18-05-17

Nieuwsoverzicht

Er komt bij autobouwer Volvo Cars geen nieuwe generatie dieselmotoren meer. Daarentegen wil de constructeur zich de volgende jaren vooral toeleggen op de ontwikkeling van elektrische en hybride wagens. Dat heeft Hakan Samuelsson, topman van Volvo, tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Volvo heeft een grote dieseltraditie, maar volgens het bedrijf is de technologie commercieel niet langer rendabel. Dat heeft onder meer te maken met de milieunormen, die steeds strenger worden. De meeste recente dieselmotor van Volvo, dat in handen is van het Chinese Geely, werd vier jaar geleden geïntroduceerd. Deze motoren zullen wellicht nog zes jaar worden gebouwd.

Chocolodeproducent Nutella, dochter van de Italiaanse groep Ferrero, opent aan Michigan Avenue in de Amerikaanse stad Chicaco eind mei een eigen bar. Daarmee krijgt Chicago het eerste Nutella-café van de wereld. Eerder had Nutella in de Verenigde Staten al een aantal popup-bars georganiseerd, maar de producent zal voortaan ook over een permanent café kunnen beschikken. Naast de eigen producten zal Nutella in de winkel ook een aantal Italiaanse streekproducten en andere specialiteiten serveren. De locatie zal door Ferrero zelf worden uitgebaat. Het is duidelijk of het bedrijf ook op andere locaties plannen voor gelijkaardige verkooppunten heeft. In Toronto bestaat al wel een café dat op Nutella is gebaseerd.

Tapijtfabrikant Balta wil deze zomer een notering op de beurs Euronext Brussel. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De beursgang moet een bedrag van 137,6 miljoen opbrengen. Daarnaast zal ook de Amerikaanse investeerder Lone Star, aandeelhouder van Balta, een gedeelte van zijn participatie te gelde maken. De opbrengst van de operatie zal worden gebruikt voor de schuldenlast van de tapijtfabrikant af te bouwen. Balta diende immers een belangrijk krediet af te sluiten om de overname van de Amerikaanse groep Bentley Mills, te kunnen financieren. Daarnaast zal een gedeelte van de opbrengsten worden gebruik voor een verdere uitbreiding van de activiteiten.

De Franse bank Société Générale heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,52 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De toename was vooral te danken aan een groei bij het retailbankieren en de financiële dienstverlening aan consumenten enerzijds en de activiteiten van de mondiale zakenbank en vermogensbeheer anderzijds. De nettowinst steeg met 50 procent tot ruim 1,39 miljard euro. Wanneer echter rekening wordt gehouden met een aantal eenmalige elementen, zoals de impact van een geschil in Libië, was er sprake van een daling van 924 miljoen euro naar 747 miljoen euro.

In Duitsland heeft het openbaar ministerie van Stuttgart heeft een formeel onderzoek geopend naar mogelijke marktmanipulaties door Matthias Müller, chief executive van autobouwer Volkswagen. Het onderzoek maakt deel uit van het dossier rond de misleidende emissie-software die de autobouwer in zijn dieselmotoren had voorzien. Ook Hans Dieter Pötsch en Martin Winterkorn, respectievelijk voorzitter en voormalig chief executive van Volkswagen, zijn in het dossier betrokken. Vermoed wordt dat het drietal beleggers mogelijk te laat zou hebben geïnformeerd over de financiële impact van het schandaal rond de emissie-software op de aandelen van het concern.

Een verbod op laptops in de handbagage op vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten kan luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar kosten. Dat heeft Alexandre de Juniac, topman van de International Air Transport Association (Iata), tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Indien er een laptop-verbond komt, zouden reizigers altijd verplicht een koffer moeten inchecken om hun laptop te kunnen meenemen. Daarvoor moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij worden bijbetaald. De Juniac is voorstander van andere veiligheidsmaatregelen, zoals zoals intensievere controles van handbagage, scanapparatuur en speurhonden om explosieven op te sporen.

Het voedingsconcern Kraft-Heinz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,4 miljard dollar, tegenover 6,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 896 miljoen dollar naar 893 miljoen dollar. Bernardo Hees, chief executive van Kraft-Heinz, stelde dat het concern weliswaar een relatief trage jaarstart moet melden, maar anderzijds bij de belangrijkste activiteiten op het voorziene schema te zitten. Vooral in de Verenigde Staten, waar Kraft-Heinz ongeveer 70 procent van zijn omzet realiseert, ervaart het bedrijf moeilijkheden om een sterke omzetgroei te realiseren. Tijdens de tweede jaarhelft wordt een sterkere omzetgroei verwacht.

De Duitse retailer Lidl maakt zijn debuut in de Verenigde Staten. De groep wil midden juni immers zijn eerste Amerikaanse winkels openen. In eerste instantie wordt gewerkt aan de uitbouw van een netwerk met een twintigtal filialen in de staten North Carolina, South Carolina en Virginia. Midden volgend jaar zou een tweede golf van tachtig Amerikaanse winkels moeten volgen. De komst van Lidl, die de consument met lage prijzen probeert te winnen, zal volgens waarnemers de zware concurrentie aan de Amerikaanse Oostkust nog verder aanzwengelen. De verschillende ketens bekampen elkaar met grote kortingsacties, waardoor de Amerikaanse consument in de supermarkt steeds lagere prijzen krijgt aangeboden.

Het Franse nutsbedrijf Engie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 19,51 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging was volgens de onderneming onder meer te danken aan de nieuwe activiteiten in Latijns-Amerika en een herziening van de tarieven. De operationele winst nam echter met ruim 6 procent tot bijna 3,3 miljard euro af. Het concern wijst daarbij naar de tijdelijke uitschakeling van een reactor in de kerncentrale van Tihange. Een gedeelte van die verliezen konden wel worden gerecupereerd door andere activiteiten en gunstige wisselkoersen.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft op de luchthaven Fiumicino in Rome zijn aangekondigde test met aansluitende vluchten gelanceerd. Reizigers op een tiental verbindingen kunnen in de Italiaanse luchthaven overstappen op een andere vlucht van de maatschappij. Ryanair belooft dat een enkele boeking volstaat voor beide vluchten en dat de bagage automatisch naar de eindbestemming wordt getransfereerd. Indien het project aanslaat, komen er dit jaar ook aansluitende vluchten op andere luchthavens waar Ryanair actief is. De lowcostmaatschappij praat ook met aantal potentiële partners - zoals Aer Lingus en Norwegian - om transfers op onderlinge vluchten mogelijk te maken.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive is mogelijk op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat heeft de krant New York Post gemeld, waarbij wordt aangegeven dat Ian Cook, topman van het concern, onlangs tegen institutionele beleggers zou hebben te kennen gegeven een eventuele verkoop niet ongenegen te zijn. Een kandidaat zou voor de overname wel rekening moeten houden met een vraagprijs van ruim 88 miljard dollar. Onder meer Unilever wordt als een mogelijke gegadigde genoemd, maar ook de namen van Johnson & Johnson (J&J) en Kraft-Heinz worden geciteerd. Volgens een aantal partijen zou Kraft-Heinz, dat tevergeefs ook een bod deed op Unilever, tientallen miljard dollar reserves hebben voor de transactie.

Het mijnconcern Rio Tinto heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 3 procent minder ijzererts geproduceerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Brits-Australische mijngroep gemeld. Jean-Sébastien Jacques, chief executive van Rio Tinto, stelde dat het concern tijdens het eerste kwartaal een solide productie heeft kunnen registreren, ondanks de uitdagende weersomstandigheden in West-Australië en Queensland. De verkoop van ijzererts liet een status-quo optekenen. Verder werd gemeld dat bij de productie van aluminium en bauxiet een stijging met 2 procent werd gerealiseerd. Bij de koperproductie diende echter een daling met 37 procent worden geregistreerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple is in India gestart met de productie van iPhones. Dat heeft het bedrijf tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Voor de Indiase productie werd een akkoord gesloten met de lokale fabrikant Wistron. De nieuwe activiteit moet de verkoop van de iPhone in India kunnen stimuleren. De iPhone heeft op de Indiase markt voor mobiele telefonie slechts een aandeel van 2 procent. Met een totale bevolking van ruim 1,3 miljard inwoners, biedt India aan de producenten van mobiele telefoons echter nog bijzonder grote groeimogelijkheden. In India moeten winkels echter 30 procent van hun assortiment in eigen land aankopen.

Voormalig minister Melchior Wathelet wordt de nieuwe voorzitter van het bedrijf Le Circuit, verantwoordelijk voor de activiteiten op het racecircuit van Francorchamps. Dat heeft Jean-Claude Marcourt, Waals minister van economie, bekend gemaakt. De nieuwe entiteit komt in de plaats van Le Circuit de Spa-Francorchamps en Spa Grand-Prix, die respectievelijk verantwoordelijk waren voor de commerciële uitbating van de site en de organisatie van de jaarlijkse race van de Formule Eén. Wathelet moet in Francorchamps samenwerken met Nathalie Maillet, directeur van het circuit. Wathelet stapte twee jaar geleden uit de politiek. Eind vorige maand werd hij benoemd tot bestuurder van EDF Luminus.

Het Amerikaanse farmaconcern Gilead Sciences heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard dollar, tegenover 7,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Onder meer wordt gewezen op de lagere inkomsten uit behandelingen tegen hiv-besmetting en chronische hepatitis, waar een achteruitgang van 7,2 miljard dollar naar 5,8 miljard dollar moest worden gemeld. Ook eind vorig jaar had Gilead al gewaarschuwd dat de inkomsten uit deze behandelingen door een toenemende concurrentie onder grotere druk kwamen. De nettowinst van het concern, een partner van Galapagos, viel van 3,6 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar terug.

Meer Nieuws

09:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-05-17

Voor strandvakanties blijft Spanje wereldwijde topbestemming

Spanje blijft voor een strandvakantie de beste bestemming van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Association for Environmental Education and the Consumer (Adeac), die tot de conclusie kwam dat aan 684 Spaanse strandlocaties een blauwe wimpel - een beloning voor uitmuntende kwaliteit - kan worden gegeven. Opgemerkt wordt dat Spanje zich daarmee voor het dertigste jaar op rij de beste bestemming voor strandvakanties ter wereld kan noemen. Eén op de zes strandlocaties met een blauwe wimpel is gelegen in Spanje. Op de tweede plaats staat Griekenland met 430 wimpels, gevolgd door Frankrijk, Turkije, Italië en Portugal

“De blauwe wimpel vertegenwoordigt meer dan natuurschoon,” betoogt Jannich Petersen, chief executive van de organisatie Spain-Holiday.com. “Ook waterkwaliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid moeten aan de strengste eisen voldoen om voor de erkenning in aanmerking te komen. De toewijzing is dan ook een sterke indicator van het engagement van de Spaanse badsteden om achtduizend kilometer kustlijn te bewaren.” Petersen benadrukte benadrukte dat Spanje vorig jaar een recordaantal van 75 miljoen buitenlandse toeristen heeft ontvangen. Daarbij kon ook worden vastgesteld dat de Spaanse strandvakanties ook het voorbije jaar nog verder aan belangstelling hebben gewonnen.

De grootste concentratie blauwe wimpels - die betrekking hebben op zowel de waterkwaliteit als de geboden services - kan worden teruggevonden in de regio Valencia (129), gevolgd door Galicië (113), Catalonië (95) en Andalusië (90). Wel moest worden vastgesteld dat Murcia tegenover vorig jaar zestien blauwe wimpels heeft verloren. Anderzijds kon worden vastgesteld dat 75 Spaanse strandbestemmingen het voorbije jaar voor de eerste keer van de Adeac een erkenning hebben gekregen. In totaal werden aan Spanje echter zeven wimpels minder uitgereikt dan vorig jaar. Griekenland won daarentegen 56 wimpels.

Lees Verder

16:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spanje |  Facebook |

Drang naar conformisme kan immoreel gedrag stimuleren

De drang naar conformisme kan een stimulans voor immoreel gedrag vormen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Arizona State University (ASU). De onderzoekers merken op dat de druk van vrienden een negatief effect op de morele waarden kan vormen. Daarbij moet volgens de wetenschappers vooral worden gewezen op de werking van het hormoon oxytocine, waardoor conformiteit wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt in de brein en het bloed vrijgegeven door een aantal sociale stimuli, zoals een huilende baby of een vriendelijk gelaat en heeft een brede waaier aan effecten.

Lees Verder

 

15:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Email-lijsten winnen nog steeds aan populariteit

De voorbije drie jaar is het aantal inschrijvingen op email-lijsten met ongeveer 30 procent gestegen, maar de clickratio’s hebben niet dezelfde trend kunnen laten optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Yes Lifecycle Marketing. Opgemerkt wordt dat de clickratio’s weliswaar een stijging met 16 procent hebben laten optekenen, maar tijdens het eerste kwartaal moest wel een terugval met 13 procent worden gemeld. Uit het onderzoek kon verder worden afgeleid dat emails op zaterdag de grootste kans hebben om tot een uiteindelijke aankoop te zullen leiden. Tevens bleek dat nieuwe gebruikers 6 procent van de email-abonnementen uitmaken.

Lees Verder

14:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alcohol beïnvloedt persoonlijkheid minder dan vaak gedacht

Onder invloed van alcohol kan de persoonlijkheid een aantal veranderingen laten blijken. Toch is de verschuiving minder sterk dan in het algemeen wordt gedacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Missouri. Opgemerkt wordt dat buitenstaanders minder veranderingen blijken op te merken dan de alcohol-gebruiker zelf. Daarop kan volgens de onderzoekers wel één uitzondering worden gemeld. Onder invloed van alcohol komen volgens de getuigen immers meer extraverte eigenschappen van de persoonlijkheid aan de oppervlakte.

“Mensen geven gaven toe dat hun persoonlijkheid onder invloed van drank een sterke verandering kan ondergaan, maar volgens observaties van bevriende getuigen zijn die verschillen veel minder drastisch dan men in het algemeen laat uitschijnen,” benadrukt onderzoeksleider Rachel Winograd, professor psychologie aan University of Missouri. “De drinkers meenden dat in alle grote karaktereigenschappen onder invloed van alcohol een verandering zou kunnen worden opgemerkt, maar volgens de buitenstaanders kon eigenlijk op het gebied van extroversie een duidelijk verschil worden geregistreerd.”

“Er kan wel een verklaring worden gegeven voor die afwijkende meningen,” zegt professor Winograd. “De getuigen melden immers de uiterlijke kenmerken, terwijl de drinkers wellicht vooral gewag maken van interne veranderen die ze ervaren, maar die voor de buitenwereld onzichtbaar blijven.” De drinkers citeerden daarbij een daling van de zorgvuldigheid, behulpzaamheid en openheid, terwijl een toename zou worden ervaren bij de extraversie en de emotionele stabiliteit. De getuigen zagen daarentegen alleen een versterking van de extraversie, waarbij vooral werd gewezen op een stijging van de assertiviteit, activiteit en de camaraderie.

De onderzoekers erkennen wel dat een eventuele impact van andere factoren niet kan worden uitgesloten. Anderzijds wordt benadrukt dat de resultaten van het onderzoek mogelijk een instrument kunnen vormen in een toekomstige behandeling van personen met alcoholproblemen.

Lees Verder

13:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: alcohol |  Facebook |

Zuid-Korea is meest intensieve gebruiker van applicaties

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden aan applicaties in totaal bijna 1,7 miljard uur tijd besteed. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent App Annie. De grootste activiteit werd opgetekend in Zuid-Korea, waar een gemiddeld gebruik van tweehonderd minuten per dag werd opgetekend. Games vertegenwoordigden daarbij 25 procent van het totale tijdsgebruik. Zuid-Korea wordt in de rangschikking gevolgd door Brazilië en Mexico, waar een gemiddeld gebruik van ruim honderdtachtig minuten per dag werd opgetekend.

Lees Verder

 

12:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Negatieve emoties vormen belangrijk alarmsignaal

Negatieve emoties hebben een bijzonder nuttige functie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of New South Wales. De Australische onderzoekers stellen dat alle menselijke emoties een nuttige functie hebben. Daarbij zouden milde negatieve gevoelens volgens de wetenschappers kunnen functioneren als een automatisch en onderbewust alarmsignaal, waardoor het individu tot een grotere alertheid zou worden aangezet en het denkvermogen zou worden gestimuleerd, zodat men moeilijke omstandigheden met een grotere aandacht en focus zou kunnen benaderen.

“Alle gevoelens en emotionele toestanden van de mens hebben een zinvolle bedoeling,” stippen de Australische onderzoekers aan. “Onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University stelden vast dat de menselijke emoties meer negatieve dan positieve gevoelens vertegenwoordigen. Negatieve gevoelens zoals angst, boosheid, schaamte of afkeer blijken belangrijke functies te hebben, aangezien ze bedreigende of gevaarlijke situaties kunnen helpen herkennen, vermijden of overwinnen. Sommige negatieve gevoelens, zoals melancholie en nostalgie, kunnen zelfs genietbaar zijn en kunnen interessante informatie verstrekken over toekomstige plannen en motivatie.”

De Australische onderzoekers zeggen dat er ook steeds meer aanwijzingen kunnen worden gevonden dat negatieve gemoedstoestanden, zoals droefheid, ook psychologische voordelen kunnen bieden. “Onder meer kon worden vastgesteld dat een slecht gevoel een stimulerende werking heeft op het geheugen, terwijl ook een meer rationeel oordeel zou kunnen worden gevormd omdat details efficiënter worden verwerkt. Bovendien bleek dat bij een moeilijke mentale opdracht een slecht gevoel aanleiding geeft tot een grotere doorzettingskracht. Tevens konden in discussies een efficiëntere communicatie en een betere argumentatie worden opgemerkt.”

“Droefheid is bovendien al vaak een basis voor artistieke creativiteit gebleken,” wordt er nog opgemerkt.

Lees Verder

11:10 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: emoties |  Facebook |