven Brussels Airport. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Financiële details over de overeenkomst werden niet meegedeeld JCDecaux had eerder al een exclusiviteitscontract voor de reclamerechten afgesloten. Dat contract loopt volgend jaar echter af, maar wordt voor minstens zes jaar verlengd. Het nieuwe contract werd na een openbare aanbesteding toegewezen. De activiteiten leverden JCDecaux vorig jaar 8,6 miljoen euro inkomsten op. In het nieuwe contract belooft JCDecaux dat 80 procent van de schermen op de luchthaven een opwaardering zullen krijgen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft in India wegens een fiscaal dispuut een boete van bijna 1 miljard dollar opgelegd gekregen. De sanctie heeft betrekking op een arbitragezaak rond het olieveld Panna Mukta Tapti, waarin Shell en partner Reliance elk een aandeel van 30 procent hebben. Het resterende pakket van 40 procent is in het bezit van de Indiase Oil & Natural Gas Corporation (ONGC). In totaal is aan de exploitanten een boete van 3 miljard dollar opgelegd. Shell legt zich echter niet neer bij de uitspraak van de Indiase autoriteiten. Het concern wijst erop dat elke uitspraak over de uitkomst van het dossier in dit stadium voorbarig is.

Het Amerikaanse medische concern Johnson & Johnson (J&J) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 3,9 miljard dollar naar 3,8 miljard dollar. Het concern wordt geconfronteerd met een toenemende concurrentie voor een aantal populaire geneesmiddelen, maar Johnson & Johnson wijst erop ervan overtuigd te zijn in het verdere verloop van het jaar te kunnen profiteren van investeringen die werden gedaan. Onder meer wordt gewag gemaakt van een goedkeuring voor onder meer een nieuw product voor de behandeling van psoriasis

De 19 miljoen euro steun die luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines, TUI Fly en Thomas Cook Airlines Belgium drie jaar geleden van de Belgische regering ontvingen, was een vorm van illegale staatssteun. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. Het geld werd door de Belgische overheid al teruggevorderd. De Europese Commissie benadrukte dat de steun de maatschappijen een selectief voordeel tegenover hun concurrenten bezorgde. De steun was officieel een toelage voor de ondersteuning van infrastructuur inzake beveiliging en werd uitgekeerd aan Brussels Airport Company, die het bedrag echter naar zijn belangrijkste gebruikers moest doorstorten. De steun werd door Ryanair en Vueling betwist.

Het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep (TMG) verkoopt een belang van 70 procent in Keesing, uitgever van puzzelboeken, aan de Belgische investeringsmaatschappij Ergon. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Door de verkoop wordt aan Keesing een waarde van 150 miljoen euro toegekend. Telegraaf Media Groep had eerder aangegeven dat een verkoop Keesing beter in staat zou stellen zijn internationale groei verder te ontwikkelen. Onder meer wil Keesing investeren in de verdere digitalisering van zijn producten en de uitbreiding van zijn distributiekanalen. Die inspanningen moeten de marktpositie van het bedrijf versterken en de international expansie versnellen.

Het voortbestaan van de luchtvaartcombinatie Air France-KLM wordt door grote onderlinge cultuurverschillen tussen de twee takken in het gedrang gebracht. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de Universiteit Tilburg en het Franse Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) op vraag van de vakbonden bij de twee maatschappijen. De fusie werd meer dan een decennium geleden doorgevoerd, maar de desillusie heeft volgens de onderzoekers aan beide zijden een schokkend niveau bereikt. Uit een bevraging van een vijftigtal managers blijkt dat beide maatschappijen hun partner er onder meer van betichten het eigenbelang in de eerste plaats te stellen.

De Zwitserse farmagroep Novartis heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarentegen met 10 procent tot 1,98 miljard dollar. Het bedrijf merkt op dat de inkomsten onder druk stonden van de concurrentie van een aantal generische alternatieven voor zijn producten. Wanneer geen rekening wordt gehouden met ongunstige wisselkoersen, zou een status-quo zijn gemeld. Dankzij de verkoop van activa kon uiteindelijk een beter nettoresultaat worden aangekondigd. Wanneer geen rekening wordt gehouden met wisselkoersen zou een winstgroei met 14 procent zijn gemeld.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17 miljard euro. Dat betekende een toename met 2 miljard euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst kende nagenoeg een verdubbeling tot ruim 1 miljard euro. De Duitse groep merkt op geprofiteerd te hebben van de verbeterde marktomstandigheden. Bij de ticketprijzen kon een stijging met gemiddeld 0,5 procent worden gemeld tegenover de eerste helft vorig jaar, toen door felle concurrentie een zware druk op de tarieven moest worden gemeld. Lufthansa zegt verder dat weliswaar meer moest betaald worden voor brandstoffen, maar bij de andere kosten kon een daling worden gemeld.

Deutsche Börse, uitbater van de beurs van Frankfurt, zal mogelijk een boete moeten betalen bij een gerechtelijk onderzoek naar zijn topman Carsten Kengeter. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat het Duitse openbare ministerie plannen zou hebben om in het dossier tegen Kengeter een schikking voor te stellen. Daarbij zou ook de beursuitbater zelf worden gesanctioneerd. Het dossier heeft betrekking op vermeende inbreuken anderhalf jaar geleden tegen de regels voor handel met voorkennis en nalatigheid bij het melden van koersgevoelige informatie. Deutsche Börse zegt de beschuldigingen ongegrond te vinden, maar houdt rekening met een totale boete van 10,5 miljoen euro.

Bank of America heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 10 procent toe tot 5,3 miljard dollar. Het concern zegt te hebben kunnen profiteren van de renteverhogingen van de Federal Reserve, aangezien de gestegen tarieven aan de klanten konden worden doorgerekend. Daarnaast hoefde de bank minder voorzieningen voor slechte leningen te nemen. Wel moest een daling van de inkomsten uit de handel in obligaties worden gemeld. Brian Moynihan, topman van Bank of America, stelde dat de instelling één van de beste kwartalen uit zijn geschiedenis heeft gekend.

Vinylproducent IVG Group krijgt voor de bouw van zijn nieuw complex in Avelgem van de Vlaamse regering 3,2 miljoen euro steun. Dat heeft Philippe Muyters, Vlaams minister van economie en innovatie, gemeld. IVG Group kondigde vorig jaar de bouw van de nieuwe vestiging aan. Met die investering was een bedrag van 120 miljoen euro gemoeid. Daarvoor ontvangt het bedrijf van de Vlaamse overheid nu een bedrag van 2 miljoen euro ecologiesteun en 1,2 miljoen strategische transformatiesteun voor opleidingen. Met de investering in Avelgem gaan ook tweehonderd aanwervingen gepaard. In Avelgem had het bedrijf al vierhonderd medewerkers. Ook in Moeskroen wordt een nieuwe vestiging gebouwd.

De Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), de familiale holding rond miljardair Albert Frère, neemt een substantieel minderheidsbelang in het Italiaanse bedrijf Caffitaly, fabrikant van koffiemachines en pads. Concrete cijfers werden niet meegedeeld, maar volgens een aantal bronnen zou de holding een participatie van 49 procent in Caffitaly hebben verworven. Met de transactie zou een bedrag tussen 100 miljoen euro en 200 miljoen euro zijn gemoeid. Het Italiaanse bedrijf is de eerste investering van de Nationale Portefeuillemaatschappij sinds de holding van Frère zes jaar geleden van de beurs werd gehaald. De andere aandeelhouders van Caffitaly zijn investeerder Alpha Private Equity en oprichter Sergio Zappella.

Meer Nieuws

08:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |