21-03-17

Werknemers praten liever niet over politieke onderwerpen

Werknemers praten met collega’s niet graag over politiek. Dat is de conclusie van een enquête van het bureau Captivate Networks bij vijfhonderd Amerikaanse werknemers. Daarbij werd vastgesteld dat 65 procent van de respondenten te kennen geeft genoeg te hebben van de politieke berichtgeving. Bij de babyboomers loopt dat aandeel zelfs verder op tot 71 procent. Bovendien werd opgemerkt dat 16 procent van de respondenten aangeeft wegens politieke boodschappen op sociale media de online banden met een collega te hebben doorgeknipt. Ook stelde 79 procent nooit in te gaan op politieke stellingen van collega’s, zodat mogelijke conflicten op de werkvloer gemakkelijker vermeden zouden kunnen worden.

Scott Marden, marketing-directeur van Captivate Networks, stelt dat het binnen het bedrijfsleven belangrijk kan zijn een inzicht te hebben in de politieke betrokkenheid van de werknemers. Die betrokkenheid zou immers een impact op de werkvloer kunnen hebben. Marden wijst er daarbij op dat de recente overvloed aan berichtgeving rond verkiezingen en politieke knelpunten mogelijk ook op de werkvloer tot drukke gesprekken zou kunnen leiden, waardoor mogelijk de productiviteit of zelfs het teamgevoel in het gedrang zouden kunnen komen. Anderzijds zou het mogelijk kunnen zijn dat de werknemers een strikte grens willen aanhouden tussen hun persoonlijke politieke overtuiging en hun professioneel leven.

“Het onderzoek maakt echter duidelijk dat een meerderheid van de werknemers politieke onderwerpen en problemen liefst van de werkvloer wil weghouden,” benadrukt Scott Marden. “Er kon ook worden vastgesteld dat 47 procent van de ondervraagden een bewuste beperking hanteert voor de tijd die aan de lectuur van politiek nieuws zal worden besteed.” De onderzoekers konden dan ook vaststellen dat 83 procent van de ondervraagden aangeeft niet het gevoel te hebben dat de overvloed aan politiek nieuws een negatieve impact heeft op hun professionele productiviteit.

Vrouwen bleken de grootste afstand te nemen tegenover het politieke debat. Ongeveer de helft zegt minder dan één uur per week te investeren in de lectuur van politiek nieuws.

Lees Verder

16:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek |  Facebook |

Zakenreizigers vrezen vooral confrontatie met terrorisme

Vele zakenreizigers vrezen onderweg vooral met terrorisme geconfronteerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de GBTA Foundation, de onderzoeksdivisie van de Global Business Travel Association bij een groep Amerikaanse zakenreizigers. Vastgesteld werd dat 45 procent van de ondervraagden terrorisme als de belangrijkste bedreiging beschouwt, gevolgd door straatcriminaliteit (15 procent), ziektes en epidemieën (13 procent), diefstallen (12 procent), ontvoeringen (8 procent) en natuurrampen (6 procent). De respondenten voegen eraan toe dat terrorisme een bredere impact heeft gehad op de wereld van de zakenreizen.

Lees Verder

 

16:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Eén op tien wil niets betalen voor intelligente woning

Bijna de helft van de consumenten wil een budget van maximaal 20 dollar per maand investeren in het beheer van een intelligente woning. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Parks Associates bij breedband-gezinnen in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat 20 procent van de respondenten een bedrag van maximaal 10 dollar per maand voor de intelligente woning zou willen reserveren, terwijl nog eens 23 procent gewag maakte van een budget tussen 11 dollar en 20 dollar. Slechts 7 procent zou daarentegen meer dan 50 dollar per maand willen besteden, terwijl 9 procent geen enkele uitgave wenst te doen.

“De intelligente woning staat op dit ogenblik voor de grote uitdaging om de stap van de early adopters naar de massamarkt te maken,” benadrukt Brad Russell, analist bij Parks Associates. “Eind vorig jaar telde 26 procent van de Amerikaanse breedband-huishoudens geconnecteerde toestellen, tegenover 19 procent het jaar voordien. Er is dus een duidelijke vooruitgang, maar toch moet worden vastgesteld dat nog veel hindernissen overeind blijven. Onder meer moet daarbij gewezen worden op de nood aan applicaties die alle geconnecteerde apparaten kunnen controleren, of innovaties die intelligente toepassingen ook ter beschikking van ongeconnecteerde toestellen kunnen stellen.”

Brad Russell benadrukte nog dat bijna de helft van de consumenten privacy hun grootste bekommernis noemen bij de aansluiting van apparaten op het internet. “Bovendien moet worden opgetekend dat 40 procent van de gezinnen het voorbije jaar bij een geconnecteerd toestel problemen op het gebied van privacy of veiligheid heeft moeten melden,” betoogt de analist. “Die trend vormt een belangrijke barrière voor de ontwikkeling van het internet-of-things. Data is immers cruciaal voor deze oplossingen en indien de consument door allerlei bekommernissen niet meer bereid is gegevens te delen, zullen veel elementen van de geconnecteerde economie mislukken.”

Lees Verder

 

16:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet-of-things |  Facebook |

Wereld telt meer dan zeventienduizend ambachtelijke brouwerijen

De Verenigde Staten hebben het grootste aantal ambachtelijke brouwerijen van de hele wereld, maar wanneer naar de omvang van de bevolking wordt gekeken, kan in Groot-Brittannië, dat als tweede staat gerangschikt, de grootste concentratie worden opgemerkt. Dat blijkt uit een rapport van Alltech en het Brewers Journal. Opgemerkt wordt dat wereldwijd inmiddels meer dan negentienduizend brouwerijen kunnen worden geteld. Daarbij brengt 94 procent van de betrokken producenten ambachtelijke bieren op de markt. Na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaat de top tien verder uit Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, Canada, Nederland, Zwitserland en Australië.

Lees Verder

 

16:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tencent is meest waardevolle merk van China

Het technologieconcern Tencent is het meest waardevolle Chinese merk van dit ogenblik. Bovendien is het bedrijf, eigenaar van de populaire messaging-applicatie WeChat, de eerste Chinese onderneming met een merkwaarde van meer dan 100 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van Kantar Millward Brown. Tencent heeft volgens het rapport een merkwaarde van 106 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de honderd meest waardevolle bedrijven van China een gezamenlijke waarde hebben van 557,1 miljard dollar. Dat betekende een toename met 6 procent tegenover vorig jaar.

Lees Verder

16:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Belgische winkelketens McGregor en Gaastra staan te koop. De handelsrechtbank in Antwerpen heeft ingestemd met een gerechtelijke organisatie. De operatie heeft betrekking op drieëntwintig winkels, waarvoor nu een nieuwe eigenaar wordt gezocht. Bij de reddingsoperatie zijn ook meer dan honderdtachtig arbeidsplaatsen gemoeid. De ketens wijzen erop dat de omzet van de fysieke winkels al enkele tijd onder druk staat. Bovendien ondervinden de ketens nog altijd de gevolgen van het faillissement van hun voormalige moedervennootschap McGregor Fashion de voorbije zomer in Nederland. Tevens wordt gewag gemaakt van een toenemende concurrentie van de ecommerce.

In Frankrijk hebben de autoriteiten tegen de Zwitserse bank UBS een juridische procedure gestart. De bank wordt verdacht van betrokkenheid bij belastingontduiking. De financiële instelling zou immers in Franken klanten hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen. Eerdere gesprekken over een eventuele schikking hebben geen resultaat opgeleverd, waardoor de juridische procedure wordt opgestart. UBS ontkent echter de aantijgingen en gaf te kennen zich met alle mogelijke middelen te zullen verdedigen. UBS werd drie jaar geleden door een Franse rechtbank al gedwongen een aanbetaling te doen van 1,1 miljard euro als voorschot op eventuele boetes van mogelijk 4,9 miljard euro.

Duitse elektronica-fabrikanten raken steeds meer gefrustreerd door de verkoop van Chinese namaakartikelen die op Alibaba en andere online platformen worden verkocht. Dat heeft de Duitse krant Die Welt gemeld. De artikelen bestaan gedeeltelijk of helemaal uit nagemaakte onderdelen en zijn voorzien van de merknaam van het originele product. De Duitse elektronica-federatie wijst erop dat 28 procent van zijn leden het voorbije jaar namaakversies van hun producten hebben ontdekt. Alibaba Duitsland benadrukt in een reactie naar een oplossing van het probleem te willen streven. Het bedrijf wijst erop dat zijn succes in belangrijke mate gebaseerd is op vertrouwen, zodat namaak een groot knelpunt is.

Tabaksfabrikant Philip Morris heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 75 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. De afzet daalde met 4,1 procent tot 812,9 miljard sigaretten. De jaarwinst liep met 1,6 procent op tot 11,1 miljard dollar. Indien geen rekening wordt gehouden met ongunstige wisselkoersen, zou een groei met 11 procent zijn gerealiseerd. Het bedrijf kon het voorbije jaar profiteren van hogere prijzen, die echter gedeeltelijk teniet werden gedaan door volumedalingen in onder meer de Europa, Latijns-Amerika en Canada. Het concern verkoopt onder meer merken zoals Marlboro, Philip Morris, L&M en Chesterfield buiten de Verenigde Staten.

De Amerikaanse kredietkaartmaatschappij Visa heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25,3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst groeide met 7 procent tot 2,1 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van de toenemende bestedingen van de consumenten. Tevens kon een groter aantal betalingstransacties worden geregistreerd. Daarnaast konden de effecten worden gevoeld van de inlijving van Visa Europe. Opgemerkt wordt dat de goede resultaten van Visa een illustratie vormen van een algemene evolutie naar een toenemend cashvrije economisch-sociale infrastructuur.

De wereld telde het voorbije jaar 2.043 personen met een vermogen van minstens 1 miljard dollar. Daarmee is voor de eerste keer de grens van tweeduizend miljardairs doorbroken. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse magazine Forbes. Tegenover het jaar voordien kon een groei met bijna 12,9 procent worden gemeld. Het totale bezit van de miljardairs steeg met 18 procent tot 7,67 biljoen dollar. Het jaar voordien was nog een lichte daling gemeld. Gemiddeld beschikken de miljardairs over een vermogen van 3,8 miljard dollar. De Verenigde Staten hebben met 565 vermeldingen de grootste concentratie miljardairs, gevolgd door Europa met 530 vertegenwoordigers.

Volgens 56 procent van de Griekse bevolking zou een vertrek van hun land uit de eurozone geen oplossing bieden voor de nationale financiële problemen. Daarentegen beschouwt 31 procent een afscheid van de euro wel als een oplossing. Dat blijkt uit een peiling van de Griekse krant Eleftheria. De Griekse bevolking dreigt mogelijk nog belangrijke inspanningen te zullen moeten leveren om de financiën van hun land te helpen versterken. De schuldeisers van Griekenland eisen immers hardere maatregelen in ruil voor een internationaal steunpakket. Onder meer wordt gesproken om de fiscale vrijstelling op het spaargeld van 8.636 euro terug te schroeven tot minder dan 6.000 euro.

Het Belgische concern VGP Group, ontwikkelaar van logistiek vastgoed, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 91,2 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 86,6 miljoen euro het jaar voordien. De sterke cijfers zijn onder meer te danken aan een financieel partnerschap met Allianz Real Estate, een opgemerkt contract met Amazon in Duitsland en de introductie op de nieuwe groeimarkt in Spanje. De groep liet eind vorig jaar een bezettingsgraad van 98,8 procent optekenen, tegenover 97,3 procent op hetzelfde ogenblik het jaar voordien. Het voorbije jaar werden veertien projecten met een totale verhuurbare oppervlakte van 268.845 vierkante meter opgeleverd.

Bij het alternatieve taxiplatform Uber heeft voorzitter Jeff Jones ontslag genomen. De positie van Jones stond door een reeks problemen al enkele tijd onder druk. Jones was zes maanden geleden door Uber bij het Amerikaanse concern Target weggehaald, maar al na korte tijd zouden de spanningen met Travis Kalanick, chief executive van het platform zijn opgelopen. Ook werd Jones beschuldigd van seksuele intimidatie. Toen Kalanick enkele tijd geleden bekend maakte op zoek te zullen gaan naar een chief operating officer, zou Jones tot de conclusie zijn gekomen dat er voor hem bij Uber geen toekomst meer lag. Jones was door Uber onder meer aangetrokken om het imago van het bedrijf te verbeteren.

Het bedrijf Campine, gespecialiseerd in loodrecyclage, heeft het voorbije jaar een verlies geleden van 3,8 miljoen euro, tegenover een winst van 995.000 euro het jaar voordien. Het negatieve resultaat is te wijten aan een boete die de Europese Commissie wegens kartelvorming aan het bedrijf heeft opgelegd. Indien de impact van de boete wordt genegeerd, zou een winst van 4,3 miljoen euro zijn gerealiseerd. De omzet nam van 164,04 miljoen euro naar 170,9 miljoen euro toe. Door het jaarverlies schendt Campine de conventanten met zijn banken, maar het bedrijf zou tot eind mei respijt hebben gekregen om orde op zaken te stellen. De kartelboete wordt gedekt door een krediet op korte termijn.

De Europese Unie dreigt ermee de vleesimport uit Brazilië te blokkeren. Dat heeft Joao Cravinho, de ambassadeur van de Europese Unie in Brazilië, gezegd in een reactie op het vleesschandaal dat in het Latijns-Amerikaanse land aan de oppervlakte is gekomen. Diverse Braziliaanse vleesbedrijven zouden voorraden bedorven vlees toch hebben geëxporteerd. Ruim twintig producenten worden van fraude verdacht. Ook meer dan dertig inspecteurs van het Braziliaanse ministerie van landbouw worden ervan verdacht aan de illegale constructies te hebben meegewerkt. Cravinho stelde tegen de Braziliaanse president Michel Terner dat de Europese Unie garanties eist over de kwaliteit van de vleesimport.

Zuid-Korea heeft bij de World Trade Organisation (WTO) klacht neergelegd tegen China. Reden voor de procedure zijn berichten over strafmaatregelen die de Chinese overheid tegen een aantal Zuid-Koreaanse bedrijven zou hebben genomen. Onder meer zouden een grote reeks Zuid-Koreaanse producten zonder enige motivatie door de Chinese douane zijn geblokkeerd. De Chinese sancties zouden het gevolg zijn geweest van de installatie van het Amerikaanse raketafweersysteem Thaad in Zuid-Korea. Volgens Zuid-Korea is Thaad een verdedigingsmiddel tegen mogelijke aanvallen vanuit Noord-Korea, maar China beschouwt het raketschild als een bedreiging voor de eigen staatsveiligheid.

In Nederland wordt een deel van de winkels van de failliete keten Phone House door franchisenemers overgenomen. Dat hebben de curatoren van de keten bekend gemaakt. Phone House, dat eerder dit jaar failliet werd verklaard, beschikte in Nederland over vierenzestig winkels. Inmiddels zijn zestien filialen aan zelfstandige franchisenemers verkocht. Daardoor vallen zesentachtig filialen van de keten onder een franchise. De curatoren merkten echter op goede hoop te hebben dat voor een aantal van de resterende vestigingen ook nog met andere geïnteresseerde partijen afspraken zullen kunnen worden gemaakt. Phone House verwijst voor zijn problemen ondere meer naar de directe concurrentie van de telecomoperatoren.

Het voedingsmiddelenconcern Unilever heeft zijn trouwe grootaandeelhouders gevraagd hun participaties verder uit te breiden. Bedoeling is dat de waarde van het aandeel op peil gehouden blijft. Daarmee wil Unilever zich beter tegen een eventueel overnamevoorstel verdedigen. Het concern had eerder een bod van zijn Amerikaanse sectorgenoot Kraft Heinz afgewezen, maar wel was duidelijk dat beleggers een fusie niet ongenegen waren. Unilever zou die beleggers nu willen duidelijk maken dat een drastische koerswijziging niet nodig is om nieuwe overnamepogingen te vermijden. Het concern werkt aan een rapport over opties die Unilever mogelijk zouden maken om voor zijn aandeelhouders sneller waarde te creëren.

Het Nederlandse bouwconcern BAM heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 7 miljard euro. Dat betekende een daling met nagenoeg 6 procent tegenover het jaar voordien. De terugval wordt toegeschreven aan de waardedaling van het Britse pond, maar ook aan tegenvallende ontwikkelingen in Duitsland, waar een aantal projecten moesten worden uitgesteld. De nettowinst kende ruimschoots een verviervoudiging tot 46,8 miljard euro. De sterke prestaties waren te danken aan lagere afschrijvingen en herstructeringslasten. Het Nederlandse concern beschikte eind vorig jaar over een orderboek van 10,2 miljard euro, tegenover 11,5 miljard euro op hetzelfde ogenblik het jaar voordien.

Lees Verder

07:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-03-17

Beslissing voor offshoring of onshoring moet goed worden overwogen

Bedrijven mogen voor technologisch verfijnde producten geen grote geografische afstand creëren tussen ontwikkeling en fabricage. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Aalto University en het Research Institute of the Finnish Economy (Etla). Daarentegen kan bij een gestandaardiseerde productie wel een grotere afstand worden getolereerd. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers dat er bij de keuze van een productielocatie meer factoren zijn gemoeid dan de prijs. Er wordt dan ook opgemerkt dat een keuze voor de offshoring van de productie naar China niet altijd is aangewezen. Dat geldt echter ook voor de absolute onshoring van de productie.

Lees Verder

16:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |