14-08-17

Britse bevolking had geen zin financiering eerste wereldoorlog

De oorspronkelijke pogingen van de Britse overheid om de militaire investeringen voor de eerste wereldoorlog te financieren met leningen van het publiek, werd uiteindelijk een gigantisch fiasco. Uiteindelijk werden de budgettaire problemen zo zwaar dat de Bank of England in het geheim de helft van de tekorten diende te dekken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Queen Mary University of London (QMUL) en de Bank of England. De Britse overheid had gehoopt met zijn oorlogsobligaties een bedrag van 350 miljoen pond op te halen, maar ontving uiteindelijk slechts één derde van de verhoopte financiering. Daarmee bleek een groot patriottisch project grotendeels een mythe.

Lees Verder

 

08:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Japanse holding Softbank van miljardair Masayoshi Son heeft 2,5 miljard dollar geïnvesteerd in de Indiase ecommerce-groep Flipkart, die in april ook al bij Microsoft, Tencent en eBay een bedrag van 1,4 miljard dollar ophaalde. Flipkart wil de financiële middelen inzetten om de strijd met Amazon India aan te gaan. India biedt aan online retailers zoals Flipkart bijzonder grote groeimogelijkheden. India heeft immers een bevolking van 1,3 miljard inwoners, maar het internet heeft in de regio slechts 300 miljoen gebruikers. Daardoor wordt gewag gemaakt van sterke toekomstkansen, aangezien de Indiase middenklasse een sterke uitbreiding kent en de slechte vervoersinfrastructuur de online handel stimuleert.

Tata Steel heeft voor tienduizenden Britse staalwerkers een langverwachte pensioenovereenkomst gesloten. Daarmee wordt een belangrijke voorwaarde voor een samenwerking met het Duitse concern ThyssenKrupp ingevuld. Tata Steel Europe, eigenaar van hoogovens in Groot-Brittannië, voert al geruime tijd gesprekken over een fusie met de staalactiviteiten van ThyssenKrupp. Het Duits concern had echter verduidelijkt dat over een fusie pas kon worden gesproken indien Tata Steel met een Britse werknemers een pensioenregeling kon afspreken. Door de overeenkomst is voorzien dat Tata Steel 550 miljoen pond overdraagt aan het pensioenfonds, dat ook een belang van 33 procent is de Britse activiteiten verwerft.

De Britse vermogensbeheerder Old Mutual wil meer divisies afsplitsen dan eerder was voorzien. Dat heeft Old Mutual bekend gemaakt. Het concern maakte vorig jaar bekend zijn divisies voor vermogensbeheer in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te willen scheiden van zijn bankactiviteiten. Nu werd bekend dat nog andere activiteiten in Groot-Brittannië en een verzekeringsdivisie in Zuid-Afrika van de hand worden gedaan. De verkoop van de betrokken divisies zou tegen eind volgend jaar moeten kunnen worden afgerond. Met de verkoop wil de vermogensbeheerder volgens Bruce Hemphill, chief executive van Old Mutual, meer inkomsten genereren om de waarde voor de aandeelhouders verder op te drijven.

De Deense juwelenfabrikant Pandora heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,83 miljard kroon of 766,2 miljoen dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde daarentegen tot 1,1 miljard kroon. Coldring Friis, chief executive van Pandora, waarschuwde bij de presentatie van de cijfers voor de moeilijke omstandigheden in de Verenigde Staten. Hij maakte daarbij gewag van een overaanbod aan winkels, terwijl de consumenten hun gedrag volgens hem hebben aangepast. Hij betoogde daarbij dat de Amerikaanse consument meer interesse toont in ervaringen dan in materiële bezittingen.

Italië heeft het voorbije jaar 595 miljoen liter roomijs verkocht. Daarmee is het land met een marktaandeel van 19 procent de grootste verkoper van roomijs in de Europese Unie. Op de tweede plaats staat Duitsland met 515 miljoen liter, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Polen. België staat met een verkoop van bijna 200 miljoen liter op een zevende plaats. Italië telt ruim negentienduizend ijssalons, die samen een jaaromzet van 1,4 miljard euro realiseren. Uit cijfers van sectororganisatie Confcommercio blijkt dat de sector aan 69.000 mensen werk biedt. Het merendeel van de productie is bedoeld voor binnenlandse consumptie. Op exportgebied moet het land Duitsland, Frankrijk, België en Nederland laten voorgaan.

De Nederlandse constructeur Waaijenberg Mobiliteit stopt met de productie van de Canta, een wagen voor mindervaliden. Waaijenberg zou tot de beslissing gedwongen zijn door problemen bij de toelevering van onderdelen. Sinds het midden van de jaren negentig werden ongeveer 4.500 exemplaren geproduceerd van de Canta, die een maximale snelheid van 45 kilometer per uur kon halen. Op dit ogenblik zouden nog ongeveer drieduizend exemplaren operationeel zijn. Vooral in de grote steden is de wagen bijzonder populair. Waaijenberg zou in oktober een nieuwe invalidenwagen op de markt willen brengen. Over het nieuwe exemplaar zijn nog geen verdere details bekend.

De Deens-Belgische groep Jensen, producent van industriële wasmachines, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 173,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 17 procent tot 11,1 miljoen euro. Het bedrijf geeft daarbij aan zijn vaste kosten over een groter aantal orders te hebben kunnen spreiden. Tevens werd gewezen op de ontwikkelingen van nieuwe producten, die het verbruik van water en elektriciteit beperken. Ook werd opgemerkt dat de productie in China werd opgedreven, terwijl het belang van de groep in het Turkse bedrijf Tolon Global Makina van 30 procent naar 36,33 procent werd opgevoerd.

Dit jaar zullen Belgische fruittelers 74 miljoen kilogram appels kunnen oogsten. Dat betekent een daling met 68 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Boerenbond. Bij de perenoogst wordt een daling met 7 procent tot 301 miljoen kilogram voorspeld. De achteruitgang moet worden toegeschreven aan de nachtelijke vriestemperaturen tijdens de maand april, waardoor veel bloesems werden vernield. Ook de wijnsector werd het slachtoffer van de late vrieskoude. In heel Europa werd de impact van het fenomeen gemeld. Vermoed wordt dat de Europese appeloogst 21 procent lager zal liggen dan vorig jaar. Bij de Europese perenoogst wordt een daling met 1 procent gemeld.

Rederij Euronav heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 290,6 miljoen dollar, tegenover 404,45 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. D nettowinst viel van 153,7 miljoen dollar naar 10,1 miljoen dollar terug. De achteruitgang moet worden toegeschreven aan de lage bevrachtingsprijzen op de wereldwijde markt voor tankerschepen. Er werden tijdens de eerste helft van dit jaar gemiddelde dagtarieven van 34.843 dollar gemeld, tegenover 54.156 dollar dezelfde periode vorig jaar. Negen jaar geleden werden nog tarieven van 95.000 dollar gehanteerd. Er worden voorlopig ook weinig tekenen van beterschap verwacht, aangezien nog bijkomende tankers in de vaart worden gebracht.

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werden in Vlaanderen 311.600 toeristen geregistreerd. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden 475.300 overnachtingen opgetekend. Dat betekende een stijging met 6 procent. Dat blijkt uit cijfers van Ben Weyts, Vlaams minister van toerisme. Opgemerkt wordt dat het toerisme in Vlaanderen zich volledig heeft hersteld van de terroristische aanslagen van maart vorig jaar. Daarbij wordt erop gewezen dat ook recordcijfers van twee jaar geleden werden overtroffen. Bij het buitenlandse toerisme kon een groei met 12 procent worden gemeld, tegenover een toename van 6 procent bij de binnenlandse bezoekers.

Bottelaar Coca-Cola European Partners (CCEP) heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met ongeveer 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten, zou een omzetgroei met 5 procent zijn gerealiseerd. De operationele winst steeg met 14 procent tot 688 miljoen euro. Zonder rekening te houden met valutaschommelingen zou een groei met 17 procent zijn gemeld. In volumes kon een groei met 3 procent worden geregistreerd. Vooral tijdens het tweede kwartaal werden volgens het bedrijf, onder invloed van gunstige weersomstandigheden, goede resultaten geboekt.

De Golfstaat Qatar heeft in Italië zeven oorlogsschepen besteld. Het order heeft een waarde van 5 miljard euro. Dat heeft Mohamed Abderrahmane al-Thani, minister van buitenlandse zaken van Qatar, recent bekend gemaakt. In juli vorig jaar plaatste Qatar al een voorlopig order voor vier corvettes, een amfibieboot en twee patrouilleschepen bij de Italiaanse groep Fincantieri. Alle schepen zullen op Italiaanse werven worden gebouwd. De constructie zal in de loop van volgend jaar van start gaan. De elektronica en de wapensystemen voor de schepen zullen worden geleverd door het Italiaanse bedrijf Leonardo, dat ongeveer één derde van de inkomsten uit het order zou opstrijken.

De Amerikaanse actrice Zoë Kravitz heeft een samenwerkingscontract ondertekend met het Franse modehuis Yves Saint Laurent. De actrice, dochter van muzikant Lenny Kravitz, was eerder ook al actief voor de modemerken Vera Wang, Calvin Klein en Tiffany. Zoë Kravitz moet het nieuwe imago van Yves Saint Laurent belichamen. Stephan Betty, internationaal directeur-generaal van het Franse modehuis, wijst erop dat Yves Saint Laurent een weerspiegeling wil zijn van de huidige tijdsgeest. Hij wijst erop dat de Franse ontwerper ook al in de jaren zestig een jeugdig imago nastreefde. Zoë Kravitz heeft op Instagram ongeveer drie miljoen volgelingen.

Air Force One, de vloot presidentiële vliegtuigen van de Verenigde Staten, krijgen twee toestellen die oorspronkelijk door de Russische maatschappij Transaero waren bedoeld. Daardoor kunnen de kosten voor de Amerikaanse overheid worden beperkt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, leverancier van de toestellen, gemeld. De Russische maatschappij had bij Boeing twee exemplaren van het type B747-8 besteld. Omdat Transaero echter twee jaar geleden failliet ging, werden de toestellen nooit geleverd. De vliegtuigen stonden sindsdien op een luchthaven in Californië te wachten op een nieuwe bestemming. De huidige twee vliegtuigen van Air Force One zijn al sinds het begin van de jaren negentig in dienst.

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 67 miljard reaal of 20,32 miljard dollar, tegenover 71,3 miljard reaal dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang moet naar eigen zeggen worden toegeschreven aan de dalende benzineverkopen. De nettowinst viel van 370 miljoen reaal terug tot 316 miljoen reaal. Daar moet volgens Pedro Parente, chief executive van Petrobras, gewezen worden op de impact van een aantal eenmalige factoren. Daarbij wordt onder meer gewezen op een aantal fiscale lasten, waarvoor het bedrijf een voorziening van ongeveer 6,2 miljard reaal diende te nemen. Ook wordt gewag gemaakt van ongunstige wisselkoersen.

08:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-08-17

Vergeten herinneringen blijken niet verloren

Verloren herinneringen zijn niet verdwenen, maar zijn ergens in de hersenen opgeborgen waar ze niet meer worden gezocht. Dat zeggen wetenschappers van het Trinity College Dublin in Ierland, die bij muizen hebben aangetoond dat verloren gewaande herinneringen door het activeren van bepaalde hersencellen kunnen worden gerecupereerd. De resultaten van de studie zijn volgens de onderzoekers een aanwijzing zijn dat geheugenverlies door onder meer de ziekte van alzheimer mogelijk kan worden opgevangen. De herinneringen blijken immers fysiek nog steeds aanwezig te zijn. Ook wordt gesuggereerd dat het mogelijk zou kunnen worden onaangename herinneringen te verzachten.

Lees Verder

 

15:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beveiligde sites voor druggebruik kunnen levens redden

Beveiligde sites voor het gebruik van drugs kunnen levens redden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California en de organisatie RTI International naar de werking van een verdoken initiatief om verslaafden een beveiligde locatie voor het gebruik van hun drugs aan te bieden. De onderzoekers merken op dat het initiatief drie jaar geleden van start ging, maar sindsdien geen enkel fataal incident heeft moeten melden. Er werden twee overdosissen geregistreerd, maar dankzij de aanwezigheid van medisch personeel kon tijdig hulp worden geboden en konden de slachtoffers met het toedienen van naloxone worden gered.

Lees Verder

14:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Online kruidenier minst afhankelijk van nieuwe producten

Bij kruideniers worden 16,8 procent van alle online aankopen gespendeerd aan nieuwe producten, maar in de kledingsector loopt dat aandeel op tot meer dan 80 procent. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Adobe Digital Insights naar de afhankelijkheid van handelaars van nieuwe producten die maximaal één jaar op de markt zijn aangeboden. Textiel wordt van dichtbij gevolgd door elektronica met een score van meer dan 75 procent. De onderzoekers merken op dat kruideniers het minst afhankelijk zijn van nieuwe producten omdat de consumenten bij hun huiselijke aankopen bijzonder selectief tewerk gaan.

Lees Verder

13:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werknemers afgeleid door oncomfortabele werkplek

Oncomfortabele werkplekken hebben een belangrijke impact op de productiviteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bedrijf Fellowes bij duizend kantoorbedienden in Groot-Brittannië. Daarbij werd vastgesteld dat 24 procent klaagde over een gebrek aan comfort op de werkvloer, terwijl 25 procent te kennen gaf dat de werkomgeving een negatieve impact heeft op hun productiviteit. Verder blijkt een belangrijk aantal werknemers ook zijn beklag te maken over onproductieve afleidingen. Daarbij wordt in de eerste plaats gewag gemaakt van problemen met informatica (42 procent), gevolgd door hoge temperaturen (37 procent) en irriterende gewoontes van collega’s.

Lees Verder

12:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Emoji helpen computers sarcasme en ironie te begrijpen

Computers zijn bijzonder onderlegd om een inzicht te verwerven in rechtlijnige denkpatronen van de mens. Dat is echter heel anders wanneer er sprake is van sarcasme. In dat geval kunnen emoji een helpende hand reiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology. De studie mondde uiteindelijk uit in de creatie van DeepMoji, een model dat gebruik maakt van miljoenen tweets om uit de emotionele concepten in teksten zoals sarcasme en ironie te leren. De ontwikkelaars merken op dat ook andere onderzoekers van het algoritme gebruik kunnen maken.

Lees Verder

 

 

11:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |