02-03-18

Wangedrag chief executive moet bestuursraad activeren

Bedrijven kunnen op verschillende manieren reageren om de gevolgen van wangedrag van de chief executive op te vangen en het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Singapore Management University, de Washington University en de University of Miami bij nagenoeg negentig studenten. De onderzoekers zeggen dat het bestuur op crisissen kan reageren door de chief executive te ontslaan, maar ook kan beslissen om de bedrijfsleider te handhaven, waarbij wel een verontschuldiging en een erkenning van de gepleegde wandaden moet worden geëist. Beide tactieken kunnen volgens de studie het vertrouwen in de organisatie verhogen, maar wel op verschillende manieren.

"Door de liquidatie van de chief executive onderscheidt het bestuur zichzelf van de zondaar, waardoor de reputatie van de organisatie intact blijft,” zegt hoofdonderzoeker Donald Ferrin, professor sociale psychologie aan de Singapore Management University. “In gevallen waarin de chief executive de kans krijgt aan te blijven, kan de bestuursraad door de eis op een verontschuldiging en een erkenning van de gedane wandaden, ervoor zorgen dat de buitenwereld de dader als een hervormd zondaar zal bestempelen. Dat kan helpen om het vertrouwen in de organisatie te herstellen. In beide gevallen kan de bestuursraad worden gezien als een orgaan dat van zijn autoriteit gebruik maakt om de situatie te normaliseren.”

De auteurs suggereren dat bestuursraden moeten overwegen op welke manier best kan worden aangegeven dat de schuldige chief executive zich onderscheidt van de rest van het betrouwbare topmanagement of dat de zondaar zijn les heeft geleerd en zich in de toekomst als een gereformeerde leider zal gedragen. "Transgressies van chief executives - zoals een handel met voorkennis, de aanwending van bedrijfsfondsen voor persoonlijk gebruik of ongepast persoonlijk gedrag - blijken helaas met regelmaat in de zakelijke pers te moeten worden gemeld,” zeggen de onderzoekers. “Acties van de bestuursraad zijn cruciaal bij de aanpak van wangedrag door de chief executive.”

"Het bestuur kan na een crisis verschillende signalen naar het publiek uitstralen,” zeggen de onderzoekers nog. “Men kan de chief executive wegsturen of men kan hem dwingen zich te verontschuldigen en voor de gepleegde inbreuken te betalen. Deze acties zijn cruciaal om het vertrouwen in de organisatie en de bedrijfsleiding te herstellen. Indien de zondige chief executive toch kan aanblijven, moet in ieder geval met een erkenning van schuld en excuses voor het wangedrag worden gestart.”

Lees Verder

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chief executive |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 56,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. In volumes werd een groei met 0,2 procent opgetekend. Ook wordt gewezen op synergievoordelen die met de overname van sectorgenoot SABMiller konden worden geboekt. De wereldwijde merken Stella Artois, Corona en Budweiser boekten een omzetstijging met 9,8 procent, waarbij vooral buiten de thuismarkten een sterke groei kon worden gemeld. De winst van de brouwer liep met 64,2 procent op tot 7,97 miljard dollar. Carlos Brito, chief executive, ontvangt naar zijn jaarloon van 1,5 miljoen euro ook een bonus van 5,1 miljoen euro.

De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica mag samensmelten met het Franse bedrijf Essilor, producent van brillenglazen en contactlenzen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. De fusie van Luxottica en Essilor creëert een bedrijf met een marktwaarde van ongeveer 46 miljard euro. Volgens Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, zorgt de transactie echter niet tot een verstoring van de concurrentie. Luxottica is eigenaar van merken zoals Ray-Ban, Persol en Oakley. Essilor is vooral bekend van het glazenmerk Varilux. De ondernemingen hebben samen ruim 140.000 medewerkers in dienst. De gezamenlijke omzet bedraagt ruim 15 miljard euro.

Het Britse elektronicabedrijf Laird, leverancier van onder meer het technologieconcern Apple, wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Advent International. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1 miljard pond. De overname wordt ook door het bestuur van Laird ondersteund. Inmiddels zouden al bijna 30 procent van de aandelen van Laird bij Advent zijn aangemeld. Het overnamebod gaat in wanneer 75 procent van de aandelen van Laird zijn aangemeld. Het Britse elektronicabedrijf heeft een periode van belangrijke herstructureringen en kostenbesparingen achter de rug. Die bleken nodig om de Aziatische concurrentie te kunnen opvangen.

In de Verenigde Staten plant de Securities and Exchange Commission (SEC) ingrepen tegen Initial Coin Offerings (ICO), beursintroducties voor cryptomunten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Volgens de Amerikaanse beursautoriteit zou er te weinig toezicht zijn op de procedures die de bedrijven daarbij hanteren om geld op te halen. Gewaarschuwd wordt voor risico op misbruik. Opgemerkt wordt dat bij de transacties vaak geen bedrijfsmodel voorhanden is en moet vaak achteraf worden vastgesteld dat de investeerders het slachtoffer van misleiding zijn geworden. De helft van de transacties zou mislukken.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft de overname van de Britse energieleverancier First Utility afgerond. Dat heeft Shell bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de overname van de toezichthouders de nodige toestemmingen heeft gekregen. De overname van First Utility door Shell werd in december vorig jaar aangekondigd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel werd gemeld dat de nieuwe dochter bij Shell zal worden ondergebracht bij de divisie nieuwe energieën, die door Colin Crooks wordt geleid. First Utility heeft in Groot-Brittannië ongeveer 825.000 huishoudens als klant. Het bedrijf is ook actief in Duitsland.

De Verenigde Staten gaan importheffingen invoeren op aluminium en staal. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemeld. Op de import van staal zal een heffing van 25 procent, terwijl ook voor aluminium 10 procent invoertaks wordt voorzien. Trump gaf te kennen dat de heffingen voor een langere tijd zijn gepland. De Verenigde Staten zijn een zwaar importeur van een staal. De maatregel zou onder meer de tewerkstelling in de Verenigde Staten moeten stimuleren, maar dat wordt door analisten betwijfeld. Onder meer Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al scherpe tegenmaatregelen aangekondigd. Tevens zou ook een handelsoorlog met China dreigen.

Het Duitse concern Beiersdorf, fabrikant van verzorgingsproducten en pleisters, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van meer dan 7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Autonoom kon een omzetgroei met 5,7 procent worden geboekt. Daarentegen viel de winst met ruim 5 procent terug tot 689 miljoen euro. Vorig jaar kon Beiersdorf, eigenaar van onder meer Nivea, echter wel profiteren van een aantal eenmalige baten. Bovendien wordt gewezen op de impact van ongunstige wisselkoersen. Daarnaast waren er ook de gevolgen van een aanval van hackers de voorbije zomer, die een dubbelcijferig miljoenenverlies hebben geleid.

Bekaert gaat de productie van diamanten zaagdraad in China geleidelijk aan verder opbouwen. Dat heeft Matthew Taylor, topman van Bekaert, bevestigd. Financiële details over de geplande investeringen werden niet bekendgemaakt, maar wel zegt Taylor dat het product vanaf midden dit jaar tot de winst zal bijdragen. Aangevoerd wordt dat de tests bij de klanten bijzonder goede resultaten hebben opgeleverd. Taylor merkt daarbij op dat kwaliteit van het product superieur is tegenover de concurrentie. Op dit ogenblik heeft Bekaert negen lijnen voor de productie van zaagdraad. Tegen eind volgend jaar moet dat aantal volgens Taylor echter gevoelig kunnen worden opgedreven.

De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar, tegenover 13,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Wanneer naar de identieke verkoop wordt gekeken, zou een omzetgroei met 9 procent zijn gerealiseerd. Tevens wijst de elektronicaketen op de sterke groei van de online verkopen. Het bedrijf kon profiteren van een toegenomen verkoop van mobiele telefoons, spelcomputers en andere consumentenelektronica tijdens de eindejaarsperiode. De nettowinst viel door de Amerikaanse fiscale hervormingen van 607 miljoen dollar tot 364 miljoen dollar terug.

Het Duitse chemieconcern Bayer zet zijn Nederlands dochterbedrijf Nunhems, gespecialiseerd in zaadveredeling, te koop. Die ingreep is noodzakelijk om toelating te krijgen voor de overname van het Amerikaanse concern Monsanto. Een samensmelting zou volgens de autoriteiten immers de concurrentie in de sectoren van zaden en gewasbescherming kunnen ondermijnen. Monsanto is wereldwijd marktleider in de verkoop van groentezaden. Nunhems volgt echter op een vierde plaats. Beide bedrijven kunnen volgens de autoriteiten dan ook niet tegelijkertijd dochter van Bayer zijn. Onder meer Syngenta zou interesse in Nunhems hebben getoond. Nunhems heeft tweeduizend medewerkers.

Het internetbedrijf Google heeft zijn nieuwe dienst Hangouts Chat gelanceerd. De introductie van de dienst werd in maart vorig jaar al aangekondigd als concurrent van de populaire applicatie Slack. Beide platformen bieden werknemers van een bedrijf de mogelijkheid om voor specifieke projecten op een eenvoudige manier onderling te communiceren. Aangezien per project een afzonderlijk kanaal kan worden aangemaakt, kan het interne mailverkeer van de onderneming drastisch worden verminderd. De waard van Slack wordt inmiddels geraamd op een bedrag van 5,1 miljard dollar. Ook Microsoft en Facebook hebben eerder al eigen alternatieven voor Slack op de markt gebracht.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Op vergelijkbare basis zou de groei naar eigen zeggen tot 7 procent zijn opgelopen. De kwartaalwinst liep met 38 procent op tot 297 miljoen euro. Over het hele jaar liep de omzet van 22,7 miljard euro tot 23,6 miljard euro op. De jaarwinst steeg van 1,09 miljard euro naar 1,15 miljard euro. Er werden vooral goede cijfers geboekt in de Benelux en Scandinavië, waar een omzetgroei met 10 procent tot 548 miljoen euro kon worden gemeld.

De Belgische retailketen Delhaize adopteert een nieuwe strategie. De nieuwe aanpak moet de dalende rendabiliteit van de Belgische dochter van het concern Ahold-Delhaize helpen ondersteunen. Dat hebben woordvoerders van Delhaize bevestigd. Opgemerkt wordt dat de commerciële strategie wordt aangepast om beter op de behoefte van de klant te kunnen inspelen. Het concrete plan zou nog voor de zomer bekendgemaakt worden. Over het hele jaar boekte Delhaize België een omzet van 4,9 miljard dollar. Dat betekende ongeveer een status-quo tegenover het jaar voordien, dankzij een aantal promoties en acties eind vorig jaar. De operationele winst daalde met 9,1 procent tot 110 miljoen euro.

De Franse autobouwer PSA Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 65,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 20 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst steeg met bijna 25 procent tot 4 miljard euro, terwijl bij de nettowinst een groei met 11,5 procent tot 1,9 miljard euro kon worden gemeld. De Franse groep, eigenaar van onder meer Peugeot en Citroën, moest wel een verlies van 157 miljoen euro boeken op zijn Duitse dochter Opel, die van het Amerikaanse concern General Motors werd overgenomen. Op dit ogenblik wordt door PSA Group met de vakbonden van Opel onderhandeld over een reorganisatie bij het Duitse merk.

De Frans-Britse zakenbank Rothschild krijgt een nieuwe topman. Voorzitter David de Rothschild (75) gaat immers met pensioen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. De functie zal vanaf juni worden ingevuld door Alexandre de Rothschild (37), de zoon van de vertrekkende voorzitter. Met de nieuwe voorzitter komt de zevende generatie Rothschild aan het hoofd van de Frans-Britse zakenbank. Alexandre de Rothschild studeerde aan de École Supérieure du Commerce Extérieur in Parijs en werkte nadien onder meer voor Bear Stearns, Argan Capital en Jardine Matheson. Na die ervaringen werd hij door de familiale groep echter teruggeroepen om de machtsoverdracht voor te bereiden.

08:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-18

Muziek maakt van lichaamsbeweging positieve ervaring

Muziek heeft weliswaar een negatieve impact op het concentratievermogen, maar stimuleert anderzijds de energieniveaus en het plezier. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Brunel University in Londen bij een groep van vierentwintig wandelaars die een buitenparcours van vierhonderd meter dienden af te leggen. Daarbij kon worden vastgesteld dat energie en plezier door muziek beter worden ondersteund dat door een informatie podcast of de afwezigheid van geluid. Vastgesteld werd dat muziek de elektrische frequentie van de hersenen herschikt, waar de focus wordt verzwakt met het plezier met 13 procent stijgt tegenover een podcast en met 28 procent tegenover stilte.

"Koptelefoons zijn standaard in sportscholen en uit eerder onderzoek blijkt dat het luisteren naar muziek op de fysieke inspanning een grote impact kan hebben,” getuigt hoofdonderzoeker Costas Karageorghis, professor sportpsychologie aan de Brunel University. Zes jaar geleden vergeleek Karageorghis muziek al met een legaal prestatieverhogend medicijn dat de perceptie van vermoeidheid kan wegnemen en een goed gevoel tot stand zou kunnen komen. “Maar over de exacte breinmechanismen die achter het fenomeen kunnen worden teruggevonden, kon slechts weinig informatie worden verzameld. De technologie om gegevens te verzamelen, kon door de lichaamsbeweging worden misleid.”

Dat probleem kon nu worden opgelost. Daardoor kon worden ervaren dat muziek weliswaar de aandacht van de wandelaars afleidde, maar anderzijds hun energieniveaus en plezier meer versterkte dan podcasts en stilte. Tevens bleek dat de podcast geen enkele invloed had op de gevoelens over vermoeidheid of tevredenheid. Wel kon worden vastgesteld dat de podcast hen meer van de wandeling liet genieten dan de afwezigheid van geluid. Achter het fenomeen kan volgens de onderzoekers een sterkere activiteit in een aantal gebieden van de cortex worden vastgesteld, waardoor een positievere emotionele toestand kan worden opgewekt.

De conclusies kunnen volgens de onderzoekers van belang zijn om activiteit te stimuleren bij personen die niet van lichaamsbeweging houden.

Lees Verder

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Zweedse streamingdienst Spotify wil een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE). Er werd voor de beursintroductie een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Er wordt al langer over een beursgang van het Zweedse bedrijf gespeculeerd. Er wordt wel benadrukt dat bij de operatie geen nieuwe aandelen zullen worden aangeboden. Ook zullen de bestaande aandeelhouders niet een verkoop van participaties overgaan. Wel zouden belangen voor een bedrag van 1 miljard dollar verhandelbaar worden gemaakt. Op die manier kunnen de bestaande aandeelhouders een verwatering van hun participatie vermijden.

Busbouwer Van Hool uit Lier zal veertig waterstofbussen bouwen voor de Duitse markt. De voertuigen zullen in de fabriek van Van Hool in Koningshooikt worden geproduceerd. Van Hool heeft het over het grootste order voor waterstoffenbussen in Europa. Veertig exemplaren zullen worden ingezet in Keulen. De resterende tien exemplaren zijn bedoeld voor Wuppertal. De bussen moeten in de lente van volgend jaar worden opgeleverd. Filip Van Hool, topman van de busbouwer, noemt de bestelling een opsteker voor het gebruik van waterstoftechnologie als aandrijving van bussen. In Keulen worden twee waterstofbussen van de Belgische fabrikant al bijna vier jaar in het openbaar vervoer ingezet.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 8,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst viel met 67 procent terug tot 148 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 35,02 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst nam met 62 procent toe tot 7,3 miljard euro. De resultaten van het concern werden negatief beïnvloed door fiscale hervormingen in de Verenigde Staten en problemen in de Braziliaanse landbouwsector. De farmadivisie van Bayer kon anderzijds een recordjaar melden.

Het Amerikaanse bedrijf Ring, fabrikant van deurbellen met video, wordt door het technologieconcern Amazon overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 1 miljard dollar zijn gemoeid. Door de operatie versterkt Amazon zijn positie op de markt van domotica-beveiliging. Ring is de grootste aanwerving die Amazon laat optekenen sinds vorig jaar de Amerikaanse retailer Whole Foods voor een bedrag van 13,5 miljard dollar werd overgenomen. De producten van Ring zijn uitgerust met ingebouwde bewegingssensoren. Door een applicatie kan de bewoner met zijn smartphone, tablet of computer bezoekers aan de deur zien en horen. Beide partijen kunnen ook met elkaar spreken.

Een Amerikaans consortium onder leiding van de investeerders Cerberus en JC Flowers neemt de Duitse financiële groep HSH Nordbank, onderdeel van de groep Landesbank, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. HSH Nordbank was in handen van de Duitse deelstaten Hamburg en Schleswig-Holstein en was ooit één van de grootste kredietverstrekkers van de maritieme wereld. Tot de nieuwe eigenaars behoren ook investeerders GoldenTree Asset Management de Centaurus Capital. HSH Nordbank wijst erop dat zijn nieuwe eigenaars een grote expertise hebben als financiële investeerders voor de banksector. De verkoop moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Op het hoofdkwartier van het Zweedse sportlabel Bjorn Borg in Stockholm worden de werknemers verplicht om op vrijdag gezamenlijk naar het fitness-centrum gaan om hun conditie op peil te houden. Dat heeft Henrik Bunge, chief executive van Bjorn Borg, tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP), bevestigd. De fitness-sessies zijn verplicht en vormen volgens Bunge onderdeel van de bedrijfscultuur van de onderneming. Hij wijst er wel op dat nog niemand heeft geweigerd aan het initatief deel nemen. De sessies dienen niet alleen om de fysieke en mentale gezondheid te beschermen, maar zijn ook een vorm van teambuilding. Ook Kalmar Vatten en Rotpartner werken met verplichte fitness.

Het Belgische textielbedrijf Sioen heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 473,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 30 procent tegenover het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan overnames die het concern heeft gedaan. Autonoom steeg de omzet met 5,7 procent. De nettowinst viel van 26 miljoen euro tot 21,9 miljoen euro terug. Het bedrijf, gespecialiseerd in de productie van technisch textiel, zegt het voorbije jaar druk ervaren te hebben van de hogere grondstoffenprijzen. Daarnaast moest ook een verschuiving in de verkoopmix worden vastgesteld. Sioen werkt aan de ontwikkeling van nieuwe complementaire lijnen van technisch textiel.

De fastfoodketen Balls & Glory uit Gent opent zes nieuwe vestigingen. Dat heeft Wim Ballieu, oprichter van Balls & Glory, bekendgemaakt. De nieuwe vestigingen van de groep, die zich heeft gespecialiseerd in de verkoop van gevulde gehaktballen, worden geopend in Brugge, Mechelen, Sint-Niklaas, Hasselt, Antwerpen en Brussel. Tot nu toe werden nieuwe vestigingen in eigen beheer geopend, maar voortaan zal met een franchisemodel worden gewerkt. Ook de bestaande vestigingen in Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven zullen voortaan volledig worden uitgebaat door zelfstandigen. Balls & Glory ontvangt volgens de nieuwe franchiseformule alleen nog 7 procent commissie op de gerealiseerde omzet.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De volumes stegen met 8 procent, maar deze groei werd gedempt door de wisselkoerseffecten. De nettowinst steeg met 10 procent tot 269 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 5,8 procent tot 10,1 miljard euro. De jaarwinst nam met 11 procent toe tot 939 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde van de toenemende vraag naar polymeren voor energie-efficiënte wagens en intelligente apparaten, samen met een stijgende belangstelling vanuit de aeronautica.

In New York is filmproducer Benjamin Melniker op 104-jarige leeftijd overleven. Dat heeft de entourage van Melniker bekendgemaakt. Melniker raakte vooral bekend als producer van een hele reeks Batman-films. De filmproducer begon op het einde van de jaren dertig van de voorbije eeuw te werken bij studio Metro Goldwyn Mayer (MGM). Onder meer tekende hij de contracten voor succesproducties zoals Ben Hun, Doctor Zhivago en Space Odyssey. Nadien startte hij met collega Michael Uslan een nieuw project, dat op het einde van de jaren zeventig de filmrechten op de stripfranchise Batman van DC Comics over. Melniker wordt door Uslan omschreven als een legendarische figuur in de entertainmentsector.

Het Chinese conglomeraat HNA Group staat voor een ontslagronde waarbij mogelijk 100.000 mensen wereldwijd hun baan zouden kunnen verliezen. Dat hebben een aantal bronnen bekendgemaakt. Door de operatie zou ongeveer een kwart van het volledige personeelsbestand worden geschrapt. Opgemerkt wordt dat alle geledingen van de onderneming door de ontslagronde zouden worden getroffen. Ook divisies die al in de etalage staan, zouden niet worden gespaard. De operatie zou het conglomeraat, onder meer eigenaar van bagageafhandelaar Swissport, moeten toelaten zijn financiële positie te versterken. De luchtvaardivisie, met onder meer Hainan Airlines, zou wel gespaard blijven.

Het Belgische bedrijf Bekaert, producent van staaldraad, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard euro, tegenover 3,7 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De winst viel van 305 miljoen euro naar 301 miljoen euro terug. Het bedrijf merkte daarbij op dat het voorbije jaar de hogere grondstoffenkosten moeilijk aan de klanten konden worden doorgerekend. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel een verbetering worden gemeld. Bekaert zegt dit jaar een herstel van de marges te verwachten. Ook wordt gewezen op de ontwikkeling van een nieuw type zaagdraad, die naar eigen zeggen wellicht tijdens de tweede jaarhelft een impact op de resultaten zal hebben.

Thailand moet inspanningen doen om zijn imago als bestemming voor sekstoerisme kwijt te raken. Dat heeft de Thaise premier Prayut Chan-o-cha gezegd. Daarmee reageert Chan-o-cha op eerdere uitlatingen van Hamat Bah, minister van toerisme en cultuur van Gambia. Bah had daarbij benadrukt dat Gambia geen seksbestemming, zoals Thailand, is. Het Thaise ministerie van buitenlandse zaken heeft in een brief zijn ongenoegen over de uitlatingen van Bah uitgedrukt. Veera Rojpojchanarat, Thais minister van cultuur, zegt daarbij ook dat de toeristische sector van zijn land de voorbije jaren een sterke evolutie heeft gekend. Er wordt volgens Rojpojchanarat nu vooral gewezen op culturele aspecten.

De Nederlands-Belgische retailgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep echter van 178 miljoen euro naar 744 miljoen euro op. De jaaromzet liep met 0,6 procent op tot 62,7 miljard euro. De jaarwinst liep echter met 70 procent op tot 1,8 miljard euro. Dick Boer, chief executive van Ahold Delhaize, wees er verder op dat de online omzet het voorbije jaar met meer dan 20 procent tot 2,8 miljard euro kon worden opgevoerd. Tegen eind dit decennium wordt een online omzet van bijna 5 miljard euro verwacht.

In de Verenigde Staten hebben de retailketens Walmart en Dick’s Sporting Goods de verkoop van wapens en munitie aan minderjarigen onmiddellijk stopgezet. Dat hebben de twee ondernemingen bekendgemaakt. De ingreep vormt een reactie op de recente schietpartij in een school in Florida, waarbij zeventien mensen werd gedood. Beide ketens hebben ook aangekondigd te stoppen met de verkoop van wapens die een grote gelijkenis tonen met machinegeweren. Dick’s Sporting Goods is één van de grootste verkopers van wapens in de Verenigde Staten. Het bedrijf merkt echter op dat de Amerikaanse onvoldoende garanties kan bieden dat de wapens niet in verkeerde handen terechtkomen.

08:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-02-18

Inkomenskloof bepaalt ook levensverwachting

In Engeland is het verschil in levensverwachting tussen de rijkste en armste buurten sinds het begin van deze eeuw nog verder toegenomen. Dit fenomeen kan zowel bij jonge kinderen als bij oudere bevolkingsgroepen worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de City University in Londen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat de ongelijkheden in levensverwachting ook de volgende jaren nog verder dreigt toe te nemen. Om het probleem op de lossen, moeten volgens de wetenschappers alle geledingen van de samenleving een gecoördineerde inspanning doen om deze ongelijkheid op te lossen.

“Het is bijzonder onrechtvaardigheid dat een verschil in rijkdom ook een impact heeft op de levensverwachting,” zegt onderzoeksleider Steve Haberman, professor statistiek aan City University London. “Er kan weliswaar worden vastgesteld dat alle geledingen van de maatschappij op een hogere levensverwachting kunnen rekenen, maar niet elke groep maakt dezelfde vorderingen. Het is duidelijk dat een aantal categorieën worden achtergelaten. Om het probleem te kunnen aanpakken moet een inzicht worden verworven in de specifieke oorzaken, waarna een gecoördineerd beleid over een brede waaier van terreinen - gezondheid, werk, welzijn, pensioen en huisvesting - moet worden opgezet.”

Jongens die begin deze eeuw in de 20 procent rijkste wijken van Engeland werden geboren, konden op een bijkomende levensverwachting van 7,2 jaar rekenen tegenover leeftijdsgenoten die in de 20 procent armste buurten ter wereld waren gekomen. Bij meisjes steeg diezelfde kloof van 5 jaar naar 5,8 jaar. Ook zestigjarige mannen die in de 20 procent rijkste wijken resideren, konden bij het begin van deze eeuw op een extra levensverwachting rekenen van 4,1 jaar rekenen dan leeftijdsgenoten die in de 20 procent armste buurten wonen. Dat is inmiddels opgelopen tot 5 jaar. Bij zestigjarige vrouwen is er sprake van een stijging van 3,1 jaar naar 4,2 jaar.

Bij de sterftecijfers kan eenzelfde patroon worden opgetekend. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers dat geen enkele andere factor op het overlijdensrisico in een wijk een grotere impact heeft dan het inkomen.

Lees Verder

21:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: levensverwachting |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kabelgroep Comcast heeft een bod van 22,1 miljard pond gedaan op de Britse televisiezender Sky. Daarmee wil Comcast voor de activiteiten meer betalen dan 21st Century Fox meer dan een jaar geleden met een bedrag van 11,7 miljard pond voor een belang van 61 procent in Sky had aangeboden. De resterende 39 procent had 21st Century al langer in bezit. Het bod van 21st Century wordt echter steeds kritisch bekeken. Onder meer de Britse Competition and Markets Authority vreest voor een overdreven concentratie van mediamacht. Sommige aandeelhouders van Sky hebben bovendien gezegd het bod van 21st Century Fox te laag te vinden.

In Duitsland hebben de steden het recht individueel een verbod op dieselwagens uit te spreken. Dat heeft het Bundesverwaltungsgericht beslist. Een wet van de hogere overheid is volgens de rechter voor een verbod niet noodzakelijk. De uitspraak volgt op een klacht van de milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe (DUH). De organisatie had geëist dat de steden Stuttgart en Düsseldorf, waar de uitstoot van stikstofoxiden de Europese maximumwaarden overschrijdt, een verbod op het gebruik van dieselwagens zouden invoeren. De Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen wilden een verbod blokkeren, maar worden nu door de hoogste Duitse rechtbank in het ongelijk gesteld.

De informaticagroep Econocom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,98 miljard euro. Dat betekende een stijging met 17,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 32,8 miljoen euro op naar 90,7 miljoen euro. De winstgroei is naar eigen zeggen zeggen te danken aan positieve verrekeningen van een eigen financiële dochtermaatschappij. Tevens wordt opgemerkt dat alle divisies een groei konden laten opmerken. Bij de afdeling technologie-management werd een omzetgroei met 17,5 procent tot 1,5 miljard euro opgetekend. In de service-afdeling was er een groei met 25,5 procent tot 1 miljard euro. De productdivisie kende een groei met 25,2 procent tot 594 miljoen euro.

De Colombiaanse zangeres Shakira heeft in Spanje aan de fiscus meer dan 20 miljoen euro aan achterstallige belastingen betaald. Shakira werd ervan beticht haar inkomsten tijdens de eerste vier jaar van dit decennium niet te hebben aangegeven. Een gerechtelijke vervolging kon niet meer, maar wel kon tegen de zangeres nog altijd een administratieve eis tot betaling worden uitgevaardigd. Shakira woont in Barcelona. De zangeres is gehuwd met de voetballer Gerard Piqué, die bij FC Barcelona speelt. Shakira zou het bedrag nog wel hopen te kunnen recupereren. Ze zegt tijdens de bewuste periode in Bahama’s gedomicilieerd te zijn geweest en slechts kort tijd in Catalonië verbleven te hebben.

Het Belgische farmabedrijf Convert Therapeutics heeft bij zijn lancering een bedrag van 13,6 miljoen dollar opgehaald. De opgehaalde middelen zullen worden gebruikt om een aantal nieuwe middelen voor de behandeling van kanker te ontwikkelen. Convert Therapeutics werd gelanceerd door de Belgische oncoloog Philippe Lambin en het investeringsfonds Droia van Luc Verelst. Aan de kapitaaloperatie namen onder meer Marc Coucke, Alexandre Van Damme, de Universiteit Luik en het Waals Gewest deel. Convert wil verder werken op een wetenschappelijke doorbraak van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Convert heeft een molecule die kankercellen zou kunnen aanvallen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal onder de naam AC Wellness deze lente mogelijk een aantal ziekenhuizen openen voor zijn personeel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Er zou sprake zijn van minstens twee ziekenhuizen. Gewezen wordt op jobadvertenties waaruit blijkt dat Apple voor een nieuwe dochtermaatschappij AC Wellness op zoek is naar personeel. Bovendien wordt erop gewezen dat het bedrijf ook al zijn contract met een externe leverancier van gezondheidsdiensten heeft afgebouwd. Een aantal waarnemers vraagt zich af of deze plannen de voorbereiding zijn van een bredere activiteit die Apple in de gezondheidszorg zou willen ontplooien.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de pakketbezorging, die profiteert van de toenemende ecommerce. Het postbedrijf liet daarentegen slechts een nettowinst optekenen van 148 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 280 miljoen euro het jaar voordien. Bovendien wordt verwacht dat de winst ook dit jaar verder zal teruglopen. Met de huidige vooruitzichten kan de vijfdaagse bezorging, waartoe het bedrijf wettelijk is verplicht, volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen niet worden gehandhaafd.

De Nederlandse bierproducent Heineken heeft in Mexico een nieuwe brouwerij in Mexico geopend. De fabriek is gevestigd in Meoqui. Inmiddels heeft Heineken in Mexico zeven productielocaties. In de nieuwe brouwerij kan jaarlijks 6 miljoen hectoliter bier worden geproduceerd. In Meoqui zouden onder meer merken zoals Tecate, Dos Equis en Heineken worden geproduceerd. De productie is zowel gericht op de binnenlandse consumptie als op de export. Met de nieuwe fabriek is een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid. De Mexicaanse markt heeft voor Heineken een groot belang. Dat geeft de brouwer zelf aan. De voorbije jaren kon de Mexicaanse bierverkoop telkens worden opgevoerd.

De Amerikaanse winkelketen Macy’s heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 25,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. De vergelijkbare omzet viel met 2 procent terug. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel opnieuw een groei worden gemeld. Jeff Gennette, chief executive van Macy’s, benadrukte dat het bedrijf vastbesloten is ook dit jaar een omzetgroei te laten optekenen. Daarbij zal volgens hem worden verder gebouwd op het momentum dat tijdens het vierde kwartaal werd gecreëerd. De winkelketen boekte een nettowinst van nagenoeg 1,55 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 619 miljoen dollar het jaar voordien.

Frans Muller, voormalig topman van Delhaize, wordt mogelijk de nieuwe chief executive van moederbedrijf Ahold. Dat heeft de krant De Standaard gemeld. Muller zou bij Ahold huidig chief executive Dick Boer opvolgen. Ahold en Delhaize smolten twee jaar geleden samen. Frans Muller was vijf jaar geleden als topman van Delhaize aangesteld en werd na de fusie de tweede man van de groep. Hij was na de samensmelting ook verantwoordelijk voor de synergie binnen de fusiegroep. Die taak zou nu zijn afgerond, zodat Muller vrij is voor andere opdrachten. Eerder was al gewag gemaakt van een mogelijke opvolging van Boer door Muller. Boer zou voorzitter worden van de raad van commissarissen.

Het Britse concern GKN Industries wil midden volgend jaar zijn activiteiten opsplitsen. Dat heeft de onderneming, het moederbedrijf van onder meer de luchtvaartonderneming Fokker, gezegd. GKN Industries wil een afzonderlijke onderneming creëren met activiteiten in de autobouw. De tweede entiteit zou zich vooral richten op activiteiten in de luchtvaart en ruimtevaart. De opsplitsing werd eerder al aangekondigd, maar wordt volgens het concern nu versneld doorgezet. GKN Industries probeert zich te verdedigen tegen een vijandelijke overnamepoging van investeerder. Daarvoor worden ook een aantal activa verkocht. De opbrengst van die operatie zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De Belgische lingeriegroep Van de Velde heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 209 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Op vergelijkbare basis diende echter een daling met 0,6 procent worden gemeld. Opgemerkt wordt dat dat de omzet in de groothandel een beperkte achteruitgang liet optekenen. In de detailhandel kon daarentegen een stijging met 4,2 procent worden gemeld. Daarbij kon in alle Europese markten een positieve evolutie worden opgetekend. In de Verenigde Staten kon de daling beperkt worden gehouden. De groepswinst van Van de Velde steeg met 1,2 procent tot 33,9 miljoen euro.

De Amerikaanse staat Californië heeft definitief toestemming gegeven voor het gebruik van zelfrijdende auto’s in het verkeer. Er zal niet langer een verantwoordelijke in de wagen aanwezig moeten zijn om bij een noodgeval de controle over te nemen. Er zullen aan vijftig bedrijven licenties worden toegekend. De auto’s mogen ook vanop afstand worden bestuurd. Jean Shiomoto, voorzitter van het Amerikaanse Department of Motor Vehicles, maakt gewag van een grote stap voorwaarts voor autonome technologie in Californië. Door de nieuwe regelgeving kan onder meer een volgende fase van de tests met zelfrijdende wagens worden aangevat.

De Duitse chemiegroep Basf heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64,5 miljard euro, tegenover 57,5 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan de verhoogde prijzen die konden worden aangerekend. Ook bij de volumes kon echter een toename worden opgetekend. De nettowinst van het Duitse concern liep met 50 procent op tot 6,1 miljard euro. Wel moet worden opgemerkt dat bij de afdeling landbouwproducten dit jaar slechts een bescheiden groei kon worden gemeld, maar dit jaar wordt voor de divisie een injectie verwacht door de overname van een aantal activiteiten van sectorgenoot Bayer.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft een bijkomende investering van 2 miljard euro voorzien voor de uitbreiding van zijn themapark Disneyland Paris in Frankrijk. Dat heeft Robert Iger, chief executive van Walt Disney, aangekondigd na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. In de uitbreidingsplannen van het Franse themapark zijn drie grote nieuwe projecten voorzien. Daarbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de superhelden van dochtermerk Marvel, zoals Spider-Man en de Hulk. In Disneyland Paris zal echter ook ruimte worden gecreëerd voor de filmfranchises Frozen en Star Wars. Er komen ook nieuwe attracties en live entertainment.

19:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-18

Japanse casino’s mogelijk met betalende toegang

In Japan overweegt de regering van premier Shinzo Abe een regel te introduceren waarbij aan bezoekers van casino’s een toegangsgeld van 2.000 yen of bijna 20 dollar te vragen. De maatregel vormt een onderdeel van een nieuwe wetgeving die gokken in Japan zou legaliseren. Verwacht wordt dat de Japanse regeringscoalitie nog voor het einde van volgende maand een beslissing zal nemen over de uitbating van casino’s met gokmogelijkheden in zogenaamde geïntegreerde resorts, die verder ook hotelaccommodatie en evenementenruimtes omvatten. Door de opening van casino’s hoopt Japan meer toeristen te kunnen aantrekken. Buitenlandse bezoekers zouden gratis toegang tot de casino’s krijgen.

“In andere landen rekenen casino’s in de regel geen toegangsgelden aan,” aldus de krant Japan Today. “De Japanse regering wil het systeem echter introduceren om de nodige financiële middelen te verzamelen die gebruikt zouden moeten worden voor initiatieven die het gevaar van gokverslavingen zouden moeten blokkeren. De casino’s zullen geen gelegenheid krijgen om de toegangsgelden kwijt te schelden of te compenseren.” Twee jaar geleden werd in Japan een wet geïntroduceerd waardoor casino’s niet langer verboden werden, op voorwaarde dat het aanbod onderdeel van een geïntegreerd resort zou vormen. Verdere wetgeving moest echter nog de praktische werking behandelen.

Onder meer moet worden bepaald hoeveel taksen aan de overheid zullen moeten overdragen. Ook moet de regering de locaties bepalen waar de inplanting van de casino’s zal worden toegelaten. Om een potentiële gokverslaving te bestrijden, zou mogelijk ook met een gelimiteerde toegang worden gewerkt. Onder meer werden voorstellen gelanceerd om een speler maximaal drie keer per week toegang tot een casino te verlenen. Over een periode van achtentwintig dagen zou maximaal tien keer een bezoek aan een casino mogen worden gebracht. Dat bezoek zou eventueel digitaal worden gecontroleerd.

Japan kan volgens waarnemers één van de grootste casino-markten van de hele wereld worden. Binnen de sector wordt echter opgemerkt dat een strenge reglementering mogelijk buitenlandse investeerders zou kunnen afschrikken.

Lees Verder

18:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: casino |  Facebook |