19-03-17

China snel ook wereldleider in patentaanvragen

China zal snel de grootste patentactiviteit van de hele wereld laten optekenen. Dat heeft de World Intellectual Property Organisation (Wipo) gezegd bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Het voorbije jaar stonden de Verenigde Staten met 56.595 aanvragen op de eerste plaats, gevolgd door Japan (45.239) en China (43.168). Er wordt echter aan toegevoegd dat China het voorbije anderhalf decennium elk jaar een dubbelcijferige groei heeft laten optekenen en dan ook wellicht snel de eerste plaats zal kunnen veroveren. Het Chinese bedrijf ZTE Technologies voerde bij de ondernemingen de lijst aan met 4.123 aanvragen, gevolgd door Huawei (3.692) en Qualcomm (2.466).

Lees Verder

11:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft negen luchtvaartgroepen veroordeeld wegens verboden prijsafspraken bij het vrachtvervoer. In totaal werd een boete van 776 miljoen euro opgelegd aan Air France-KLM, British Airways, Air Canada, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Singapore Airlines, LAN Chile en Scandinavian Airlines (SAS). De feiten gaan terug tot de eerste helft van het voorbije decennium. Begin dit decennium had de Europese Commissie in het dossier al een gelijkaardige boete opgelegd, maar die sanctie was wegens een vormfout nietig verklaard. Ook de Duitse maatschappij Lufthansa was bij het kartel betrokken, maar hoeft als klokkenluider geen boete te betalen.

In Frankrijk is het Parquet National Financier een vooronderzoek gestart naar de Europese vliegtuigbouwer Airbus wegens mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen. In augustus had ook in Groot-Brittannië het Serious Fraud Office (SFO) met een onderzoek gestart. Beide korpsen zouden overleg plegen. Het onderzoek richt zich volgens Airbus op onregelmatigheden bij het optreden van onafhankelijke tussenpersonen bij de contacten met potentiële klanten. De vliegtuigmaatschappij benadrukte zijn medewerking aan het onderzoek te verlenen. De autoriteiten stellen zich in toename wantrouwig op tegenover het gebruik van externe consulenten bij buitenlandse verkopen.

De verkoop van de Nederlandse afvalverwerker Attero aan een Chinese partij gaat niet door. Dat heeft de investeringsmaatschappij Waterland, de huidige eigenaar van Attero, gemeld. Opgemerkt wordt dat de kandidaat-overnemer van de Chinese overheid geen toestemming voor de transactie had gekregen. Bovendien zou het geïnteresseerde Chinese concern niet bereid zijn geweest om de minimum vraagprijs van 850 miljoen euro te betalen. Waterland zou na het afspringen van de onderhandelingen, beslist hebben om Attero verder te laten groeien. Daarbij zou volgens een aantal waarnemers worden overwogen om het Britse bedrijf Cory Environmental over te nemen. Daardoor zou Attero in omvang verdubbelen.

De Franse autobouwer Renault heeft nogmaals ontkend zich bij de emissietesten van zijn auto’s aan fraude schuldig gemaakt te hebben. Daarmee reageerde Renault op berichten dat onderzoekers aanwijzingen van misleiding bij Renault zouden hebben gevonden. Daarbij werd aangegeven dat ook de hoogste kaders van het concern van de fraude op de hoogte zou zijn geweest. Renault benadrukte echter aan alle Franse en Europese regels te voldoen en beklemtoonde dat zijn auto’s niet zijn uitgerust met software die het mogelijk zou maken om emissietests te vervalsen. Het Franse bedrijf had eerder ook al alle verwijzingen naar een mogelijke emissiefraude ontkend.

Het Spaanse kledingconcern Inditex heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 23,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 10 procent toe tot 3,2 miljard euro. Het concern - eigenaar van modeketens zoals Zara, Pull & Bear en Bershka - zegt op al zijn markten een groei te hebben kunnen realiseren. Bovendien wordt erop gewezen dat het voorbije jaar 279 nieuwe vestigingen, verspreid over zesenvijftig landen, werden geopend. Het concern beschikt nu over 7.292 vestigingen in drieënnegentig landen. Door de openingen werden bij Inditex het voorbije jaar op tienduizend bijkomende arbeidsplaatsen gecreëerd.

Het Franse telecomconcern Bouygues heeft geen ambitie om met sectorgenoot Orange  - het voormalige France Telecom - een coalitie te sluiten. Dat heeft Bouygues gezegd in een reactie op een aantal Franse mediaberichten. Er wordt al langer gesproken over een noodzakelijke consolidatie van de Franse telecommarkt, waar te veel partijen actief zouden zijn, zodat de sector geconfronteerd zou worden met een ongezonde concurrentie. In januari vorig jaar waren tussen Orange en Bouygues gesprekken over een mogelijke samenwerking gevoerd, maar die onderhandelingen hadden geen resultaten opgeleverd. Onder meer over de machtsverhouding in de toekomstige entiteit kon geen compromis worden gevonden.

Het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf Argen-x heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,7 miljoen euro, tegenover 6,9 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf boekte een verlies van 21,4 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro het laatste kwartaal het jaar voordien. Daarbij wordt gewezen op een sterke toename van de onderzoekskosten. Het bedrijf verwacht dit jaar bij vier potentiële geneesmiddelen de tweede onderzoeksfase te kunnen opstarten. Argen-x had eerder al bekend gemaakt om bij de Amerikaanse autoriteiten een aanvraag ingediend te hebben voor een notering op de beurs van New York.

De holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL) heeft tijdens het voorbije jaar een verlies geleden van 457,7 miljoen euro, tegenover een winst van bijna 1,03 miljard euro het jaar voordien. Het negatieve resultaat moet worden toegeschreven aan de negatieve impact van een afschrijving van 1,7 miljad euro op het belang van de holding in de bouwgroep LafargeHolcim. Dat verlies kon gedeeltelijk worden gecompenseerd door een boekwinst op de verkoop van een participatie in het olieconcern Total. De holding zegt dat alle bedrijven uit zijn portefeuille zowel op de beurs als operationeel een degelijke prestatie konden melden. Er wordt aan toegevoegd dat de beurzen het voorbije jaar goed overeind zijn gebleven.

Ferdinand Piëch, grootaandeelhouder en voormalig bestuursvoorzitter van de autogroep Volkswagen, wil zijn aandelen in de Duitse autoproducent verkopen. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel gemeld. Het aandelenpakket van Piëch zou een waarde van ruim 1 miljard euro hebben. Piëch is de kleinzoon van Ferdinand Porsche, oprichter van de gelijknamige sportwagenbouwer. Hij heeft een belang van 14,7 procent in de Porsche Holding, die 52 procent van de stemrechten in Volkswagen bezit. Piëch (79) is de voorbije periode herhaaldelijk in aanvaring gekomen met andere topfiguren van de Duitse autogroep. Volgens waarnemers zouden mogelijk Chinese partijen interesse hebben in de aandelen van Piëch.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft met de uitgifte van aandelen en converteerbare obligaties een bedrag van 1,2 miljard dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de balans van het bedrijf te versterken, maar zullen ook gebruikt worden om de productie-capaciteit op te voeren. Tesla wil tegen de zomer immers zijn nieuwe Model 3 in de Verenigde Staten op de markt brengen. In tegenstelling tot de eerdere productie van Tesla, is het Model 3 bedoeld voor het brede publiek. Het type zou voor ongeveer 35.000 dollar op de markt worden gebracht. Voor de lancering van een massamodel heeft Tesla echter een grotere productiecapaciteit nodig dan de huidige lijnen kunnen leveren.

De Amerikaanse kofferproducent Samsonite heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 17 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt gewag gemaakt van een sterke vraag in onder meer China en Europa. De nettowinst steeg met ruim 29 procent naar bijna 256 miljoen dollar. Daarmee boekte Samsonite volgens topman Ramesh Tainwala het beste resultaat sinds de onderneming zes jaar geleden een notering nam op de beurs van Hongkong. Het bedrijf benadrukte verder nog geen definitief besluit genomen te hebben over een mogelijke terugkeer van de productie vanuit Azië naar de Verenigde Staten.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter wil het voor mediabedrijven mogelijk maken om op zijn platform livestreams ter beschikking te stellen. Er worden met de applicatie Periscope bij Twitter al wel livestreams van sportgebeurtenissen en nieuwszenders aangeboden, maar dat gebeurde tot nu toe steeds met een actieve medewerking van het netwerkbedrijf. In de toekomst wil Twitter het echter voor alle mediabedrijven mogelijk maken om zelfstandig een livestream te starten. Twitter richt zich net zoals andere sociale netwerken steeds meer op video. In de Verenigde Staten kocht het bedrijf onder meer de rechten om wedstrijden van het American football live uit te zenden.

De Chinese robotfabrikant Makeblock heeft bij investeerders een kapitaal van 30 miljoen dollar opgehaald. De bijkomende financiële middelen zullen naar eigen zeggen worden gebruikt om onder meer het personeelsbestand verder uit te breiden. Ook zal de productietak van Makeblock worden versterkt, zodat de portfolio van het Chinese bedrijf in meer landen verkocht kan worden. Tevens wil het bedrijf in de Verenigde Staten een kantoor openen. Makeblock is een fabrikant van bouwkits die aan kinderen toelaat hun eigen drones te assembleren. Het bedrijf haalde drie jaar geleden al eens een kapitaal van 6 miljoen dollar op. Het bedrijf werd zes jaar geleden opgericht door Jasen Wang.

Het biotechbedrijf Bone Therapeutics, gespecialiseerd in stamceltherapie, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4 miljoen euro, tegenover 3,8 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het jaarverlies kon van 14,09 miljoen euro naar 13,02 miljoen euro worden teruggebracht. Het bedrijf zegt met zijn pijplijn verdere vooruitgang te hebben geboekt. De onderneming beschikte eind vorig jaar over een financiële reserve van 20,3 miljoen euro. Dat bedrag is naar eigen zeggen voldoende om de activiteiten minstens tot het tweede kwartaal van volgend jaar te kunnen blijven financieren. Dit jaar zou Bone Therapeutics voor zijn operaties een budget van 15 miljoen euro nodig hebben.

Het bedrijf Jensen Group, fabrikant van industriële wasmachines, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 318,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11,1 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf zegt daarbij geprofiteerd te kunnen hebben van een sterke orderinstroom. De operationele winst steeg met 1,1 procent tot 25,1 miljoen euro. Bij de nettowinst diende echter een daling van 17,5 miljoen euro naar 17,1 miljoen euro te worden gemeld. De omvang van het orderboek nam met 51 procent toe. Jensen Group waarschuwde wel voor de volatiliteit op de financiële markten, die de investeringsbslissingen van de klanten kunnen beïnvloeden. Ook werd gewezen op de concurrentiedruk.

Lees Verder

09:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-17

Hogere pensioenleeftijd goed voor mentale gezondheid?

Vele oudere werknemers zijn ervan overtuigd dat een verhoging van de pensioenleeftijd bevorderlijk zal zijn voor het behoud van hun mentale gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) bij meer dan zestienhonderd werknemers in Groot-Brittannië. Ook financiële voordelen, zoals het behoud van de huidige levensstijl, blijkt volgens de onderzoekers voor vele werknemers een belangrijke reden om hun pensioen uit te stellen. Tegelijkertijd blijkt dat vele bedrijven volgens hun werknemers onvoldoende zijn voorbereid om op de behoeften van oudere werknemers in te gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de ondervraagden van mening dat ze hun loopbaan niet op de huidige pensioenleeftijd van vijfenzestig jaar zullen kunnen afsluiten. Bij de vijfenvijftigplussers loopt dat cijfer zelfs op tot 49 procent. Gemiddeld wordt verwacht dat men tot op een leeftijd van zeventig jaar op de arbeidsmarkt actief zal moeten blijven. Volgens 32 procent van de ondervraagden zal die langere carrière hen echter op helpen mentaal gezond te blijven, terwijl 27 procent lang wil blijven werken om zijn levensstijl, onder meer met vakanties, op peil te kunnen houden. Anderzijds meent amper 25 procent dat hun werkgever voldoende inspanningen doet om oudere werknemers een optimale werkvloer te bieden.

“Het is verbijsterend te moeten vaststellen dat slechts een beperkte groep werkgevers zich voorbereidt op een vergrijzing van zijn personeelsbestand,” betoogt Charles Cotton, loonspecialist bij het Chartered Institute of Personnel and Development. “Oudere werknemers betekenen voor de ondernemingen een grote schat aan ervaring en kennis. Bovendien kunnen deze ervaren arbeidskrachten worden ingeschakeld als mentor voor jongere collega’s op de werkvloer. Om op die opportuniteiten te kunnen inspelen, moeten de bedrijven de strategie van hun personeelsbestand bijsturen en hun organisatie en takenpakket herschikken.”

Lees Verder

14:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pensioen |  Facebook |

Intensief videogamen maakt tieners seksistisch

Naarmate tieners meer tijd besteden aan videogames, dreigen ook meer seksistische attitudes en genderstereotypes te kunnen worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Grenoble Alps University en de Savoie Mont Blanc University in Frankrijk en de Iowa State University in de Verenigde Staten bij meer dan dertienduizend jongeren. Het fenomeen wordt volgens de onderzoekers in de hand gewerkt door de inhoud van de videogames, waar vrouwelijke personages minder vaak aan bod komen en bovendien vooral een passieve of ondergeschikte rol vervullen. Mannen in de videogames zijn daarentegen vaak stereotiep actief, gewapend en gespierd.

Lees Verder

14:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook expertise herbergt risico op vergissingen

Expertise is op de werkvloer een duidelijke meerwaarde, maar toch lopen deze gespecialiseerde werknemers onder bepaalde omstandigheden het risico fouten te begaan. Dat risico kan vooral worden opgemerkt wanneer deze ervaren arbeidskrachten worden gestoord. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University. Het fenomeen kan volgens de onderzoekers worden verklaard door het feit dat deze ervaren werknemers routinetaken meestal sneller kunnen uitvoeren, waardoor echter meerdere acties in een kleiner tijdsbestek worden samengebracht en dus kunnen worden verward.

Lees Verder

 

14:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Auto geniet bij tieners nog altijd grote populariteit

Auto’s kunnen bij de huidige generatie tieners op een bijzonder gunstig imago rekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van sociologen aan de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland bij nagenoeg achtduizend jongeren tussen veertien en zeventien jaar in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. Vooral de positieve reactie bij meisjes is opmerkelijk. De onderzoekers zeggen dat wagens in alle betrokken landen door de jongeren bijzonder worden gewaardeerd. Weliswaar stelde driekwart dat het gebruik van de auto met milieuproblemen gepaard gaat, maar toch bleek tussen 84 procent en 92 procent van plan te zijn een rijbewijs aan te vragen.

“De resultaten van de studie lijken in tegenspraak met de vaststelling dat met het behalen van het rijbewijs steeds langere wordt gewacht,” benadrukken de onderzoekers Emmanuel Ravalet en Guillaume Drevon. “De situatie is veel complexer dan uit die leeftijd zou kunnen worden afgeleid. Jongeren vinden auto’s snel, praktisch, comfortabel en veilig. Het rijbewijs vormt voor de jongeren een onderdeel van hun curriculum vitae, net zoals hun schooldiploma. Het rijbewijs toont aan dat onafhankelijkheid, autonomie en vrijheid benadrukken. Bij meisjes zorgt de wagen voor een gevoel van veiligheid die men als voetganger of gebruiker van het openbaar vervoer niet heeft.”

Ravalet en Drevon stelden anderzijds vast dat het openbaar vervoer weinig populariteit geniet. “Dat transport wordt immers vaak geassocieerd met de schoolomgeving, waar verplaatsingen vaak weinig comfort bieden,” benadrukken de wetenschappers. Ook motorfietsen bleken jongeren weinig aan te spreken, op uitzondering van Italië en in mindere mate Spanje. Dit vervoer wordt vooral snel, maar ook gevaarlijk genoemd. Fietsen krijgt vooral positieve reacties in Frankrijk (46 procent) en Groot-Brittannië (33 procent). De fiets wordt enerzijds gezond, maar ook vermoeiend genoemd. Er wordt wel opgemerkt dat jongeren geen absolute autofans zijn, want aan de universiteit kan vaak een veranderde houding worden opgemerkt.

“Aan de universiteit worden jongeren vaak meer milieubewust, maar hebben ze vaak ook toegang tot een beter openbaar transport, terwijl ze anderzijds meestal minder financiële middelen ter beschikking hebben,” zeggen Ravalet en Drevon. “Daardoor wordt het rijbewijs vaak naar een latere datum verschoven.” De onderzoekers merken op dat visies over mobiliteit grotendeels tijdens de adolescentie worden gevormd en in grote mate worden bepaald door het dagelijkse leven.

Lees Verder

14:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vervoer |  Facebook |

Mentale schade werkloosheid raakt nooit helemaal verwerkt

Werkloosheid veroorzaakt schade die mentaal nooit helemaal kan worden verwerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie What Works Wellbeing bij vierentwintigduizend personen in Groot-Brittannië. Vastgesteld werd dat werkloosheid op de levenstevredenheid zelfs een grotere impact heeft dan een scheiding of het overlijden van een partner. De studie toont volgens de onderzoekers aan dat sommige personen zich van de werkloosheid nooit zullen herstellen. De impact wordt bij beide geslachten opgetekend, maar wel kon bij mannen een zwaarder effect worden geregistreerd. Mannen bleken op een nieuwe baan ook gelukkiger te reageren dan vrouwen.

“Werkloosheid heeft een nefaste invloed op de werknemer, ongeacht de leeftijd, het geslacht, het onderwijsniveau, etnische afkomst of geografische locatie,” benadrukt onderzoeksleider Sara Connolly, professor economie aan de University of East Anglia. “Na het verlies moet een lager gehalte van levenstevredenheid worden genoteerd dat zich nooit nog herstelt tot op het niveau dat tijdens het eerdere dienstverband kon worden geregistreerd.” De onderzoekers zeggen wel een verschil te hebben opgemerkt volgens het type activiteit. Er moest immers worden vastgesteld dat het verlies van een tijdelijke baan een zwaardere terugslag voor het welzijn betekende dan de stopzetting van een volwaardig arbeidscontract.

“De studie toonde echter ook dat een aantal factoren in staat zijn het welzijn van de werklozen te verbeteren,” betoogt professor Connolly. “Onder meer is gebleken dat de sociale steun van familie en vrienden de negatieve impact van de werkloosheid kan helpen verzachten.” Tevens kon worden vastgesteld dat extraverte karakters minder zwaar onder het verlies van werk lijden. Anderzijds moest worden vastgesteld dat vooral plichtsbewuste medewerkers een risico op een zware terugslag lopen. Wanneer men ervaart dat ook andere personen in de werkloosheid terecht zijn gekomen, blijkt de stress van het stigma van de inactiviteit eveneens zwakker te worden.

Lees Verder

13:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: werkloosheid |  Facebook |