29-04-18

Mens verwacht behoud geheugen te kunnen trainen

In het algemeen verwacht de mens dat men als vijftiger stilaan zal worden geconfronteerd met een achteruitgang van het geheugen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Heriot-Watt University bij meer dan drieduizend veertigplussers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden daarbij ook vast dat de meerderheid van de ondervraagden van mening was dat levensstijl en genetica een even groot belang hebben in de kwaliteit van het geheugen. Ook bleek bijna 90 procent van de respondenten ervan overtuigd dat het individu acties kan ondernemen om zijn denkvaardigheid te behouden of te verbeteren.

Lees Verder

 

16:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geheugen |  Facebook |

Smartphones stimuleren aanmaak bankrekeningen

Wereldwijd beschikt inmiddels ongeveer 69 procent van de volwassen bevolking over een bankrekening. Dat is de conclusie van een rapport van de World Bank. Dat niveau kon vooral worden bereikt door de toenemende aanwezigheid van smartphones en andere nieuwe toepassingen in locaties zoals India of de Afrikaanse Sub-Sahara. De conclusies van het rapport zijn volgens de onderzoekers een aanwijzing van het verbeterde financieel welzijn bij de bevolking van ontwikkelingslanden. Vier jaar geleden beschikt 61 procent van de wereldbevolking over een bankrekening. Zeven jaar geleden werd een niveau van 51 procent opgetekend.

Lees Verder

 

15:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bankrekening |  Facebook |

Wandelen vergt vooral organisatie en motivatie

De meeste personen zijn in staat om geregeld te wandelen en daarmee hun conditie op peil te houden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Urban Sociology Laboratory aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Om met de activiteit te kunnen starten is volgens de onderzoekers alleen een organiserend vermogen en sterke motivatie nodig. Vanuit dit vertrekpunt is het volgens de wetenschappers relatief gemakkelijk om van het wandelen een routine te maken die een onderdeel van het dagelijkse leven wordt. De meeste personen blijken door een specifieke gebeurtenis in hun leven met wandelen van start te zijn gegaan.

Lees Verder

 

14:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Beheersing mandarijns wordt een belangrijke vaardigheid

Een meerderheid van de bedrijfsleiders is ervan overtuigd dat een beheersing van het mandarijns op de arbeidsmarkt een belangrijk voordeel kan betekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College London en consulent YouGov bij meer dan duizend bedrijfsleiders in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat 69 procent van de respondenten te kennen gaf dat een beheersing van het mandarijns voor de onderneming en de economie in de toekomst belangrijk zal zijn. Toch zegt 66 procent op de arbeidsmarkt geen kandidaten te kunnen vinden die de Chinese taal voldoende kunnen spreken.

Lees Verder

 

13:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mandarijns |  Facebook |

Gebruik videostreams met meer dan 100 procent gestegen

Het gebruik van videostreams blijft in een bijzonder snel tempo toenemen. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Conviva. Opgemerkt werd dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 4,8 miljard uur videostreams werden bekeken. Dat betekende een stijging met 114 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Uit de cijfers blijkt nog dat er meer videostreams werden bekeken op mobiele platformen, maar in kijktijd blijkt geconnecteerde televisie het voorkeurmedium. Verder kon volgens de onderzoekers ook een duidelijke verbetering in de kwaliteit van de videostreams worden opgemerkt.

Lees Verder

 

12:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: videostreams |  Facebook |

Bulgarijë minst persvrije land van de Europese Unie

Bulgarije scoort op het gebied van persvrijheid het minst goed van de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapport van Reporters Without Borders. Het land krijgt in de ranglijst van de rechtenorganisatie een 111de plaats. Dat betekent een daling met twee posities tegenover het jaar voordien. Opgemerkt dat de Bulgaarse mediasector gekenmerkt wordt door corruptie en onderhandse akkoorden met politici en oligarchen. Daarbij wordt vooral gewezen naar de figuur van de politicus Delyan Peevski, een gewezen hoofd van de belangrijkste Bulgaarse veiligheidsdienst en eigenaar van de New Bulgarian Media Group.

Lees Verder

 

11:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: persvrijheid |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie en Italië zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke grootschalige fiscale fraude door Chinese criminele bendes in de Griekse haven Piraeus, een belangrijke schakel in de handel tussen China en Europa. Dat heeft het Europese Anti-Fraudebureau Olaf gezegd – De Japanse automaker Toyota investeert ongeveer 170 miljoen dollar in een fabriek in de Amerikaanse staat Mississippi. Het geld is onder meer bestemd voor de aanwerving van honderden werknemers. De productie wordt met 10 procent opgevoerd tot 170.000 exemplaren per jaar – Speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 708,4 miljoen dollar, tegenover 735,6 iljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep van 113,2 miljoen dollar op naar 311,3 miljoen dollar –

De Russische aluminiumproducent Rusal houdt er rekening mee zich te zullen moeten terugtrekken op zijn binnenlandse markt. Dat heeft het bedrijf gezegd. Het is niet zeker dat de managementveranderingen voldoende zullen zijn om sancties van de Verenigde Staten op te heffen – Griekenland krijgt naar verwachting bij het begin van de zomer toestemming om op eigen kracht verder te gaan. Dat heeft Pierre Moscovici, Europees commissaris voor financiën, gezegd na een vergadering van de Eurogroep in Sofia. Griekenland heeft acht jaar steun gekregen – Tessenderlo Group wordt volledig eigenaar van de elektriciteitscentrale T-Power. Met de transactie is een bedrag van 328 miljoen euro gemoeid. De centrale werd zeven jaar geleden in Tessenderlo opgestart. Aandeelhouders waren Tessenderlo Group, Siemens en International Power.

Chipmaker Intel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 50 procent tot 4,5 miljard dollar – Altaba, dat een gedeelte van de vroegere activiteiten van Yahoo beheert, heeft van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een boete van 35 miljoen dollar opgelegd gekregen. Het bedrijf had nagelaten de diefstal van een half miljard accounts te melden – Schuimrubberfabrikant Recticel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 291,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent, hoewel de isolatie-sector werd afgeremd door een koude winterperiode, tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Het telecomconcern Vodafone zet zijn betaalapplicatie Wallet stop. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. Volgens Vodafone maakte slechte een relatief klein aantal mensen gebruik van de applicatie, onder meer als gevolg van de beschikbaarheid van alternatieve diensten – In Letland mogen de banken niet langer met brievenbusfirma’s samenwerken. Dat heeft het Letse parlement beslist. De regel werd ingevoerd naar aanleiding van een schandaal waarbij Letse banken ervan werden verdacht illegale kapitalen te hebben witgewassen – Fiat Chrysler Automobiles heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 27 miljard euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg echter met 59 procent tot 1 miljard euro.

Bulgarije wordt zonder twijfel het volgende land dat tot de eurozone zal toetreden. Een deadline kan echter nog niet worden vooropgesteld. Dat heeft Pierre Moscovici, Europees commissaris voor financiën, gezegd. Bulgarije kondigde begin dit jaar aan tot de eurozone te willen toetreden – Het Amerikaanse entertainmentconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,4 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar – In de modewereld tonen nog vele bedrijven onvoldoende inspanningen om hun arbeidsomstandigheden en milieubeleid transparanter te maken. Dat staat in een rapport van de rechtenorganisatie Fashion Revolution. Wel worden een aantal positieve evoluties gezien.

10:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-18

Technologiebedrijven belangrijke kracht voor hernieuwbare energie

Grote technologiebedrijven zijn de drijvende kracht achter de winst die hernieuwbare bronnen op de energiemarkt in de Verenigde Staten realiseren. Er moet immers worden vastgesteld dat deze ondernemingen massaal in zonnekracht en windenergie hebben geïnvesteerd. Op die ogenblik vertegenwoordigen hernieuwbare bronnen 18 procent van de totale Amerikaanse energiemarkt, tegenover 9 procent tien jaar geleden. Daarbij wordt gewezen naar een studie van Bloomberg New Energy Finance, waar opgemerkt wordt dat Google, Amazon, Microsoft en Apple de vier grootste gebruikers van hernieuwbare energie binnen de wereldwijde industrie waren.

Lees Verder

 

18:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Luchtvaart moet zich inspireren op bijen en koekoeken

De bij en de koekoek kunnen de luchtvaart helpen om efficiëntere routes uit te tekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Institute of Physical Chemistry van de Polish Academy of Sciences (IPC PAS) in Warschau en de Universidad Cooperativa de Colombia (UCC). De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat het vlieggedrag van de bij en de koeken in de luchtvaart belangrijke besparingen zouden kunnen opleveren. Daarbij wordt opgemerkt dat de adoptie van de technieken zowel economisch als ecologisch een meerwaarde zouden kunnen aanreiken.

Lees Verder

 

17:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart |  Facebook |

Verenigde Staten consumeren meer windenergie en zonnekracht

In de Verenigde Staten heeft de bevolking het voorbije jaar het gebruik van zonnekracht en windenergie verder opgedreven. Dat is de conclusie van een rapport van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). Er kon daarbij volgens de onderzoekers vooral een sterke stijging worden opgemerkt bij de productie van zonnekracht, dankzij een toename van grote centrales met 43 procent en kleinschalige residentiële projecten met 19 procent. De toename in de sector van windenergie werd vooral gedragen door verdere prijsverlagingen, de introductie van grotere turbines en gunstige incentives van de overheid.

Lees Verder

 

17:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Zuidoost-Azië biedt adverteerders laagste online merkrisico

Zuidoost-Azië biedt aan adverteerders het laagste online merkrisico van de hele wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Integral Ad Science (IAS) tijdens de tweede helft vorig jaar naar het risico van adverteerders om met hun merk online naast ongepast content te verschijnen. Daarbij werd wereldwijd een risiconiveau van 7,9 procent opgetekend, maar in Zuidoost-Azië valt dat cijfer terug tot 3,5 procent. Het laagste risico werd opgetekend in Maleisië, waar adverteerders slechts 2,2 procent kans zou hebben om naast ongepaste content te worden geplaatst. Op een tweede plaats staat Singapore met een score van 2,5 procent.

Lees Verder

16:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: merkrisico |  Facebook |

Huiselijk geweld kost Amerikaans economie tientallen miljarden dollars per jaar

De blootstelling van kinderen aan huiselijk geweld kost de Verenigde Staten jaarlijks een bedrag van 55 miljard dollar. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Case Western Reserve University. De onderzoekers wijzen daarbij op de impact van hogere gezondheidskosten, maar ook op een groter risico op criminaliteit. Bovendien wordt opgemerkt dat de problemen later in het volwassen leeftijd in een lagere productiviteit moeten worden vertaald. De onderzoekers zeggen dat in de Verenigde Staten jaarlijks 15,5 miljoen kinderen aan huiselijk geweld worden blootgesteld.

Lees Verder

 

16:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geweld |  Facebook |

Groot aantal Noord-Ierse bedrijven zoekt nieuwe uitvalsbasis

Na de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten, heeft al één tiende van de Noord-Ierse ondernemingen zijn hoofdzetel naar een andere regio overgebracht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Northern Ireland Chamber of Commerce. In het rapport wordt opgemerkt dat deze trend zich ook de volgende periode wellicht nog verder zal doorzetten. Aangevoerd wordt dat steeds meer Noord-Ierse bedrijfsleiders frustraties beginnen te vertonen over de onduidelijkheid rond de verdere evolutie van de brexit. Tevens is er onvrede omdat Noord-Ierland bij de gesprekken over de scheiding niet wordt betrokken.

Lees Verder

 

15:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noord-ierland |  Facebook |

Bij misdrijven duiken minder gestolen wapens op dan vermoed

De impact van gestolen vuurwapens in de gewelddadige criminaliteit in de Verenigde Staten blijft beperkt. Dat is de conclusie van een ondrzoek van wetenschappers aan de Duke University. De onderzoekers wijzen erop dat diefstal slechts 1 procent van alle Amerikaanse transacties met wapens vertegenwoordigen. Bovendien zijn er volgens de wetenschappers geen bewijzen dat deze buitgemaakte wapens massaal bij misdrijven worden ingezet. Tijdens de eerste helft van dit decennium werden in de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer 251.300 wapens gestolen. Inbraken bij burgers vertegenwoordigen 58 procent van de feiten.

Lees Verder

 

15:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wapens |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten is James Bridenstine, een republikeins volksvertegenwoordiger uit Oklahoma, benoemd tot directeur van het ruimtevaartbureau Nasa. Critici verwijten Bridenstine, een gevechtspiloot van opleiding, een gebrek aan expertise in de ruimtevaart - Bij autobouwer Tesla heeft Jim Keller, hoofd van de divisie Autopilot, neergelegd. Keller, een specialist in de ontwikkeling van computerchips, was twee jaar bij Tesla actief. Hij zou overstappen naar Intel. Bij Autopilot wordt Keller opgevolgd door Pete Bannon - Vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10 miljard euro. Dat was een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 14 miljoen euro, tegenover een verlies van 19 miljoen euro het jaar voordien.

De piloten van Brussels Airlines en TUI willen een erkenning als zwaar beroep. De sociale partners van de Belgische luchtvaartsector zouden daarvoor werken aan een aanbeveling voor Daniel Bacquelaine, federaal minister van pensioenen. Men wil een pensioen op 65 jaar behouden - In Italië werden Fabrizio Viola en Alessandro Profumo, twee voormalige topbestuurders van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena, naar de correctionele rechtbank verwezen. Viola en Profumo worden door het Italiaanse openbaar ministerie verdacht van fraude en marktmanipulatie - Het fintechbedrijf UnifiedPost uit Terhulpen heeft met een kapitaalronde een bedrag van 25 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen onder meer worden gebruikt om de internationale groei van de onderneming te versnellen.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 68 miljard dollar, tegenover 58,7 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 4 miljard dollar naar 4,6 miljard dollar - Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werden in België nog 106 processen-verbaal tegen terrorisme, radicalisme en extremisme opgesteld. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien was nog sprake van 227 feiten. Dat betekende de eerste daling in zes jaar tijd - Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 77 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 12 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst kende een vervijfvoudiging tot 4,4 miljard dollar. Vooral de filmdivisie boekte groei.

Het Belgische offshore windpark Northwester 2 heeft bij fabrikant MHI Vestas drieëntwintig turbines met een capaciteit van 9,5 megawatt besteld. Daardoor krijgt het windpark de beschikking over de krachtigste windturbines die op dit ogenblik wereldwijd beschikbaar zijn - Bank Crelan schrapt dit jaar vierentwintig kantoren. Daardoor zal Crelan tegen eind dit jaar nog een zeshonderdtal vestigingen tellen. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Ook vorig jaar werden al een dertigtal vestigingen gesloten. De inkrimping verloopt naar eigen op een natuurlijke manier - De Franse farmagroep Sanofi heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 0,4 procent tot 1,6 miljard euro.

Mediagroep Sanoma heeft bij de verkoop van zijn vrouwenbladen Flair en Libelle aan uitgever Roularta een provisie van 17,2 miljoen euro voor herstructureringen voorzien. Die reserves zullen onder meer worden gebruikt voor de financiering van een collectief ontslag van 96 medewerkers - Een samensmelting tussen de Japanse groep Fujifilm Holdings en het Amerikaanse concern Xerox is voorlopig geblokkeerd. Dat is het gevolg van een beslissing van een Amerikaanse rechtbank, op vraag van Carl Icahn en Darwin Deason, twee activistische aandeelhouders van Xerox - Het Duitse autoconcern Daimler heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 39,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 2,7 miljard euro naar 2,35 miljard euro terug.

14:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-18

Amerikaanse consument gaat liefst bij Amazon shoppen

In de Verenigde Staten geeft een meerderheid van de consumenten aan liever bij Amazon te shoppen dan bij online retailers. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent JWT Intelligence. De meest uitgesproken voorkeur kan worden opgetekend bij de millennials, waar 88 procent van de ondervraagden duidelijk aangeeft liefst bij Amazon te winkelen. Ook bij Generation X kan echter een voorkeur van 83 procent voor Amazon worden opgetekend en zelfs bij de vijftigplussers spreekt 66 procent zich op dezelfde manier uit. Er kon echter tevens worden opgemerkt dat de Amerikaanse consument Amazon ook prefereert boven fysieke winkels.

Lees Verder

15:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amazon |  Facebook |

Brazilië laat nieuw toeristisch record optekenen

Brazilië heeft het voorbije jaar bijna 6,56 miljoen toeristen ontvingen. Tegenover het jaar voordien kon een groei met 0,6 procent worden opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse ministerie van toerisme. Opgemerkt wordt dat het toerisme in Brazilië het voorbije jaar een nieuw record kon worden gemeld. Dat wordt een opmerkelijke prestatie genoemd, aangezien het jaar voordien in Rio de Janeiro de Olympische Zomerspelen werden georganiseerd. Ook werden betere prestaties opgetekend dan vier jaar geleden, toen Brazilië het toneel was van de Fifa World Cup en nagenoeg 6,43 miljoen toeristen konden worden geteld.

Lees Verder

14:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brazilië |  Facebook |

Ook karaktereigenschappen hebben impact op salaris

Het inkomen van een individu kan ook mee bepaald worden door zijn persoonlijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Queensland University of Technology (QUT) in Australië. Onder meer wordt erop gewezen dat de combinatie van een hoge score op het gebied van neurotische eigenschappen en een laag niveau van zorgzaamheid vaak met een lager salaris wordt afgestraft. Dat geldt volgens de onderzoekers vooral voor vrouwelijke werknemers, die meer dan mannen voor zorgzaamheid worden beloond, maar tegelijkertijd ook zwaarder op neurotische karaktertrekken worden afgerekend.

Lees Verder

13:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: salaris |  Facebook |

Informatica rekent op sterkste jaar sinds financiële crisis

De wereldwijde bestedingen aan informatica zullen dit jaar een niveau van 3,7 biljoen dollar laten optekenen. Dat betekent een stijging met 6,2 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Gartner. Daarmee kan de sterkste groei in tien jaar worden gemeld, al wordt opgemerkt dat de sector daarbij ook gedeeltelijk op gunstige wisselkoersen kan rekenen. Uit het rapport blijkt verder dat de sterkste groei zal worden opgetekend bij de verkoop van bedrijfssoftware, waar een toename met 11,1 procent tot 391 miljard dollar zal kunnen worden gemeld. De verkoop van computers, tablets en mobiele telefoons zou met 6,6 procent toenemen tot 706 miljard dollar.

Lees Verder

12:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: informatica |  Facebook |

Blockchain kan belangrijke functie krijgen in gezondheidszorg

Tegen midden volgend decennium zal de inzet van blockchain in de wereldwijde gezondheidsmarkt een omzet van 5,61 miljard dollar per jaar realiseren. Dit jaar wordt een waarde van 176,8 miljoen dollar bereikt. Dat is de conclusie van een rapport van consulent BIS Research. Daarbij wordt opgemerkt dat de verdere ontwikkeling van efficiënte zorgservices in belangrijke mate afhankelijk is van technologische vooruitgang in de informatica-technologie. Daarbij is vooral een efficiënte opslag en uitwisseling van gevoelige informatie van groot belang. In die ontwikkelingen kan de blockchain volgens BIS Research een belangrijke functie krijgen.

Lees Verder

11:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blockchain |  Facebook |

Mannelijke modeconsument toont grootste ecobewustzijn

Mannen tonen zich met hun modebudget milieubewuster dan vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het kledingmerk Timberland bij duizend mannelijke en vrouwelijke consumenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden daarbij vast dat mannelijke consumenten 52 procent meer geneigd blijken te beklemtonen dat ze een groot belang hechten aan milieubewuste mode dan hun vrouwelijke collega’s. Er werd echter tevens vastgesteld dat 67 procent van de totale consumentengroep aangeeft minstens enige vorm van interesse in ecobewuste mode te hebben. Tevens bleek dat bij 55 procent van de consumenten minstens een gedeelte van de garderode uit milieubewuste producten bestaat.

Lees Verder

10:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mode |  Facebook |

Online wint ook in verkoop fysieke producten steeds verder terrein

De online verkoop van fysieke producten zal tegen eind dit decennium wereldwijd oplopen tot 3,8 biljoen dollar. Daarmee zal de sector een aandeel van 13 procent hebben in de wereldwijde retailmarkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Juniper Research. Opgemerkt wordt dat een reeds traditionele fysieke retailers strategieën zoeken om de achteruitgang van hun offline activiteiten te compenseren met de ontwikkeling van geïntegreerde kanalen voor geïntegreerd engagement. Waarnemers merken wel op dat bij de introductie van online technologieën de nodige rationaliteit aan de dag moet worden gelegd.

Lees Verder

09:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verkoop |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Vlaamse filmproducties hebben in de Belgische bioscopen het voorbije jaar 1,7 miljoen bezoekers geregistreerd. Dat betekende een daling met 200.000 bezoekers tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) – Bij Bpost zullen de volgende jaren mogelijk enkele honderden banen verloren gaan. Het postbedrijf wil onder meer de schoonmaakdienst en catering uitbesteden aan een extern bedrijf. Ook in de contactcentra zouden door de automatisering één derde van de arbeidsplaatsen verdwijnen – Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 26,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 35 procent tot 7,4 miljard dollar.

Telenet richt met de Franse groep Solutions30 een joint-venture op voor de installaties en herstellingen bij klanten. Driehonderd technici van Telenet maken de overstap naar de nieuwe onderneming. Janssens Filed Services, de Belgische dochter van Solutions30, zou driehondervijftig werknemers leveren – Het bedrijf AnSem uit Leuven wordt overgenomen door de Indiase groep Cyient. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. AnSem werd twintig jaar geleden opgericht als spinoff van het Leuvense onderzoekscentrum Imec. Het Leuvense bedrijf is fabrikant van gespecialiseerde chips – De Italiaanse overheid heeft de deadline voor de verkoop van luchtvaartmaatschappij Alitalia met een half jaar verlengd. Dat heeft hebben de Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt. Geïnteresseerde partijen krijgen tot eind oktober tijd om een overnamevoorstel in te dienen.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Amazon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 51 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 43 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg van 725 miljoen dollar naar 1,6 miljard dollar – Voetballer Lionel Messi mag onder eigen naam een sportmerk op de markt bergen. Een naamsverwarring met het Spaanse merk Massi, fabrikant van wielerkleding, is bijzonder onwaarschijnlijk. Dat heeft het Europese hof van justitie bepaald. Massi kan tegen de uitspraak nog wel in beroep gaan – De Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 36,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 2,6 miljard dollar naar 1,1 miljard dollar.

De Russische oligarch Oleg Deripaska is niet van plan om zijn belang van 48 procent in de Russische aluminiumgroep Rusal van de hand te doen. Dat heeft Deripaska gezegd. De Verenigde Staten hadden het vertrek van Deripaska gevraagd om de aangekondigde sancties tegen Rusal te schrappen – Deutsche Bank gaat zijn personeelsbestand gevoelig afbouwen. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De ingreep is het gevolg van de beslissing van de bank om zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten en Azië gevoelig te verminderen en zich meer op de Europese markt te concentreren – De Amerikaanse voedingsgroep PepsiCo boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van bijna 12,6 miljard dollar. Dat was een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De drankendivisie verloor 1 procent inkomsten, maar de snacks kenden een groei met 3 procent.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Sonos, producent van draadloze speakers, overweegt een beursgang. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. De waarde van Sonos wordt geraamd op een bedrag tussen 2,5 miljard dollar en 3 miljard dollar – De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 1,1 procent tot 660 miljoen dollar – De Duitse chef-kok Thomas Frebel, een voormalig medewerker van het Deense restaurant Noma, opent in Tokio onder de naam Inua een eigen restaurant. Volgens Frebel (34) zal René Redzepi, topman van Noma, enkele keren per jaar als gastkok in Inua aanwezig zijn.

09:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-18

Gezondheidsproblemen vaak basis economische ontwrichting

Gezondheidsproblemen kunnen ook voor een economische ontwrichting zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De onderzoekers stelden onder vast dat ongeveer 4 procent van de persoonlijke faillissementen moest worden toegeschreven aan medische uitgaven. Dat cijfer ligt weliswaar lager dan algemeen werd aangenomen, maar de onderzoekers wijzen nog op andere economische problemen die het gevolg kunnen zijn van een wankele gezondheid. Onder meer wordt gewezen op een gemiddeld loonverlies van 20 procent. Bij vijftigplussers bleek ook de tewerkstellingsgraad met 11 procent terug te vallen.

Lees Verder

15:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

Zwaarlijvigheid treft in Groot-Brittannië vooral lagere klassen

De voorbije eeuw werden kinderen uit lagere sociale klassen vaak gekenmerkt door een lager lichaamsgewicht dan leeftijdsgenoten uit rijkere gezinnen. Die verhouding blijkt op dit ogenblik echter meestal helemaal te zijn omgekeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het University College London (UCL). De onderzoekers zeggen dan ook dat Britse obesitas-epidemie op de lagere sociale klassen veel een grotere impact heeft dan op de hogere bevolkingsgroepen. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers vooral worden toegeschreven aan ongezonde voedingspatronen en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwaarlijvigheid |  Facebook |

Bewoners kunnen hun wijk zelf veiliger maken

Woonbuurten die worden geconfronteerd met hoge criminaliteitscijfers en fysieke aftakeling, kunnen vaak veiliger worden door de lokale residenten aan te zetten om zich samen in te spannen voor de opwaardering van hun omgeving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan, die gedurende geruime tijd een studie hebben gemaakt van de stad Flint, die in zijn categorie één van de hoogste criminaliteitscijfers van het hele land heeft. Onder meer werd aangegeven dat kleine veranderingen – zoals het planten van bloemen of het plaatsen van banken – het geweld zouden kunnen reduceren.

Lees Verder

13:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijk |  Facebook |

Steun verkrijgen voor een klimaatbeleid is niet evident

Het blijft heel moeilijk om het publiek in de westerse geïndustrialiseerde wereld tot een echte actie tegen klimaatverandering aan te zetten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University, de University of Maine en de University at Buffalo. Algemeen wordt aangegeven dat een groter engagement zou kunnen worden verkregen wanneer men de psychologische afstand tussen het probleem en het publiek zou kunnen verkleinen, maar die stelling blijkt volgens de Amerikaanse wetenschappers te simplistisch. Het creëren van een psychologische nabijheid is geen alomvattend antwoord om een grotere steun voor een klimaatbeleid te vinden.

Lees Verder

12:18 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaat |  Facebook |

Gelaat kan emoties bijzonder snel aan buitenwereld verraden

De emoties van een individu kunnen heel gemakkelijk worden afgelezen aan de hand minuscule veranderingen in de gezichtskleur. Het menselijke gezicht vertolkt persoonlijke gevoelens uit subtiele kleurschakeringen, zelfs wanneer geen enkele spier van het gelaat wordt bewogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University. Uit het onderzoek bleek dat de gevoelens van een individu door zijn omgeving tot 75 procent correct konden worden geïdentificeerd, uitsluitend op basis van marginale veranderingen in de kleur van de bloedstroom rond de neus, wenkbrauwen, wangen of kin. Dit kan ook een verklaring zijn voor het gebruik van make-up en andere cosmetica.

Lees Verder

11:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emoties |  Facebook |

Financieel voordeel blijft cruciale drijfveer voor delen informatie

Financiële voordelen blijven voor de consument de belangrijkste reden om meer online persoonlijke informatie aan bedrijven ter beschikking te stellen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Episerver bij ruim vierduizend consumenten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. De onderzoekers kwamen immers tot de vaststelling dat 26 procent van de respondenten bereid bleek om meer persoonlijke informatie ter beschikking te stellen in ruil voor belangrijke kortingen of betere aanbiedingen. Op de tweede plaats staat een grotere transparantie over de opslag en beveiliging van de informatie (15 procent)

Lees Verder

10:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: informatie |  Facebook |

Democratieën niet goed uitgerust voor herverdeling van rijkdom

Democratieën lijken geen goed stelsel voor de herverdeling van rijkdom. Deze landen blijken immers een bevolking te hebben die onvoldoende aversie toont tegenover ongelijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University, de Stanford University in de Verenigde Staten en de Universität St. Gallen in Zwitserland. Inwoners die het meest geneigd waren om aan de armere groepen meer middelen ter beschikking te stellen, bleken immers het minst bereid om bij de rijken vermogen weg te halen. Landgenoten die wel bij de rijken activa wilden opeisen, bleken daarentegen het minst van plan om grotere steun aan de armere groepen te verstrekken.

Lees Verder

09:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herverdeling |  Facebook |